Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Aplikacja Mail a Gmail

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 EpureLight

EpureLight
  • 149 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 13 marca 2009 - 12:04

Witam was ponownie Ma sprawe ktora mnie strasznie ciekawi. A mianowicie chodzi o to, ze gdy wysylam email do kogos poprzez Mail (z poczty gmail, innej nie mam) to jak daje wyslij to pokazuje mi sie w okienku na dole po lewej "wysylanie 2 z 2" i tak jest za kazdym razem. Wiem, ze nie jestescie wrozbitami ale gdzie moze isc ten 2 email ? Zdazylo sie to komus? W preferencjach mam wylaczona opcje automatyczne cc i cco. Pozdrawiam

#2 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 marca 2009 - 12:38

To jest, że tak powiem normalne

#3 EpureLight

EpureLight
  • 149 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 13 marca 2009 - 12:43

Co znaczy "normalne" ? :P Dla mnie to nie jest normalne On naprawde wysyla 2 czy tak sobie udaje ?

#4 anjszulc

anjszulc
  • 160 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 13 marca 2009 - 12:50

u mnie 2G 2.2.1 JB jak wysylam 1 to wysyla 1 nawet jak mam wielu odbiorcow w CC lub DO

#5 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 13 marca 2009 - 12:56

Wysyłając z programu zewnetrznego gmail, zawsze tworzy kopie wiadomości która trafia na naszą skrzynkę.

#6 anjszulc

anjszulc
  • 160 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 13 marca 2009 - 13:04

sorki, niepotrzebnie sie wtracilem :P nie zauwazylem ze temat nie dotyczy iPhona ;) bo otwieralem go z reader'a :/

#7 Dobiasz

Dobiasz
  • 273 postów
  • SkądBerlin, DE

Napisano 13 marca 2009 - 16:40

Wysyłając z programu zewnetrznego gmail, zawsze tworzy kopie wiadomości która trafia na naszą skrzynkę.

Używam GMaila od jakichś 5 lat, przy pomocy Outlook Expressa, Thunderbirda i Maila. W żadnym z tych programów nie zaobserwowałem takiego zachowania (tzn. wysyłania dwóch wiadomości). Owszem, GMail pokazuje wiadomości w trybie konwersacji, czyli jak dostaniesz odpowiedź, to w tym samym "wątku" zobaczysz także swojego maila, ale to tylko taki trick z wyświetlaniem. Twoja wiadomość nie jest kopiowana do folderu inbox GMaila ani wysyłana do siebie samego.

Za to owszem - jeśli wysyłasz wiadomość do kogoś via interfejs WWW, to jeśli masz Maila skonfigurowanego na tą skrzynkę to ściągnie Ci się także na niego.

@EpureLight
A do skrzynki "wysłane" trafia jedna wiadomość, czy dwie?

#8 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 marca 2009 - 19:22

Kwestia protokołu albo jakiegoś błędu w konfiguracji - ja używam Maila i skrzynkę na Gmailu obsługuję przez IMAP i SMTP przez SSL. Nic takiego się nie dzieje. Tyle, że skonfigurowalem sobie skrzynki z prefiksem IMAP i nie mam zdublowanych skrzynek w Mailu. Może to to?

#9 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 13 marca 2009 - 21:24

U mnie też działa bezproblemowo. Przeczytaj instrukcję konfiguracji Maila na stronie gmaila. Tam jest napisane co włączyć a co nie. Może masz coś źle ustawione. A może w samym gmailu masz coś nie tak, np. wysyłanie przez zewnętrzne konto? W każdym razie masz coś nie tak.

#10 PGC

PGC
  • 1 023 postów

Napisano 13 marca 2009 - 21:30

U mnie też działa bezproblemowo. Przeczytaj instrukcję konfiguracji Maila na stronie gmaila. Tam jest napisane co włączyć a co nie. Może masz coś źle ustawione. A może w samym gmailu masz coś nie tak, np. wysyłanie przez zewnętrzne konto? W każdym razie masz coś nie tak.

Nie, nie, nie. Ma dobrze, tak jak Google zaleca tyle że takie coś się dzieje. Nie tylko u niego, u mnie również. Kiedyś szukałem rozwiązania - bezskutecznie.

#11 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 marca 2009 - 22:01

To marnie szukałeś... ;) To rozwiązano już rok temu :)
http://www.myapple.p...imap-gmail.html
Apple - Support - Discussions - Ger rid of Gmail IMAP "All Mail" folder ...
macosxhints.com - A better Gmail IMAP to Mail.app sync
macosxhints.com - Map Gmail IMAP Folders to Mail.app Default Folders

a i jeszcze
macosxhints.com - Map Gmail IMAP Folders to Mail.app Default Folders

#12 EpureLight

EpureLight
  • 149 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 15 marca 2009 - 13:15

A do skrzynki "wysłane" trafia jedna wiadomość, czy dwie?

Trafia jedna.
Teoretycznie to mnie to nie denerwuje tylko zastanawia gdzie on może wysyłać tą drugą wiadomość.

#13 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 15 marca 2009 - 14:01

Nie wysyła nigdzie jak masz gMail podpięty via IMAP to on sobie synchronizuje maile na dysku i te co są na koncie. Jak np. Ci pokaże, że pobiera 34 wiadomości to nie znaczy, że 34 maile dostaniesz ale, że np. synchronizuje folder "spam" na hdd i koncie IMAP ta samo jak wysyła "2" to znaczy, że jedna idzie i ta sama wiadomość ma np. zmienianą etykietę z Draft/na Archive i trafia do All Mail pod tą atykietą na gMailu trochę to mylące ale IMAP tak chodzi, na helpie gMaila jest zalecana ich konfiguracja do Mail.app ale lepiej się zastanowić co chcesz zrobić gdzie trzymać jakieś kopie szkicy i tak dalej i wtedy samemu to usatwić. Ale tym co on tam pobiera/wysyła się raczej nei sugeruj bo to jest sync najczęściej.

#14 SweepeRpl

SweepeRpl
  • 196 postów

Napisano 16 marca 2009 - 14:26

Tez tak mam, ale sie tym nie przejmuje :) Do odbiorcow dochodza pojedyncze maile. Ustawiony mam na POP3 wiec zadne z linkow wyzej nie sa dla mnie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych