Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z zasilaczem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 08 września 2006 - 09:53

Witam, Mój zasilacz posiada dziwny efekt i chciałbym się zapytać czy inni użytkownicy MBPro mają ten sam problem. Podczas podłączania zasilacza to sieci zawsze przy bolcach strzela piorunami :) Oczywiście laptop nie jest podłączony do zasilacza nie powinien więc on być obciążony, a jednak wygląda na to, że jest :/ Nie da się go tak włożyć aby pierw iskry nie poszły. Oczywiście później jest wszystko ok, zasilacz działa. Możnaby robić tak, że przed podłączeniem do listwy, listwę wyłączyć i załączyć zasilacz. Ale nie zawsze mam taka możliwość.

#2 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 września 2006 - 10:37

Ja mam to samo z moim zasilaczem do PB - od początku... On chyba tak ma :-)

#3 devilia

devilia
  • 1 872 postów
  • SkądDziałdowo, PL

Napisano 08 września 2006 - 10:43

moj strzela jak podlaczam w polsce na zwyklym dwubolcowym gniazdku. w angli gniazda sa trzybolcowe, z czego trzeci (najdluzszy) odpowiada za uziemienie. no i tu w angli mi nie strzela :D

#4 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 08 września 2006 - 10:50

moj strzela jak podlaczam w polsce na zwyklym dwubolcowym gniazdku. w angli gniazda sa trzybolcowe, z czego trzeci (najdluzszy) odpowiada za uziemienie. no i tu w angli mi nie strzela :D

w polsce tez istanieje takie cos jak uziemienie :] tylko nie w kazym domku są takie gniazdka ... wystarczy gniazdko zmienic i podlaczyc trzeci przewod(uziemienie)

#5 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 września 2006 - 10:52

Jak podłączam przez ten kabel z uziemieniem to też nie. I ciekawostka - wtedy nie czuję przebicia na masę (mrowienie), a przy tej dwubolcowej wtyczce tak. Przestaje, jak podłączę kabel sieciowy - wtedy dopiero się uziemia :-)
myapple to jest zerowanie (bolec do żyły zerowej), uziemienie potrzebuje trzeciego kabla doprowadzonego do gniazdka od gleby...

#6 devilia

devilia
  • 1 872 postów
  • SkądDziałdowo, PL

Napisano 08 września 2006 - 10:55

w polsce tez istanieje takie cos jak uziemienie :] tylko nie w kazym domku są takie gniazdka ... wystarczy gniazdko zmienic i podlaczyc trzeci przewod(uziemienie)

Tylko, ze europejski kabelek / wtyczka na zasilaczu apple ma niestety dwa bolce ;]

#7 tombobombo

tombobombo
  • 226 postów

Napisano 08 września 2006 - 20:18

mój wspaniały zasilacz doprowadził do śmierci PMU komputer trzeskał mi po dłoniach, aż wkońcu bateria przestała się ładować :/ naszczęście działa nadal na zasilaczu ;)

#8 wicius

wicius
  • 852 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 września 2006 - 20:57

Tylko, ze europejski kabelek / wtyczka na zasilaczu apple ma niestety dwa bolce ;]

owszem, jeśli mówimy o wtyczce wkładanej bezpośrednio do tej białej skrzyneczki. Ale jeśli zamiast tego wsadzimy taki kabel, który równiex jest w zestawie, to on jest uziemiony, bo ma wtyczkę dwa bolce + uziemienie.

#9 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 września 2006 - 21:17

No tak jakoś cztery posty wyżej o tym pisałem :-)

#10 devilia

devilia
  • 1 872 postów
  • SkądDziałdowo, PL

Napisano 09 września 2006 - 09:07

owszem, jeśli mówimy o wtyczce wkładanej bezpośrednio do tej białej skrzyneczki. Ale jeśli zamiast tego wsadzimy taki kabel, który równiex jest w zestawie, to on jest uziemiony, bo ma wtyczkę dwa bolce + uziemienie.

Szkoda, ze swoj dwubolcowy kabel zostawiam zawsze w polsce bo bym ci zdjecie wyslal. Taki dostalem do iBooka kiedys.

mój wspaniały zasilacz doprowadził do śmierci PMU

W sadzie naprawia to w 3 dni z wysylka za darmo - o ile komputer jeszcze na gwarancji.
Jesli nie to na pbparts mozesz kupic ukladzik po wmiare przystepnej cenie (w sumie to nie ukladzik tylko mala plytka podlaczana tasiemka do plyty glownej.

#11 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2 111 postów
  • SkądBurr Ridge, IL

Napisano 10 września 2006 - 01:18

Ja sie do tego juz przyzwyczailem ;) U mnie jak podlaczam sobie MBP zasilacz do gniazdka np. pociemku to na chwile w pokoju sie robi jak na sloncu ;) Normalka wedlug mnie.

#12 Shime

Shime
  • 668 postów
  • SkądAngli :(

Napisano 10 września 2006 - 21:13

Nie wiem o co tyle krzyku przy podlaczeniu samego zasilacza do gniazdka bedzie strzelac poniewaz jest tak jak pisza wyzej :uziemienie z czym w angli nie ma problemow a co do tego strzelania nie ma sie czym przejmowac jest to spowodowane tym ze sa to ladowarki transformatorowe a nie impulsowe a chyba kazdy wie jak jest zbudowany transformator;) Nie wiem czego tak duzo ludzi robi ale odlacza ladowarki z gniazdka po konczeniu ladowania moja siedzi juz w gniazdku ze 3 miechy i nie mam problemow z jakims strzelaniem:) Pozdro

#13 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 10 września 2006 - 21:21

Nie wiem o co tyle krzyku przy podlaczeniu samego zasilacza do gniazdka bedzie strzelac poniewaz jest tak jak pisza wyzej :uziemienie z czym w angli nie ma problemow a co do tego strzelania nie ma sie czym przejmowac jest to spowodowane tym ze sa to ladowarki transformatorowe a nie impulsowe a chyba kazdy wie jak jest zbudowany transformator;)

Nie wiem czego tak duzo ludzi robi ale odlacza ladowarki z gniazdka po konczeniu ladowania moja siedzi juz w gniazdku ze 3 miechy i nie mam problemow z jakims strzelaniem:)

Pozdro

mi w domu zawsze odlaczaja ladowarke ;) pozniej musze sie schylac i szykac listwy :P

#14 njet

njet

• 1 342 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 września 2006 - 22:37

I ciekawostka - wtedy nie czuję przebicia na masę (mrowienie), a przy tej dwubolcowej wtyczce tak. Przestaje, jak podłączę kabel sieciowy - wtedy dopiero się uziemia :-)

Piszesz o mrowieniu wyczuwalnym pod palcami jak się*przesuwa po powierzchni komputera?

#15 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 11 września 2006 - 08:14

No i właśnie. Ja bym wstawił do ładowarki dodatkowy układ który uniemożliwiałby obciążać zasilacz przez powiedzmy sekundę od podłączenia. I już by nie było problemu :) Co do tego mrowienia podczas przesuwania palców po powierzchni to chyba nie jest to przebicie, a "efekt aluminium" :)

#16 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 września 2006 - 08:27

Piszesz o mrowieniu wyczuwalnym pod palcami jak się*przesuwa po powierzchni komputera?

Dokładnie tak :-)

Co do tego mrowienia podczas przesuwania palców po powierzchni to chyba nie jest to przebicie, a "efekt aluminium"

Raczej nie, bo występuje tylko przy dwubolcowej wtyczce, przy podłączeniu przez ten kabel z uziemieniem nie występuje. Zresztą jest zbyt silne, przy przesuwaniu np. nadgarstkiem praktycznie aż szczypie...

#17 mls

mls

• 1 313 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 września 2006 - 09:23

W MacBooku też występują takie przebicia i też na "najprostszej" wtyczce - wyczuwalne chocby na wkretach z prawej strony obudowy (na lewo od combo/sd) choć pewnie i na innych także, ja na tych wyczułem ;)

#18 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 12 września 2006 - 10:15

Sprawdź sobie jakimś urządzeniem mierniczym czy obudowa ma jakieś napięcie. Jak dla mnie jest to efekt aluminium. Nie odczuwam niczego przesuwając nadgarstek. Poza tym wychodziłoby na to, że po umyciu rąk efekt powinien się pogłębić ponieważ zmyta zostanie warstwa tłuszczu, a tak nie jest.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych