Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Mój dostawca internetu chce mnie odłączyć od sieci bo mam maka

• Please log in to reply
23 replies to this topic

#1 krzysiek_enoch

krzysiek_enoch
  • 84 posts
  • SkądGliwice

Posted 05 March 2009 - 09:21

to czarny scenariusz ale juz wyjasniam o co chodzi:

Mam iMaka iSighta i mam w domu internet "z kabelka". Ponieważ przynoszę z pracy czasami laptopa w windowsem, to korzystam z opcji "Internet sharing" poprzez wbudowaną kartę WIFI czyli Airport. Wszystko działa świetnie.

Jakież było moje zdziwienie, gdy wczoraj zadzwonił do mnie człowiek z firmy dostarczającej internet i powiedział, że kiedy włączam "interent sharing" mój komp generuje "dziwny ruch w sieci". Podobno wygląda to tak jakby przez tego imaka "przechodziła duża część ruchy w sieci" (nie znam się na sieciach więc mogę coś przekręcić) albo, że "odbija dużą część ruchu w sieci" czy coś w tym rodzaju. Podobno bardzo im to przeszkadza i "obniża standarddy bezpieczeństwa ich sieci".

Z tego, co mówił ten koleś, to mieli juz kiedys identyczny problem z innym makiem w ich sieci. Wydaje im się, że jest to jakis bug w MacOSX.

Poszperałem w necie w poszukiwaniu opisu tego rzekomego "buga" i za wiele nie znalazłem. troche to podejrzane, bo jeśli byłby to faktycznie bug, to ludzi z takim problemem powinno byc sporo.
Znalazłem co prawda opis jakiegos problemu z "internet sharing" opisanego przez adminów z Uniwersytetu Princetone na stronie Do Not Use Mac OS X's Internet Sharing Feature on the Campus Network
Pytanie do Was drodzy userzy maków - czy mieliście podobny problem do mojego? Czy udało Wam się to jakos rozwiązać?

#2 bartosz

bartosz

• 1644 posts

Posted 05 March 2009 - 11:06

jesli tytulowa grozba jest realna to ja bym zmienil isp.

#3 _ZwS_

_ZwS_
  • 399 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 05 March 2009 - 11:19

No to rzeczywiście przykra sprawa.. Sprawdź swoją umowę i looknij, czy masz jakieś ograniczenia w ilości podłączonych komputerów do sieci.. Jeśli nie to kup jakiś routerek i nie będą się już mieli do czego przyczepić..

#4 Redviking

Redviking
  • 583 posts

Posted 05 March 2009 - 11:39

O ile mozliwe jest zalozenie routera to polecam linksys wrt54g/gl/gs, najlepiej z wgranym tomato/dd-wrt.

#5 darek

darek
  • 513 posts
  • SkądKraków

Posted 05 March 2009 - 11:56

Jeśli chodzi o generowany ruch to koleść od ISP ma racje, czasami się tak zdarza, nagle twoja karta sieciowa w macbooku zacznie sypać zapytaniami ARP jak z rękawa. Często się tak zdarza, po zainstalowaniu VMWare. Jeśli chodzi o to co napisał dostawca, to się w sumie nie dziwę, bo przez Ciebie zmniejsza się wydajność całej sieci. Jeśli to możliwe zainstaluj Router w domu, model dowolny, niekoniecznie z wgranym softem zewnętrznym, bo po co. Acha, i nie chce odłączyć Cię od sieci bo masz maka, tylko dlatego, że Twój komputer generuje zbyt duży ruch (i nie chodzi tu o Mbit-y). Więc temat kompletnie nie pasuje.

#6 misioslaw

misioslaw
  • 1595 posts
  • SkądTychy

Posted 05 March 2009 - 11:57

Wytnij ten podejrzany ruch w kierunku do sieci, zostawiając w kierunku drugiego komputera. Najlepiej by było dogadać się z adminem, który dysponuje odpowiednimi logami i wspólnie przygotować regułki dla systemowego firewalla. To nic nie kosztuje a problem z makami w sieci byłby rozwiązany raz na zawsze.

#7 rattkin

rattkin
  • 112 posts

Posted 05 March 2009 - 12:24

Problem jest w usłudze Bonjour. Większość dostawców nie jest "przygotowana" na to jak ona działa. W efekcie, gdy podłączam maka do kabelka, widzę w sieci komputery wielu innych użytkowników maka przyłączonych do tego samego centrum - w finderze mam różne zośki, maryśki i ich imaki i macbooki. Te zapytania latają w kółko, wzmożone przy sharingu i dlatego pewnie Twój ISP reaguje. Zainstaluj sobie jakiegoś firewalla (ja lubię Little Snitch) i monitoruj ruch. Nie jestem pewien jednak czy bonjour da się dobrze wyciąć.

#8 Torin

Torin
  • 24 posts

Posted 05 March 2009 - 15:13

Dodatkowo moze byc tak, ze twoj mac odpala serwer dhcp'a ktory moze byc traktowany jjako glowny dla sieci w ktorej siedzisz.

#9 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 05 March 2009 - 15:35

mój dostawca nie widział problemu, jak podłączyłem Maka do bezpośrednio do sieci, ale i tak polecam stosowanie routera - raczej niewielki wydatek w tych czasach.

#10 krzysiek_enoch

krzysiek_enoch
  • 84 posts
  • SkądGliwice

Posted 06 March 2009 - 10:11

Problem jest w usłudze Bonjour. Większość dostawców nie jest "przygotowana" na to jak ona działa. W efekcie, gdy podłączam maka do kabelka, widzę w sieci komputery wielu innych użytkowników maka przyłączonych do tego samego centrum - w finderze mam różne zośki, maryśki i ich imaki i macbooki. Te zapytania latają w kółko, wzmożone przy sharingu i dlatego pewnie Twój ISP reaguje.

Zainstaluj sobie jakiegoś firewalla (ja lubię Little Snitch) i monitoruj ruch. Nie jestem pewien jednak czy bonjour da się dobrze wyciąć.

Zrobiłem jak pisałeś - zainstalowałem Little snitcha i zobaczyłem co stanie się gdy odpalę Internet sharing. Niestety jestem lamerem w dziedzinie sieci więc niewiele mi to powiedziało. Ale faktycznie bonjour generuje duzo ruchu - są to wpisy typu:

Connection report for process: mDNSResponder (/usr/sbin/mDNSResponder)
Total: 117.0kB sent, 493.9kB received
10.0.2.1 (10.0.2.1), Port 5353 (mdns), Protocol 17 (UDP), 0 Bytes sent, 106.6kB received
83.230.5.95 (83.230.5.95), Port 5353 (mdns), Protocol 17 (UDP), 0 Bytes sent, 3.6kB received
pm-members.mac.com (17.250.248.161), Port 5352 (unnamed), Protocol 17 (UDP), 1.3kB sent, 2.5kB received
... itd

Poza tym jest jeszcze bardzo dużo wpisów pod hasłem InternetSharing:

Connection report for process: InternetSharing (/usr/libexec/InternetSharing)
Total: 0 Bytes sent, 86.2kB received
192.168.33.229 (192.168.33.229), Port 68 (bootpc), Protocol 17 (UDP), 0 Bytes sent, 300 Bytes received
83.230.5.55 (83.230.5.55), Port 68 (bootpc), Protocol 17 (UDP), 0 Bytes sent, 0.9kB received
83.230.5.118 (83.230.5.118), Port 68 (bootpc), Protocol 17 (UDP), 0 Bytes sent, 300 Bytes received
83.230.5.12 (83.230.5.12), Port 68 (bootpc), Protocol 17 (UDP), 0 Bytes sent, 300 Bytes received
192.168.33.194 (192.168.33.194), Port 68 (bootpc), Protocol 17 (UDP), 0 Bytes sent, 300 Bytes received
192.168.33.241 (192.168.33.241), Port 68 (bootpc), Protocol 17 (UDP), 0 Bytes sent, 300 Bytes received
ip241a-zub.gl.digi.pl (83.230.0.241), Port 68 (bootpc), Protocol 17 (UDP), 0 Bytes sent, 0.6kB received
ip246b-zub.gl.digi.pl (83.230.1.246), Port 68 (bootpc), Protocol 17 (UDP), 0 Bytes sent, 300 Bytes received
192.168.32.76 (192.168.32.76), Port 68 (bootpc), Protocol 17 (UDP), 0 Bytes sent, 300 Bytes received
ip76a-zub.gl.digi.pl (83.230.0.76), Port 68 (bootpc), Protocol 17 (UDP), 0 Bytes sent, 0.9kB received
ip178b-zub.gl.digi.pl (83.230.1.178), Port 68 (bootpc), Protocol 17 (UDP), 0 Bytes sent, 1.2kB received
...itd

Ale wydaje mi się, że sa to zwykłe, niegroźne wpisy. Co Wy na to?

Co w ogóle powinienem zobaczyć, żeby wyglądało to na coś niepokojącego?

---- Dodano 06-03-2009 o godzinie 12:14 ----

Acha, i nie chce odłączyć Cię od sieci bo masz maka, tylko dlatego, że Twój komputer generuje zbyt duży ruch (i nie chodzi tu o Mbit-y). Więc temat kompletnie nie pasuje.

Jasne :) chciałem, żeby tytuł był po prostu wesoły :)

---- Dodano 06-03-2009 o godzinie 12:20 ----

O ile mozliwe jest zalozenie routera to polecam linksys wrt54g/gl/gs, najlepiej z wgranym tomato/dd-wrt.

Przepraszam Kolegę ale nie po to wydawałem na swojego imaca prawie 4koła, żeby teraz wydawać kasę na jakis dodatkowy sprzęt za ponad 200zł. ~~~~~~~~~~LINKSYS WRT54G ver.2~~~~~~~~~ OKAZJA!!!! (569344070) - Aukcje internetowe Allegro

#11 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 06 March 2009 - 10:55

Zmień dostawcę - skoro nie jest w stanie zapewnić klientowi (czyli Tobie) odpowiedniej jakości usług. W końcu płacisz kasę za ich świadczenie a nie za fochy dostawcy. Nic mu do tego jaki masz komputer - jego kompetencje kończą się na gniazdku w ścianie.

#12 ex3v

ex3v

• 1884 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 March 2009 - 11:06

Dwie rzeczy: po pierwsze nie uważam, aby zakup routera był*jakąś hańbą, bez względu na to, czy się ma maka czy nie. Router to normalna sprawa i nie wyobrażam sobie, chociażby ze względu na wygodę, funkcjonowania domu, w którym jest kilka komputerów bez niego. Internet sharing to rozwiązanie polowe, np gdy jesteśmy na wyjeździe to możemy udostępnić komuś internet z połączenia gsm, albo gdy uczelniane wifi zawiedzie, możemy podpiąć*się*kablem i udostępnić*internet kolegom. po drugie - nie wszyscy mogą zmienić*swojego providera - np u mnie oprócz firmy, z której usług korzystam, w całym budynku jest dostępna jeszcze tylko neostrada, za którą z góry dziękuję.

#13 krzysiek_enoch

krzysiek_enoch
  • 84 posts
  • SkądGliwice

Posted 06 March 2009 - 17:15

Dwie rzeczy:
po pierwsze nie uważam, aby zakup routera był*jakąś hańbą, bez względu na to, czy się ma maka czy nie. Router to normalna sprawa i nie wyobrażam sobie, chociażby ze względu na wygodę, funkcjonowania domu, w którym jest kilka komputerów bez niego.

Ruter to naprawdę fajna sprawa - wierzę Ci. Ale skoro już kupiłem taką funkcję kupując imaka, to dlaczego mam kupować to jeszcze raz?

Internet sharing to rozwiązanie polowe, np gdy jesteśmy na wyjeździe to możemy udostępnić komuś internet z połączenia gsm, albo gdy uczelniane wifi zawiedzie, możemy podpiąć*się*kablem i udostępnić*internet kolegom.

Mam iMaka 20'. Nie wyobrażam sobie aby wyjeżdżając zabierać go ze sobą :)
Poza tym funkcję InternetSharing używam naprawdę sporadycznie - gdy przyniosę latopa z pracy. Nie robię tego zbyt często i naprawdę nie chce mi się trzymać cały czas podpiętego switcha albo jakiś router tylko po to aby raz w miesiącu zrobić z nich użytek.

---- Dodano 06-03-2009 o godzinie 19:21 ----
Taka myśl mi przyszła do głowy: czy jeśli w MacOSX jest bug związany z udostępnianiem internetu przez wifi, to czy jako klient apple i użytkownik ich systemu mam prawo do reklamacji?

#14 mls

mls

• 1313 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 March 2009 - 13:46

Ruter to naprawdę fajna sprawa - wierzę Ci. Ale skoro już kupiłem taką funkcję kupując imaka, to dlaczego mam kupować to jeszcze raz?

iMac nie posiada funkcji routera. Udostępnianie połączenia to coś*zupełnie innego. I weź wyłącz iMaka i spróbuj skorzystać*na laptopie z internetu. Nie da się? A z routerem by się dało... Naprawdę, śmieszne wykręcanie się przed zakupem podstawowego urządzenia do domowej sieci...

Poza tym funkcję InternetSharing używam naprawdę sporadycznie - gdy przyniosę latopa z pracy. Nie robię tego zbyt często i naprawdę nie chce mi się trzymać cały czas podpiętego switcha albo jakiś router tylko po to aby raz w miesiącu zrobić z nich użytek.

Użytek byłby cały czas. Bo router to nie tylko pudełko które udostępnia internet innym komputerom ale również firewall, filtry i inne cuda dzięki którym praca w sieci staje się przyjemniejsza, a i ISP przestanie się o cokolwiek czepiać...

Taka myśl mi przyszła do głowy: czy jeśli w MacOSX jest bug związany z udostępnianiem internetu przez wifi, to czy jako klient apple i użytkownik ich systemu mam prawo do reklamacji?

Nie. Bo to nie jest bug.

#15 krzysiek_enoch

krzysiek_enoch
  • 84 posts
  • SkądGliwice

Posted 08 March 2009 - 18:00

iMac nie posiada funkcji routera. Udostępnianie połączenia to coś*zupełnie innego. I weź wyłącz iMaka i spróbuj skorzystać*na laptopie z internetu. Nie da się? A z routerem by się dało... Naprawdę, śmieszne wykręcanie się przed zakupem podstawowego urządzenia do domowej sieci...

Przy jednym kompie w domu kupowanie routera to niepotrzebny wydatek.

Użytek byłby cały czas. Bo router to nie tylko pudełko które udostępnia internet innym komputerom ale również firewall, filtry i inne cuda dzięki którym praca w sieci staje się przyjemniejsza, a i ISP przestanie się o cokolwiek czepiać...

Na czym ta "przyjemność" Twoim zdaniem ma polegać? A firewall mam przecież wbudowany w system. Co do filtrów to jest odpowiedni software - np. Little Snitch. Oczywiście router "chodzi na prąd", więc poza zakupem jeszcze stały koszt w rachunku za energię. Naprawdę - nie przekonujesz mnie ani trochę.

Nie. Bo to nie jest bug.

A co to do licha jest? Feature? Taki bajer, niespodzianka?

#16 qtylovsky

qtylovsky
  • 823 posts
  • Skądwołomin

Posted 08 March 2009 - 18:23

hehe... troche smieszne to jest ze kogos stac na imaka za 4 tys, na abonament za internet i nie stac na kupno podstawowego urzadzenia do domowej sieci... ehh ale jesli ktos sobie probuje utrudniac zycie na sile to juz chyba jego sprawa...
jak juz pisali inni, imak to nie jest router...

#17 krzysiek_enoch

krzysiek_enoch
  • 84 posts
  • SkądGliwice

Posted 08 March 2009 - 18:34

hehe... troche smieszne to jest ze kogos stac na imaka za 4 tys, na abonament za internet i nie stac na kupno podstawowego urzadzenia do domowej sieci... ehh ale jesli ktos sobie probuje utrudniac zycie na sile to juz chyba jego sprawa...
jak juz pisali inni, imak to nie jest router...

Ok - mak to nie router ale po co mi ten router??? !!!
No i czy kupiłem maka, żeby utrudniać sobie życie? Kupiłem go własnie po to, żeby raz na zawzsze mieć spokój z konfiguracją sprzętu. Zgodnie z reklamą - "podłącz i działa" :) Miał mi własnie ułatwić życie.

A śmieszni to są gostkowie,którym starzy kupują sprzęt za dowolną sumę. Ja cieżko charuję, żeby zarobić kasę i nie mam ochoty jej wyrzucać na zakup kolejnych rzeczy, które są "fajne" i "trendy".

Płacę, włączam i ma działąć.

#18 bartosz

bartosz

• 1644 posts

Posted 08 March 2009 - 23:39

Płacę, włączam i ma działąć.

i dziala. to twoj isp robi jakis problem nie komputer

#19 krzysiek_enoch

krzysiek_enoch
  • 84 posts
  • SkądGliwice

Posted 09 March 2009 - 20:19

i dziala. to twoj isp robi jakis problem nie komputer

Możesz to jakoś udowodnić?

#20 wasil16

wasil16
  • 541 posts
  • SkądMielno

Posted 09 March 2009 - 22:55

Widać Krzysiek,że powoli zaczynasz robić z igły widły... nie chce się już kompletnie wypowiadać na temat posiadania routera,bo według mnie to rzecz podstawowa przy posiadaniu internetu. Wyobraź sobie,że włączenie Twojego iMaka na jeden dzień (aby udostępnić internet dla laptopa) wykorzysta praktycznie taką samą ilość prądu co działanie routera. Poza tym router nie musi być włączony ciągle-na noc możesz wyłączać. A jeśli chodzi o ten bug w Mac Os X podczas udostępniania internetu...sam piszesz,że to dziwne,że inni nie skarżą się na ten błąd,bo błędu (buga) nie ma! Problemem jest Twój dostawca internetu i tylko i wyłącznie on! Poza tym każdy tutaj próbuje Ci pomóc,a Ty powoli zaczynasz mieć do wszystkich pretensje,że coś jest nie tak. U mnie np. Macbook Pro udostępnia internet dla iPhona i wszystko działa a dostawca internetu nie ma ze mną żadnego problemu, więc gdzie ten bug o którym piszesz i o niego pytasz? Pozdrawiam i więcej spokoju życzę!

#21 bartosz

bartosz

• 1644 posts

Posted 10 March 2009 - 00:19

Możesz to jakoś udowodnić?

co ci mam udowadniac? przeciez sam piszesz ze uzywasz komputera tak jak pan bog przykazal i ze dzwoni do ciebie jakis czlowiek z pretensjami ktorych nie potrafi sprecyzowac ale za to potrafi grozic.

#22 krzysiek_enoch

krzysiek_enoch
  • 84 posts
  • SkądGliwice

Posted 10 March 2009 - 08:38

Widać Krzysiek,że powoli zaczynasz robić z igły widły... nie chce się już kompletnie wypowiadać na temat posiadania routera,bo według mnie to rzecz podstawowa przy posiadaniu internetu. Wyobraź sobie,że włączenie Twojego iMaka na jeden dzień (aby udostępnić internet dla laptopa) wykorzysta praktycznie taką samą ilość prądu co działanie routera. Poza tym router nie musi być włączony ciągle-na noc możesz wyłączać.

A jeśli chodzi o ten bug w Mac Os X podczas udostępniania internetu...sam piszesz,że to dziwne,że inni nie skarżą się na ten błąd,bo błędu (buga) nie ma! Problemem jest Twój dostawca internetu i tylko i wyłącznie on! Poza tym każdy tutaj próbuje Ci pomóc,a Ty powoli zaczynasz mieć do wszystkich pretensje,że coś jest nie tak.

U mnie np. Macbook Pro udostępnia internet dla iPhona i wszystko działa a dostawca internetu nie ma ze mną żadnego problemu, więc gdzie ten bug o którym piszesz i o niego pytasz?

Pozdrawiam i więcej spokoju życzę!

Przepraszam chłopaki ale jakoś ostatnio mam chyba za dużo stresu w pracy :)

Doceniam Waszą pomoc i cieszę się, że jest miejsce gdzie można pogadać o swoich problemach. Cała ta sprawa jest dla mnie tajemnicza i utwierdza mnie ona wprzekonaniu, że to jednak z moim ISP jest coś nie tak.
Chciałbym zapytać Was jeszcze o jedną rzecz, bo koleś przysłał mi logi mówiące rzekomo o tym problemie:
>20:17:47.406803 00:11:24:e6:79:76 > 00:04:23:ae:b8:87, ethertype IPv4 (0x0800), length 243: 83.230.4.187.netbios-dgm > 83.230.5.255.netbios-dgm: NBT UDP PACKET(138) 
>20:17:47.560974 00:11:24:e6:79:76 > 00:04:23:ae:b8:87, ethertype IPv4 (0x0800), length 92: 83.230.5.217.netbios-ns  83.230.5.255.netbios-ns: NBT UDP PACKET(137): QUERY; REQUEST; BROADCAST 
>20:17:47.778593 00:11:24:e6:79:76 > 00:04:23:ae:b8:87, ethertype IPv4 (0x0800), length 92: 83.230.4.101.netbios-ns  83.230.5.255.netbios-ns: NBT UDP PACKET(137): QUERY; REQUEST; BROADCAST
Ten pierwszy mac adress z lewej jest mój i rzekomo tu widać jak zwykłe przeglądanie otoczenia sieciowego innych kompów przechodzi przez moją kartę ethernetową.

Co Wy na to? Czy ktoś kto dsię zna się ktoś z Was na tym mógłby mi podpowiedzieć, czy te logi faktycznie wskazuja że jest problem? A może to naturalne, że ruch w sieci tak wygląda?

#23 bartosz

bartosz

• 1644 posts

Posted 10 March 2009 - 14:45

mnie to nic nie mowi ale ja sie nie znam - popros o to zeby ci to wytlumaczyli po ludzku, tak zebys zrozumial na czym polega problem i mogl go rowiazac albo zebys mogl uznac ich argumenty i przestac uzywac udostpeniania sieci i wykosztowac sie na ruter. bo jesli idzie tylko o to ze jakis pakiet zamiast zniknac jest forwardowany to jest to imho nieistniejacy problem. mogli nie wiedziec co to, podejrzewac ze ktos sie bawi w sniffowanie itp. ale uslyszeli wyjasnienie i do widzenia. jesli wplywa to jakos na wydajnosc sieci - w co watpie - to inna bajka ale nie oznacza to jeszcze ze ty sam masz z tym wlaczyc - nastepnym razem rownie dobrze moga ci powiedziec ze za dlugo uzywasz internetu. podejrzewam ze po prostu leopard dziala jakos inaczej niz wiekszosc ruterow, co moze byc spowodowane albo specyficznymi uslugami (bonjour) albo jakas specyficzna implementacja kotregos z protokolow albo nawet konfiguracja samej sieci. nawet jesli jest to niezgodne z popularnymi rfc to nie oznacza jeszcze ze to blad czy zagrozenie. to siec jest dla uzytkownikow a nie uzytkownicy dla sieci. wiec tak dlugo jak dlugo nie uslyszysz zrozumialego dla siebie wyjasnienia co robisz zle, w czym to szkodzi, dlaczego to jest niewlasciwe itd. tak dlugo nie reaguj - jak im cos przeszkadza bo chca miec piekne logi to niech sami ci kupia ruter.

#24 krzysiek_enoch

krzysiek_enoch
  • 84 posts
  • SkądGliwice

Posted 10 March 2009 - 17:42

mnie to nic nie mowi ale ja sie nie znam - popros o to zeby ci to wytlumaczyli po ludzku, tak zebys zrozumial na czym polega problem i mogl go rowiazac albo zebys mogl uznac ich argumenty i przestac uzywac udostpeniania sieci i wykosztowac sie na ruter. bo jesli idzie tylko o to ze jakis pakiet zamiast zniknac jest forwardowany to jest to imho nieistniejacy problem. mogli nie wiedziec co to, podejrzewac ze ktos sie bawi w sniffowanie itp. ale uslyszeli wyjasnienie i do widzenia. jesli wplywa to jakos na wydajnosc sieci - w co watpie - to inna bajka ale nie oznacza to jeszcze ze ty sam masz z tym wlaczyc - nastepnym razem rownie dobrze moga ci powiedziec ze za dlugo uzywasz internetu. podejrzewam ze po prostu leopard dziala jakos inaczej niz wiekszosc ruterow, co moze byc spowodowane albo specyficznymi uslugami (bonjour) albo jakas specyficzna implementacja kotregos z protokolow albo nawet konfiguracja samej sieci. nawet jesli jest to niezgodne z popularnymi rfc to nie oznacza jeszcze ze to blad czy zagrozenie. to siec jest dla uzytkownikow a nie uzytkownicy dla sieci. wiec tak dlugo jak dlugo nie uslyszysz zrozumialego dla siebie wyjasnienia co robisz zle, w czym to szkodzi, dlaczego to jest niewlasciwe itd. tak dlugo nie reaguj - jak im cos przeszkadza bo chca miec piekne logi to niech sami ci kupia ruter.

Dzięki za dobre słowa :)
I Twojego sposobu będę się trzymał:-D

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users