Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Cydia Store, Rock Your Phone i gry dla dorosłych na iPhone

• Please log in to reply
18 replies to this topic

#1 mf.31101985

mf.31101985
  • 723 posts
  • SkądRadom, PL

Posted 06 March 2009 - 12:39

[NEWSHUGE]http://farm4.static.flickr.com/3294/3105593722_b03f0a322c_o.jpg[/NEWSHUGE]

Jak informuje serwis Wall Street Journal w najbliższym czasie pojawią się co najmniej trzy konkurencyjne dla App Store serwisy internetowe oferujące aplikacje dla iPhone/iPod touch.

27-letni informatyk Jay Freeman twierdzi, że program jego autorstwa do modyfikacji telefonu Apple został zainstalowany blisko na 2 milionach iPhone'ów. Freeman otwiera serwis Cydia Store, dzięki któremu będzie można nabyć aplikacje dla odblokowanych iPhone'ów autorstwa jego oraz innych deweloperów. Sklep ma za zadanie rozwój platformy iPhone dzięki wykraczaniu poza obszer ograniczony iPhone SDK oraz oczywiście przynoszenie zysku autorom projektu. Oferta Freeman'a ma być konkurencyjna także ze względu na prowizje, które planuje płacić programistom oferującym swoje aplikacje w jego sklepie.

Kolejny serwis oferujący aplikacje dla iPhone/iPod touch będzie nazywał się Rock Your Phone. Ma być przeznaczony dla użytkowników, którzy jeszcze nie zmodyfikowali swoich iPhone'ów, aby instalować nieautoryzowane programy.

Z kolei trzeci sklep ma specjalizować się w sprzedaży gier na iPhone/iPod touch dla dorosłych.

Chociaż Apple stara się niedopuścić do tego typu działań Freeman twierdzi, że każdy użytkownik powinien mieć prawo wyboru. Z drugiej strony stanowisko firmy z Cupertino jest zrozumiałe - firma "walczy o swoje".

Źródło: Online.WSJ.com / CultOfMac.com
[NEWSINDEXHUGE]http://farm4.static.flickr.com/3214/3104761325_97588b35c6_o.jpg[/NEWSINDEXHUGE]
[NEWSINDEXSMALL]http://farm4.static.flickr.com/3163/3105593786_21384c7c70_o.jpg[/NEWSINDEXSMALL]

#2 Andrzej Puczyk

Andrzej Puczyk

• 2857 posts
  • SkądLublin, Poland

Posted 10 March 2009 - 08:53

Fajnie, że ktoś w końcu o tym napisał, szczerze mówiąc czekałem na tego newsa. Co do Cydia Store to przyznam szczerze, że pomysł nie do końca mi się podoba, bo wprowadzi to pewne ograniczenia, no ale skoro Freeman chce na tym zarabiać to nikt ani nic nie może mu stanąć na przeszkodzie (no dobrze, nikt oprócz Apple). Poza tym, dzięki Cydii, iPhone/iPod Touch stały się urządzeniami wielofunkcyjnymi i choć nie wszystkie programy są autorstwa Freemana, to zebranie tego całego softu do kupy jest moim zdaniem ogromnym osiągnięciem i chwała mu za to. No ale suma sumarum pomysł z płatnymi aplikacjami z Cydii nie do końca mi się podoba (wystarczy, że wydaję już sporo kasy na AppStore). Co do gier dla dorosłych to jakoś nie jestem entuzjastą, o ile chodzi tu o gry erotyczne, bo jeśli gry dla dorosłych mają być np drastycznymi strzelankami to jestem za jak najbardziej :)

#3 spoon3er

spoon3er
  • 111 posts

Posted 10 March 2009 - 13:39

Fajnie, że ktoś w końcu o tym napisał, szczerze mówiąc czekałem na tego newsa.

Co do Cydia Store to przyznam szczerze, że pomysł nie do końca mi się podoba, bo wprowadzi to pewne ograniczenia, no ale skoro Freeman chce na tym zarabiać to nikt ani nic nie może mu stanąć na przeszkodzie (no dobrze, nikt oprócz Apple). Poza tym, dzięki Cydii, iPhone/iPod Touch stały się urządzeniami wielofunkcyjnymi i choć nie wszystkie programy są autorstwa Freemana, to zebranie tego całego softu do kupy jest moim zdaniem ogromnym osiągnięciem i chwała mu za to. No ale suma sumarum pomysł z płatnymi aplikacjami z Cydii nie do końca mi się podoba (wystarczy, że wydaję już sporo kasy na AppStore).

Myslisz, ze Freeman wprowadza w ten soosob ograniczenia? chyba nie do konca rozumiesz idee tego projektu. Ograniczenia to ma app store ze swoim Iphone SDK, ja naprzyklad czekam caly czas na coreplayer ktory niby jest w fazie wykonczenia, lecz poprzez restrykcyjny regulamin app store i samego SDK nie widze zbyt rozowo przyszlosci tej aplikacji na app store. Przyszlosc dla takich aplikacji jak Tom Tom czy coreplayer to wlasnie Cydia badz Rock Your Phone bo napewno nie app store....

#4 Andrzej Puczyk

Andrzej Puczyk

• 2857 posts
  • SkądLublin, Poland

Posted 10 March 2009 - 15:00

@up: Fakt, SDK strasznie ogranicza iP. Dzięki jb iPhone i iPod Touch zyskują "wolność", a Cydia pomaga się w tejże wolności odnaleźć. Problem pojawia się, kiedy część aplikacji zostanie na swój sposób ograniczona cenowo i o takie ograniczenie mi chodzi, bo nie każdy będzie w stanie płacić za appsy z Cydii, tym bardziej, że trzeba już w AppStore płacić. Oby nie doszło do tego, że i Freeman ograniczy Cydie, bo będziemy mieli AppStore2, przez co znów zostaniemy ograniczeni. Sorry za ten chaotyczny opis, ale starałem się wyjaśnić to co myślę w dużym skrócie ;)

#5 spoon3er

spoon3er
  • 111 posts

Posted 13 March 2009 - 01:33

sklep Rock Your Phone beta ^^ otwarty Rock Your Phone

Dołączona grafika

#6 Piterson

Piterson
  • 224 posts
  • SkądSzczecin

Posted 13 March 2009 - 01:44

Freeman tak mocno za to beknie, że go odrzuci na orbitę... nie jest korporacją. Apple go udusi jak robaka. Po nazwisku przypuszczam, że jest amerykanem. Dadzą z nim radę.

#7 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 13 March 2009 - 07:44

Freeman tak mocno za to beknie, że go odrzuci na orbitę... nie jest korporacją. Apple go udusi jak robaka. Po nazwisku przypuszczam, że jest amerykanem. Dadzą z nim radę.

i dobrze

#8 Robert de Clair

Robert de Clair
  • 365 posts
  • SkądGorzów Wlkp

Posted 13 March 2009 - 08:30

Niech robią co chcą ;) byle zostawili sbsettings, scummvm i mxtube bo TYLKO te trzy aplikacje z cydii mam zainstalowane. Patrząc na zawartość i ceny w RYP (świetny skrót dla świetnego sklepu) to jest on dość drogi. Kolejna rzecz.. o ile do appstore mam zaufanie i jak wywale 10€ na jakąś aplikacje to wiem, że będę mógł ją później i kiedykolwiek indziej pobrać o tyle sklepy firm trzecich mi tego nie zagwarantują, że nagle nie znikną tak szybko jak się pojawiły :) No chyba, że po pobraniu także będę mógł plik programu przechowywać na dużym kompie. i instalować go niezależnie od istnienia sklepu.

#9 LoBo

LoBo
  • 3695 posts

Posted 13 March 2009 - 09:27

Niech robią co chcą ;) byle zostawili sbsettings, scummvm i mxtube bo TYLKO te trzy aplikacje z cydii mam zainstalowane. Patrząc na zawartość i ceny w RYP (świetny skrót dla świetnego sklepu) to jest on dość drogi. Kolejna rzecz.. o ile do appstore mam zaufanie i jak wywale 10€ na jakąś aplikacje to wiem, że będę mógł ją później i kiedykolwiek indziej pobrać o tyle sklepy firm trzecich mi tego nie zagwarantują, że nagle nie znikną tak szybko jak się pojawiły :) No chyba, że po pobraniu także będę mógł plik programu przechowywać na dużym kompie. i instalować go niezależnie od istnienia sklepu.

W RYP nic Ci nie zniknie, a jak sformatujesz dysk to i tak licencja na daną aplikację będzie zawsze :)

#10 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 13 March 2009 - 09:35

I bardzo dobrze, że pojawia się konkurencja. Apple chciało by zmonopolizować rynek gier i aplikacji nie licząc się z wolnością użytkowników i twórców!

#11 hasos

hasos
  • 2164 posts
  • SkądWrocław

Posted 13 March 2009 - 10:53

czy jest jakiś klient dający dostęp bezpośrednio z ip?

#12 LoBo

LoBo
  • 3695 posts

Posted 13 March 2009 - 11:00

czy jest jakiś klient dający dostęp bezpośrednio z ip?

tak :)

#13 hasos

hasos
  • 2164 posts
  • SkądWrocław

Posted 13 March 2009 - 11:07

:) na stronce takowego do pobrania nie znalazłem. rozumiem, ze będzie się on instalował przez ichnego itunes, który jest w tej chwili niedostępny do pobrania?

#14 LoBo

LoBo
  • 3695 posts

Posted 13 March 2009 - 11:10

:) na stronce takowego do pobrania nie znalazłem. rozumiem, ze będzie się on instalował przez ichnego itunes, który jest w tej chwili niedostępny do pobrania?

dokładnie, RYP wciska swoją aplikację, wygląda to jak etap naciskania HOME + POWER w Quicku, ja ściągnąłem wczoraj i disiaj tyko update zrobiłem i wszystko śmiga :), jak kogoś interesują screeny to mogę wrzucić

#15 hasos

hasos
  • 2164 posts
  • SkądWrocław

Posted 13 March 2009 - 11:15

pewnie!

#16 LoBo

LoBo
  • 3695 posts

Posted 13 March 2009 - 11:29

Dołączona grafikaDołączona grafika
Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

#17 hasos

hasos
  • 2164 posts
  • SkądWrocław

Posted 13 March 2009 - 11:45

dzięki, całkiem interesująco się to zapowiada. z tego wynika, że intelli.. znikną teraz z cydi? ciekawe, czy będzie konkurencja między cydia i RYP.

#18 imbackingame

imbackingame
  • 640 posts

Posted 13 March 2009 - 17:22

a sklep dla doroslych ma jakas nazwe?

#19 djKristo

djKristo
  • 899 posts

Posted 13 March 2009 - 18:11

jak zrobić sync ? bo coś mi nie idzie :(

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users