Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[3G - 2.2.1] Wiki2Touch Wikipedia offline WINDOWS

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
52 odpowiedzi w tym temacie

#1 jaguar754

jaguar754
  • 136 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 marca 2009 - 16:31

Czego potrzebujemy?
*iPhone/iPod Touch po JB
*Zainstalowane Open SSH z Cydii
*któryś z programów do połączenia z iPhone'm -> pokażę na przykładzie WinSCP
*MobileTerminal zainstalowany z Cydii, może też być Putty(na PC)
*BossPrefs zainstalowane z Cydii
*Zainstalowany na PC program Wiki2Touch Transfer Tool [url]http://wiki2touch.googlecode.com/files/Wiki2TouchUtils_Win_065.zip[/url]
*Około godzinki czasu

1. Ściągamy plik -> wikisrvd-bossprefs-20080806-1
2. Łączymy się z iPhone przez WinSCP i przerzucamy w/w plik do ścieżki

/private/var/tmp

Dołączona grafika

3. Włączamy na telefonie MobileTerminal.
Rejestrujemy się jako root:

su root LUB root (u mnie"root")

Hasło:(password)

alpine

Nastepnie:

cd /tmp

I wpisujemy: (ta nazwa jest bez spacji)!!!

dpkg -i wikisrvd-bossprefs-r137-20080806-1.deb

czekamy aż proces dobiegnie końca i wyłączamy Mobile Terminal

4. Włączamy BossPrefs i włączamy Wiki2Touch
Dołączona grafika

5. Następnie musimy wyedytować plik com.wiki.wikisrvd.plist, abyśmy mieli język polski w Wikipedii
plik znajduje się w:

/System/Library/LaunchDaemons/

Dołączona grafika
Dołączona grafika

Zapisujemy ustawienia za pomocą "Dyskietki" w oknie edycji
REEBOOT IPHONE (nie respring - Wyłącz i włącz, albo REBOOT za pomocą BossPrefs/SBSettings)
6.Teraz tworzymy ikonkę:
-uruchamiamy Safari
-wpisujemy adres

127.0.0.1:8080/index.html

-dodajemy stronkę jako ikonkę, żeby mieć do niej bezpośredni dostęp ze Springboard,
(w safari: "+" -> "Dodaj jako ikone" ->Nazywamy po swojemu np. "Wikipedia" -> "Dodaj")
no chyba że nie chcemy, to dodajemy jako zakładkę

Po tym wszystkim po włączeniu Cydii oczywiście pojawia się aktualizacja do Wikisrvd, ale wciąż nie chce mi się zainstalować, a ja wciąż nie wiem czy to wina Cydii, czy aplikacji, może z czasem minie ten problem...

Od tej pory mamy zainstalowanego jedynie klienta Wiki2Touch, teraz trzeba zgrać bazę danych i przekonwertować

Uruchamiamy Wiki2Touch Transfer Tool
Step 1
zaznaczamy "others" i wpisujemy "pl" a następnie wybieramy "Download"
[url]http://g.imagehost.org/download/0800/6[/url]

Po ściągnięciu bazy danych i podpięciu iPhone'a kablem podajemy w "Select your download file" ścieżkę do ściągniętej bazy danych
[url]http://g.imagehost.org/download/0894/7[/url]\

Wybieramy opcję: "Upload an already indexed file to iPhone/IpodTouch" -> "..." i tam powinien się pojawić plik articles_pl.bin zaznaczamy go i klikamy "Upload". Jeśli to dalej nie pomoże, to idziemy do ścieżki w której znaleźliśmy nasz plik articles_pl.bin, wybieramy go i images_pl.txt, a następnie za pomocą WinSCP czy iPhoneBrowsera kopiujemy oba pliki do:

/private/var/mobile/Media/Wikipedia/pl

(jesli nie ma takich folderow to jes tworzymy!!!)

Wchodzimy w BossPrefs, odznaczamy i zaznaczamy ponownie opcję Wiki2Touch. wychodzimy na Springboard i WRESZCIE możemy się cieszyć wiki offline

Tak naprawdę zerżnełem wszystko z tego poradnika [url=http://forum.myiphone.com.pl/wiki2touch-jak-zainstalowac-t3299.html]Wiki2Touch - jak zainstalowaÄ� • Sprawdzone porady, Tutoriale • forum.myiPhone.com.pl • Forum iPhone & iPhone 3G, porady, opinie, rozwiÄ�zywanie problemĂłw zwiÄ�zanych z tematykÄ� iPhone[/url] - :) Oczywiście dla celów "naukowych"xD

// Adres wypada podać oryginalny...
// Poza tym - na forum nikt nie jest ślepy - nie musisz powiększać i formatować wszystkiego co piszesz.

#2 Mixersky

Mixersky
  • 424 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 marca 2009 - 21:14

no no no troche roboty ale czy opcja z 2.x.x (kilka postów nizej), nie działa na 2.2.1?

#3 jaguar754

jaguar754
  • 136 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 marca 2009 - 21:19

Mi to zajelo kolo 40 minut wiec niewiele jak na tak przydatna aplikacje. A i wydaje mi sie ze nie bedzie dzialac na 2.2.1 tamta instukcja

#4 befek

befek
  • 9 postów

Napisano 03 marca 2009 - 21:52

Namęczyłem się z tą Wikipedią, że ho ho ho ho ho ho (około dwóch dni);-) ;-) ;-) i powiem tak na forum jest straszne zamieszanie, podstawowym błędem jest brak wiadomości na temat samych klientów Wikipedii tzn. są dwa jeden na repo cydia.myapple.pl i nazywa się wki2Touch a drugie to z iSpazio i nazywa się Wikisrvd (bardziej aktualna, dostosowana do jednego języka). Dalej kontynuując od tego gdzie należy skopiować article i images itd itd. zależy z którego repo był instalowany klient czy z cydia.myapple.pl czy z iSpazio. Już nie będę więcej pisał tylko podam link do kompletnego opisu zapraszam do przeczytania całego artykułu
[url=http://forum.myiphone.com.pl/wiki2touch-jak-zainstalowac-t3299.html]Wiki2Touch - jak zainstalować • Sprawdzone porady, Tutoriale • forum.myiPhone.com.pl • Forum iPhone & iPhone 3G, porady, opinie, rozwiązywanie problemĂłw związanych z tematyką iPhone[/url]

Ps. u mnie działa wersja nowsza od ispazio czyli Wikisrvd [Iphone 3G 2.2.1 8GB]

#5 texblues

texblues
  • 125 postów

Napisano 06 marca 2009 - 18:57

Jest sposób na więcej języków w wikisrvd instalowany z cydii. Nie wiem czy coś odkrywczego odkryłem ale gdy zrobiłem jak zrobiłem to miło się zdziwiłem:) Mianowicie: naszą bazę danych np polską wrzucamy do /private/var/mobile/Media/Wikipedia/pl bazę angielską wrzucamy do /private/var/mobile/Media/Wikipedia/en jak nie mamy katalogów to je tworzymy teraz na iphonie wydajemy polecenie: # ln -s /private/var/mobile/Media/Wikipedia/en/articles_en.bin /private/var/mobile/wikisrvd/daemon/xx/articles.bin # ln -s /private/var/mobile/Media/Wikipedia/en/images_en.txt /private/var/mobile/wikisrvd/daemon/xx/images.txt i po takim zabiegu mamy do wybóru w serwerze wiki2Touch dwa języki: pl i en :) dziekuje za uwagę przy okazji zapytam czy można dostać się do zdjęć na iphonie przez ssh a nie przez itunes to bym wrzucił zdjęcie na potwierdzenie tego wyczynu?:)

#6 jaguar754

jaguar754
  • 136 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 marca 2009 - 18:00

texblues

Gdybyś przeczytaj żródło ktore podałem to byś wiedział że jest o tym mowa....

#7 texblues

texblues
  • 125 postów

Napisano 08 marca 2009 - 17:55

wskaż palcem bo nie widzę

#8 jaguar754

jaguar754
  • 136 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 marca 2009 - 11:59

Prosze bardzo: [url=http://forum.myiphone.com.pl/wiki2touch-jak-zainstalowac-t3299.html]Wiki2Touch - jak zainstalować • Sprawdzone porady, Tutoriale • forum.myiPhone.com.pl • Forum iPhone & iPhone 3G, porady, opinie, rozwiązywanie problemĂłw związanych z tematyką iPhone[/url]

#9 texblues

texblues
  • 125 postów

Napisano 11 marca 2009 - 12:07

napisałeś: Jeżeli zrobicie upgrade wikisrvd do wersji 20080814, to pliki articles_pl.bin i images_pl.txt musimy wrzucić do ścieżki Kod: Zaznacz cały /private/var/mobile/wikisrvd/daemon/xx/ a z nazw plików usunąć _pl Aktualizacja wikisrvd jest przeznaczona dla JEDNEGO języka, więc jak chcecie więcej, to nie aktualizujcie, bo nie ma potrzeby. A ja napisałem jak zrobić zeby nie miec JEDNEGO języka w wersji zaktualizwanej z cydii lub od razu zainstalowanej nowszej. Więc chyba czegoś nie zrozumiałeś, albo nie rozmawiamy o tym samym

#10 mbw

mbw
  • 102 postów

Napisano 14 marca 2009 - 16:50

co zrobic jesli wiki2touch transfer nie widzi mi sciagnietych plikow (baz danych ) jak chce je zindeksować?

#11 FiTzu

FiTzu
  • 145 postów
  • Skądznienacka

Napisano 14 marca 2009 - 19:11

Widzę, że użytkownik Jaguar jest zbanowany już, ale i tak cieszę się że mój tutek mógł się komuś przydać. Jeśli macie do tego pytania to zadajcie je na tym forum z którego skopiował mojego tutka, bo na MyApple jestem żadko.

(jeśli tekstem o pisanie na innym forum naruszam regulamin, to proszę o usunięcie tej części postu i o wyrozumiałość - nie chcę walczyć z Moderatorami)

mbw: a podałeś programowi ścieżkę do podanej bazy danych?? najpierw musisz podać ścieżkę, żeby wiedział co ma indeksować. Na moim tutku było z tego co pamiętam więcej zdjęć, może to ci pomoze...

#12 nielololek

nielololek
  • 706 postów
  • SkądPolska

Napisano 14 marca 2009 - 20:18

Może ktoś powiedzieć ile zajmuje ta baza danych wikipedii w j. polskim ?

#13 FiTzu

FiTzu
  • 145 postów
  • Skądznienacka

Napisano 14 marca 2009 - 20:27

Jak ściągałem w lutym to zajmowała 470MB, teraz może już być nawet 500MB. Oczywiście bez zdjęć. Ze zdjęciami zajmuje ponad giga.

#14 nielololek

nielololek
  • 706 postów
  • SkądPolska

Napisano 14 marca 2009 - 20:41

Czyli można ją ściągnąć i wgrać bez zdjęć ? Zdjęcia nie są mi potrzebne, a encyklopedia się przyda. Mam już mało miejsca na Iphonie więc jakbym miał ją instalować to musiałbym coś pousuwać- mogłem sobie kupić 16gb:/.

#15 FiTzu

FiTzu
  • 145 postów
  • Skądznienacka

Napisano 14 marca 2009 - 21:27

tak, zdjęcia dogrywa się programem ImageGetter, a za pomocą Transfer Tool tylko tekst.

#16 mbw

mbw
  • 102 postów

Napisano 15 marca 2009 - 12:24

Fitzu , zrobiłem step 3 , czyli wgrałem wszystko tam gdzie pisałeś , włączam wiki2touch , wpisuje hasło i wyświetla mi się komunikat 404 not found artticle not found. Co zrobić?

#17 Morgoth_

Morgoth_
  • 221 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 marca 2009 - 18:25

Wszystko pięknie działa. Tutek na ok. 1 h :) Tylko szkoda, że bez grafiki, ale zawsze teoria pozostaje :)

#18 LiL SnooP

LiL SnooP
  • 5 postów

Napisano 24 marca 2009 - 22:30

ja mam problem. Wszystko jest ok do momentu wgrywania dostaje info

[url]http://iv.pl/images/ic235xqvh5vkt57r6dvm.jpg[/url]

#19 BIshop

BIshop
  • 27 postów

Napisano 05 kwietnia 2009 - 11:53

mam taki problem Ze jak wlaczam wikipedie nie mam jezykow do wyboru tylko puste okno co jest nie tak??

#20 ed00c

ed00c
  • 2 404 postów
  • SkądKostrzyn Wlkp.

Napisano 05 kwietnia 2009 - 13:28

Zmieniles uprawnienia folderow na 777 i wsadziles na pewno w dobry folder? pozdro

#21 Piotrex

Piotrex
  • 877 postów

Napisano 05 kwietnia 2009 - 20:18

Jeżeli przeszkadza Wam ileś tam wpisów pominiętych podczas reindexowania bazy danych należy:
Zaznaczyć "Include all namespaces, not just articles" (nazwa sama mówi o co biega)
w Opcjach sekcji "Step2: Create re-indexed database file"

Dla polskiej wikipedii uwzględnienie wszystkich definicji, również tych nie będących artykułami zwieksza rozmiar zreindeksowanej bazy danych z 443MB do 486MB (włączywszy pliki images.txt)

#22 BIshop

BIshop
  • 27 postów

Napisano 05 kwietnia 2009 - 22:20

w ktorych folderach zmienic uprawnienia??

#23 Babol5

Babol5
  • 15 postów

Napisano 05 kwietnia 2009 - 22:47

super... nic mi nie dziala

---- Dodano 05-04-2009 o godzinie 23:48 ----
wpisuje to w terminalu i jakos mowi ze czegos takiego niema wiec niewiem co zle robie a przydaloby mi sie bo mam jutro sprawdzian z historii :)

#24 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 05 kwietnia 2009 - 22:56

To przydałoby się żebyś napisał co Ci "mówi" w terminalu...

#25 ed00c

ed00c
  • 2 404 postów
  • SkądKostrzyn Wlkp.

Napisano 06 kwietnia 2009 - 09:45

BIshop, zmien uprawnienia tych folderow, ktore sie wgraly tym programem, poszukaj bo na forum sa podane sciezki.
pozdro

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych