Postanowiłem, poruszyć temat usługi MobileMe i poznać Waszą opinię co do funkcjonowania.
MobileMe mam już od ponad 2 miesięcy. Czy jestem zadowolony to trudno powiedzieć, są moduły które mi bardzo odpowiadają (np: synchronizacja haseł, ustawień, rzeczy w dock-u itp) oraz te które jakoś do mnie nie przemawiają.
Mam tu na myśli pakiet aplikacji WEB dostępny na MobileMe
Krótko przedstawię swoje wrażenie
moduł I - poczta
- ogólnie trudno wymienić jakieś zalety. Poczta chodzi dość wolno, wczytywanie folderów działa wizualnie bardzo ociężale, porównując to np: z Gmail-em lub innym dostawcą pocztym jak WP, Onet to widać różnicę.
Jedyna zaleta jak dla mnie (jako posiadacza iPhone) to odbieranie poczty metodą Push,
Muszę przyznać, że poczta MobileMe ma problem z polskimi znakami np: w wysłanej wiadomości do adresata u którego w nazwie występują znaki "ł" i "ę" są zastępowane znaczkiem "?" - niefajnie to wygląda (np: do: J?dryczka Stanis?aw
moduł II - kontakty
- moduł kontakty jest bardzo fajny, przyjemny - jedna z zalet MobileMe, szczególności w przypadku iPhone-a
- mam tylko jeden problem - usuwając grupę np "Grup Name" którą przykładowo dodałem, po skasowaniu przez me.com lub książkę adresową w Mac OS X grupa nie jest kasowana na iPhone. Dlaczego tak się dzieje to nie mam pojęcia
moduł III - kalendarze
- ten moduł najbardziej mnie zawiódł. Bardzo cieszyłem się, że będę mógł synchronizować swoje kalendarze pomiędzy 2 Mac-ami oraz iPhone.
Jednym z najważniejszych dla mnie problemów jest funkcjonowanie witryny me.com. Przez me.com można dodać dowolne wydarzenie ale bez opcji przypomnienia (przypomnienie możemy sobie dopiero dodać po synchronizacji z iCalc lub poprzez iPhone) jest to bardzo uciążliwe. Dodatkowo dochodzi do tego szybkość z jaką można się poruszać po kalendarzach - działa super wolno.
- kolejnym problemem jest fakt, że od czasu do czasu kalendarze przestają się synchronizować z komputerami Mac - wyświetla się jakiś komunikat, o problemie z spójnością danych. Dziwne ale zgodnie z rekomendacją staram się wyzerować dane na komputerze i pobrać je ponownie z MobileMe - nie działa to zrobiłem odwrotnie - efekt podobny. Pozostawiłem problem samemu sobie i się naprawiło. Pomyślałem, że to jakaś awaria serwisu MobileMe ale na stronach Apple nie było żadnych informacji.
- Ciężko jest mi zaufać usłudze (jak dla mnie najważniejszej) i ciągle analizować czy dane się synchronizowały czy jest jakiś problem.
Mam nadzieję, że poprawią ogólną stabilność i szybkość działania usług na me.com
Czasami mam wrażenie, że testuję jakąś betę
+ żeby nie być zbyt brutalnym to wymienię jedną zaletę - synchronizowanie wszystkich kalendarzy a nie jak to w przypadku Google Sync - tylko jednego głównego
moduł IV - galerie
+ nie korzystam codziennie z tego modułu, bardziej w formie testowej, żeby zobaczyć funkcjonowanie takich galerii. Nie mam nic do zarzucenia. Opcji konfiguracji jest bardzo wiele, możliwość tworzenia własnych kont dostępu do galerii jest bardzo przydatna. Przy połączeniu z iPhoto działa to bardzo przyzwoicie.
- jedyna wada to szybkość wczytywania. Widać, że jest zależna od obciążenia serwerów - raz chodzi szybko, zdjęcia wczytują się błyskawicznie, a czasami to trzeb czekać kilka sekund...
moduł V - iDisk
+ usługa działa bardzo fajnie, nie mam do niej zastrzeżeń
+ ostatnio dodali nową funkcję udostępniania plików z możliwość określenia czasu dostępności oraz możliwość dodania hasła po wpisaniu którego będziemy mogli pobrać udostępniony plik - bardzo przydatna opcja. Usługa bardzo podobna do darmowego Dropbox-a
Napiszcie swoje opinie jak postrzegacie usługę MobileMe w szczególności funkcjonowanie witryny me.com
Pozdrawiam wszystkich
Qper