Było już kilka tematów o tym ale chciałbym żeby w tym temacie znalazły się wszystkie odpowiedzi na pytania.
Obecnie kompresuje muzykę piracką i kupioną w iTunes do AAC 320kbps co do m4a 256 (Muzyka z iTunes Store) nie jestem pewien czy jest lepsza od AAC, też aż tak tego nie testowałem.
Było wiele razy mówione o frmacie WAV jako najlepszy ale on chyba za dużo miejsca zajmował by na moim iPhone i wszystkiego bym tam nie zmieścił.
Więc jak osiągnąć najlepszy dzwięk z piosenek kupionych w iTunes i tych pirackich mp3 (z różnymi kbps) chce wiedzieć jak najlepiej osiągnąć zajmując dużo miejsca na odtwarzaczu ale też chciałbym poznać propozycję jak otrzymać najlepszy dzwięk z wielkością niewiele większą od AAC 320 kbps.

To wkońcu jaki jest najlepszy format muzyki na iPod/iPhone ?
Rozpoczęty przez
Cyryl6
, 03 mar 2009 20:21
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 03 marca 2009 - 20:21
Napisano 03 marca 2009 - 20:30
Witam
.m4a to jest właśnie plik MPEG-4 zakodowany w AAC.
Konwertując plik o niższym bit rate (np.256) do pliku o wyższym (np.320) nie uzyskasz lepszej jakości dźwięku, bo "z pustego i Salomon nie naleje".
WAV nie jest obsługiwany przez iTunes oraz iPody/iPhone. Jak chciałbyś dodać WAV do biblioteki to iTunes skonwertuje ci muzykę do AAC.
Pozdrawiam AE
Napisano 13 marca 2009 - 09:24
różnica jest tylko między 128 kbps a 160 kbps - powyżej 160 kbps to już jest raczej nie jest słyszalna różnica dla jakichkolwiek słuchawek w takich przenośnych odtwarzaczach dźwięku. A wagowo to między 160 a 320 kbps jest duża różnica, więc - moim zdaniem oczywiście - jest sens pakować na 320 kbps?
Napisano 13 marca 2009 - 21:20
Ja zakupione płyty cd mam w formacie Apple Lossless zajmują dużo miejsca ale różnica w jakości jest. Rożnica jest słyszalna na słuchawkach dobrej jakoś lub wzmacniaczu lub radio w aucie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych