Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook - sam wzbudza się podczas uspania

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 goplay

goplay
  • 105 posts
  • Skądsilesia

Posted 05 March 2009 - 08:31

Witam, moj macbook ma czasami delikatny odchył od normy: w momencie gdy zamykam pokrywe standardowo macbook przechodzi w stan uspienia, nie raz juz się jednak zdarzyło że po zamknięciu pokrywy macbook się po paru sek wzbudza pomimo zamknietej pokrywy. Co ważne, MacBook wtedy cały czas pracuje (wiadomo jak się nagrzewa gdy pokrywa jest zamknieta) i usilnie się usypia, wzbudza, usypia, wzbudza.... i tak cały czas do znudzenia. (Kiedyś dzwiek cd-roma nawet mnie w nocy obudził). Dodam że po wyłaczenia maczka i wlączeniu go ponownie, komputer normalnie przechodzi w stan uśpienia, dopiero znowu po 5-10-12 razie (nie ma reguły) problem się pojawia ponownie. Jest to dla mnie o tyle ważna kwestia, ponieważ używam go w pracy, podczas spotkania bez zastanowienia zamykam pokrywe i wkladam maczka do torby... Raz miałem przypadek po którym wyciągnąłem go praktycznie wrzącego! Czy ktoś z Was miał podobny przypadek i jakoś dał sobie z tym radę? Z góry dziekuję za sugestie!

#2 RobAndzik

RobAndzik
  • 365 posts
  • SkądIngolstadt DE

Posted 05 March 2009 - 16:32

Witam. A czy zaraz przed sklapnieciem obudowy nie wyciagasz pendriv'ow lub innych urzadzen zewnetrznych na usb ? Jezeli tak, to po odlaczeniu odczekaj kilka sekund albo uzywaj bezpiecznego wysuwania sprzetu.. Powinno rozwiazac Twoj problem

#3 Darrarski

Darrarski
  • 469 posts
  • SkądWarszawa / Piastów

Posted 05 March 2009 - 20:50

Problemem mogą być urządzenia podpięte pod USB. Kiedyś miałem tak samo, jak nie odłączyłem odbiornika od myszy Logitech Nano i schowałem MacBooka do plecaka. Od jakiegoś czas jednak zauważyłem, że jeśli laptop nie jest podłączony do zasilania, to nie wzbudzają go urządzenia USB. Może to kwestia którejś aktualizacji. Inną przyczyną może być jakaś aplikacja która wzbudza system ze stanu uśpienia. Sprawdź co masz uruchomione jak zamykasz pokrywę, metodą prób i błędów wyłączaj aplikacje i usypiaj MacBooka. Wydaje mi się że ten problem (dokładnie w tej postaci), samoistnego budzenia się komputera, przy którymś z kolei usypianiu, był już na forum poruszany. Poszukaj.

#4 goplay

goplay
  • 105 posts
  • Skądsilesia

Posted 06 March 2009 - 07:42

zawsze usuwam bezpiecznie sprzet. sproboje pokasować procesy... dzieki za podpowiedz

#5 subs

subs
  • 860 posts
  • SkądPoznań

Posted 06 March 2009 - 20:27

Kiedyś stary MB zrobił mi taki numer, niestety w lecie i w torbie, teraz tylko nie wiem czy się wybudził czy się po prostu nie uśpił. Przeżył ale po wyjęciu z torby był tak gorący że myślałem że już jest zlutowany razem z obudową. Uratowała go najprawdopodobniej kompletnie rozładowana bateria przez obracający się na maxa wiatrak. Po schłodzeniu i podłączeniu zasilacza wstał jak nowy. Teraz zawsze sprawdzam maki czy śpią przed włożeniem do torby. W miarę możliwości proponuję wyłączać najpierw wszystkie aplikacje potem odmontować urządzenia zewnętrzne i po odłączeniu jeszcze odczekać z 30s.

#6 Micha3l

Micha3l
  • 38 posts

Posted 06 March 2009 - 20:45

Jeżeli masz iStat pro to możliwe że on wybudza Ci komputer. U mnie się tak czasami zdarza, możesz to zobaczyć w logach i faktycznie problemem bynajmniej u mnie jest właśnie iStat pro.

#7 subs

subs
  • 860 posts
  • SkądPoznań

Posted 06 March 2009 - 22:00

myślę że iStat to zły trop

#8 jhartman

jhartman
  • 668 posts

Posted 06 March 2009 - 22:00

U mnie MBP 2.4 (roczny) budzi się niezależnie od tego czy jest istat, urządzenia USB itd. czy nie. Dlatego teraz usypiam laptopa tylko jeśli leży on na biurku - najmniejszy wstrząs budzi go więc odpada noszenie w plecaku. Pozdrawiam

#9 goplay

goplay
  • 105 posts
  • Skądsilesia

Posted 06 March 2009 - 22:04

uzywam iStat pro... tylko pytanie na ile jest to wina po jego stronie?

#10 Micha3l

Micha3l
  • 38 posts

Posted 06 March 2009 - 22:07

Zobacz w komunikatach konsoli co się dzieje o danej godzinie kiedy Ci się komputer wybudza. Przecież nie wróżymy z fusów, podałem tylko jedną z możliwości.

#11 goplay

goplay
  • 105 posts
  • Skądsilesia

Posted 06 March 2009 - 22:32

nie wiedzialem za bardzo o mozliwosciach konsoli tego typu. przyjze się jej i napisze czy dalo to efekt

#12 woocash

woocash
  • 1627 posts

Posted 07 March 2009 - 00:55

a harmonogram w zarządzaniu energią w preferencjach?

#13 goplay

goplay
  • 105 posts
  • Skądsilesia

Posted 07 March 2009 - 12:18

w harmonogramie wszystko wylaczone

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users