Biały MacBook - jak to wyczyścić? :)
Napisano 10 marca 2009 - 23:46

Napisano 11 marca 2009 - 00:31

Napisano 11 marca 2009 - 07:21
Napisano 12 marca 2009 - 00:18

Napisano 07 kwietnia 2009 - 18:21

Napisano 09 kwietnia 2009 - 07:36
Nie ma płynu który pomoże na ciężkie przebarwienia, natomiast świetnie działa gumka do ścierania! Znalazłem ten sposób w internecie i działa jak magia! Nie wierzę, ale MacBook wygląda jak świeżo wyjęty z pudełka.
Gumka musi być dość twarda, jednak nie za twarda. Białe gumki Mapeda (takie trójkątne) są nieco za miękkie, natomiast niebieskie gumki do długopisów są za bardzo hardcorowe, najlepiej spisują się białe gumki na końcach ołówków, nic wymyślnego zwykłe chińskie ołówki.
Gumka nie zaciera, tylko istotnie ściera każde przebarwienia, (wióry są zielone!) Nie zostawiają rys, i nie polerują (wyświecają) plastiku. Po jej użyciu będziecie przecierali oczy ze zdumiania, jak świetnie to działa.
Nie no super,sposób z gumką jest rewelacyjny,działa jak magia:)
Próbowałem płynami i nic a gumka załatwiła sprawe.
Klawiature czym wyczyścić?
Napisano 09 kwietnia 2009 - 21:21
Napisano 09 kwietnia 2009 - 21:45

Napisano 17 kwietnia 2009 - 01:34
Gumka jest super, ale uwaga na nadruki, gumka prócz brudu "rewelacyjnie" starła mi napisy ze spodu macbooka. Numer seryjny mam w ten sposób do połowy starty, co zapewne będzie podejrzane przy ewentualnej sprzedaży.
Czyściłeś wnętrze komory baterii? Tam się znajduje etykieta z barkodami i numerami w MacBook'u, przyklejona do metalowej osłony klawiatury.
Napisano 17 kwietnia 2009 - 05:49
Kiedyś jak pracowałem w serwisie komputerowym używaliśmy takie coś choć nie tej firmy. Nadaje się tylko do plastiku i czyści rewelacyjnie. Można doczyścić bez wysiłku komputer który 5 lat był nie czyszczony (tak zrobiłem ze swoim). Nie pamiętałem nawet że kiedyś ten monitor był taki biały, całe życie myślałem że kremowy ;D
Psika się, czeka chwile aż pianka opadnie i ściera. Nie trzeba drapać, szorować ani nic.
Oczywiście nadaje się tylko do plastiku, do matryc nie, bo na 100% przy takiej mocnej chemii ją zniszczymy. Używam tego co najmniej z pół roku. Cena jakieś niecałe 10 zeta za puszkę 300ml.
Do czyszczenia matrycy używam albo lekko wilgotnej miękkiej szmatki, albo preparatu do czyszczenia LCD w sprayu który można kupić wszędzie bo to jest też do telewizorów.
Nie używam czarnej szmatki którą dostałem od appla, bo jak zamknąłem ją między matrycą a klawiaturą i komputer schowałem do plecaka, to po wyjęciu nie mogłem doczyścić spory czas czarnych śladów, które zostały po tej szmacie na topcase-ie. Wiec nie róbcie tak

Podobną przygodę miałem z płynem do mycia szyb, gdzie nie mogłem doczyścić smug na matrycy. Na szczęście w HP a nie w macbook-u. Więc chyba to nie jest najlepszy pomysł.
Napisano 17 kwietnia 2009 - 06:55
Plastiki - płyn do mycia szyb
Klawiatura i touchpad - płyn do mycia szyb
Matryca - płyn do mycia szyb.
tak samo

Napisano 17 kwietnia 2009 - 08:57

Napisano 17 kwietnia 2009 - 18:50
ja używam preparatu czyszczącego w piance foamclene.
Kiedyś jak pracowałem w serwisie komputerowym używaliśmy takie coś choć nie tej firmy. Nadaje się tylko do plastiku i czyści rewelacyjnie. Można doczyścić bez wysiłku komputer który 5 lat był nie czyszczony (tak zrobiłem ze swoim). Nie pamiętałem nawet że kiedyś ten monitor był taki biały, całe życie myślałem że kremowy ;D
Psika się, czeka chwile aż pianka opadnie i ściera. Nie trzeba drapać, szorować ani nic.
Oczywiście nadaje się tylko do plastiku, do matryc nie, bo na 100% przy takiej mocnej chemii ją zniszczymy. Używam tego co najmniej z pół roku. Cena jakieś niecałe 10 zeta za puszkę 300ml.
Niestety z wieloletniej praktyki wynika że nie zawsze tak świetnie działają te pianki - zależy od rodzaju plastyku i rodzaju zabrudzeń.
Foamclene ścierane w ciągu pół minuty od psikania nie skrzywdzi typowej matrycy LCD.
Napisano 17 kwietnia 2009 - 19:10
Napisano 13 lipca 2011 - 19:08

Napisano 13 lipca 2011 - 21:16

Napisano 14 lipca 2011 - 09:57

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych