Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Ubantu 8.10 przez parallels w full screen ?

• Please log in to reply
23 replies to this topic

#1 NiePyta

NiePyta
  • 551 posts
Posted 06 March 2009 - 03:25

Zainstalowalem sobie ubantu przez maszyne wirtulna ale jak daje full screen to nie robi sie full screen tylko jest obraz na srodku a reszta jest czarna otoczka czy mozna zrobic zeby byl caly ekran tak jak to jest w przypadku win xp ? dzieki

#2 banzai

banzai
  • 270 posts
  • SkądGliwice

Posted 06 March 2009 - 06:57

Może trywialne pytanie, ale czy ustawiłeś odpowiednio dostosowaną rozdzielczość do ekranu? :)

#3 NiePyta

NiePyta
  • 551 posts
Posted 06 March 2009 - 18:59

tak rodzielczosc jest na macxa. wyglada to tak. macbook jesy podlaczony do zewnetrzengo monitora o rodzialce 1600 x 1050 a ekran po wejsci w fullscreen wyglada tak jak w linku.

Posted Image

#4 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 06 March 2009 - 19:01

a zainstalowałeś parallels tools

#5 NiePyta

NiePyta
  • 551 posts
Posted 06 March 2009 - 22:36

oki moze mysze je zainstalowac ale nie wiem jak. znalazlem gdzie one sa ale jak juz uruchomie ubantu to jak ide VM/parallels tools to ta opcja jest nieaktywna. co musze zrobic ? musze zainstalowac cala VM od nowa ?

---- Dodano 07-03-2009 o godzinie 19:46 ----
dzis popatrzylem i jak uruchomie xp to moge isc w full screen mode i nie ma zadnych problemow i parallels tools sa zainstalowane ale jak uruchomie ubuntu to tools nie sa zainstalowane a ta funkcja jest niedostepna. jakies pomysly ?

#6 NiePyta

NiePyta
  • 551 posts
Posted 08 March 2009 - 21:27

czy naprawde nikt nie ma zainstawlowanego ubunto na parallelsna macbook/pro i podlaczonego do zewnetrzengo monitora ? dzieki !

#7 jw_amigowiec

jw_amigowiec
  • 294 posts
  • SkądKatowice, PL

Posted 10 March 2009 - 21:46

A moze trzeba recznie zedytowac xorg.conf ? Najprosciej Ci bedzie za pomoca midnight commandera (Vi nie ruszaj, bo sie pogubisz ;)) /etc/X11/xorg.conf Dopisz sobie recznie owa rozdzielczosc do danej palety (pewnie 24/32 bit)

#8 wojciech23

wojciech23
  • 2020 posts

Posted 11 March 2009 - 10:34

Nie. Parallels Tools instalujesz tak:
Wiadomo, w menu wirtualnej maszyny klikasz "Install parallels Tools". Następnie zamontuje Ci się obraz płytki właśnie z tymi toolsami. Jeżeli masz tam plik .deb, to po prostu klikasz na niego dwa razy i się zainstaluje. Jeżeli masz plik .run wchodzich do terminala i wpisujesz:
cd ścieżka/parallels/tools (najczęściej /media/cdrom/), lub skopiuj se je np. na pulpit i wtedy cd Desktop lub cd Pulpit (zależnie jaka wersja językowa). Ważne po prostu, abyś przez terminal był w folderze z plikiem .run.
Następnie wpisuj:
sudo chmod a+x *.run
Nadasz tym samym prawa do wykonania dla wszystkich plików .run w tym katalogu.
A następnie:
sudo ./nazwapliku.run
Jeżeli masz ubuntu 32 bit to musisz instalować te, co mają w nazwie i386 itd, a jeżeli 64bit, to będzir coś w stylu X64, AMD64 itd.

Napisz może jakie tam masz pliki, to będzie łatwiej :)

#9 mbytom

mbytom
  • 404 posts

Posted 11 March 2009 - 11:32

Troche z innej beczki, ale wciaz o Ubuntu i Paralles deskop :) Zainstalowalem sobie Ubuntu ( nie probowalem full screena ) i nie wiem jak ( a wiem na 100%,ze ubuntu ktore mam posiada wbudowany ten program ) uruchomic ten programik,ktory powoduje wlaczenie tego super 3D bajeru i zmienia nam deskop w w 3D kostke, ktora mozna obracac ( tylko nie wiem jak :) ), nie wiem jak uzykac ten efekt, jak klikalem na program to pisalo,ze nie mozna uruchomic, moze ma to cos wspolnego z PD Tools tez?

#10 wojciech23

wojciech23
  • 2020 posts

Posted 11 March 2009 - 12:48

mbytom - niestety, Compiz-Fusion na wirtualnej maszynie nie odpalisz :( Jest to spowodowane brakiem akceleracji 3D, która jest wymagana do odpalenia compiza. Jeżeli chcesz mieć efekty 3D itd to polecam postawić Ubuntu normalnie na komputerze :)

#11 mbytom

mbytom
  • 404 posts

Posted 11 March 2009 - 14:04

Szkoda :( a myslalem,ze mozna, bo bajer jest SUPER :) zostane jednak przy moim macu :) wielkie dzieki za odp, pozdrawiam

#12 wojciech23

wojciech23
  • 2020 posts

Posted 11 March 2009 - 16:00

Wiem, bajer nieziemski :) I daje nie tylko kostkę, ale masę innych, nie tylko bajeranckich, czasem przydatnych rzeczy. Ale i tak radziłbym Ci postawić linuxa na Maku na osobnej partycji - nie tylko dla Compiza :)

#13 Iras PL

Iras PL
  • 284 posts

Posted 18 March 2009 - 00:24

Bawię się Linuxem pod Parallels i mam dokładnie ten sam problem.

Ubuntu 8.10 Intrygująca Iranka ( ;) ) i Parallels 4.0

Zainstalowane Parallels Tools - TECH SOURCE FROM BOHOL: Parallels Desktop 4: Installing Parallels Tools with Ubuntu as Guest

Kiedy pracuję w oknie i zmieniam jego rozmiar, rozdzielczość odpowiednio się dopasowuje, ale po przejściu do full screen pulpit ma taką rozdzielczość jak w oknie i wyświetla się w czarnej ramce. Wygląda to jak błąd w Parallels.

[UPDATE]

A wystarczyło zwiększyć ilość pamięci przypisanej na grafikę :lol:

#14 piecho22

piecho22
  • 45 posts

Posted 12 June 2009 - 15:16

A ja mam problem z instalacja Parallels Tools na Ubuntu 9.04.
Wyskakuje mi taki blad:
Posted Image
Wie ktos jak temu zaradzic?

#15 wojciech23

wojciech23
  • 2020 posts

Posted 12 June 2009 - 16:28

Jak odpaliłeś instalację? Przez sudo/z uprawnieniami administratora?

Polecam jeszcze nadać prawa do wykonania poleceniem
sudo chmod 777 nazwa_pliku.rozszerzenie

#16 piecho22

piecho22
  • 45 posts

Posted 12 June 2009 - 16:40

Zrobilem tak samo jak w linku w poscie wyzej
TECH SOURCE FROM BOHOL: Parallels Desktop 4: Installing Parallels Tools with Ubuntu as Guest

Na oficjalnym forum parallels jakis pracownik(?) napisal (Parallels Tools Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope - Parallels Forums, ze parallels desktop 4.0 nie wspiera ubuntu 9.x, ale tylko do 8.x, co widnieje tutaj: Supported Guest Operating Systems

Ale w jakim pliku ja mam zmienic prawa? Chyba nie w install? To jest zamontowana plyta, to nie moge na niej nic zmieniac. Chyba.

#17 wojciech23

wojciech23
  • 2020 posts

Posted 12 June 2009 - 16:52

właśnie do pliku install ;)
Ale jeżeli nie wspiera 9.04, to chyba nic z tego, aczkolwiek możesz postawić sobie VirtualBox'a. Pamiętam, że na Kubuntu 9.04 (który i tak różni się od ubuntu tylko środowiskiem graficznym) VirtualBox Guest Additions poszło bez problemu ;)

#18 ftpd

ftpd

Nie.

• 24391 posts

Posted 12 June 2009 - 19:52

Jak odpaliłeś instalację? Przez sudo/z uprawnieniami administratora?

Polecam jeszcze nadać prawa do wykonania poleceniem

sudo chmod 777 nazwa_pliku.rozszerzenie

Już któryś raz wypisujesz taką bzdurę :/

#19 wojciech23

wojciech23
  • 2020 posts

Posted 12 June 2009 - 21:42

Wtedy to było do katalogu home, więc fakt - nie najlepiej... Ale dla zwykłego pliku? o.O Aż tak narażam jego system na straty poprzez nadanie pełnego zapisu i odczytu wszystkim użytkownikom do pliku z dodatkami? :rolleyes: Ok, niech będzie zamiast 777 -> 755 ...

#20 ftpd

ftpd

Nie.

• 24391 posts

Posted 13 June 2009 - 16:03

Już Ci tłumaczyłem, że nie chodzi o narażanie, tylko budowanie nawyków.

#21 piecho22

piecho22
  • 45 posts

Posted 13 June 2009 - 16:07

Hm. No to ja mam kolejny problem. Odinstalowalem tamo ubuntu 9.04 i zainstalowalem przez parallels 8.10, ktore jest wspierane przez firme. Udalo mi sie nawet bez problemow zainstalowac Parallels Tools, ale mimo to nie moge zmienic rozdzielczosci ekranu na taka jakbym chcial. W ustawieniach "Rozdzielczos ekranu" jest napisane monitor-nieznany. Wiecie jak zmienic ta rozdzielczosc? Pozdro

#22 wojciech23

wojciech23
  • 2020 posts

Posted 14 June 2009 - 17:35

Hmm... Po zainstalowaniu Parallels Tools rozdzielczość powinna sama dopasować się do rozmiaru okna, a przy trybie full screen również dopasować do ekranu. Jak coś to w ustawieniach maszyny wirtualnej (tam gdzie masz RAM, dyski, napędy, sieć itd.) przydziel więcej pamięci Video RAM dla tej maszyny :)

#23 piecho22

piecho22
  • 45 posts

Posted 14 June 2009 - 17:59

Pomoglo! Przydzielilem 10MB i od raz moglem zmienic rozdzielczosc na jaka chcialem. Dzieki!

#24 wojciech23

wojciech23
  • 2020 posts

Posted 14 June 2009 - 18:45

spoko :) Cieszę się, że pomogło :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users