Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

OS 9 czy OS X

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 reeye

reeye

• 1 506 postów

Napisano 16 lutego 2005 - 14:21

Czy warto zakupic OS seri 10 na maszyny sprzedawane z OS 9
zwłaszcza że OS X potrzebuje wiekszych "mocy" i odczuwalnie spowolni prace?

Dołączona grafika

#2 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 16 lutego 2005 - 14:50

A może darmowy Linux?

#3 reeye

reeye

• 1 506 postów

Napisano 16 lutego 2005 - 19:39

inna para Niestety Linux w tej chwili jeszcze nie moze byc kierowany do tak szerokiego grona użytkowników jak OS apple ...... jest to jednak kwestia czasu :)

#4 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 lutego 2005 - 11:26

Pytanie - do czego nam potrzebny stary Mac? Nie znam OS 9, ale w pewnych bardzo okreslonych zadaniach Linux moze byc wystarczajacy - zwlaszcza gdy komputer pochodzi z trzeciej reki i jest bez systemu.

#5 Sebastian

Sebastian
  • 336 postów
  • SkądBełchatów

Napisano 06 marca 2005 - 20:53

no to zalezy oczywisice od sprzetu, ale idac za haslem ktore szlo za pantera ( chcesz miec szybszy komputer nie wymieniaj sprzetu kup pantere :wink: ) to OS9 to juz hisoria.

#6 aurox

aurox
  • 39 postów
  • SkądBrzeziny k/łodzi

Napisano 29 marca 2005 - 01:02

OS9 jest juz z lekka przestarzaly lepszym rozwiazaniem byl by na jego miejsce Linux :) no albo oczywiscie OS X o ile nie zpowolni to bardzo pracy na starszych komputerach

#7 BigMac

BigMac
  • 535 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 29 marca 2005 - 07:52

Nie nie 9-tka jeszcze bedzie dlugo podstawa gazet i DTP. Nie zapomnijmy ze wiekszosc powaznych wydawnictw swoj proces pre-pressu ma oparty o G4 i QuarkXpress 4.x, ktory dziala tylko pod MacOS 9.x. Rozumiem hasla promocyjne i ped ku lepszemu ale z ta przeszloscia i 9 to bym nie przesadzal. A taka pozatym to 9 wcale nie jest taka zamierzchla i stara, a stabilnoscia i ergonomia pracy zadziwiac bedzie jeszcze nawet nowych uzytkownikow X'ów.

#8 aurox

aurox
  • 39 postów
  • SkądBrzeziny k/łodzi

Napisano 29 marca 2005 - 10:09

Nie nie 9-tka jeszcze bedzie dlugo podstawa gazet i DTP. Nie zapomnijmy ze wiekszosc powaznych wydawnictw swoj proces pre-pressu ma oparty o G4 i QuarkXpress 4.x, ktory dziala tylko pod MacOS 9.x. Rozumiem hasla promocyjne i ped ku lepszemu ale z ta przeszloscia i 9 to bym nie przesadzal.
A taka pozatym to 9 wcale nie jest taka zamierzchla i stara, a stabilnoscia i ergonomia pracy zadziwiac bedzie jeszcze nawet nowych uzytkownikow X'ów.

No masz racje uzywam 9 w szkole na starych mac-ach i wszystko chodzi dość sprawnie!
Niby tam jest tylko 233 i 64ram awcale sie nie slimaczy jak to pod windowsami bywa :)

#9 Przemek

Przemek
  • 622 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 marca 2005 - 08:38

[...] A taka pozatym to 9 wcale nie jest taka zamierzchla i stara, a stabilnoscia i ergonomia pracy zadziwiac bedzie jeszcze nawet nowych uzytkownikow X'ów.

Tak do czasu kiedy zechcesz odpalić divxa pod 9ką;P Wiem że się da, ale...
Od chwili gdy postawiłem Panterkę nie chcę wracać do 9ki... Chyba że do gier, które nie działaja pod Xem.
Jak dla mnie teraz liczy się tylko X!
Chociaż na starszych maszynach 9ka jest dobrym rozwiązaniem.
Pozdr.
Przemek

#10 TytusDeZoo

TytusDeZoo
  • 17 postów

Napisano 27 kwietnia 2005 - 23:12

A ja mam nie najlepsze doświadczenia z 9. Pracowałe na niej przez jakiś 1 rok i raz dziennie to miałem bombę, 1 w misiącu disk warrior albo naprawa systemu, 1 na kwartał to wogóle się komp nie odpalał i trzeba było z shiftem, albo z płyt z systemowej go uruchomić. Myślałem już że coś nie tak jest ze sprzętem (G4 400, 1Gb Ram itd) ale na szczęście zainstalowałem na nim Jaguara i to było najlepsze co mogłem zrobić... Teraz pracuję na najsłabszej G5 i jestaem naprawdę zadowolony - no może przez 1,5 ze 4 musiałem naprawić przywileje bo coś tam się działo ale mało groźnego a komp jest mocno obciążony (min 8h pracy dziennie). Dla mnie os X to zupełnie inna jakość. Pzd

#11 thinkfish

thinkfish
  • 6 postów

Napisano 02 maja 2005 - 12:57

Ja tam zaczynalem od Power Maka 8600/200Mhz 168mb ram z systemem Mac OS 8.6 potem Os 9 Ile ja rzeczy zrobilem na tym kompie... zabawa z AV z stara kamerka wideo... obrobka zdjec, grafiki... muza w Logicu albo w Cubase, graficzka 3d nawet... Potem byla G4 400Mhz tez pod OS9... Stare systemiki sa spoko, mam sentyment (duzy) do 9 zreszta wcale nie dzieki osX przekonalem sie do makow ale dzieki Mac OS 9... nie obrazil bym sie gdyby Apple kontynuowalo przygode z 9... czasami mysle ze szkoda ze zrezygnowali z wlasnych rozwiazan na rzecz Unixa... przeciez system mozna bylo rozwijac... to nie jest tak ze mam cos do X'a ale lubilem 9.

#12 DarkStar

DarkStar
  • 82 postów

Napisano 03 czerwca 2005 - 12:54

Ja się właśnie zastanawiam nad zakupem OS X 10.1.4. Ale mam tylko Bondi Blue 256MB RAM 30GB HDD. Obecnie posiadam na nim zainstalowany 10.3, ale jest to wersja piracka pozostawiona przez poprzedniego właściciela i nie chcę go. Wydajność średnia. Myślicie, że 10.1 byłby dobry na Bondi Blue? :? OS 9 nie chcę, wolę już Linuksa, który jest "nowszy" i szybki. Jak bardzo wielka przepaść oddziela 10.1 od 10.3 (pomijając około dwa lata)? Czy warto wydać 125zł (atrakcyjna cena chyba) na 10.1 i instalować go na tak starym sprzęcie?

#13 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 03 czerwca 2005 - 13:16

Zostaw 10.1. 10.3 bije go na głowę wydajnością :twisted: . Poza tym mało programów nie wymaga min. 10.2.8 do dzialania. Ramu masz średnio (jak na Panthere), ale to lepsze rozwiązanie niż gorszy 10.1.

#14 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 03 czerwca 2005 - 13:28

NIE, nie warto kupować OS X 10.1
Był to pierwszy "niezły" system X'owy od Apple'a, ale i tak jak już chcesz OSX to bierz conajmniej Jaguara. Dzieli je przede wszystkim przepaść jeśli chodzi o oprogramowanie - coraz mniej progsów wychodzi na Jaguara, a co dopiero na 10.1. Do tego braki samego systemu i problemy z podłączaniem urządzeń... IMO nie warto.

Czy warto zakupic OS seri 10 na maszyny sprzedawane z OS 9
zwłaszcza że OS X potrzebuje wiekszych "mocy" i odczuwalnie spowolni prace?

WARTO. Faktem jest, że OSX spowalnia znacznie pracę komputera, ale przyspiesza pracę użytkownika.
Tzn. OS 9 ma znacznie mniejsze wymagania sprzętowe. Na moim PB G3/300Mhz 192RAM po prostu śmiga. No ale cóż... to poprzednia epoka. Progsy na tamten system już nei wychodzą. Zawsze był tam problem jeśli chodzi o polskie znaki i czcionki (klawirki, czcionki, przeglądarki które sobie z tym nie radziły...). Do czcionek trza Suitcase'a innych pomysłów. No i soft - ten z X'a jest dużo fajniejszy. Czego używam na codzień? FireFox, Thunderbird, iTunes, GraphicConverter (ten jest też dla OS9! :P), iChat/AdiumX, od czasu do czasu pakiet Dev.Tools (choć do programowania na razie pozostaje przy piecu...). Nie wyobrażam sobie "powrotu". No chyba, że dla gierek - przy 4MB karcie grafiki można sobie pograć w całkiiem fajne starsze gry... :D

Mimo wszystko OSX'a używam od gdzieś roku (a nałogowo to gdzieś od pół ;-)). Za to z Classiciem jestem "za pan brat" od dobrych paru lat... I to sprawia, że mam do niego WIELKI sentyment...
System ten był wogóle nie do porównania - prosty, intuicyjny, wytonowany (kolorstycznie) i miał wiele, wiele zalet (jak choćby przejrzysta struktura systemu). Ma oczywiście wady - nie bez powodu Jobs wkroczył z OSX'em w nową erę, ale muszę przyznać, że przez wielu Classic jest niedoceniany...
I szczerze mówiąc tylko kwestia Internetu sprawia, że na tym sprzęcie używam Jaguara. Gdybym miał na Dziewiątce FireFox'a, Adium, nowego iTunes i ogólnie mniej kłopotów z polskim netem, to bym do niego bardzo chętnie wrócił...

[ Dodano: 2005-06-03, 14:31 ]
Aha, a propos tych "codziennych bomb systemowych". Nie chce mi się wierzyć ;-) Do ttego trzeba chyba na prawdę nieźle namotać w systemie...
Ja bombę dostawałem jedynie jak próbowałem na 96MB RAM (sic!) uruchomić PS, QXP, Clarisa, MS Office'a i do tego kombinować z SyQuestami, które miały bad-sektory... ;-)

[ Dodano: 2005-06-03, 14:32 ]
Aha - 120Mhz i OS 8.6 :D

#15 orzels

orzels
  • 759 postów

Napisano 04 czerwca 2005 - 07:44

ZTCW (czyli Z Tego Co Widze) to Office Microsoftu w wersji na OS 9 jest najprzyjemniejsza wersja Office'a w ogole - przymierzajac OSX, Windows i Classica. Jest czysty, przejrzysty i mega-zgodny z Windowsowym pakietem. Bajka, jak nie z Microsoftu :) A powazniej to z racji aplikacji ktore dzialaja tylko w OS 9 musze pracowac w tym systemie i nie narzekam. Wbrew pozorom jest bardzo elastycznym systemem, nie ma zadnych problemow z polskoscia klawiatury i czcionek - a bombe widzialem ostatnio w 2003 roku... (cztery makowki z os 9.2 i wielu uzytkownikow, wiec jest co psuc)

#16 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 czerwca 2005 - 09:39

Dla mnie stare OS-y, nie X, miały wygląd nie do pobicia. Wyglądem i jego ograniczeniami jestem najbardziej przy Panterce rozczarowany... :/

#17 menelek

menelek
  • 1 210 postów
  • Skądolsztyn

Napisano 04 czerwca 2005 - 21:44

iMac 233MHz, RAMu w sumie 96Mb, od roku 98 nie padł ani razu. Był na nim 8.6, 9.0.1, jaguar, a w końcu chyba teraz mam 9.2. Piszę chyba bo teraz używam iBooka nowego, a tamten czasami odpala żona tylko do iTunesa. Tego sprzętu się nie da zajechać :D Ale według mnie skok jakościowy do X był jednak ogromny, każda wersja jest coraz lepsza i o dziwo coraz szybsza. Właśnie zastanawiam się nad zakupem tygrysa, chociaż, sam nie wiem jak się wyrazić, pantera wydawała mi się ideałem...

#18 devilia

devilia
  • 1 872 postów
  • SkądDziałdowo, PL

Napisano 06 czerwca 2005 - 09:33

panterka to swietny system - po updacie do 10.3.9 jest bliski idealu, ale jednak niedoskonaly tygrysek ma duzo bajerow na pierwszy zut oka zbednych, ale po dwoch tygodniach uzytkowania niezbednych i zdecydowanie przyspieszajacych prace z komputerem. pozatym panterka nie jest juz rozwijana, a do tygryska beda co chwila wychodzic nowe updaty poprawiajace dotychczasowe niedociagniecia. a w ogole warto sobie przypomniec pierwsze wersje pantery (10.3.0-10.3.1) - tez byly niedopracowane.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych