Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* - - - - 2 votes

Pokaż fajną fotkę

• Please log in to reply
1253 replies to this topic

#376 Riddle

Riddle
  • 1631 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 January 2010 - 11:19

bar-trek - dla mnie noc to ostatnie godziny każdego dnia wojciech23 - Po co obrazy pozdejmowaliście?:)

#377 iPaweł

iPaweł
  • 811 posts
  • SkądПри́п'ять

Posted 02 January 2010 - 23:58

Taka impreza...A tylko jedna puszka lecha :P ps. fajne uchwyty na ręczniki.

#378 wojciech23

wojciech23
  • 2020 posts

Posted 03 January 2010 - 15:19

Riddle - sam chciałbym wiedzieć ;) Wiem, że rower to założyłem się że wskoczę bunny hopem na stół i udało się, a potem nie mieliśmy go gdzie odłożyć to walneliśmy na parapet ;) iPaweł - jedna za makiem pro... Reszta już wyrzucona (no i vodka też ;P) Ktoś jeszcze ma jakieś miłe wspomnienia po imprezach? ;)

#379 bartel

bartel
  • 1050 posts

Posted 03 January 2010 - 17:54

Przypominam że to nie jest wątek o imprezach, tylko o fajnych zdjęciach ;-)

#380 adi3124

adi3124
  • 531 posts
  • SkądGdynia

Posted 04 January 2010 - 17:45

Dołączona grafika

#381 Riddle

Riddle
  • 1631 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 January 2010 - 19:33

Szacun dla robiącego zdjęcie!

#382 adi3124

adi3124
  • 531 posts
  • SkądGdynia

Posted 05 January 2010 - 10:41

No to wrzucam jeszcze jedno z ,,serii"

Dołączona grafika

#383 dazz

dazz
  • 62 posts
  • SkądGdynia

Posted 05 January 2010 - 12:15

Na forum jestem od niedawna, ale jako że fotografia to moja główna pasja to pokażę kilka moich shotów:
1. Żołna
Dołączona grafika
2. Szlamnik i spaghetti ;-)
Dołączona grafika
3. Czapla biała
Dołączona grafika
4. Rosiczka okrągłolistna i jej ofiara
Dołączona grafika
5. Myszołów
Dołączona grafika
6. Czernica
Dołączona grafika
7. Skrzyp polny rozsiewający zarodniki
Dołączona grafika
8. Myszołowy walczące w porannej mgle
Dołączona grafika
9. Mysikrólik - najmniejszy europejski ptak
Dołączona grafika

#384 Riddle

Riddle
  • 1631 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 January 2010 - 13:53

Oj, jak ja chciałbym mieć taki sprzęt:)

#385 jasi0

jasi0
  • 625 posts

Posted 05 January 2010 - 19:50

ten skrzyp polny przepiękny naprawdę. gratuluję zdjęcia i dobrego oka:) btw jaki masz obiektyw? canon czy nikon czy co?:)

#386 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 05 January 2010 - 19:57

eh, piękne światło. Obiektyw na pewno powyżej 200-300mm. Inaczej nie ma szans na tak bliskie podejście. Chyba, że rozdzielczość potężna i dało radę cropy o niezłej jakości zrobić.

#387 Rav_V3k

Rav_V3k
  • 664 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 05 January 2010 - 21:47

Jakieś niezłe tele...

#388 Phobos

Phobos
  • 307 posts
  • SkądPłn.

Posted 05 January 2010 - 22:14

O kurcze ! bombowe zdjęcia ! :)

#389 dazz

dazz
  • 62 posts
  • SkądGdynia

Posted 06 January 2010 - 09:56

Oj, jak ja chciałbym mieć taki sprzęt:)

Eeee, nie sprzęt robi zdjęcia...;-)

ten skrzyp polny przepiękny naprawdę. gratuluję zdjęcia i dobrego oka:)
btw jaki masz obiektyw? canon czy nikon czy co?:)

Dzięki! Oczywiście Canon ;-)

eh, piękne światło. Obiektyw na pewno powyżej 200-300mm. Inaczej nie ma szans na tak bliskie podejście. Chyba, że rozdzielczość potężna i dało radę cropy o niezłej jakości zrobić.

Obiektyw 400mm, ale z tą ogniskową to jest różnie. Jeśli nie fotografowałeś zwierząt to zdziwiłbyś się jak blisko trzeba być ptaka żeby zrobić zdjęcie na 400 czy nawet więcej mm. Z drugiej strony mam też zdjęcia ptaków zrobione na 20mm.
Rozdzielczość matrycy nie ma raczej znaczenia, wycinanie to zawsze utrata szczegółów niezależnie od ilości mpix, nigdy tego nie robię.

O kurcze ! bombowe zdjęcia ! :)

thx a lot!

#390 Rav_V3k

Rav_V3k
  • 664 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 06 January 2010 - 10:32

Ale zgodzisz się, że dobry sprzęt ułatwia robienie takich zdjęć ;) Oczywiście nie mówię tu o kadrowaniu lub np. o zdjęciu tej żołny, bo przecież ten ptaszek na pewno nie czekał na Ciebie, aż mu strzelisz taką fotę. Jednak sama jakość mówi o tym, że sprzęt to na pewno nie Zenit z lat 70. ale nie ma EXIF-ów więc nie wiem ;)

#391 jasi0

jasi0
  • 625 posts

Posted 06 January 2010 - 10:51

Ale zgodzisz się, że dobry sprzęt ułatwia robienie takich zdjęć ;)

Taki srpzęt pozwala na ich zrobienie, ale sztuką jest cyknąć taką fotę właśnie a nie sobie nakupować sprzętu za mase pieniędzy;) mnóstwo razy czytałem o typach którzy np żeby zrobić zdjęcie wilczycy z młodymi, musieli siedzieć 18h w śniegu w bezruchu.

btw ja się jakoś nigdy nie mogłem przekonać do lustrzanek Canona.. Od początku jestem nikonowcem, niedługo się chyba będę przesiadał na D700 i sprawił bym sobie do tego jakąś większą "tubę" albo coś do makro. :)

#392 dazz

dazz
  • 62 posts
  • SkądGdynia

Posted 06 January 2010 - 10:52

Ale zgodzisz się, że dobry sprzęt ułatwia robienie takich zdjęć ;) Oczywiście nie mówię tu o kadrowaniu lub np. o zdjęciu tej żołny, bo przecież ten ptaszek na pewno nie czekał na Ciebie, aż mu strzelisz taką fotę. Jednak sama jakość mówi o tym, że sprzęt to na pewno nie Zenit z lat 70. ale nie ma EXIF-ów więc nie wiem ;)

Nie no, oczywiście, że dobry sprzęt jest niezbędny! Ja po prostu jestem trochę uprzedzony, bo na ogół teraz ludzie uważają, że sam dobry sprzęt wystarcza do zrobienia dobrego zdjęcia. Co jest bardzo dalekie od prawdy ;-)

---- Dodano 06-01-2010 o godzinie 10:59 ----

mnóstwo razy czytałem o typach którzy np żeby zrobić zdjęcie wilczycy z młodymi, musieli siedzieć 18h w śniegu w bezruchu.

wilczycy nie fotografowałem, ale wiele godzin w śniegu, wodzie czy błocie to standard, fotografowanie zeszłeś zimy solidnie odbiło mi się na zdrowiu ;-)

btw ja się jakoś nigdy nie mogłem przekonać do lustrzanek Canona.. Od początku jestem nikonowcem, niedługo się chyba będę przesiadał na D700 i sprawił bym sobie do tego jakąś większą "tubę" albo coś do makro. :)

Nie ma większego znaczenia, Canon i Nikon idzie zawsze łeb w łeb, problemy są z innymi systemami.

#393 iPaweł

iPaweł
  • 811 posts
  • SkądПри́п'ять

Posted 06 January 2010 - 11:25

Dołączona grafika
Polskie Tatry

#394 Rav_V3k

Rav_V3k
  • 664 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 06 January 2010 - 16:54

Taki srpzęt pozwala na ich zrobienie, ale sztuką jest cyknąć taką fotę właśnie a nie sobie nakupować sprzętu za mase pieniędzy;)

miałem to właśnie na myśli...

btw ja się jakoś nigdy nie mogłem przekonać do lustrzanek Canona.. Od początku jestem nikonowcem

ja też ;)

---- Dodano 06-01-2010 o godzinie 16:57 ----

Nie ma większego znaczenia, Canon i Nikon idzie zawsze łeb w łeb, problemy są z innymi systemami.

Pewnie robisz w RAW-ach, a czym wywołujesz? Aperture, Lightroom, czy sam Photoshop?

#395 Riddle

Riddle
  • 1631 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 January 2010 - 17:23

Jak ja uwielbiam to gadanie o tym, jak ważny jest fotograf. Ale pamiętajcie, dobry fotograf mając tylko kitowy obiektyw nie ma możliwości zrobienia takiego zdjęcia - płochość zwierząt nie pozwala na podejście, a nawet jeśli, to trudno ustawić obiektyw, by było "jako-tako", bo jasnością kit nie grzeszy, no i jeszcze sprawa tej zabójczej głębi ostrości. Fotograf jest ważny, ale pamiętajcie - słoń nie przejdzie przez uszko szpilki, bo jest zwyczajnie za małe. Swoją drogą, napisałem to, i ciekawiło mnie jak zareaguje społeczność. Wiedziałem, co wszyscy będą mówić, ale zaskoczyła mnie aż tak duża ilość odpowiedzi:) Jak na forum foto:)

#396 dazz

dazz
  • 62 posts
  • SkądGdynia

Posted 06 January 2010 - 20:23

---- Dodano 06-01-2010 o godzinie 16:57 ----
Pewnie robisz w RAW-ach, a czym wywołujesz? Aperture, Lightroom, czy sam Photoshop?

Adobe Camera Raw

---- Dodano 06-01-2010 o godzinie 20:52 ----

Jak ja uwielbiam to gadanie o tym, jak ważny jest fotograf. Ale pamiętajcie, dobry fotograf mając tylko kitowy obiektyw nie ma możliwości zrobienia takiego zdjęcia - płochość zwierząt nie pozwala na podejście, a nawet jeśli, to trudno ustawić obiektyw, by było "jako-tako", bo jasnością kit nie grzeszy, no i jeszcze sprawa tej zabójczej głębi ostrości.

Fotograf jest ważny, ale pamiętajcie - słoń nie przejdzie przez uszko szpilki, bo jest zwyczajnie za małe.

Swoją drogą, napisałem to, i ciekawiło mnie jak zareaguje społeczność. Wiedziałem, co wszyscy będą mówić, ale zaskoczyła mnie aż tak duża ilość odpowiedzi:) Jak na forum foto:)

Riddle, nie wiem jakie masz doświadczenie w fotografii, ale raczej zaprzeczę temu co napisałeś. Nawet z kitowym obiektywem można zrobić świetne zdjęcia. Mogę Ci pokazać fotki z sprzętu klasy kita, o których z pewnością powiesz, ze były zrobione sprzętem o cenie przynajmniej o jedno zero droższym. Albo żeby nie chwalić się swoim zdjęciami mogę Ci pokazać zdjęcia moich dobrych znajomych, np. takie które mimo dość słabego sprzętu zdobyły prestiżowe wyróżnienia (np. BBC wildlife photographer).

Płochliwość zwierząt też nie jest tak związana z ceną sprzętu. Ukrycie odpowiednio wkomponowane w otoczenie, znajomość zachowań zwierząt, stosowanie się do pewnych zasad, odpowiednie wabienie i można zdjęcia robić prawie każdą ogniskową. Ja ostatnio bawię się w fotografowanie ptaków obiektywem 17mm.

Podsumowując, nie chcę powiedzieć, że sprzęt nie jest ważny, bo jest na pewno. Lepszy sprzęt rozszerza możliwości, zwiększa prawdopodobieństwo dobrego ujęcia. Chcę tylko powiedzieć, że każdym sprzętem można wiele zdziałać...jeśli zna się jego ograniczenia i umie zaplanować i wykonać takie zdjęcie, w którym te ograniczenia nie są istotne. Jestem pewien, że dobry fotograf przepchnie na kopach tego słonia przez ucho igielne ;-)

Dołączona grafika

pozdrawiam,
dazz

#397 Riddle

Riddle
  • 1631 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 January 2010 - 20:22

Niestety, bariera fizyki często uniemożliwia wykonanie tych zdjęć bez sprzętu, i nawet największymi umiejętnościami kupkę zrobisz, jeśli zamierzasz zrobić zbliżenie owadzika na listeczku (obiektyw makro), dwa bijące się orły (tele), zrobić piękny widoczek z ciekawym efektem (statyw) i temu podobne.

#398 adi3124

adi3124
  • 531 posts
  • SkądGdynia

Posted 08 January 2010 - 00:35

całkiem piękne macro da sie zwykłym aparatem zrobić ... np taki fuji s6500 + konwerter do tego jakiś*bajer do doświetlenia

#399 dazz

dazz
  • 62 posts
  • SkądGdynia

Posted 08 January 2010 - 08:44

Dokładnie! W makro ciągle najlepiej sprawdzają się tanie kompakty, doświetlacz robi się samemu z kartonu. Żeby zrobić fotkę bijących się orłów trzeba mieć dobrą czatownię, a wtedy wystarczy stosunkowo krótka ogniskowa (mam setki zmarnowanych ujęć ptaków drapieżnych przez zbyt dużą ogniskową). A statyw do krajobrazu można kupić za 100zł.

#400 newburt

newburt
  • 354 posts
  • SkądWawa, NDM

Posted 08 January 2010 - 08:56

tak dazz jak kupisz statyw za 100 pln i powiesisz na nim 3-4 kg sprzetu to nic nie zrobisz, bo sie wszystko bedzie trzeslo

4 user(s) are reading this topic

0 members, 4 guests, 0 anonymous users