Witam
Mam pytanie czy jest możliwość aby opera zapamiętała ostatnią sesje po zamknięciu jej przez klikniecie x, jedynie zapamietuje sesje kiedy zamknie się ją poprzez Option Click na ikonie opery w docku, i wybraniu QUIT.

Opera - zapamiętywanie sesji
Rozpoczęty przez
niszar
, 01 mar 2009 12:22
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 01 marca 2009 - 12:22
Napisano 01 marca 2009 - 21:51
OPera zawsze zapamiętuje - otwórz Opera - preferencje - zakładka "ogólne" - przy haśle "uruchamianie" wybierz opcję "Kontynuuj przerwaną sesję" - wtedy zawsze po ponownym uruchomieniu wróci co do tego, co było w momencie zapisywania.
Możesz też wybrać opcję "Wyświetla okno startowe" - wtedy przy starcie Opera daje Ci wybór, co chcesz zrobić (kontynuować, otworzyć z pustą kartą, przejść do strony głównej...)
Napisano 01 marca 2009 - 22:30
No właśnie w "Uruchamianiu" jest ustawione "Kontynuuj przerwaną sesję" a mimo to nie zapamietuje próbowałem z różnymi wersjami i ciągle to samo :/
Napisano 01 marca 2009 - 22:50
A to dziwne. Spróbuj z wersją "Wyświatla okno startowe" - ja mam tak ustawione i jak chcę, zawsze mogę przy starcie kliknąć "Przywróć" (czy też "kontynuuj", w zalezności bodaj od wersji).
Chociaż czekaj, chyba wiem, na czym polega Twój kłopot... Piszesz:
Rozumiem, że Twój system do OS X?
Dowcip polega na tym, że jak klikasz czerwony X w lewym górnym rogu, to _nie_zamykasz_ Opery (tzn. nie wyłączasz aplikacji) a tylko "śaciągasz ją" do docka. Czyli - w praktyce - robisz coś takiego, jakbyś zamykał wszystkie karty, a potem minimalizował. Jak potem klikasz w ikonę Opery w docku, to _nie_uruchamiasz_ Opery od nowa (aplikacja jest cały czas aktywna).
Opera "kontynuuje przerwaną sesję", kiedy ją _wyłączasz_, a potem uruchamiasz ponownie. Natomiast przy użyciu "x" to działa inaczej. To jest róznica między OSX a Windowsami. Pod Win "X" = zamknięcie (wyłączenie) aplikacji. W OS X - nie (a przynajmniej nie zawszem, a na pewno nie w przypadku Opery :-)
Jeśli chcesz po "zixowaniu" mieć to, co wcześniej, to zawsze możesz użyć opcji Plik -> Sesje -> Zapisz sesję...
Wyjściem jest także używanie zamiast "czerwonego X" tej środkowej "pomarańczowej kreski" ;-) - wtedy masz Operę ściągniętą na bok docka - a po kilknięciu wraca Ci bez zmian (odpowiednik windowsowego mininalizowania do paska...).
Chociaż czekaj, chyba wiem, na czym polega Twój kłopot... Piszesz:
(...)aby opera zapamiętała ostatnią sesje po zamknięciu jej przez klikniecie x (...)
Rozumiem, że Twój system do OS X?
Dowcip polega na tym, że jak klikasz czerwony X w lewym górnym rogu, to _nie_zamykasz_ Opery (tzn. nie wyłączasz aplikacji) a tylko "śaciągasz ją" do docka. Czyli - w praktyce - robisz coś takiego, jakbyś zamykał wszystkie karty, a potem minimalizował. Jak potem klikasz w ikonę Opery w docku, to _nie_uruchamiasz_ Opery od nowa (aplikacja jest cały czas aktywna).
Opera "kontynuuje przerwaną sesję", kiedy ją _wyłączasz_, a potem uruchamiasz ponownie. Natomiast przy użyciu "x" to działa inaczej. To jest róznica między OSX a Windowsami. Pod Win "X" = zamknięcie (wyłączenie) aplikacji. W OS X - nie (a przynajmniej nie zawszem, a na pewno nie w przypadku Opery :-)
Jeśli chcesz po "zixowaniu" mieć to, co wcześniej, to zawsze możesz użyć opcji Plik -> Sesje -> Zapisz sesję...
Wyjściem jest także używanie zamiast "czerwonego X" tej środkowej "pomarańczowej kreski" ;-) - wtedy masz Operę ściągniętą na bok docka - a po kilknięciu wraca Ci bez zmian (odpowiednik windowsowego mininalizowania do paska...).
Napisano 01 marca 2009 - 22:54
gdyż o to pyta kiedy byś zamknął*przez Quit, nie przez X. To w zasadzie lest logiczne. Przez X dość świadomie wyłączasz daną sesję. Zawsze możesz zapisać sesje.
Dwuklik belki też działa minimalizująco

Napisano 02 marca 2009 - 10:57
Dzieki za pomoc, chyba własnie najlepszym sposobem bedzie minimalizacja do Docka
Trzeba wreszcie porzucic windowsowskie nawyki ;-)

Napisano 06 stycznia 2011 - 00:29
Od razu - zorry za odśiweżenie tematu 
Miałem ten sam problem. Niestety nie da się go obejść, zapisywanie sesji to komplikacja nie do przejścia dla mojej rodzinki. Ja się nauczyłem "japko"+Q a żona i dzieci - mają FF
A ja teraz zaczynam się przekonywać do Safari - dzięki feedly.com

Miałem ten sam problem. Niestety nie da się go obejść, zapisywanie sesji to komplikacja nie do przejścia dla mojej rodzinki. Ja się nauczyłem "japko"+Q a żona i dzieci - mają FF

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych