Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Pro Tools nie widzi wyjść karty?

• This topic is locked This topic is locked
13 replies to this topic

#1 wlodaro

wlodaro
  • 40 posts
  • SkądKraków

Posted 01 March 2009 - 10:55

Hej, cześć, czołem... Weźmy przykład teoretyczny. Mam M-AUDIO ProFire 2626 i postawiłem na nim Pro Tools'a M-Powered 8. Jednego dnia nagrywam sobie bębny na 8 kanałów. Drugiego, czas na nagranie basu, gitar itd. Idealną sprawą byłoby, iż te bębny, które mam puszczam np przez wyjście nr 1, na słuchawki gitarzyście i on sobie dogrywa. No tak, ale.... podobno Pro Tools widzi tylko WEJŚCIA karty.? :( :roll: Pozdrawiam. P.S. Albo inna, bardziej normalna sprawa, czyli metronom. Jak wskazać PT na które wyjście ma iść metronom?

#2 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 02 March 2009 - 00:53

6, "podobno:..... :shock: - podaj źródło tej "informacji"

#3 wlodaro

wlodaro
  • 40 posts
  • SkądKraków

Posted 02 March 2009 - 15:54

Kokos, znasz moje "głębokie" uczucie do forum EiS. ;)

#4 cheniek

cheniek
  • 477 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 02 March 2009 - 18:14

Oczywiście, że wejścia, komu potrzebne są wyjścia w programie do NAGRYWANIA? Wyjścia widzi program do ODTWARZANIA, np. iTunes, a wejścia program do nagrywania, czyli ProTools. Logiczne. :D

#5 tadeuszek

tadeuszek
  • 39 posts

Posted 02 March 2009 - 20:51

interfejs M-AUDIO ProFire 2626 ma dwa niezależne wyjcia słuchawkowe z regulacją głośności więc te kombinacje są niepotrzebne ale po podłączeniu wzmacniacza słuchawkowego do wyjść 1 , 2 oczywiście taki sygnał można tam podać

#6 wlodaro

wlodaro
  • 40 posts
  • SkądKraków

Posted 02 March 2009 - 22:45

No ok, wszystko pięknie, ładnie, ale jak np Pan Sztaba podaje loopy i metronom na żywo ze swojego Maca i DIGI 003? Dodam iż są to 2 różne sygnały, bo jeden z metronomem trafia do konsoli MON, a loopy do konsoli FOH, więc gniazdo słuchawkowe odpada. Pozdrawiam

#7 pi

pi
  • 616 posts

Posted 03 March 2009 - 01:42

? Dodam iż są to 2 różne sygnały, bo jeden z metronomem trafia do konsoli MON, a loopy do konsoli FOH, więc gniazdo słuchawkowe odpada.

Pozdrawiam

ale czy zapoznales sie chocby z instukcja 003?
http://akmedia.digid...arted_34483.pdf

#8 macandroll

macandroll
  • 252 posts

Posted 03 March 2009 - 05:02

Nie rozumiem czemu pro tools miałby nie widzieć wyjść. To jak zapodać odsłuch dla muzyków i to w różnych miksach, tzn ustawieniach dla różnych instrumentalistów? Ktoś Cię wprowadził w błąd.

#9 tadeuszek

tadeuszek
  • 39 posts

Posted 03 March 2009 - 08:43

Dobrze by było jak byś napisał jaki problem rzeczywisty nie wirtualny masz rozwiązać i jaki sprzęt ma być w tym użyty

#10 silverball

silverball
  • 218 posts
  • Skądhome is where the heart lies

Posted 03 March 2009 - 14:40

No tak, ale.... podobno Pro Tools widzi tylko WEJŚCIA karty.? :( :roll:

P.S. Albo inna, bardziej normalna sprawa, czyli metronom. Jak wskazać PT na które wyjście ma iść metronom?

Wiesz, zdania uczonych są podzielone.
SOA #1
U mnie działa.
Pro Tools widzi wejścia i wyjścia karty.
Zapinam klika na ścieżkę i ustawiam jej output na kanał 6 i z wyjścia 6 kablem gdzieś tam dalej w świat....

#11 wlodaro

wlodaro
  • 40 posts
  • SkądKraków

Posted 03 March 2009 - 15:51

Wiesz, zdania uczonych są podzielone.
SOA #1
U mnie działa.
Pro Tools widzi wejścia i wyjścia karty.
Zapinam klika na ścieżkę i ustawiam jej output na kanał 6 i z wyjścia 6 kablem gdzieś tam dalej w świat....

Aha:)

Ale może być tak, że u jednych widzi, a u drugich nie?:(

#12 silverball

silverball
  • 218 posts
  • Skądhome is where the heart lies

Posted 04 March 2009 - 13:59

Wlacz Pro Toolsa, ale nie otwieraj ani nie zakladaj sesji. Wejdz w setup -> Hardware i zobacz czy sie karta rozpoznala prawidlowo. Jak tak, to zamknij to okno i wejdz w Setup -> I/O Tam na zakladce inputow zaznacz wszystkie wejscia, potem przycisk DELETE, a jak wszystkie skasujesz to przycisk DEFAULT. Potem ta sama akcja na zakladce OUTPUTow. Skasuj je do zera i przywroc domyslne ustawienia dla tej karty. Jak beda problemy to pisz. Jak wszystko jest tylko teoretycznie i nie ma problemu do rozwiazania tylko gdybanie, to nie pisz, bo szkoda czasu na czytanie i odpisywanie.

#13 kramuz

kramuz
  • 1 posts

Posted 28 March 2009 - 15:36

Proszę o pomoc !!! Komputer: MAC G 4 : Proc: 1,25 GHz 1MB L3 cache RAM: 2 GB HD: 200 GB ATA Grafika: ATI Radeon 9000 pro AGP 64 MB System: Mac OS X 10.4.11 M AUDIO FIREWIRE 18/14 + Behringer ADA 8000, PRO TOOLS M-POWERET 7,4 Problem. Nagrywając kilka ścieżek ( 2, 4 lub więcej do16) wszystko dobrze pracuje, nagrywa się , po zatrzymaniu nagrywania, ścieżki na ekranie są jakby nie aktywne. I nie można ich odtworzyć. Po jakimś czasie (po kolei) uaktywniają się i wtedy można odtwarzać. Po zakończeniu nagrania, nawet jak są nie aktywne, wszystko jest zapisane na dysku i nawet można zamknać sesję i wyłączyć komputer. Jednak po ponownym uruchomieniu trzeba poczekać, aż wszystko sie uaktywni. Czym więcej scieżek się nagrywa i dłużej, tym dłuższy czas oczekiwania na aktywność ścieżek. Przykładowo 1 godz. nagrania 16 ścieżek, czas oczekiwania na aktywnoiść ok 2 godz. Gdzie jest problem i czy da się temu jakoś zaradzić? Czy po prostu za słaba maszyna ? Pozdrawiam kramuz !

#14 wlodaro

wlodaro
  • 40 posts
  • SkądKraków

Posted 03 April 2009 - 08:31

Wlacz Pro Toolsa, ale nie otwieraj ani nie zakladaj sesji.
Wejdz w setup -> Hardware i zobacz czy sie karta rozpoznala prawidlowo.
Jak tak, to zamknij to okno i wejdz w Setup -> I/O
Tam na zakladce inputow zaznacz wszystkie wejscia, potem przycisk DELETE, a jak wszystkie skasujesz to przycisk DEFAULT.
Potem ta sama akcja na zakladce OUTPUTow. Skasuj je do zera i przywroc domyslne ustawienia dla tej karty.
Jak beda problemy to pisz. Jak wszystko jest tylko teoretycznie i nie ma problemu do rozwiazania tylko gdybanie, to nie pisz, bo szkoda czasu na czytanie i odpisywanie.

Witam ponownie :)

wczoraj dostałem M-Audio ProFire 2626 i PT 7.4. Wszystko jest jak najbardziej ok :) Dziękuję za wszystkie rady i przepraszam za kłopot.

Pozdrawiam. ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users