Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

problem z kopiowaniem plikow -komunikat ze plik juz istnieje i przerywa kopiowanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 icekub

icekub
  • 76 postów
  • Skądwawa

Napisano 10 marca 2009 - 23:20

mam problem z kopiowaniem plikow
nie ma na forum rozwiazania tego problemu albo nie wiem jak znalezc
dysk twardy po starym PC podłączam go przez zewnęczną kieszeń usb
sformatowałem go na makowy system - mac os x extended
problem z kopiowaniem pojawia się w trakcie kopiowania na niego plików
w pewnym momencie wywala komunikat że kopiowany aktualnie plik już istnieje - czy coś w tym stylu
komunikat podaje nazwę pliku i gdy usunę duplikujacy się plik i odpalę kopiowanie od nowa to idzie dalej do puki nie trafi na kolejny duplikujący się plik
wystarczy że w dwuch różnych kopiowanych katalogach są pliki o takich samych nazwach i lipa
szlak mnie zaraz trafi
możliwe że system wpisuje nazwy plików do jakiejś bazy w celu puźniejszego szybkiego ich zlokalizowania ?
ma ktoś jakiś pomysł jak to obejść lub czym usunąć powtarzające się pliki ?

---- Dodano 11-03-2009 o godzinie 05:25 ----
help !!!!

#2 slash

slash
  • 400 postów

Napisano 11 marca 2009 - 11:18

Czy masz możliwość nadpisania pliku? Podczas kopiowania jak masz komunikat o pliku istniejącym, powinna być opcja nadpisywania. Jak się wtedy zachowuje? Zrób naprawę przywilejów na dysku.

#3 icekub

icekub
  • 76 postów
  • Skądwawa

Napisano 11 marca 2009 - 13:18

The operation cannot be completed because an item with the name "" already exists.
Gdybym mugł nadpisać to bym to zrobił
koppiowane pliki są porozrzucane po rużnych katalogach
są to naprzykład zdjęcia, klipy filmowe

---- Dodano 11-03-2009 o godzinie 18:11 ----
które się dublują

#4 slash

slash
  • 400 postów

Napisano 11 marca 2009 - 23:07

czy po uruchomieniu ponownym, komunikat dotyczy nowych plików czy tych samych?

#5 icekub

icekub
  • 76 postów
  • Skądwawa

Napisano 12 marca 2009 - 16:54

jeśli nie usunę pliku na którym się wywala komunikat to zatrzyma się w tym samym miejscu

---- Dodano 12-03-2009 o godzinie 19:00 ----
mam kilkaset tysięcy zdjęć do skopiowania
są w różnych katalogach ale nazwy się powtarzają bo aparat po sformatowaniu karty lecia lz nazwami od początku

#6 slash

slash
  • 400 postów

Napisano 12 marca 2009 - 18:22

odpowiedz na pytania: czy naprawiłeś przywileje na dysku? czy po uruchomieniu ponownym, błąd dotyczy tych samych plików? Jak nie wiesz jak cokolwiek sprawdzić, z pytań powyżej, zapytaj. Nie pisz mi o tysiącach, nie pisz że gdybyś mógł, to byś zrobił. Chcesz pomocy, współpracuj. Nie pytam o bzdury, ale o rzeczy, które mają pomóc ustalić co się dzieje.

#7 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 12 marca 2009 - 19:06

A przed formatowaniem dysku w Narzędziach Dyskowych wybrałeś którąś z możliwych opcji z "Opcji zabezpieczeń" czy dysk został wymazany z użyciem standardowych ustawień? Przy standardowych pliki nie są usuwane lub nadpisywane zerami, lecz zostają nadpisane dopiero przy kopiowaniu plików. Lepiej wybrać chociaż "Jednokrotne zapisanie zerami" - mimo że wydłuży cały proces, to będzie pewność, że dysk będzie wymazany w pełni.

#8 icekub

icekub
  • 76 postów
  • Skądwawa

Napisano 12 marca 2009 - 19:38

o rany po prostu go sformatowałem - bez nadpisywania myślałem że to nadpisywanie jest po to aby nie dało się odzyskać danych wcześniej była na nim partycja ntfs i wydawało mi się że nie będzie żadnych problemów czy to jednak przez to że nie nadpisywałem jej zerami ? było by dla mnie dziwne jeśli by się okazało że makowy system plików pobiera resztki danych z partycji windowsowej :-) teraz to już za późno na format bo w połowie już zapełniłem dysk niemniej fajnie by było gdyby ktoś mi wyjaśnił gdzie popełniłem błąd jak wiadomo potem jeszcze komuś się pewnie przyda ten topik bo wiele osób tak jak i ja przesiada się z windowsa na maka i też mogą chcieć te osoby korzystać ze starych dysków z danymi zapisanymi jeszcze na windowsie lub wykorzystać same dyski z tym formatowaniem z nadpisywaniem to rzuciłeś trochę nowego światła na całą sprawę pod windą po prostu się formatowało dysk i wszystko hulało będę jeszcze wdzięczny za jakieś info na ten temat dodam że dane które usiłuję kopiować na sformatowany dysk pod osx były wcześniej na tym dysku ale na partycji ntfs - było by dla mnie dziwne jeśli by się okazało że to ma jakieś znaczenie bo przecież są to zupełnie dwa różne systemy plików i sposób ich zapisu też jest inny - a może jestem w błędzie sprawdzę jak wrócę do domu czy problem występuje gdy wrzucam pliki które jeszcze nie były na tym dysku wcześniej, a się dublują w różnych katalogach

#9 slash

slash
  • 400 postów

Napisano 12 marca 2009 - 21:57

A przed formatowaniem dysku w Narzędziach Dyskowych wybrałeś którąś z możliwych opcji z "Opcji zabezpieczeń" czy dysk został wymazany z użyciem standardowych ustawień? Przy standardowych pliki nie są usuwane lub nadpisywane zerami, lecz zostają nadpisane dopiero przy kopiowaniu plików. Lepiej wybrać chociaż "Jednokrotne zapisanie zerami" - mimo że wydłuży cały proces, to będzie pewność, że dysk będzie wymazany w pełni.

Po sformatowaniu jakimkolwiek, nie odczytasz danych bez specjalnych aplikacji. Z prostego powodu - kasując obszar indeksu kasujesz ciągłość danych w określonym systemie. System NTFS oraz Mac OS Extended różnią się dość drastycznie. Zatem tutaj nie szukałbym rozwiązania, bo wg mnie nie istnieje w tym zakresie.

#10 icekub

icekub
  • 76 postów
  • Skądwawa

Napisano 13 marca 2009 - 19:07

:-)

#11 mattromanow

mattromanow
  • 138 postów

Napisano 05 września 2009 - 11:14

Czy znalazla sie odpowiedz na ten problem? Pytam bo mam to samo :))) U mnie problem lezy w momencie kopiowania zdjec - z tym ze wyskakuje komunika "The operation cannot be completed because an item with the name "" already exists." kiedy nie ma na nowym dysku tej samej nazwy. Od tak, mam wrazenie, losowo wybiera sobie plik i pokazuje ten komunikat. Kiedy uruchomie ponownie kopiowanie - ten sam plik, ten sam problem. Kiedy skopiuje i zrobie koniec na tym pliku, i recznie przerzuce pozostale - idzie... Dlaczego FINDER - wyskakuje z takim komunikatem??? Jakie jest na to rozwiazanie? Moze na ten czas jaki odpowiednik tottal commandera na maca?

#12 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 05 września 2009 - 13:32

MuCommander, ForkLift?

#13 mattromanow

mattromanow
  • 138 postów

Napisano 06 września 2009 - 12:12

ftdp: dzieki :) po napisanu posta zaczalem kombinowac ;) Disk Order - pomagda :) Z poziomu systemu nie ma opcji zastap istniejacy plik (oba sa takie same) w tym programie byla ta mozliwosc i o to wlasnie mi chodzilo. Poza tym polecam ten program :)) Rozbudowany menedzer plikow :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych