Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Aiport Extreme + dysk USB + MobileMe - udostępnianie w sieci

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#1 clarnet

clarnet
  • 291 postów
  • SkądŻory

Napisano 07 marca 2009 - 12:53

Jak w temacie W nowym sofcie do stacji bazowych pojawiła się możliwość udostępnienia w sieci dysku podpiętego do Airporta Exreme. Jak po kolei to zrobić ?? Czy ten dysk będzie widoczny w Finderze ? Czy będzie widoczny w panelu webowym MobileMe idisk/shared files ?? Jak trzeba skonfigurować stację Aiport żeby ten dysk był widoczny z sieci ? Kombinowałem, wpisałem dane MobileMe w aiport ale nic z tego Czy trzeba mieć stały IP ?? Przydałoby się jakieś howto, bo z plików pomocy nie wiele wynika

#2 roslonp

roslonp
  • 295 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 marca 2009 - 13:56

Usługa jaką dodano to proste udostępnianie dysku przez sieć internet. Trzeba tylko posiadać konto MobileMe i wpisać dane w Airport Extreme. Potrzebny jest adres publiczny IP. Po podłączeniu się do sieci gdziekolwiek na świecie będziesz miał dostęp do plików na dysku przez Findera. Dysk pokarze się na pasku bocznym w zakładce udostępniane. Do tej pory było to także możliwe ale trzeba było znać swój adres IP co oznaczało że musiał być stały a teraz może być zmienny i nie trzeba go znać. Krótko mówiąc to mały dodatek dla leniwych.

#3 terry

terry
  • 83 postów
  • SkądCk

Napisano 07 marca 2009 - 15:07

Usługa jaką dodano to proste udostępnianie dysku przez sieć internet. Trzeba tylko posiadać konto MobileMe i wpisać dane w Airport Extreme. Potrzebny jest adres publiczny IP. Po podłączeniu się do sieci gdziekolwiek na świecie będziesz miał dostęp do plików na dysku przez Findera. Dysk pokarze się na pasku bocznym w zakładce udostępniane. Do tej pory było to także możliwe ale trzeba było znać swój adres IP co oznaczało że musiał być stały a teraz może być zmienny i nie trzeba go znać. Krótko mówiąc to mały dodatek dla leniwych.

A możesz jakoś łopatologicznie opisać konfigurację?
Ja zrobiłem tak z Time Capsule, wpisałem nazwe konta i login MobileMe i nie widze żadnych zmian. Mam kilka stałych adresów IP ale tylko pod jeden podpięty jest TC (za natem), przełączyłem się na inne IP i inną sieć i nie widzę TC w finderze ani przez www. Nie czaje tego....

#4 roslonp

roslonp
  • 295 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 marca 2009 - 15:16

Masz włączoną usługę "Znów a moim Macu" i czy nie zgłasza ci żadnych problemów.

A możesz jakoś łopatologicznie opisać konfigurację?
Ja zrobiłem tak z Time Capsule, wpisałem nazwe konta i login MobileMe i nie widze żadnych zmian. Mam kilka stałych adresów IP ale tylko pod jeden podpięty jest TC (za natem), przełączyłem się na inne IP i inną sieć i nie widzę TC w finderze ani przez www. Nie czaje tego....

#5 terry

terry
  • 83 postów
  • SkądCk

Napisano 07 marca 2009 - 15:33

Masz włączoną usługę "Znów a moim Macu" i czy nie zgłasza ci żadnych problemów.

A widzisz i tu może być problem.
Zakładając ze mam dwa adreyi IP(x i y) i łącze się prez pierwszy czyli x (podpięte jest tu też TC) to pojawia się żółte światełko czyli błąd usługi "znów na moim macu" .
Jeżeli przełączę kompa na drugi adres IP czyli "y" to w preferencjach mobileMe pojawia się zielone światełko czyli komp jest gotowy do tej usługi ale Time Capsule pozostało na starym IP "x" czyli ma problem z wyjściem na świat. Czy dobrze to rozumiem?
Co zmienić na portach routera żeby TC mógł działać z tą usługą?

#6 roslonp

roslonp
  • 295 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 marca 2009 - 15:56

Czy to oznacza że masz przed TC jeszcze jeden router. Jeżeli tak jest to musisz zrobić przekierowanie portów na routerze na TC. Możesz jeszcze sprawdzić jak masz ustawione udostępniane połączenia internetowego. U ciebie powinno zdać egzamin ustawienie "tryb pomostu".

#7 clarnet

clarnet
  • 291 postów
  • SkądŻory

Napisano 07 marca 2009 - 16:50

Po wpisaniu danych mobileme do aiporta rzeczywiście pojawia się on w finderze, ale po kliknięciu próba połączenia kończy się błędem połączenia Łaczy przez kilka minut i błąd Może coś jeszcze dodatkowo trzeba ustawić w samym airporcie. I wreszcie czy ten dysk może się pojawić w aplikacji web mobileme ?

#8 terry

terry
  • 83 postów
  • SkądCk

Napisano 07 marca 2009 - 16:50

Tak właśnie mam "tryb pomostu" czyli tylko pobieram ip wewnętrznej sieci ale nie robie bezprzewodowej sieci. Przed TC mam: modem DSL i switch i router linksys z tomato. Jakie porty przekierować na TC?

#9 roslonp

roslonp
  • 295 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 marca 2009 - 17:23

wybierz "Połącz jako" w prawym górnym rogu.
Niestety na razie nie pojawia sie w "web MobileMe' może z czasem to zmienią. Na pewno by było to dobre rozwiązanie bo nie trzeba by było mieć swojego komputera zawsze ze sobą.

Po wpisaniu danych mobileme do aiporta rzeczywiście pojawia się on w finderze, ale po kliknięciu próba połączenia kończy się błędem połączenia
Łaczy przez kilka minut i błąd
Może coś jeszcze dodatkowo trzeba ustawić w samym airporcie.
I wreszcie czy ten dysk może się pojawić w aplikacji web mobileme ?

---- Dodano 07-03-2009 o godzinie 17:27 ----
Niestety nie wiem które porty trzeba przekierować do TC. Nie możesz przenieść TC przed router albo w ogóle się go pozbyć. Może pomoże wpisanie adresu TC w DMZ Linksysa. Niestety nie mam pojęcia więc są to tylko propozycje.

Tak właśnie mam "tryb pomostu" czyli tylko pobieram ip wewnętrznej sieci ale nie robie bezprzewodowej sieci. Przed TC mam: modem DSL i switch i router linksys z tomato. Jakie porty przekierować na TC?

#10 clarnet

clarnet
  • 291 postów
  • SkądŻory

Napisano 07 marca 2009 - 17:30

Rzecz w tym, że klikanie na połącz jako nic nie daje bo nie pojawia się okno dialogowe. Ale załóżmy że się pojawi to jaki użytkownik i jakie hasło ? Z mobileme ? hasło z airporta czy wreszcie użytkownik i hasło z maka z którego się łącze

#11 roslonp

roslonp
  • 295 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 marca 2009 - 17:35

Podajesz hasło do dysku jakie masz ustawione w Airporcie lub TC

Rzecz w tym, że klikanie na połącz jako nic nie daje bo nie pojawia się okno dialogowe.
Ale załóżmy że się pojawi to jaki użytkownik i jakie hasło ?
Z mobileme ? hasło z airporta czy wreszcie użytkownik i hasło z maka z którego się łącze

---- Dodano 07-03-2009 o godzinie 18:09 ----
Jeszcze jedna bardzo ważna rzecz zakładam że wszyscy włączyliście udostępnianie plików prez port WAN o raz usługę Bonjour

#12 clarnet

clarnet
  • 291 postów
  • SkądŻory

Napisano 07 marca 2009 - 19:07

Dzięki. I zapewne o to chodzi ale sprawdzę dopiero w poniedziałek. Aiport już został w pracy i dopiero wtedy zmienię ustawienia WAN i bonjour

#13 terry

terry
  • 83 postów
  • SkądCk

Napisano 07 marca 2009 - 20:51

---- Dodano 07-03-2009 o godzinie 18:09 ----
Jeszcze jedna bardzo ważna rzecz zakładam że wszyscy włączyliście udostępnianie plików prez port WAN o raz usługę Bonjour[/QUOTE]

No niby mam ustawioną usługę Bonjour na kompie i ustawiałem na TC ale tam wymagane jest dodatkowe jej ustawienie. Mam problem z " nazwą hosta sieci rozległej" nie wiem gdzie i co wpisać. Jest tak button opcje ale są dwa pola na wpisanie kontakt i Lokacja :(

#14 roslonp

roslonp
  • 295 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 marca 2009 - 21:29

To nie ta zakładka nie w airporcie / TimeCapsule tylko w dyski / udostępnianie plików.

[QUOTE=terry;879266]---- Dodano 07-03-2009 o godzinie 18:09 ----
Jeszcze jedna bardzo ważna rzecz zakładam że wszyscy włączyliście udostępnianie plików prez port WAN o raz usługę Bonjour[/QUOTE]

No niby mam ustawioną usługę Bonjour na kompie i ustawiałem na TC ale tam wymagane jest dodatkowe jej ustawienie. Mam problem z " nazwą hosta sieci rozległej" nie wiem gdzie i co wpisać. Jest tak button opcje ale są dwa pola na wpisanie kontakt i Lokacja :([/QUOTE]

#15 terry

terry
  • 83 postów
  • SkądCk

Napisano 08 marca 2009 - 11:23

[QUOTE=roslonp;879300]To nie ta zakładka nie w airporcie / TimeCapsule tylko w dyski / udostępnianie plików.

Tak, wiem masz racje ale przy odznaczeniu "udostępniaj dyski przez internet używając Bonjour" klikam na Uaktualnij i pojawia się właśnie komunikat o problemach z ustawieniami i odsyła do: Edycji AirPort:
http://files.me.com/jacek_test/6xkjru
A tak przy okazji to wielkie dzięki za pomos :)

---- Dodano 08-03-2009 o godzinie 13:30 ----
Klikając w AirPort i ustawienia Time Capsule:
http://files.me.com/jacek_test/sbeant

Pojawia się okno jak wyżej z możliwością kliknięcia w opcje a potem jest to:
http://files.me.com/jacek_test/7y91uy
I właśnie tu nie wiem co zrobić :(

#16 roslonp

roslonp
  • 295 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 marca 2009 - 12:20

U mnie ten panel wygląda inaczej co nie zmienia faktu że klikasz nie tą zakładkę co trzeba. Nie zaznaczaj na tej zakładce Bonjour i nie wchodź w opcje tylko wejdź na górze w ZMIANY tam jest nazwa lokalna i globalna. W globalnej podaj jakąś nazwę a użytkownik i hasło ja wpisałem takie samo jak do dysku.

#17 terry

terry
  • 83 postów
  • SkądCk

Napisano 08 marca 2009 - 13:02

Mój problem polega na tym że mam inny panel i nie mam kilku opcji a powodem tego jest sposób podłączenia TC do sieci i netu. y pewnie masz podłączenie pod modem lub siec jako pierwszy i to TC tworzy siec a mój TC jest tylko klientem DHCP i nie tworzy własnej sieci. Najlepszym rozwiązaniem będzie podłączenie TC do modemu DSL i nadanie mu IP zewnętrznego. Jest tylko mały problem że będę musiał utworzyć na nim kolejną sieć WiFi. Może uda się rozszerzenie istniejącej sieci WiFi ale ta jest na routerze i innym IP. Namieszałem troche :) . Dzięki za pomoc.

#18 roslonp

roslonp
  • 295 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 marca 2009 - 13:21

Ale próbowałeś wpisać te dane które ci podałem.

#19 terry

terry
  • 83 postów
  • SkądCk

Napisano 08 marca 2009 - 13:37

Nie mam gdzie tego wpisać bo nie ma takich opcji. Nie napisałem jeszcze o jednym ważnym fakcie że TC jest podpięte nie przez port WAN tylko Lan. To pewnie wiele zmienia :)

---- Dodano 08-03-2009 o godzinie 15:48 ----
Czy mogę rozwiązać mój problem w taki oto sposób:
Podłączam TC pod modem DSL i nadaje mu adres zewnętrzny IP, pod ten sam modem podłaczony jest router z innym IP i to on tworzy sieć WiFi z WAP2. Czy TC da radę rozszerzyć sieć WiFi z routera, czy będzie widoczne jako komp w tej sieci?

#20 roslonp

roslonp
  • 295 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 marca 2009 - 14:53

Po pierwsze nie rozszerzysz sieci TC innym routerem niż Appla a po drugie co masz w takim razie w oknie zmiany.

#21 terry

terry
  • 83 postów
  • SkądCk

Napisano 08 marca 2009 - 16:01

Dokładnie to samo co Ty.
http://files.me.com/jacek_test/su6e19
Teraz zmieniłem i podłączyłem TC do modemu i zrobiłem wszystko jak pisałeś.
TC nie jest widoczne w Finderze. wymiękam....

#22 roslonp

roslonp
  • 295 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 marca 2009 - 16:06

To ja juz nie mam pomysłów.

#23 terry

terry
  • 83 postów
  • SkądCk

Napisano 09 marca 2009 - 10:33

Po wielu bojach udało mi się ustawić TC tak że widzę go w Finderze ale nie mogę się z nim połączyć. Prawdopodobnie jest problem z portami na TC. Mam prośbę, czy możesz sprawdzić jakie masz wpisane porty w zakładce udostępniania prywatnych plików w TC.

#24 clarnet

clarnet
  • 291 postów
  • SkądŻory

Napisano 09 marca 2009 - 11:11

Aiport od razu pojawił mi się w finderze jak tylko podałem mu mobileme. Ale nie mogę się z nim połączyć. Mamy dwie rzeczy Konfiguracja przez WAN i Bonjour Udostępnianie dysku przez WAN i Bonjour Zakładam, że mobileme jest wpisane. Jeśli udostępnię tylko po WAN - to nic to nie daje. Aiport jest widoczny zarówno w finderze jak i w narzędziu aiport, ale nie mogę się połączyć. Jeśli dodam bonjour to aiport wyrzuca błąd, że konieczna jest globalna nazwa hosta, użytkownik i hasło. I przypuszczam, że to nie może być po prostu nazwa aiport czy TC. W plikach pomocy do narzędzia aiport jest informacja, że potrzebujemy nazwy i hasła serwera dynamicznego DNS od dostawcy internetu lub administratora sieci. Np. w airporcie extreme nie mam użytkownika. Jest tylko nazwa stacji bazowej i hasło. Ktoś ma pomysł ??? U kogoś to chodzi ?

#25 roslonp

roslonp
  • 295 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 marca 2009 - 14:07

U mnie nie ma żadnych portów. Która to zakładka.
Jaki macie sposób udostępniania plików, czy macie ustawione hasło jeśli tak to jakie do dysku, Konta czy Time Capsule.

Po wielu bojach udało mi się ustawić TC tak że widzę go w Finderze ale nie mogę się z nim połączyć. Prawdopodobnie jest problem z portami na TC.
Mam prośbę, czy możesz sprawdzić jakie masz wpisane porty w zakładce udostępniania prywatnych plików w TC.

---- Dodano 09-03-2009 o godzinie 14:10 ----
Popatrz trochę wyżej już ten problem opisałem wcześniej.

Aiport od razu pojawił mi się w finderze jak tylko podałem mu mobileme. Ale nie mogę się z nim połączyć.
Mamy dwie rzeczy
Konfiguracja przez WAN i Bonjour
Udostępnianie dysku przez WAN i Bonjour
Zakładam, że mobileme jest wpisane.
Jeśli udostępnię tylko po WAN - to nic to nie daje. Aiport jest widoczny zarówno w finderze jak i w narzędziu aiport, ale nie mogę się połączyć.
Jeśli dodam bonjour to aiport wyrzuca błąd, że konieczna jest globalna nazwa hosta, użytkownik i hasło.
I przypuszczam, że to nie może być po prostu nazwa aiport czy TC.
W plikach pomocy do narzędzia aiport jest informacja, że potrzebujemy nazwy i hasła serwera dynamicznego DNS od dostawcy internetu lub administratora sieci.
Np. w airporcie extreme nie mam użytkownika. Jest tylko nazwa stacji bazowej i hasło.
Ktoś ma pomysł ???
U kogoś to chodzi ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych