Problem z zasilaczem
Napisano 08 września 2006 - 09:53

Napisano 08 września 2006 - 10:37
Napisano 08 września 2006 - 10:43

Napisano 08 września 2006 - 10:50
moj strzela jak podlaczam w polsce na zwyklym dwubolcowym gniazdku. w angli gniazda sa trzybolcowe, z czego trzeci (najdluzszy) odpowiada za uziemienie. no i tu w angli mi nie strzela
w polsce tez istanieje takie cos jak uziemienie :] tylko nie w kazym domku są takie gniazdka ... wystarczy gniazdko zmienic i podlaczyc trzeci przewod(uziemienie)
Napisano 08 września 2006 - 10:52
myapple to jest zerowanie (bolec do żyły zerowej), uziemienie potrzebuje trzeciego kabla doprowadzonego do gniazdka od gleby...
Napisano 08 września 2006 - 10:55
w polsce tez istanieje takie cos jak uziemienie :] tylko nie w kazym domku są takie gniazdka ... wystarczy gniazdko zmienic i podlaczyc trzeci przewod(uziemienie)
Tylko, ze europejski kabelek / wtyczka na zasilaczu apple ma niestety dwa bolce ;]
Napisano 08 września 2006 - 20:18

Napisano 08 września 2006 - 20:57
Tylko, ze europejski kabelek / wtyczka na zasilaczu apple ma niestety dwa bolce ;]
owszem, jeśli mówimy o wtyczce wkładanej bezpośrednio do tej białej skrzyneczki. Ale jeśli zamiast tego wsadzimy taki kabel, który równiex jest w zestawie, to on jest uziemiony, bo ma wtyczkę dwa bolce + uziemienie.
Napisano 08 września 2006 - 21:17
Napisano 09 września 2006 - 09:07
owszem, jeśli mówimy o wtyczce wkładanej bezpośrednio do tej białej skrzyneczki. Ale jeśli zamiast tego wsadzimy taki kabel, który równiex jest w zestawie, to on jest uziemiony, bo ma wtyczkę dwa bolce + uziemienie.
Szkoda, ze swoj dwubolcowy kabel zostawiam zawsze w polsce bo bym ci zdjecie wyslal. Taki dostalem do iBooka kiedys.
W sadzie naprawia to w 3 dni z wysylka za darmo - o ile komputer jeszcze na gwarancji.mój wspaniały zasilacz doprowadził do śmierci PMU
Jesli nie to na pbparts mozesz kupic ukladzik po wmiare przystepnej cenie (w sumie to nie ukladzik tylko mala plytka podlaczana tasiemka do plyty glownej.
Napisano 10 września 2006 - 01:18

Napisano 10 września 2006 - 21:13
Napisano 10 września 2006 - 21:21
Nie wiem o co tyle krzyku przy podlaczeniu samego zasilacza do gniazdka bedzie strzelac poniewaz jest tak jak pisza wyzej :uziemienie z czym w angli nie ma problemow a co do tego strzelania nie ma sie czym przejmowac jest to spowodowane tym ze sa to ladowarki transformatorowe a nie impulsowe a chyba kazdy wie jak jest zbudowany transformator;)
Nie wiem czego tak duzo ludzi robi ale odlacza ladowarki z gniazdka po konczeniu ladowania moja siedzi juz w gniazdku ze 3 miechy i nie mam problemow z jakims strzelaniem:)
Pozdro
mi w domu zawsze odlaczaja ladowarke

Napisano 10 września 2006 - 22:37
I ciekawostka - wtedy nie czuję przebicia na masę (mrowienie), a przy tej dwubolcowej wtyczce tak. Przestaje, jak podłączę kabel sieciowy - wtedy dopiero się uziemia :-)
Piszesz o mrowieniu wyczuwalnym pod palcami jak się*przesuwa po powierzchni komputera?
Napisano 11 września 2006 - 08:14

Napisano 11 września 2006 - 08:27
Dokładnie tak :-)Piszesz o mrowieniu wyczuwalnym pod palcami jak się*przesuwa po powierzchni komputera?
Raczej nie, bo występuje tylko przy dwubolcowej wtyczce, przy podłączeniu przez ten kabel z uziemieniem nie występuje. Zresztą jest zbyt silne, przy przesuwaniu np. nadgarstkiem praktycznie aż szczypie...Co do tego mrowienia podczas przesuwania palców po powierzchni to chyba nie jest to przebicie, a "efekt aluminium"
Napisano 12 września 2006 - 09:23

Napisano 12 września 2006 - 10:15
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych