Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Aiport Extreme + dysk USB + MobileMe - udostępnianie w sieci

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#26 clarnet

clarnet
  • 291 postów
  • SkądŻory

Napisano 09 marca 2009 - 14:20

Dzięki za poświęcany czas, ale Sorry, dalej nie rozumiem Mam tylko jedno hasło do airporta w zakładce airport/stacja bazowa Dysk udostępniam na zasadzie ptaszek na włącz udostępnianie plików i zabezpiecz udostępniane dyski "za pomocą hasła airport" Mogę jeszcze wybrać "używając hasła dysku" i "używając kont" Ale w dalszym ciągu przy włączaniu bonjour nie wiem co wpisać w te 3 pozycje (nazwa hosta, użytkownik, hasło) Czy mam założyć konta do dysku ???

#27 roslonp

roslonp
  • 295 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 marca 2009 - 14:28

W nazwie hosta wpisz cokolwiek. W nazwie użytkownika i w haśle wpisz to samo co w udostępnianiu dysku, a pliki udostępnij na hasło do dysku.

Dzięki za poświęcany czas, ale Sorry, dalej nie rozumiem
Mam tylko jedno hasło do airporta w zakładce airport/stacja bazowa
Dysk udostępniam na zasadzie ptaszek na włącz udostępnianie plików i zabezpiecz udostępniane dyski "za pomocą hasła airport"
Mogę jeszcze wybrać "używając hasła dysku" i "używając kont"
Ale w dalszym ciągu przy włączaniu bonjour nie wiem co wpisać w te 3 pozycje (nazwa hosta, użytkownik, hasło)
Czy mam założyć konta do dysku ???

#28 terry

terry
  • 83 postów
  • SkądCk

Napisano 09 marca 2009 - 22:11

Działa :) Dzięki roslonp. A teraz zastanawiam się po co mi to? Pozdrawiam

#29 roslonp

roslonp
  • 295 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 marca 2009 - 23:17

Po pierwsze o co chodziło ci z tymi portami po drugie jakie ustawienia u ciebie w końcu działają, będzie to na pewno pomocne dla następnych a jeśli chodzi o to po co ci to - ja to nazywam że jest potrzebne dla miecia. Tak poważnie to czasem się przydaje jak mam jakiś plik na dysku w domu i można go teraz łatwo i szybko pobrać ale brakuje dostępu przez WWW MobileMe.

Działa :)
Dzięki roslonp.
A teraz zastanawiam się po co mi to?
Pozdrawiam

#30 terry

terry
  • 83 postów
  • SkądCk

Napisano 10 marca 2009 - 17:00

Ustawienia są proste i właściwie wszystko opisałeś. Pozostaje kwestia routerów itd ale to inna sprawa. Co do portów to zacząłem ustawiać w opcjach "udostępnianie plików dla komputerów spoza Twojej sieci" i tam właśnie można zmienić porty. Jest tam opcja udostępniania stron i sprawdzę czy TC nie może robić za serwer www przy stałym IP ale wydaje mi się że ni powinno być problemu bo jest udostępnianie stron www.

#31 clarnet

clarnet
  • 291 postów
  • SkądŻory

Napisano 11 marca 2009 - 21:21

No dalej nie jest to dla mnie proste. Być może zależy to od dostawcy internetu. Samo udostępnienie dysku próbowałem na wszystkie 3 sposoby łącznie z dostępem gościnnym odczyt/zapis. Moja stacja pojawia się nawet w narzędziu aiport, ale tam gdzie mam mieć adres IP tej stacji mam tylko ciąg liter i cyfr z dwukropkiem podobny do adresu mac. Być może mój dostawca nie udostępnia bonjour ??? Mam internet z Vectry, Śląska telewizja kablowa. Oczywiście w pomocy technicznej 0 informacji. Nie mam adresy statycznego publicznego adresu IP Może tutaj jest pies pogrzebany

#32 roslonp

roslonp
  • 295 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 marca 2009 - 21:29

Wystarczy publiczny adres może być zminny.

#33 clarnet

clarnet
  • 291 postów
  • SkądŻory

Napisano 20 września 2009 - 20:09

Po dłuższej przerwie próbowałem to skonfigurować jeszcze raz i się udało. Oczywiście konto mobileme, udostępnianie dysków po WAN itd kluczem do sukcesu są dwie zakładki. Pierwsza zaawansowane/IPv6 - tutaj trzeba odhaczyć blokuj połączenia przychodzące IPv6 Kolejna to internet/NAT - oczywiście włącz odwzorowanie portów, ale nie należy zaznaczać włącz domyślny host w.. i tyle może komuś to pomoże Można mieć dostęp do dysków podłączonych do kilku stacji.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych