Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[MacBook 13,3"] Złamana końcówka Mini Jack została w gnieździe

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 kaes

kaes
  • 2 postów
  • SkądTczew

Napisano 23 lutego 2009 - 23:00

Witam! Problem jak w temacie, przypadkowo ułamałem mini jacka w sposób tak niefortunny, że końcówki nie sposób wyciagnąć, w związku z tym mam kilka pytań : 1) Mac wykrywa, że w gniazdku są słuchawki/głośniki, więc dźwięk nie wydobywa się z wbudowanych głośników . Czy da się wyłączyć wyjście mini jack softwareowo ? 2) czy jest jakakolwiek szansa wyciągnięcia ułamanej końcówki ? Nie ma raczej możliwości złapania jej z zewnątrz, gdyż siedzi w "właściwej części" gniazda, nie wystaje do obudowy. 3) Kto na terenie pomorza/trójmiasta mógłby podjąć się tej operacji? Miałem duże wątpliwości co do tego gdzie umieścić ten topic, więc za ewentualne niezgodności przepraszam oraz proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu.

#2 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 lutego 2009 - 23:32

szkoda, że najpierw nie poszukałeś innych tematów... jest kilka fajnych pomysłów na wyciągnięcie jack na tym forum np. podklejenie...

#3 kaes

kaes
  • 2 postów
  • SkądTczew

Napisano 23 lutego 2009 - 23:50

Szukałem, nie jestem ignorantem.
Znalazłem tylko jeden wątek, ale nie ma w nim odpowiedzi na pytanie pierwsze oraz trzecie. Na drugie również nie ma zbyt wiele.
[url]http://www.myapple.pl/dyskusje-na-temat-sprzetu/65907-zlamany-mini-jack.html[/url]

#4 ihow

ihow
  • 187 postów
  • SkądWarszawka

Napisano 24 lutego 2009 - 02:12

1) Mac wykrywa, że w gniazdku są słuchawki/głośniki, więc dźwięk nie wydobywa się z wbudowanych głośników . Czy da się wyłączyć wyjście mini jack softwareowo ?
2) czy jest jakakolwiek szansa wyciągnięcia ułamanej końcówki ? Nie ma raczej możliwości złapania jej z zewnątrz, gdyż siedzi w "właściwej części" gniazda, nie wystaje do obudowy.
3) Kto na terenie pomorza/trójmiasta mógłby podjąć się tej operacji?

1. Sprawdź w System Preferences -> Sound -> Output
2. http://www.myapple.p...-mini-jack.html
3. Może jakiś serwis RTV

#5 robbix

robbix
  • 117 postów

Napisano 24 lutego 2009 - 21:19

a można też mocnym magnesem spróbować, lecz trzeba uważać żeby dysku nie uszkodzić, jednak nie jestem pewien po której stronie od portu jest dysk.

#6 silkow

silkow
  • 296 postów
  • SkądLeszno

Napisano 24 lutego 2009 - 21:23

hmm cienki kijek , kropelka , przyklej i pociagnij :)

#7 RobAndzik

RobAndzik
  • 365 postów
  • SkądIngolstadt DE

Napisano 24 lutego 2009 - 21:45

hmm cienki kijek , kropelka , przyklej i pociagnij :)

Takimi sposobami rodem z mcgyvera mozna jeszcze dodatkowo kompa zalax klejem ;p

#8 Alex_Bulletproof

Alex_Bulletproof
  • 2 postów

Napisano 01 marca 2010 - 19:33

właśnie miałem ten sam problem i moja mama wzięła śrubokręt , zaczęła z całej pety kręcic w tym gniazdku aż końcówkę jack'a wepchnęła sie do środka i teraz wszystko gra jak należy

#9 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 01 marca 2010 - 19:38

Dobrze byłoby to wyciągnąć, może zrobić jakieś zwarcie na płycie...

#10 1fajny1

1fajny1
  • 79 postów

Napisano 01 marca 2010 - 19:41

właśnie miałem ten sam problem i moja mama wzięła śrubokręt , zaczęła z całej pety kręcic w tym gniazdku aż końcówkę jack'a wepchnęła sie do środka i teraz wszystko gra jak należy

co to za spam? w [URL="http://www.myapple.pl/dyskusje-na-temat-sprzetu/65907-zlamany-mini-jack.html"]tym watku[/URL] tez to napisales... FAIL

#11 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 02 marca 2010 - 17:45

co to za spam? w tym watku tez to napisales... FAIL

Być może jego wiadomość nie jest bardzo pomocna, ale to na pewno nie spam, przecież pisze na temat.

Co do problemu - obejrzałem zdjęcia kilku logicboard'ów i sprawa jest dość trudna, w wielu przypadkach gniazda są po bokach i z góry chronione metalem.
Ja bym rozkręcił MB i starał się dostać do gniazda z drugiej strony, aby jakoś wypchnąć złamaną końcówkę. Nie wiem tylko na ile jest to możliwe - czy dioda do transmisji cyfrowej nie zasłania całkowicie tylnej części gniazda.

Pozdrawiam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych