iWork 09 Pages i kierunek tekstu w tabelach
Napisano 27 lutego 2009 - 22:42
Napisano 27 lutego 2009 - 23:31
Napisano 27 lutego 2009 - 23:59

---- Dodano 28-02-2009 o godzinie 14:39 ----
Nikt nie pomoże z tym tekstem???? Błagam te tabelki muszą jakos wygladac.... nie wierze ze nia w Pages opcji tekstu pionwego. Wiem ze mozna to zrobic w polu tekstowym, tzn da sie je obrucic wraz z tekstem, ale takiego pola nie potrafie wstawic do tabeli.
Napisano 02 marca 2009 - 22:23
Napisano 14 lutego 2010 - 23:22
Jedyny sposób na jaki kiedyś wpadłem, to własnie tak jak piszesz - wstawienie tekstu do pola tekstowego, obrócenie go o 90 stopni, nastepnie w inspektorze (mam Pages 08 ang) na zakładce Wrap zaznaczyć "floating (doesn't move with text)" i odznaczyć "Object causes wrap" i w takiej konfiguracji przenieść*to pole tekstowe na tabele tak by wyglądało jakby było wpisane w tabeli.
Jak ktoś wie jak to zrobić mniej naokoło to proszę również o wskazówkę.
Da się prościej, bezpośrednio na tabeli (bez kombinowania z polem tekstowym).
Za pomocą w Pages:
"You can’t rotate an inline table. To rotate a table, it must be a floating object."
Więc:
1. Select the inline object you want to convert.
2. Click Inspector in the toolbar ---> click the Wrap Inspector button ---> and then select “Floating (doesn’t move with text)”.
3. Click the Metrics Inspector button, and then drag the Rotate wheel or use the Angle controls to set the angle of the object.
Przekształconą tabelę można edytować bez problemów.
(na szybko, więc po angielsku. chyba nikt nie będzie miał problemów ze zrozumieniem?)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych