Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

upadł mi MacBook

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#26 m.bolechowski

m.bolechowski

• 970 postów

Napisano 07 marca 2009 - 09:46

do zewnętrznego dysku uzyskasz dostęp wpisując: cd /Volumes/"nazwa Twojego dysku"/Users/Kasia/Muzyka/iTunes (MacOS X jest na tyle wygodny, że sam automatycznie go tam zamontował) szkoda, naprawdę*szkoda, że nie spróbowałeś tego skopiować (cp -vR); wiem z doświadczenia, że nawet gdyby nie udało mu się skopiować wszystkiego, przynajmniej część danych byś odzyskał. Niemniej powodzenia w pracy z projektami.

#27 cis-moll

cis-moll
  • 40 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 marca 2009 - 17:10

szkoda, że nie spróbowałeś tego skopiować (cp -vR)

Próbowałem kopiować (cp), ale Terminal po minucie namysłu zaczął wysyłać mi raporty o błędach. Udało mi się*w ten sposób skopiować kilka plików z folderu "Dokumenty", ale niestety folder "Muzyka" był stracony.

Stało się*tak pewnie dlatego, że tuż przed upadkiem zamknąłem iTunes'a i głowica nie zdążyła zmienić pozycji.

Na przyszłość to będę robił backup danych na HDD zewnętrzny i jednak włączę TimeMachine ;)

#28 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 07 marca 2009 - 17:28

i jednak włączę TimeMachine ;)

Prawdziwi twardziele nie robią backupów :)

A tak na poważnie to ja niedawno przeprosiłem się z TimeMachine od kiedy Mathusalem (soft do backupu) nie potrafił odzyskać kopii (którą sam zrobił) jednego z plików. TimeMachine może i lubi dużo miejsca na dysku ale za to bezbłędnie mi działa... jak na razie ;)

#29 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 07 marca 2009 - 23:34

No ja dzisiaj zasadziłem drugi dysk 250GB bo oryginalna 80-tka była już za mała dla TM. Teraz jestem spokojny.... ale jak mówi starochrześcijańskie przysłowie: użytkownicy komputerów dzielą się na dwie kategorie: na tych którzy robią backupy i na tych, którzy będą je robić. ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych