Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MobileMe - ogólne wrażenie i problemy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 Qper

Qper
  • 195 postów

Napisano 23 lutego 2009 - 10:53

Witam,

Postanowiłem, poruszyć temat usługi MobileMe i poznać Waszą opinię co do funkcjonowania.

MobileMe mam już od ponad 2 miesięcy. Czy jestem zadowolony to trudno powiedzieć, są moduły które mi bardzo odpowiadają (np: synchronizacja haseł, ustawień, rzeczy w dock-u itp) oraz te które jakoś do mnie nie przemawiają.
Mam tu na myśli pakiet aplikacji WEB dostępny na MobileMe
Krótko przedstawię swoje wrażenie

moduł I - poczta

- ogólnie trudno wymienić jakieś zalety. Poczta chodzi dość wolno, wczytywanie folderów działa wizualnie bardzo ociężale, porównując to np: z Gmail-em lub innym dostawcą pocztym jak WP, Onet to widać różnicę.

Jedyna zaleta jak dla mnie (jako posiadacza iPhone) to odbieranie poczty metodą Push,
Muszę przyznać, że poczta MobileMe ma problem z polskimi znakami np: w wysłanej wiadomości do adresata u którego w nazwie występują znaki "ł" i "ę" są zastępowane znaczkiem "?" - niefajnie to wygląda (np: do: J?dryczka Stanis?aw

moduł II - kontakty

- moduł kontakty jest bardzo fajny, przyjemny - jedna z zalet MobileMe, szczególności w przypadku iPhone-a
- mam tylko jeden problem - usuwając grupę np "Grup Name" którą przykładowo dodałem, po skasowaniu przez me.com lub książkę adresową w Mac OS X grupa nie jest kasowana na iPhone. Dlaczego tak się dzieje to nie mam pojęcia :(

moduł III - kalendarze

- ten moduł najbardziej mnie zawiódł. Bardzo cieszyłem się, że będę mógł synchronizować swoje kalendarze pomiędzy 2 Mac-ami oraz iPhone.
Jednym z najważniejszych dla mnie problemów jest funkcjonowanie witryny me.com. Przez me.com można dodać dowolne wydarzenie ale bez opcji przypomnienia (przypomnienie możemy sobie dopiero dodać po synchronizacji z iCalc lub poprzez iPhone) jest to bardzo uciążliwe. Dodatkowo dochodzi do tego szybkość z jaką można się poruszać po kalendarzach - działa super wolno.

- kolejnym problemem jest fakt, że od czasu do czasu kalendarze przestają się synchronizować z komputerami Mac - wyświetla się jakiś komunikat, o problemie z spójnością danych. Dziwne ale zgodnie z rekomendacją staram się wyzerować dane na komputerze i pobrać je ponownie z MobileMe - nie działa to zrobiłem odwrotnie - efekt podobny. Pozostawiłem problem samemu sobie i się naprawiło. Pomyślałem, że to jakaś awaria serwisu MobileMe ale na stronach Apple nie było żadnych informacji.

- Ciężko jest mi zaufać usłudze (jak dla mnie najważniejszej) i ciągle analizować czy dane się synchronizowały czy jest jakiś problem.

Mam nadzieję, że poprawią ogólną stabilność i szybkość działania usług na me.com
Czasami mam wrażenie, że testuję jakąś betę ;)

+ żeby nie być zbyt brutalnym to wymienię jedną zaletę - synchronizowanie wszystkich kalendarzy a nie jak to w przypadku Google Sync - tylko jednego głównego :)

moduł IV - galerie

+ nie korzystam codziennie z tego modułu, bardziej w formie testowej, żeby zobaczyć funkcjonowanie takich galerii. Nie mam nic do zarzucenia. Opcji konfiguracji jest bardzo wiele, możliwość tworzenia własnych kont dostępu do galerii jest bardzo przydatna. Przy połączeniu z iPhoto działa to bardzo przyzwoicie.

- jedyna wada to szybkość wczytywania. Widać, że jest zależna od obciążenia serwerów - raz chodzi szybko, zdjęcia wczytują się błyskawicznie, a czasami to trzeb czekać kilka sekund...

moduł V - iDisk

+ usługa działa bardzo fajnie, nie mam do niej zastrzeżeń :)
+ ostatnio dodali nową funkcję udostępniania plików z możliwość określenia czasu dostępności oraz możliwość dodania hasła po wpisaniu którego będziemy mogli pobrać udostępniony plik - bardzo przydatna opcja. Usługa bardzo podobna do darmowego Dropbox-a :)

Napiszcie swoje opinie jak postrzegacie usługę MobileMe w szczególności funkcjonowanie witryny me.com

Pozdrawiam wszystkich
Qper

#2 Gregory

Gregory

• 2 740 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 23 lutego 2009 - 11:45

poczta MobileMe ma problem z polskimi znakami np: w wysłanej wiadomości do adresata u którego w nazwie występują znaki "ł" i "ę" są zastępowane znaczkiem "?" - niefajnie to wygląda (np: do: J?dryczka Stanis?aw

U mnie nic takiego się nie dzieje. Na pewno masz włączone wysyłanie wiadomości w Unicode? Rozwiń
menu MobileMe Mail, wybierz „Preferences”, kliknij w „Composing” i zaznacz pole wyboru „Encode
outgoing messages using Unicode (UTF-8)”.

#3 Qper

Qper
  • 195 postów

Napisano 23 lutego 2009 - 12:03

W wiadomości się wyświetlają polskie znaki (mam zaznaczoną opcję o której wspomniałeś) w polu odbiorca się wyświetlają znaki "?" teraz jeszcze na dodatek wyskakuje jeszcze na kilka sekund okienko i znika ;) Mail is unable to communicate with the MobileMe servers. Check your network connection and reload Mail.

#4 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 23 lutego 2009 - 12:42

Osobiście prawie nigdy nie wchodzę na me.com, a korzystam z tych usług już rok. Korzystam z iCal Address Book, Mail, które łączą się bezpośrednio z me.com, zarówno na maku jak i na iPhonie. Pełna synchronizacja, wszystko wygląda tak samo na każdym urządzeniu i ułatwia mi to ogromnie prowadzenie interesów w domu i w trasie. Dodatkowo witryna, ogromna przestrzeń dyskowa.

#5 Qper

Qper
  • 195 postów

Napisano 23 lutego 2009 - 13:53

Osobiście prawie nigdy nie wchodzę na me.com, a korzystam z tych usług już rok.

Korzystam z iCal Address Book, Mail, które łączą się bezpośrednio z me.com, zarówno na maku jak i na iPhonie. Pełna synchronizacja, wszystko wygląda tak samo na każdym urządzeniu i ułatwia mi to ogromnie prowadzenie interesów w domu i w trasie.

Dodatkowo witryna, ogromna przestrzeń dyskowa.

Zgadzam się, wygodnie jest wszystko robić z pozycji Mac-a ale czasami jest taka potrzeba czy to u klienta, czy w szkole zalogować się przez witrynę me.com i dodać kilka rzeczy.... i wtedy robią się schody ;)

Nie wyobrażam sobie Mac OS X bez synchronizacji haseł, docka, ustawień, kont pocztowych w Mail, zakładek itp. :) - to bardzo ułatwia

#6 Qper

Qper
  • 195 postów

Napisano 27 lutego 2009 - 13:25

Jak widać problemy które mam istanieją bo Apple pracuje nad ich naprawą

---- Dodano 27-02-2009 o godzinie 15:46 ----
Oto list jaki dostałem od Apple:

An important service message for MobileMe members.

Dear MobileMe member:

Over the past few months, we have been working hard to make MobileMe the best service it can be. Here is a summary of the improvements and performance enhancements that have recently been completed.
Easy file sharing. iDisk now makes it even easier to share files that are too big to email. Simply select a file in the iDisk web app and click the Share File button to generate an email with a download link. You can also optionally add password protection and set an expiration date for the link. For more details, view this tutorial.

Faster syncing with Mac and PC. Changes you make to contacts and calendars on your Mac (Address Book and iCal) or PC (Microsoft Outlook) are now automatically pushed up to the cloud every time you make an update. Likewise, changes you make on me.com, iPhone, or iPod touch are automatically pushed to your Mac or PC. As a result, your contacts and calendars update faster across all your devices. To take advantage of faster syncing, be sure you're running Mac OS X Leopard 10.5.6 (Mac) or MobileMe Control Panel 1.3 (Windows).

Improved notifications and sync on iPhone. Reliability of new email notifications and syncing of contacts and calendar with MobileMe have both been improved. To get the best MobileMe experience on your iPhone or iPod touch, you should be running iPhone Software 2.2 or later.

Better web app performance. We have also improved the overall performance of the web apps at me.com including faster start time in Calendar and searching in Contacts. For more details, see this support article.
Remember, to take advantage of these improvements, your computers and devices must be running the latest software versions indicated above.

We are committed to making MobileMe the easiest way to sync, access, and share what's important to you. That's why we're constantly working to improve our service. You can stay up to date on upcoming changes by checking out MobileMe News. And thank you for being a MobileMe member.

Sincerely,

The MobileMe Team

#7 damian85

damian85
  • 6 postów
  • SkądJastrzebie Zdrój / Katowice

Napisano 27 lutego 2009 - 16:26

ja z mojego konta me.com jestem zadowolony, kiedys byly problemy ze stabilnoscia i szybkoscia dzialania, ale teraz jest juz ok wszystko plynnie smiga:) polecam dla osob ktore maja wiele komputerow + iphona, swietna sprawa miec wszystko (maile, kontakty, kalendarz) wszedzie zsynchronizowane :) Polecam

#8 sieja123

sieja123
  • 134 postów

Napisano 27 lutego 2009 - 23:54

Ja poszukiwałem jakiegoś rozwiązania, żeby móc synchronizować głównie kalendarz. Nie korzystam z kalendarza me.com - wydaje mi się, iż bardziej przystępny jest outlook. Podoba mi się też funkcja push. Nie wiem tylko jak zrobić - czy w ogóle jest to możliwe - żeby informacje o mailach z dodanego external account przesyłane były za pośrednictwem push. Jak toś wie to prosiłbym o informację. Ogólne wrażeni to rzeczywiście trochę to wszystko wolno chodzi. Mogli by nad tym popracować. Nie wie czy nie było by lepszym rozwiązanie posiadanie jakiegoś programu na kompie, który by to obsługiwał, może dzieki temu działało by to trochę szybciej. Mam jeszcze pytanie do stałych użytkowników (ja ma trial od dzisiaj) jak to wygląda później na fakturze. Z jaką częstotliwośćią IP synchronizuje się z me.com.

#9 sieja123

sieja123
  • 134 postów

Napisano 02 marca 2009 - 15:22

Mam jeden problem z którym nie potrafię sobie poradzić od kilku dni. Mianowicie nie jestem w stanie dodać żadnego zdjęcia ani pliku do gallery i do iDisk. Wyskakujące okno nie widzi żadnych plików na moim komputerze tylko same foldery. Dotyczy to zarówno Gallery jak i iDisk. Jedny spodób który znalazłem to dodawanie zdjęć via mail co jest dość uciążliwe przy większej ilości zdjęć. Czy ktoś zna rozwiązanie tego problemu???

#10 Qper

Qper
  • 195 postów

Napisano 02 marca 2009 - 15:31

Mam jeden problem z którym nie potrafię sobie poradzić od kilku dni. Mianowicie nie jestem w stanie dodać żadnego zdjęcia ani pliku do gallery i do iDisk. Wyskakujące okno nie widzi żadnych plików na moim komputerze tylko same foldery. Dotyczy to zarówno Gallery jak i iDisk. Jedny spodób który znalazłem to dodawanie zdjęć via mail co jest dość uciążliwe przy większej ilości zdjęć.

Czy ktoś zna rozwiązanie tego problemu???

Zgadza się :)
Kolejny problem, zauważyłem to od soboty jak na zajęciach próbowałem wgrać pliki...

---- Dodano 02-03-2009 o godzinie 17:34 ----

Ja poszukiwałem jakiegoś rozwiązania, żeby móc synchronizować głównie kalendarz. Nie korzystam z kalendarza me.com - wydaje mi się, iż bardziej przystępny jest outlook.

Podoba mi się też funkcja push. Nie wiem tylko jak zrobić - czy w ogóle jest to możliwe - żeby informacje o mailach z dodanego external account przesyłane były za pośrednictwem push. Jak toś wie to prosiłbym o informację.

Ogólne wrażeni to rzeczywiście trochę to wszystko wolno chodzi. Mogli by nad tym popracować. Nie wie czy nie było by lepszym rozwiązanie posiadanie jakiegoś programu na kompie, który by to obsługiwał, może dzieki temu działało by to trochę szybciej.

Mam jeszcze pytanie do stałych użytkowników (ja ma trial od dzisiaj) jak to wygląda później na fakturze. Z jaką częstotliwośćią IP synchronizuje się z me.com.

Polecam kalendarz Google - darmowy, szybki i ma synchronizację przez Push (obsługuje do 5 kalendarzy)
Jeżeli chodzi o emaila i push to jest to kwestia czasu i to krótkiego bo dla systemu Android sprzedawanego już z tel. G1 w Erze jest Gmail z metodą push :) - też na to czekam

#11 iYanek

iYanek
  • 75 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 marca 2009 - 16:16

a ja mam następujący problem, gdy włączam preferencje mobile me następuję kompletna zwiecha i muszę je wyłączać za pomocą "wymuś zakończenie"... co na to poradzić? acha i jeszcze nie synchronizuje kalendarza z iphonem :( może co poradzicie? iY

#12 Qper

Qper
  • 195 postów

Napisano 02 marca 2009 - 16:49

a ja mam następujący problem, gdy włączam preferencje mobile me następuję kompletna zwiecha i muszę je wyłączać za pomocą "wymuś zakończenie"... co na to poradzić?

acha i jeszcze nie synchronizuje kalendarza z iphonem :(
może co poradzicie?
iY

A masz najnowszą wersję Leoparda ?
10.5.6

#13 iYanek

iYanek
  • 75 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 marca 2009 - 16:53

tak, mam wszystkie aktualizacje zarówno na macu jak i na ip!

#14 Qper

Qper
  • 195 postów

Napisano 02 marca 2009 - 18:05

Jeże faktycznie za każdym razem się zawiesza to nic nie wymodzisz. Natomiast jeśli uda ci się wejść do panelu sterowania / mobileme to spróbuj wyzerować dane i wysłać dane z kompa ponownie na mobileme

#15 iYanek

iYanek
  • 75 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 marca 2009 - 21:15

no niestety, wyświetlają się preferencje mobile me ale pojawia się od razu piłka plażowa i nic się*nie da zrobić :( naprawdę nie ma na to żadnego sposobu?????

#16 Qper

Qper
  • 195 postów

Napisano 03 marca 2009 - 09:30

no niestety, wyświetlają się preferencje mobile me ale pojawia się od razu piłka plażowa i nic się*nie da zrobić :( naprawdę nie ma na to żadnego sposobu?????

To nie mam innego pomysłu, wygląda mi na problem z systemem :(

Może reinstalacja?

#17 iYanek

iYanek
  • 75 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 marca 2009 - 15:01

nie mam kurcze weny żeby z powodu mobile me robić reinstalkę...

#18 sieja123

sieja123
  • 134 postów

Napisano 03 marca 2009 - 18:20

Dziwne rzecz. W domu nie mogę załadować ani zdjęć ani innych plików do gallery i iDisk. Ten sam komputer podłączony do sieci w pracy ładuje te pliki bez problemu. W domu nie widzi mi żadnych plików tylko foldery. Czy połączenie internetowe może mieć jakiś wpływ na to??? Dodam że w domu mam w miarę szybie łącze z Aster a w pracy wifi ledwie jedną kreskę.

#19 Qper

Qper
  • 195 postów

Napisano 03 marca 2009 - 20:13

Dziwne rzecz. W domu nie mogę załadować ani zdjęć ani innych plików do gallery i iDisk. Ten sam komputer podłączony do sieci w pracy ładuje te pliki bez problemu. W domu nie widzi mi żadnych plików tylko foldery. Czy połączenie internetowe może mieć jakiś wpływ na to???

Dodam że w domu mam w miarę szybie łącze z Aster a w pracy wifi ledwie jedną kreskę.

To nie ma znaczenia.

Po prostu miałeś pecha - ostatnio mobileme działa na zmianę.
Wczoraj nie mogłem wgrywać plików, dzisiaj już się da - i tak na zmianę...

Napisz za kilka dni czy się naprawiło :)

---- Dodano 03-03-2009 o godzinie 22:14 ----

nie mam kurcze weny żeby z powodu mobile me robić reinstalkę...

Też by mi się nie chciało...

Zobacz jeszcze jedną rzecz:

Załóż sobie nowe konto ma Macu najlepiej administratora i spróbuj sobie na tym koncie skonfigurować. Jeżeli się da to znaczy, że masz jaki błąd w profilu.

#20 Maar

Maar
  • 30 postów

Napisano 06 marca 2009 - 09:07

witam ja mam taki problem że mobile me przestał synchronizować kanendarz na iPhonie, jak wpiszę notatkę w kompie to wysyła do mobile me ale nie przechodzi na iPhona, jak wpiszę w iPhonie to nie wysył już nawet do mobile me teraz właśnie robie zerowanie danych z kompa do mobile me, ale jak otworzyłem tą funkcje to w oknie komputerów do sychronizacji z tym kontem, pokazany jest tylko mój komp, nie powinien tam też być iPhone na liście? Pozdrawiam

#21 Qper

Qper
  • 195 postów

Napisano 06 marca 2009 - 10:37

iPhone nie ma na liście komputerów synchronizowanych :)

#22 radekw

radekw
  • 266 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 marca 2009 - 14:20

Mam problem z MobileMe i Vistą - z Makami wszystko śmiga super. Jednak gdy otwieram jakiś plik z iDisk w Viście, robię zmiany i save to najpierw dostaję po oczach błędem systemowym że nie mam uprawnień do zapisu a po chwili widzę, że wielkość pliku spadła do 0kb, straciłem w ten sposób już dwa dosyć istotne pliki. Spotkał się ktoś z tym? Na razie unikam edycji plików w Viście, ale jest to uciążliwe :/

#23 iYanek

iYanek
  • 75 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 marca 2009 - 14:48

To nie ma znaczenia.

Po prostu miałeś pecha - ostatnio mobileme działa na zmianę.
Wczoraj nie mogłem wgrywać plików, dzisiaj już się da - i tak na zmianę...

Napisz za kilka dni czy się naprawiło :)

---- Dodano 03-03-2009 o godzinie 22:14 ----

Też by mi się nie chciało...

Zobacz jeszcze jedną rzecz:

Załóż sobie nowe konto ma Macu najlepiej administratora i spróbuj sobie na tym koncie skonfigurować. Jeżeli się da to znaczy, że masz jaki błąd w profilu.

pomogło wyrejestrowanie z poziomu przeglądarki i ponowna rejestracja.
BTW dzięki za pomoc Panu z ispot Arkadia!!

#24 sieja123

sieja123
  • 134 postów

Napisano 14 marca 2009 - 21:26

możecie powiedzieć ile mniej więcej dziennie potrzeba kb na usługi me.com przy włączonym push. Mi według licznika w IP wyszło wysłanych 0.3 Mb odebranych 1 Mb co przy zasadach naliczania przez ERE wyjdzie zapewne o wiele więcej. Czy wam też tyle wychodzi. Dodam że nie odebrałem dzisiaj żadnego maila. Przy takich ilościach danych to przestaje się opłacać bo mój abonament na 50 MB nie wystarczy. Na innym forum jest napisane że push dzienne zużywa zaledwie 2-3 kb. Czy to prawda?

#25 Olek4

Olek4
  • 592 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 15 marca 2009 - 23:50

Właśnie zakupiłem Mobile Me i przećwiczę w Erze jak jest z ilością transferowanych danych. Podawane 2-3 KB dotyczą Push z yahoo mail gdy nie ma żadnych nowych emaili w ciągu doby.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych