Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Sieć edonkey zamknięta !!!!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 BigMac

BigMac
  • 535 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 12 września 2006 - 15:09

Prawdopodobnie od dziś sieć P2P edonkey przestała istnieć !!!

http://www.edonkey.com

http://www.magooswis.../radpress/?p=15

#2 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 września 2006 - 15:43

This entry was posted on Wednesday, September 28th, 2005 at 10:31 pm and is filed under News.

Niezły news. Czas się cofnął :-)

#3 BigMac

BigMac
  • 535 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 12 września 2006 - 19:37

Czas sie nie cofnął bo do dzisiejszego dnia pomimo pogłosek wszystkie servery działały i P2P też. Dopiero dziś strona i cała sieć całkowicie padła !! P.S. Przez wiele dni działał bez problemów od dzis czarna dziura !

#4 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 września 2006 - 20:55

Jak pisałem poprzedniego posta jeszcze działała... Może ktoś ich zhakował? Chodziło mi od ten drugi link do zeszłorocznej informacji... Ale to tylko strona, sieć i serwery działają i mają się dobrze póki co. Gdyby rzeczywiście ich zamknęli chyba byłaby jakaś wzmianka w jakimś serwisie?

#5 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 12 września 2006 - 21:13

Siec Edonkey to jedna z tych sieci ktorych nie da sie zamknac od tak poniewaz nie ma jednego centralnego servera, uwalic program edonkey owszem ale nie zamknac siec.

#6 BigMac

BigMac
  • 535 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 12 września 2006 - 21:51

Jak pisałem poprzedniego posta jeszcze działała... Może ktoś ich zhakował?
[..]

To też mi przyszło do głowy, ale równoczesnie pare dużych prywatnych downloaderów z polski(oczywiscie nie podam ich namiarów :wink:) utraciła pobieranie i jak na razie nie działa download na wielu serverach. Chyba że to naprawde hack i zbieg okoliczności w co osobiscie nie wierzę:shock:.

Jeśli chodzi o zamkniecie to jest to możliwe nie tak jak w przypadku OpenSource'owego Torrenta !

Zobaczymy.

#7 ślepy

ślepy
  • 108 postów
  • SkądLeeds (UK)

Napisano 13 września 2006 - 08:59

[...] pare dużych prywatnych downloaderów

Hehe, podoba mi się to określenie ;)
Coś jak jestem dystrybutorem dużego importera z filmu "Requiem dla snu" ;)

#8 Dr.Logic

Dr.Logic
  • 278 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 13 września 2006 - 16:47

To też mi przyszło do głowy, ale równoczesnie pare dużych prywatnych downloaderów z polski(oczywiscie nie podam ich namiarów :wink:) utraciła pobieranie i jak na razie nie działa download na wielu serverach. Chyba że to naprawde hack i zbieg okoliczności w co osobiscie nie wierzę:shock:.

Jeśli chodzi o zamkniecie to jest to możliwe nie tak jak w przypadku OpenSource'owego Torrenta !

Zobaczymy.

Nie jest to możliwe . Serwery znajdują się w różnych częściach świata i nie należą jedynie do ed2k więc jest tego multum, ograniczyć tak zamknąć nie .

#9 newkind

newkind
  • 74 postów

Napisano 13 września 2006 - 17:39

"MetaMachine producent eDonkey, eDonkey 2000, Overnet i operator sieci P2P - zawarła porozumienie, a raczej złożyła broń, z organizacją RIAA. Firma kończy z dystrybucją swoich aplikacji do bezpośredniej wymiany plików.

Oprócz tego, MetaMachine zapłaci RIAA 30 mln USD z tytułu odszkodowania za straty, które przemysł muzyczny poniósł z powodu użytkowników aplikacji eDonkey, eDonkey 2000 oraz Overnet. W zamian za to RIAA zrezygnuje z podejmowania dalszych kroków prawnych przeciwo MetaMachine.

Gdyby chodziło tylko o zakończenie dystrybucji to 1/2 biedy. Niestety Firma ma podjąć, a w zasadzie już podjęła, działania, których celem będzie uniemożliwienie tym programom dalszego skutecznego działania.

Na www.edonkey2000.com i www.edonkey.com można przeczytać "Jeśli kradniesz muzykę lub filmy, łamiesz prawo. (...) Gdy pobierasz materiały chronione prawem autorskim, nie jesteś anonimowy".
Informacja, że adres IP komputera z którego odwiedzono stronę został zarejestrowany naprawdę mnie ubawiła."

#10 BigMac

BigMac
  • 535 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 13 września 2006 - 17:45

Nie jest to możliwe . Serwery znajdują się w różnych częściach świata i nie należą jedynie do ed2k więc jest tego multum, ograniczyć tak zamknąć nie .

Zamknąć owszem mogą i to te w różnych częściach świata to już kiedyś udowodnili http://www.slyck.com...php?story=1102. Oczywiście, że każdy w domu udostępni to i owo, ale 90% downloaderów łączy sie z takimi "potentatami" jak właśnie Razorback i jemu podobne.

#11 Dr.Logic

Dr.Logic
  • 278 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 13 września 2006 - 22:47

Zamknąć owszem mogą i to te w różnych częściach świata to już kiedyś udowodnili http://www.slyck.com...php?story=1102. Oczywiście, że każdy w domu udostępni to i owo, ale 90% downloaderów łączy sie z takimi "potentatami" jak właśnie Razorback i jemu podobne.

Podałeś oczywiście przypadek zamknięcia jednego z największych [ jak nie największego ] serwerka ed2k ale nie zapominaj że jest naprawde multum innych serwerów na które przerzucili się owi userzy . I zawsze jest Kademila . :)

#12 eyedropper

eyedropper
  • 940 postów
  • SkądŁódź

Napisano 14 września 2006 - 00:31

Sieć edonkey zamknięta !!!!

nareszcie.

#13 spoco

spoco
  • 1 035 postów
  • SkądWawa

Napisano 14 września 2006 - 09:55

ja mysle ze zanim uda im sie wyeliminowac licencje "mule" to troche potrwa... za duzo jest za"mulaczy" na swiecie ;P

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych