Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Utrata gwarancji - serwis dla iPhona 3G

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Strzałek

Strzałek
  • 25 postów

Napisano 05 marca 2009 - 17:32

Witam, jestem (nie) szczęśliwym posiadaczem iPhona 3g w sieci Era. Niestety zepsuł mi się on w sposób uniemożliwiający korzystanie z niego - nie wykonuje on połączeć wychodzących. Oddałem go na gwarancji do Ery Ci zwrócili mi nie naprawionego uważając że zalałem go ciecią, co oczywiście nie miało miejsca (!). Pomijając to na dniach będę się chciał odwołać do tej decyzji.

Gdyby jednak odwołanie nic nie dało - gdzie i kto mógł by mi naprawić ten telefon? Jakiś serwis?

Był bym wdzięcny za wszelką pomoc.

#2 Boken

Boken
  • 138 postów
  • SkądŁowicz

Napisano 05 marca 2009 - 18:10

Ja polecam:
Regenersis (kiedyś CRC CommunicAID)

Województwo: mazowieckie
Miasto: Raszyn
Ulica: Falencka 1b, Janki
Kod pocztowy: 05-090
Zatrudnionych: 310
Tel. stacjonarny: 22 7201020
NIP: 525-21-72-306
REGON: 016305856
Kategorie: Telefonia komórkowa, serwisy, naprawy
Fax +48 22 703 41 50

Strona WWW:
http://www.crc-polska.com/

Firma CRC Communicaid Sp. z o.o. jest polskim oddziałem brytyjskiej korporacji CRC Group PLC. Polski oddział CRC Group – CRC Communicaid powstał w maju 2000 roku jako Autoryzowane Centrum Serwisowe telefonów komórkowych Nokia Poland. Dynamiczny rozwój firmy w ostatnich latach pozwolił nam na poszerzenie wachlarza naprawianych marek o telefony komórkowe LG, HTC-MDA, SonyEricsson oraz rozpoczęcie napraw laptopów marki Acer i LG, również z innych krajów europejskich.

Nie wiem czy nie mają czegos takiego że zamawiasz kuriera DHL, i gdzieś tam zaznaczasz że chcesz wycłać do CRC i wtedy jest bezpłatna przesyłka.

Z CRC kozysta sieć Era. Wysyła tam wszytskie swoje urządzenia.

Ostatnio wprowadzili usługe serwisową nowego G1 (Google-Phona)

#3 Strzałek

Strzałek
  • 25 postów

Napisano 05 marca 2009 - 18:16

Tak, bym zapomniał. Najbarzdiej satysfakcjonowały by mnie serwisy w Warszawie lub okolicach.

#4 Boken

Boken
  • 138 postów
  • SkądŁowicz

Napisano 05 marca 2009 - 18:26

No to właśnie CRC. Przecież JANKI są niedaleko łodzi. Wysyłali tam moją E51 i N95. A teraz nie wiem czy nie iPhona...

#5 odra27

odra27
  • 549 postów
  • SkądBerlin/Szczecin

Napisano 05 marca 2009 - 19:22

Witam, jestem (nie) szczęśliwym posiadaczem iPhona 3g w sieci Era. Niestety zepsuł mi się on w sposób uniemożliwiający korzystanie z niego - nie wykonuje on połączeć wychodzących. Oddałem go na gwarancji do Ery Ci zwrócili mi nie naprawionego uważając że zalałem go ciecią, co oczywiście nie miało miejsca (!). Pomijając to na dniach będę się chciał odwołać do tej decyzji.

Gdyby jednak odwołanie nic nie dało - gdzie i kto mógł by mi naprawić ten telefon? Jakiś serwis?

Był bym wdzięcny za wszelką pomoc.

iPhone wyposażony jest w czujnik wilgotności, może powinienes sam sprawdzić. Znajduje się on na dnie gniazdka słuchawkowego. Jeśli jest koloru różowego, oznacza to że smartfon ten miał kontakt z cieczą/wilgotnością i nie uda się go naprawić na gwarancji.
Powodzenia.

#6 tomkan

tomkan
  • 3 postów

Napisano 05 marca 2009 - 19:57

Ja polecam:
Regenersis (kiedyś CRC CommunicAID)

Z CRC kozysta sieć Era. Wysyła tam wszytskie swoje urządzenia.

Jesteś tego pewien?

Kilka tygodni temu dzwoniłem do nich, a oni odpowiedzieli, ze naprawiają tylko Iphone'y z Orange'a. Nawet poza gwarancją nie chcieli rozmawiać o moim IPhonie z Ery.

#7 piotrgo88

piotrgo88
  • 192 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 05 marca 2009 - 20:02

A mnie ostatnio pan w orange poinformował, że iphone nie podlega gwarancji, tylko rękojmi. Podał też informację, że nie naprawiają iphonów, tylko wysyłają do centrali na diagnozę i wymieniają na nowy, jeżeli jest jakaś wada produkcyjna.

#8 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 05 marca 2009 - 20:02

Tak, bym zapomniał. Najbarzdiej satysfakcjonowały by mnie serwisy w Warszawie lub okolicach.

Raszyn jest chyba w okolicach Warszawy?

//T

#9 odra27

odra27
  • 549 postów
  • SkądBerlin/Szczecin

Napisano 05 marca 2009 - 20:23

A mnie ostatnio pan w orange poinformował, że iphone nie podlega gwarancji, tylko rękojmi. Podał też informację, że nie naprawiają iphonów, tylko wysyłają do centrali na diagnozę i wymieniają na nowy, jeżeli jest jakaś wada produkcyjna.

To się nazywa serwis gwarancyjny a o naprawie lub wymianie decyduje producent. Operator wysyła jedynie wadliwy produkt do producenta, który sam decyduje o dalszym przebiegu.

#10 Boken

Boken
  • 138 postów
  • SkądŁowicz

Napisano 05 marca 2009 - 21:13

Więc tak. Byłem w jednym salonie Ery, i powiedzieli że przyjmą bez problemu i wyślą do CRC. Ale przekierowali mnie do innego salonu Ery (który jest oficjalnym dystrybutorem) i tam też przyjeli. I były paczki owinięte taśmą DHL. I chyba też do CRC poszedł. Jak wróci z naprawy (we wtorek mija 2 tydzień) to napisze co i jak :)

#11 Strzałek

Strzałek
  • 25 postów

Napisano 06 marca 2009 - 11:08

Reszczywiście patrzę i ten pasek jest różowy. Jednak do cholery, ten pasek przy ładowarce bardzo łatwo jest zaróżowić. W takim razie oni nawet nie rozkręcali mojego iPhona i odrazu odesłali.

W ogóle ktoś je naprawia? Czy od razu mogę szukać noweg?

Raszyn jest chyba w okolicach Warszawy?

//T

Tak

#12 odra27

odra27
  • 549 postów
  • SkądBerlin/Szczecin

Napisano 06 marca 2009 - 11:46

Reszczywiście patrzę i ten pasek jest różowy. Jednak do cholery, ten pasek przy ładowarce bardzo łatwo jest zaróżowić. W takim razie oni nawet nie rozkręcali mojego iPhona i odrazu odesłali.

W ogóle ktoś je naprawia? Czy od razu mogę szukać noweg?

Tak

Niestety tego typu urządzenia najczęściej zostają wymieniane w ramach naprawy gwarancyjnej na nowe. Apple decyduje później samo, czy smartfon nadaje się do ewentualnej naprawy i ponownej sprzedażu jako tzw. refurbished/produkt po naprawie generalnej z ograniczoną gwarancją.

#13 Strzałek

Strzałek
  • 25 postów

Napisano 06 marca 2009 - 11:57

No dobrze, ale ja oddałem na gwaracji, odesłali mi go z dopiskiem że zalany i utrata gwarancji. Teraz chcę go naprawić. Gdzieś, nie ważne gdzie. Ktoś mi go naprawi?

#14 hasos

hasos
  • 2 164 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 marca 2009 - 12:51

może tutaj, słyszałem że to dobry serwis PDAserwis S.C. - profesjonalny serwis palmtopów, serwis iPhone, naprawa palmtopów, naprawa iPhone

#15 odra27

odra27
  • 549 postów
  • SkądBerlin/Szczecin

Napisano 06 marca 2009 - 12:51

No dobrze, ale ja oddałem na gwaracji, odesłali mi go z dopiskiem że zalany i utrata gwarancji.

Teraz chcę go naprawić. Gdzieś, nie ważne gdzie. Ktoś mi go naprawi?

Niestety tak to jest. Apple ma prawo odmówić naprawy gwarancyjnej ze względu na kontakt telefonu z cieczą. Tego typu uszkodzenie nie podlega gwarancji. Pytanie tylko czy problem twojego telefonu jest rzeczywiście związany z wilgotności czy zalaniem. Dowiesz się tego jedynie szukając prywatnie warsztatu, który zajmuje się serwisem iPhona.

#16 Strzałek

Strzałek
  • 25 postów

Napisano 06 marca 2009 - 13:36

Mam jeszcze pytanie. Czy ktoś się orientuje jak działa ten pasek?

On zbiera wilgoć z "środka" telefonu i pokazuje różowy na dole, przy gniazdku, czy on się w całości znajduje przy gniazdku?

Jeżeli tak to jest to bardzo mało wiarygodna rzecz. Przecież mała kropelka każdemu może wpaśc w to gniazdko - nawet skroplić coś się może.

[Dodano:]

hasos dzięki wielkie za ten serwis. Dzwoniłem, Pan powiedział że naprawa może kosztować +/- 100 zł, dodatkowo jeżeli stwierdzą że telefon rzeczywiście nie był zalany, wystawią oni opinnię dzięki której będę mógł "walczyć" z Erą.

Jutro, lub w poniedziałek oddam telefon i zobaczymy czy naprawią.

#17 odra27

odra27
  • 549 postów
  • SkądBerlin/Szczecin

Napisano 06 marca 2009 - 14:59

Mam jeszcze pytanie. Czy ktoś się orientuje jak działa ten pasek?

On zbiera wilgoć z "środka" telefonu i pokazuje różowy na dole, przy gniazdku, czy on się w całości znajduje przy gniazdku?

Jeżeli tak to jest to bardzo mało wiarygodna rzecz. Przecież mała kropelka każdemu może wpaśc w to gniazdko - nawet skroplić coś się może.

Krótkie informacje na temat tego indykatora znajdziesz tutaj: IPhone Water Sensor Revealed | Gadget Lab from Wired.com

[Dodano:]

hasos dzięki wielkie za ten serwis. Dzwoniłem, Pan powiedział że naprawa może kosztować +/- 100 zł, dodatkowo jeżeli stwierdzą że telefon rzeczywiście nie był zalany, wystawią oni opinnię dzięki której będę mógł "walczyć" z Erą.

Jutro, lub w poniedziałek oddam telefon i zobaczymy czy naprawią.

Co do opinii to niestety ona raczej nie pomoże w walce z operatorem gdyż o serwisie gwarancyjnym decyduje producent. Dla niego nie jest istotne gdzie i jak urządzenie miało kontakt z cieczą. Wystarczy sam fakt, że takowy był. Niestety jest to trochę smutne. By the waz: tego typu indykatory są instalowane również pod klawiaturą w nowej generacji MacBook i MacBook Pro.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych