Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Naprawa uprawnień na dysku

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 tadeuszek

tadeuszek
  • 39 postów

Napisano 04 marca 2009 - 14:55

Witam
Za każdym razem gdy przelecę system tym narzędziem mam taki końcowy wpis

Naprawiam uprawnienia na „Macintosh HD”
Czytam bazę danych uprawnień.
Wczytanie bazy danych uprawnień może potrwać kilka minut.

Uprawnienia różnią się na „System/Library/CoreServices/RawCamera.bundle/Contents/CodeResources”, powinny być -rw-r--r-- , są lrw-r--r-- .
Uprawnienia różnią się na „private/var/spool/cups/cache/rss”, powinny być drwxr-xr-x , są drwxrwxr-x .

Czy jest to grożne i ewentualnie jak to naprawić ?

#2 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 04 marca 2009 - 14:58

Polecam program Onyx. Darmowy i dobrze działający.

#3 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 04 marca 2009 - 14:58

nie jest to groźne. jedynie możesz pobrać z netu instalator ze strony i zainstalować zanim to zrobisz napraw uprawnienia z płyty

#4 tadeuszek

tadeuszek
  • 39 postów

Napisano 06 marca 2009 - 07:40

Dzięki za odpowiedź . Naprawa uprawnień z dysku niestety nic nie pomogła

#5 andrzej1974

andrzej1974
  • 182 postów
  • SkądGrudziądz

Napisano 06 marca 2009 - 08:24

Witam Ja mam takie coś przy naprawie uprawnien z Onyxa Started verify/repair permissions on disk disk0s2 Macintosh HD Permissions differ on "private/var/log/secure.log", should be -rw------- , they are -rw-r----- Warning: SUID file "System/Library/Filesystems/AppleShare/afpLoad" has been modified and will not be repaired Warning: SUID file "System/Library/PrivateFrameworks/Install.framework/Versions/A/Resources/runner" has been modified and will not be repaired Warning: SUID file "usr/bin/setregion" has been modified and will not be repaired Warning: SUID file "System/Library/Printers/IOMs/LPRIOM.plugin/Contents/MacOS/LPRIOMHelper" has been modified and will not be repaired Group differs on "private/etc/cups", should be 0, group is 26 Permissions differ on "private/var/spool/cups/cache/rss", should be drwxr-xr-x , they are drwxrwxr-x Finished verify/repair permissions on disk disk0s2 Macintosh HD coś jest zle?

#6 3_Ohm_Back

3_Ohm_Back
  • 379 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 marca 2009 - 10:21

skoro potrzebny jest onyx tzn. że OS X'owska naprawa uprawnień nie zawsze podoła zadaniu?

#7 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 01 kwietnia 2009 - 16:08

podłaczam sie pod pytanie + dodatkowe: obojętnie ile razy bym nie zrobił "naprawy uprawnien" (obojetnie czy osx czy onyxem) to w sprawdzaniu dysku zawsze wyskakuje to samo: Uprawnienia różnią się na „System/Library/CoreServices/Front Row.app/Contents/CodeResources”, powinny być -rw-r--r-- , są lrw-r--r-- . Uprawnienia różnią się na „System/Library/CoreServices/Front Row.app/Contents/PlugIns/DVD.frappliance/Contents/CodeResources”, powinny być -rw-r--r-- , są lrw-r--r-- . Uprawnienia różnią się na „System/Library/CoreServices/Front Row.app/Contents/PlugIns/FRSettings.frappliance/Contents/CodeResources”, powinny być -rw-r--r-- , są lrw-r--r-- . Uprawnienia różnią się na „System/Library/CoreServices/Front Row.app/Contents/PlugIns/FRSources.frappliance/Contents/CodeResources”, powinny być -rw-r--r-- , są lrw-r--r-- . Uprawnienia różnią się na „System/Library/CoreServices/Front Row.app/Contents/PlugIns/Movies.frappliance/Contents/CodeResources”, powinny być -rw-r--r-- , są lrw-r--r-- . Uprawnienia różnią się na „System/Library/CoreServices/Front Row.app/Contents/PlugIns/Music.frappliance/Contents/CodeResources”, powinny być -rw-r--r-- , są lrw-r--r-- . Uprawnienia różnią się na „System/Library/CoreServices/Front Row.app/Contents/PlugIns/Photos.frappliance/Contents/CodeResources”, powinny być -rw-r--r-- , są lrw-r--r-- . Uprawnienia różnią się na „System/Library/CoreServices/Front Row.app/Contents/PlugIns/Podcasts.frappliance/Contents/CodeResources”, powinny być -rw-r--r-- , są lrw-r--r-- . Uprawnienia różnią się na „System/Library/CoreServices/Front Row.app/Contents/PlugIns/TV.frappliance/Contents/CodeResources”, powinny być -rw-r--r-- , są lrw-r--r-- . Uprawnienia różnią się na „System/Library/PrivateFrameworks/BackRow.framework/Versions/A/CodeResources”, powinny być -rw-r--r-- , są lrw-r--r-- . Uprawnienia różnią się na „Applications/iTunes.app/Contents/CodeResources”, powinny być -rw-rw-r-- , są lrw-rw-r-- . Uprawnienia różnią się na „Applications/iTunes.app/Contents/Frameworks/InternetUtilities.bundle/Contents/CodeResources”, powinny być -rw-rw-r-- , są lrw-rw-r-- . Uprawnienia różnią się na „Applications/iTunes.app/Contents/Resources/iTunesHelper.app/Contents/CodeResources”, powinny być -rw-rw-r-- , są lrw-rw-r-- . Uwaga: plik SUID „System/Library/Filesystems/AppleShare/afpLoad” był modyfikowany i nie będzie naprawiony. Uwaga: plik SUID „usr/bin/setregion” był modyfikowany i nie będzie naprawiony. Uprawnienia różnią się na „System/Library/CoreServices/RawCamera.bundle/Contents/CodeResources”, powinny być -rw-r--r-- , są lrw-r--r-- . Uwaga: plik SUID „System/Library/PrivateFrameworks/Install.framework/Versions/A/Resources/runner” był modyfikowany i nie będzie naprawiony. Uwaga: plik SUID „System/Library/Printers/IOMs/LPRIOM.plugin/Contents/MacOS/LPRIOMHelper” był modyfikowany i nie będzie naprawiony. Uprawnienia różnią się na „System/Library/PrivateFrameworks/iLifeMediaBrowser.framework/Versions/A/CodeResources”, powinny być -rw-r--r-- , są lrw-r--r-- . Uprawnienia różnią się na „System/Library/PrivateFrameworks/iPhotoAccess.framework/Versions/A/CodeResources”, powinny być -rw-r--r-- , są lrw-r--r-- . Uprawnienia różnią się na „System/Library/PrivateFrameworks/iPhotoAccess.framework/Versions/A/Resources/Plugins/BlackAndWhiteEffect.IAPlugin/Contents/CodeResources”, powinny być -rw-r--r-- , są lrw-r--r-- . Uprawnienia różnią się na „System/Library/PrivateFrameworks/iPhotoAccess.framework/Versions/A/Resources/Plugins/CubeTransition.IAPlugin/Contents/CodeResources”, powinny być -rw-r--r-- , są lrw-r--r-- . Uprawnienia różnią się na „System/Library/PrivateFrameworks/iPhotoAccess.framework/Versions/A/Resources/Plugins/DissolveTransition.IAPlugin/Contents/CodeResources”, powinny być -rw-r--r-- , są lrw-r--r-- . Uprawnienia różnią się na „System/Library/PrivateFrameworks/iPhotoAccess.framework/Versions/A/Resources/Plugins/DropletTransition.IAPlugin/Contents/CodeResources”, powinny być -rw-r--r-- , są lrw-r--r-- . Uprawnienia różnią się na „System/Library/PrivateFrameworks/iPhotoAccess.framework/Versions/A/Resources/Plugins/FadeThroughBlackTransition.IAPlugin/Contents/CodeResources”, powinny być -rw-r--r-- , są lrw-r--r-- . Uprawnienia różnią się na „System/Library/PrivateFrameworks/iPhotoAccess.framework/Versions/A/Resources/Plugins/FlipTransition.IAPlugin/Contents/CodeResources”, powinny być -rw-r--r-- , są lrw-r--r-- . Uprawnienia różnią się na „System/Library/PrivateFrameworks/iPhotoAccess.framework/Versions/A/Resources/Plugins/MosaicFlipTransition.IAPlugin/Contents/CodeResources”, powinny być -rw-r--r-- , są lrw-r--r-- . Uprawnienia różnią się na „System/Library/PrivateFrameworks/iPhotoAccess.framework/Versions/A/Resources/Plugins/MosaicFlipTransitionSmall.IAPlugin/Contents/CodeResources”, powinny być -rw-r--r-- , są lrw-r--r-- . Uprawnienia różnią się na „System/Library/PrivateFrameworks/iPhotoAccess.framework/Versions/A/Resources/Plugins/PageFlipTransition.IAPlugin/Contents/CodeResources”, powinny być -rw-r--r-- , są lrw-r--r-- . Uprawnienia różnią się na „System/Library/PrivateFrameworks/iPhotoAccess.framework/Versions/A/Resources/Plugins/PushTransition.IAPlugin/Contents/CodeResources”, powinny być -rw-r--r-- , są lrw-r--r-- . Uprawnienia różnią się na „System/Library/PrivateFrameworks/iPhotoAccess.framework/Versions/A/Resources/Plugins/RevealTransition.IAPlugin/Contents/CodeResources”, powinny być -rw-r--r-- , są lrw-r--r-- . Uprawnienia różnią się na „System/Library/PrivateFrameworks/iPhotoAccess.framework/Versions/A/Resources/Plugins/SepiaEffect.IAPlugin/Contents/CodeResources”, powinny być -rw-r--r-- , są lrw-r--r-- . Uprawnienia różnią się na „System/Library/PrivateFrameworks/iPhotoAccess.framework/Versions/A/Resources/Plugins/TwirlTransition.IAPlugin/Contents/CodeResources”, powinny być -rw-r--r-- , są lrw-r--r-- . Uprawnienia różnią się na „System/Library/PrivateFrameworks/iPhotoAccess.framework/Versions/A/Resources/Plugins/WipeTransition.IAPlugin/Contents/CodeResources”, powinny być -rw-r--r-- , są lrw-r--r-- .

#8 kharde

kharde
  • 17 postów

Napisano 02 kwietnia 2009 - 23:18

mam ten sam problem co Agher :/

#9 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 03 kwietnia 2009 - 10:26

mam to samo tylko że mniej, pojawiło się to po ostatnich aktualizacjach naprawiałem uprawnienia za pomocą płyty LEO nie dało pozytywnego rezultatu. dopiero naprawienie za pomocą bootującgo dvd programu techtool pro 5 naprawiło część uprawnień wcześniej tego nie było do tych co się przejmują nie mam problemów z systemem mimo takiego stanu rzeczy zero zwiech jak zawsze zresztą:) spowolnienia kompa aha combo też nie pomaga, może enastępny update pomorze rozwiązać tę zagadkę

#10 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 03 kwietnia 2009 - 15:45

no tak, tez nie mam problemów mimo tych zapisów ale mimo wszystko wydalo mi się to niepokojące.

#11 3_Ohm_Back

3_Ohm_Back
  • 379 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 kwietnia 2009 - 12:20

Możliwe, że to przez tą ostatnią aktualizację...

#12 apokryf

apokryf
  • 116 postów

Napisano 15 maja 2009 - 19:29

Witam.
Chciałbym zgłosić to samo co ma Agher po aktualizacji do 10.5.7.
Jest jakieś rozwiązanie jak to naprawić Onyx też nie pomaga.
Pozdrawiam

#13 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 15 maja 2009 - 19:55

Nie mówię że to pomoże - nieraz weryfikacja przywilejów i HD z poziomu systemu mówią, że wszystko jest OK, natomiast chwilę potem "jeszcze raz to samo", ale z płytki systemowej wyłapuje całą masę błędów.

#14 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 15 maja 2009 - 21:31

@apokryf: a miałes tak przed 10.5.7? bo mi tak juz w 10.5.6 sie robiło. jutro sproboje zrobic naprawde na 10.5.7 i zobaczymy jaki efekt bedzie ;)

#15 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 15 maja 2009 - 23:24

jakoś nie wydaje mi się aby naprawa przywilejów z poziomu płyty OS X gdzie jej wersja jest 10.5 lub 10.5.1 czy nawet wyższa była dobrym rozwiązaniem na poprawianie wersji 10.5.7. O ile nie rozwali to systemu już całkiem.

#16 pao

pao
  • 138 postów

Napisano 09 czerwca 2009 - 09:21

nic nie dało naprawianie z płyty - są jak były...

#17 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 09 czerwca 2009 - 12:20

jakoś nie wydaje mi się aby naprawa przywilejów z poziomu płyty OS X gdzie jej wersja jest 10.5 lub 10.5.1 czy nawet wyższa była dobrym rozwiązaniem na poprawianie wersji 10.5.7. O ile nie rozwali to systemu już całkiem.

Dlaczego miałoby to rozwalić system? Przywileje są naprawiane względem pakietów kontrolnych. Te pakiety znajdują się w teczce receipts więc nie ma znaczenia wersja systemu na płycie. Jeśli jakiś komponent systemu lub program był doinstalowywany to jego poprawne przywileje są tam zdefiniowane, jeśli ich tam nie ma to znaczy, że nic się nie zmieniło i można korzystać z tych zawartych na płycie.

Na tygrysku jakoś lepiej się naprawiało te przywileje.

#18 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 23 czerwca 2009 - 21:06

Dlaczego miałoby to rozwalić system? Przywileje są naprawiane względem pakietów kontrolnych. Te pakiety znajdują się w teczce receipts więc nie ma znaczenia wersja systemu na płycie. Jeśli jakiś komponent systemu lub program był doinstalowywany to jego poprawne przywileje są tam zdefiniowane, jeśli ich tam nie ma to znaczy, że nic się nie zmieniło i można korzystać z tych zawartych na płycie.

Na tygrysku jakoś lepiej się naprawiało te przywileje.

Rozwalić nie ALE:
About Disk Utility's Repair Disk Permissions feature

A dokładnie ten fragment:
Should I start up from a Mac OS X install disc to repair disk permissions?
When possible, disk permissions should be repaired while started up from a Mac OS X volume (hard disk) that contains updated Mac OS X software, instead of a Mac OS X installation disc. Mac OS X software updates may change permissions on some files to improve security. When this occurs, the version of Disk Utility on the Mac OS X volume is updated to account for the new permissions. Running Disk Utility while started from the Mac OS X volume ensures that the changes made by software updates are preserved.

#19 rejn

rejn
  • 43 postów

Napisano 20 lipca 2009 - 17:56

Watek juz zdazyl wstygnac, ale dla wciaz zmartwionych (ja tez do dzisiaj bylem)

Mac OS X 10.5: komunikaty funkcji Naprawa uprawnień na dysku w programie Narzędzie dyskowe, które można bezpiecznie zignorować

Pozdrawiam,
rejn

#20 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 376 postów

Napisano 20 lipca 2009 - 18:05

Ha ha. Wreszcie jest jakieś 'oficjalne' potwierdzenie faktu, że 'naprawa przywilejów' to mit i nic nie daje. Pisałem to od dawna, ale nie, wszyscy 'wiedzący lepiej' w kółko swoje. He he.

#21 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 21 lipca 2009 - 20:56

@ftpd: Czytanie ze zrozumieniem się kłania ;) Tam są wymienione te, które można olać, ale nigdzie nie ma potwierdzenia że wszystkie... Co do Twojego "twierdzenia", to konkrety, dowody itp... jak na razie, to Ty kreujesz się tu na wszechwiedzącego ;), i to nie tylko w tym topicu... no offence, of course...

#22 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 376 postów

Napisano 22 lipca 2009 - 01:16

A czytałeś tego linka? Tam są przykłady _wszystkich_ możliwych błędów wypluwanych przez Verify Permissions, a nie wszystkie możliwe pliki wymienione (co jest, oczywiście, logiczne i chyba nie wymaga tłumaczenia, dlaczego). Konkrety? Dowody? Poczytaj trochę o prawach dostępu w systemach Unix-like i ich wpływie na pracę/możliwe błędy. Wtedy załapiesz, że o ile problem pt. 'aplikacja XXX mi się w ogóle nie uruchamia, a w logach widzę "permission denied"' jest jak najbardziej podpadający pod poradę 'napraw przywileje', to już 'wolniej mi działa internet!' nie za bardzo ;-) A za opinię o kreacji dziękuję, masz rację. Jeśli coś wiem, to jestem tego absolutnie pewien i to piszę (ewentualnie zaznaczam _wprost_, że 'nie jestem pewien'); jeśli zaś nie wiem, po prostu się nie wypowiadam. Bycie wszechwiedzącym? Nie. Raczej pewność siebie i ufność we własne doświadczenie i umiejętności ;-)

#23 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 22 lipca 2009 - 10:54

No właśnie czytałem, i IMO to nie wszystkie możliwe błędy, a wybrane. Stąd mój "protest" przeciw generalizowaniu że "to mit i nic nie daje". Co zresztą wyżej uściśliłeś, że jednak czasem coś daje ;) Sam nie jestem zwolennikiem "panaceum forumowego", ba, nawet nigdy na swojej już prawie czteroletniej instalce 10.4 nigdy tego nie praktykowałem, bo nie było powodu - system i progsy działają bezawaryjnie. Tyle, że w niektórych przypadkach naprawa pomaga, czego dowody znajdziesz na tym (i nie tylko tym) forum. Pozdrawiam :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych