Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Co nowego w iPodzie shuffle 3g

• Please log in to reply
63 replies to this topic

#1 m.bolechowski

m.bolechowski

• 970 posts

Posted 13 March 2009 - 12:31

[newshuge]http://farm4.static.flickr.com/3632/3351406526_2be55915b5_o.jpg[/newshuge]
W amerykańskich salonach Apple, już w czwartek pojawiły się iPod'y Shuffle trzeciej generacji, choć w bardzo ograniczonych ilościach. Kolejne dostawy spodziewane są jednak jeszcze w tym tygodniu. Jak dotąd, czarna wersja cieszy się znacznie większą popularnością niż jasno szara.

Jak podaje Apple, opakowanie nowego iPod'a jest o 40% mniejsze i 33% lżejsze niż to, w które zapakowany był iPod Shuffle drugiej generacji:

Dołączona grafika

Wewnątrz opakowania znajduje się sam iPod Shuffle 4GB, słuchawki Apple Earphones, wyposażone w pilot, kilkucentymetrowy przewód USB do synchronizacji i ładowania urządzenia oraz instrukcja obsługi.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Sam iPod jest niewiarygodnie mały i lekki (11g); znacznie mniejszy niż np. zapalniczka BiC. Porównywalna rozmiarem jest za to słuchawka Bluetooth do iPhone'a:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Na górze urządzenia umieszczono standardowe, 3,5-milimetrowe gniazdo Minijack, trzyfunkcyjny przełącznik (wybieranie losowe, odtwarzanie utworów w porządku alfabetycznym, wyłączenie urządzenia) oraz diodę, która jest tak maleńka, że można ją łatwo pomylić z drobinką kurzu.

Dołączona grafika

iPod Shuffle 3G jest świetnie wykonany - ma się wrażenie, że jest on zbudowany z jednego kawałka aluminium. Dopiero bliższe przyjrzenie się pozwala zauważyć łączenie dwóch części obudowy.

Dołączona grafika

Dla wszystkich osób, które zastanawiały się, czy nowy iPod będzie współpracował ze słuchawkami innymi niż fabryczne, mamy dobrą wiadomość. Niestety, nie ma wówczas możliwości kontrolowania muzyki czy głośności odsłuchu.

Serwis iFixit zdążył już nawet rozebrać nowego iPod'a:

Dołączona grafika

Dzięki temu, wiemy, że wewnątrz urządzenia znajduje się bateria o pojemności 73mAh, czyli ponad dwukrotnie mniej niż w "szufelce" poprzedniej generacji. Nowa bateria, łącznie z elektroniką, waży tylko 4 gramy.

Przewód, dołączony do nowego iPod'a, nie jest kompatybilny z iPod'em Shuffle poprzedniej generacji. Podobnie niekompatybilny jest dock od Shuffle 2G, który nie działa z iPod'em Shuffle trzeciej generacji.

W środku, nowy iPod, jest zaprojektowany niemniej prosto i czysto niż na zewnątrz:

Dołączona grafika

Pewnie już niedługo będziemy mieli możliwość przetestowania nowego iPod'a Shuffle, wtedy z pewnością podamy więcej informacji, m.in. o jakości dźwięku.

źródło: AppleInsider.com, iFixit.com
[articleindexsmall]http://farm4.static.flickr.com/3658/3361532080_ce00034fc7_o.jpg[/articleindexsmall]
[newsindexhuge]http://farm4.static.flickr.com/3656/3351406148_5efdf3de74_o.jpg[/newsindexhuge]
[newsindexsmall]http://farm4.static.flickr.com/3655/3351406566_f1bb81ac44_o.jpg[/newsindexsmall]

#2 Ojciec Fernando

Ojciec Fernando
  • 264 posts
  • SkądPoznań

Posted 13 March 2009 - 13:29

Zawsze uwazałem ze jesli kupowac ipoda to tego klasycznego najwiekszego, albo tego malucha. Osobiscie moze sie skusze na malego, aby pomogl w pracy.

#3 EpureLight

EpureLight
  • 149 posts
  • SkądBolesławiec

Posted 13 March 2009 - 13:31

Dla wszystkich osób, które zastanawiały się, czy nowy iPod będzie współpracował ze słuchawkami innymi niż fabryczne, mamy dobrą wiadomość. Niestety, nie ma wówczas możliwości kontrolowania muzyki czy głośności odsłuchu.

I to jest dobra wiadomość ? :D:D

Jak dla mnie jest piękny, jeszcze jakiś ładny grawer na przodzie i jest cudnie. Byleby nas cena w Polsce nie odstraszyła...

#4 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 13 March 2009 - 13:40

Cena faktycznie w Polsce nie jest fajna. Ten iPod jest warty co najwyżej 200 zł nie więcej.

#5 EpureLight

EpureLight
  • 149 posts
  • SkądBolesławiec

Posted 13 March 2009 - 13:42

A zna ktoś może date dostawy nowych szufelek do Polski ?

#6 omfg

omfg
  • 4 posts

Posted 13 March 2009 - 13:44

499 zł ...

#7 _ZwS_

_ZwS_
  • 399 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 13 March 2009 - 13:47

Buaha :) 499zł?? Skąd to info omfg? Nano w 4g 4gb są jeszcze w carefourach po 359 :D edit: W Cortlandzie 399zł..

#8 xanael

xanael
  • 387 posts
  • SkądPL

Posted 13 March 2009 - 14:02

HAHAHAHHA, brawo!

#9 fartek

fartek
  • 53 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 March 2009 - 14:02

masakra.
niech mi ktos wytlumaczy... co jesli zepsuja sie sluchawki (a wiadomo przeciez ze sluchawki apple nie maja zbyt dlugiej zywotnosci...) - kupić nowego ipoda czy sluchawki? Bo cena jest taka sama:

Dołączona grafika
Dołączona grafika

dla mnie totalnie niepraktyczne. fajny bajer, ale...

#10 EpureLight

EpureLight
  • 149 posts
  • SkądBolesławiec

Posted 13 March 2009 - 14:03

Już jest znana oficjalna cena. iSource ustalił cene nowego ipoda na (uwaga) 399 zł !!!! Jak zauwaZyl _ZwS_ za tą cene mamy już Nano 4G z wyswietlaczem :D Cena nie odpowiednia do rozmiarów ;D

#11 iPaweł

iPaweł
  • 811 posts
  • SkądПри́п'ять

Posted 13 March 2009 - 14:10

Max 250 zł bym dał, tyle on jest jak dla mnie wart, no ale w Polsce są takie ceny.... Jak się 4x nie zarobi to niema interesu. Jak na razie wystarczy mi stara szufelka która jest jednak bardziej iPod'owa.

#12 tomian

tomian
  • 72 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 March 2009 - 14:12

Lub dwa 8 gb klipy SANDISK SANSA CLIP 8GB FM PROMOCJA GW FV SKL KRK (573226846) - Aukcje internetowe Allegro z radiem, funkcją nagrywania, supportem dla ogg, flac. Ale co kto lubi, jeden wybierze funkcjonalny sprzęt, drugi weźmie ułomny player i słono przepłaci za to, że to apple...

#13 5762492f59

5762492f59
  • 288 posts

Posted 13 March 2009 - 14:15

a trzeci kupi na allegro sprzet przywieziony z usa czy europy zachodniej. ja tak kupilem ipoda touch i bylem bardzo zadowolony. sprzet nowiutki, w folii, za ...polowe ceny.

#14 Amsztel

Amsztel
  • 81 posts
  • SkądToruń

Posted 13 March 2009 - 14:19

500 PLN?? Nie wierze…

#15 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 13 March 2009 - 14:57

400 zł, przecież jest napisane, ale jak zauważył kolega zws (u mnie w carrefourze 399, a w cortlandzie 449) za tyle, można mieć Nano

#16 Grzela

Grzela
  • 950 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 March 2009 - 15:20

Cena 400 zł jest śmieszna. Mi osobiście nowa Shuffle'ka bardzo się podoba, ale cena bardzo mnie odstrasza. Myślałem że Shuffle to ma być najmniejszy i najtańszy iPod. Z tych dwóch informacji niestety tylko jedna się zgadza.

#17 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 13 March 2009 - 15:56

czekam na pełną rencezję MA :) co do ceny... trochę przesadzili ;/ aha czy naprawdę autor tekstu uważa, że brak sterowania głośnością i utworami z innymi słychawkami niż te od Apple to dobra wiadomość ?!

#18 Michu

Michu
  • 2614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 13 March 2009 - 17:00

Z ceną przesadzili mocno... No ale szufle 2G na początku kosztowały ok. 350zł, a potem cena zjechała do 150zł. Pewnie w tym przypadku będzie podobnie, co nie zmienia faktu że 399zł to chora cena. BTW, to chyba nie jest jeszcze oficjalna cena więc nie warto się wkurzać na zapas.

#19 Grzela

Grzela
  • 950 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 March 2009 - 17:06

Michu wiesz chyba dobrze że nie mamy co liczyć na jakiś szał cenowy ze strony Apple. :) Z całym szacunkiem dla tej Marki.:)

#20 Adrian4

Adrian4
  • 200 posts
  • SkądCanterbury

masakra.
co jesli zepsuja sie sluchawki (...) - kupić nowego ipoda czy sluchawki? Bo cena jest taka sama:

Totalnie rozbroiłeś mnie tym pytaniem. Muszę przyznać, że żart bardzo udany. :grin:

Ale co kto lubi, jeden wybierze funkcjonalny sprzęt, drugi weźmie ułomny player i słono przepłaci za to, że to apple...

A przeszło Ci przez głowę, że niektórzy kupując odtwarzacze "mp3", nie sugerują się wyglądem, funkcją dyktafonu i radiem, który ściąga nawet "Maryję"?
Dla mnie szkoła grania sprzętu Apple od zawsze się podobała. Zimny, jasny, szczegółowy dźwięk. Bardzo klarowny, nieprzebarwiony. Każdy zakres tonalny gra na tym samym poziomie.
iPod jest totalnym zaprzeczeniem Sansy Clip, który jest przesadnie ciepły, wręcz słodki. Praktycznie nie ma w nim tonów wysokich, a bas rodem z syntezatorów do muzyki elektronicznej. Środek? Jak zza ściany lub spod wiadra.

Oczywiście nie każdy iPod gra dobrze. Nano 3G, 4G, Classic (6G), Mini oraz Shuffle 2G jest tego potwierdzeniem. Dlaczego o tym wspomniałem? Wydaje mi się, jestem wręcz pewny, że Szufla trzeciej generacji dołączy do "muzyczny zakalców by Apple". Aby coś mogło "zabrzmieć", potrzebuje elektroniki i dużej baterii.
Właśnie dlatego Apple dedykuje słuchawki do swojej nowej pociechy. Słuchawki grają miernie i nie potrzebują dużej mocy wyjściowej, więc nowa Szufla nie powinna mieć problemów z mocą.

Podsumowując. iPod Shuffle 3 gen, to gniot. Produkt wypuszczony po to, aby wzbogacił firmę o kilka dolarów, które potrzebne są do nowego projektu. Standardowa zagrywka każdej szanującej się firmy.
Na moje oko, nowy iPod nie ma dużej mocy wyjściowej (w przeciwieństwie do iPoda Touch 1G lub Video 5/5.5G, które dobrze radzą sobie z nausznymi konstrukcjami bez zewnętrznego wzmacniacza), a jego dźwięk jest mierny (jeżeli nie najgorszy z serii).
Dzięki swojemu wdziękowi - głównie gabarytom - i logu firmy, spełni swoją rolę.

Czy jest możliwość dostania tego iPoda na kilka dni testów? Chciałbym go zrecenzować, a szczególnie jego atrybuty muzyczne.

#21 sali128

sali128
  • 2873 posts
  • SkądGdynia, Poland

Kolejny wynlazek nowy..kolejna smieszna cena...

#22 m.bolechowski

m.bolechowski

• 970 posts

bar-trek: nie. autor tekstu uważa, że dobrą wiadomością jest fakt, że sygnał nie jest w żaden sposób kodowany, dzięki czemu, po podłączeniu słuchawek innego producenta, wciąż będzie można słuchać muzyki. Ponadto, według autora tekstu, sposób sterowania nowego iPod'a jest, istotnie, kontrowersyjny, jednakże, posiadając iPod'a Shuffle poprzedniej generacji, autor nie widzi problemu w używaniu słuchawek Apple. Warunki, bowiem, w jakich autor tekstu używa iPod'a Shuffle (i pozwala sobie domniemywać, że i inni tak go używają), nie pozwalają stwierdzić różnic między słuchawkami Apple, a słuchawkami innych producentów.

#23 Michu

Michu
  • 2614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 13 March 2009 - 17:21

Adrian ciekawe że dzwięk da się oceniać na oko ;p Z jednym się nie zgodzę w Twojej wypowiedzi; europejskie iPody mają ograniczenie mocy przez co są cichsze, podczas gdy shuffle nie ma takiego "dodatku". Dla przykładu shuffle 2G jest znacznie głośniejszy niż np. iPod nano czy video. Także z mocą nie będzie problemu. Co do jakości dźwięku to nic nie wiadomo, ale najprawdopodobniej nie będzie ona dobra, zresztą nie ma się po co nad tym roztrząsać skoro i tak różnicy nie będzie słychać na standardowych słuchawkach.

#24 Adrian4

Adrian4
  • 200 posts
  • SkądCanterbury

Posted 13 March 2009 - 17:35

Adrian ciekawe że dzwięk da się oceniać na oko ;p

Znamy się troszkę z firmą Apple. Miałem ich prawie wszystkie odtwarzacze i wszystkie widziałem "rozebrane". Zapoznając się z wnętrznościami Szufli 3G, stwierdzam, że szału nie będzie.

europejskie iPody mają ograniczenie mocy przez co są cichsze

Europejska blokada nie powinna być dobrym argumentem. Wystarczy przestawić cyferki (z 0,82 na 1) w pliku odpowiadającym za głośność odtwarzacza (RegionalVolumeLimits) i iPod zagra pełną mocą.

#25 Michu

Michu
  • 2614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 13 March 2009 - 18:03

Ok, ale zwykły użytkownik nie będzie umiał tego zrobić, często nawet niektórzy nie wiedzą o żadnej blokadzie. BTW, na forum też tego nie wiemy - były rozmaite próby kombinacji z podmianą softu ale nie bardzo wypaliło. Może trochę byś rozszerzył jak to zrobić w wątku żeby nie robić tutaj OT? Na pewno wiele osób byłoby Ci wdzięcznych.

BTW, nie mam takiego pliku na iPodzie (przeszukałem ukryte pliki).

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users