Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Czy jesteś za Hackintoshem na MyApple?

• This topic is locked This topic is locked
702 replies to this topic

Poll: Czy jesteś za Hackintoshem na MyApple? (0 member(s) have cast votes)

1. JESTEM ZA (318 votes [52.74%] - View)

Percentage of vote: 52.74%

2. JESTEM PRZECIW (233 votes [38.64%] - View)

Percentage of vote: 38.64%

3. NIE MAM ZDANIA (52 votes [8.62%] - View)

Percentage of vote: 8.62%

Vote

#201 --Nuta--

--Nuta--
  • 89 posts

Posted 24 February 2009 - 13:29

jestem całym sobą przeciw i nie chcę się wdawać w dyskusję czy to jest legalne czy nie. jestem przeciwny robienia z myapple pola bitwy a takim się stanie jak zacznie się udowadnianie mi że dałem d...y kupując maka, bo przecież za połowę tej ceny można mieć hamaka. niestety w większości (żeby nie było że generalizuję) ludzie którzy za darmo/taniej mają coś za co my zapłaciśmy uważają się za lepszych i na każdym kroku starają się udowodnić jak pozostałych ominęła ewolucja a ich silne poczucie misji nawracania jest nie do zniesienia - przykład linuksiarze. I nie wierzę w zbawczą moc moderacji - nie dacie rady tego upilnować. o ile dział iphone podobno jest na prostej to wynika to chyba tylko z tego że jest to zypełnie inny produkt od komputerow z zupełnie innym oprogramowaniem. dla kompów apple i hamaków jest wspólne pole jakim jest software. tyle w tym temacie. jeżeli taki dział powstanie to obawiam się że moja osoba (kropla w morzu ale zawsze) usunie się w głęboki cień. N.

#202 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 24 February 2009 - 13:34

Wolę poczytać polskie prawo. Póki co, to właśnie ono jest dla mnie wyznacznikiem, a nie licencja Apple.

Witos, nie podałeś ani jednego przepisu, więc wnioskuje, że się ze mną zgadzasz. Dziękuję.

Przepraszam że się wtrącam, ale ....

Szybko wnioskujesz ponieważ sam nie podałeś żadnego przepisu a mimo to zarzuciłeś*>Witosowi< że tego nie zrobił. Więc w czym niby ma się on zgadzać z Tobą ? Każdy coś woli poczytać - jedni polskie prawo (tylko co konkretnie ?), inni licencję na Mac OS X. Kolejna próba "samorozgrzeszenia".

P.S. >Nuta< dobrze ujął istotę problemu. Kupiłeś legalnie i tak postępujesz = jesteś frajer. Hack-user = sprytny, zaradny itp. bo wie jak ominąć to i owo aby zapłacić jak najmniej lub wcale. Dlatego i tylko dlatego jestem na NIE dla takiego tematu na forum, którego propozycja wyszła od .... (o zgrozo) Red Naczelnego ?

#203 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 24 February 2009 - 13:34

ale Witos, przecież jest cały dział forum poświęcony Jailbrakeowi, krok po kroku. Właśnie ta hipokryzja uderzea najbardziej. Gdyby nie było dyskusji i poradników jak złamać iPhona to nie byłoby tej dyskusji, ani odejścia wielu starych zasłużonych forumowiczów. Zobacz sobie na iPhone podarniki, przyklejone Tutoriale jak odblokować iPhone wersje dla Mac i Windows. Dyskusje na kilka stron. Nie sądze by przez ileś tam stron administrator się nie zorientował że przyklejony wątek łamie licencję i trzeba zamknąć, sądze nawet że nie został przez twórcę przyklejony. Przecież tych wątków jest od cholery, zdejmowanie simlocka etc...przecież Apple dał wybranych operatorom przywilej sprzedawania iPhona w ich sieciach i ma % z tych umów, więc każde wykorzystanie iPhona bez abonamentu naraża Apple na straty etc. Po prostu stop hipokryzji. Albo jedno i drugie albo wcale. Jeżeli jest łamanie na iPhona na forum (ten dział nie znikinie nie oszukujmy się) to analogicznie powininna być możliwość dyskutowania o hakintoshach, w końcu i OsX to wytwór Apple a w lewym górnym rogu znajdziemy jabłko. MadMax ale nie ma też w polskim prawie przepisu że ogórki kiszone można jeść jak się podoba. To co nie jest prawnie zakazane jest dozwolone. Więc jeżeli nasze prawo nie wtrąca się w UELA to owszem może jest to działanie na granicy prawa, ale nie jest to wbrew prawu. Przecież w ten sposób działa cała kreatywna księgowość, wykorzystujemy luki w prawie. Jeżeli nasze prawo nie ustosunkowało się do zapisów UEAL'a i nie ma w tej sprawie zdania, to możemy porozmawiać o interpretacji isniejącego prawa i gdybyć sobie, bo co prawnik to inna opinia. I dopiero zwrócenie do sądu mogłoby przynieść jakieś rozstrzygnięcia. Albo poczekać na zmianę ustawy, która jasno to rozstrzygnie.

#204 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 24 February 2009 - 13:37

Dlatego Wiesławo napisałem, że trzeba się temu przyjrzeć i popytać Admina o jego stanowisko w obu przypadkach. Zrobię to jak sonda dobiegnie końca. A potem ... zobaczymy co Admin odpowie. Też mi ten temat leży na uwadze od jakiegoś czasu. Są od tego inne fora, które też nie powinny tego poruszać, ale wszystkich człowiek nie wyłapie a i nie jest to moim celem w życiu ;). Są od tego służby, które też nie mają na to ochoty. Jednak tu jest forum, wydawałoby się, że główne, największe forum o Apple, sprzymierzeńcy.

#205 sahib

sahib
  • 73 posts

Posted 24 February 2009 - 13:40

Szybko wnioskujesz ponieważ sam nie podałeś żadnego przepisu a mimo to zarzuciłeś*>Witosowi< że tego nie zrobił. Więc w czym niby ma się on zgadzać z Tobą ? Każdy coś woli poczytać - jedni polskie prawo (tylko co konkretnie ?), inni licencję na Mac OS X.

EULA nie ma w UE żadnej mocy prawnej, więc nie muszę podawać żadnych przepisów. Wystarczy mi stan faktyczny.

Kolejna próba "samorozgrzeszenia".

Chybiony strzał, bo hamaka nie mam i nie miałem nigdy.

#206 jabłek

jabłek
  • 622 posts

Posted 24 February 2009 - 13:44

A jestem ciekawy, czy wszyscy Admini i Moderatorzy głosują na "JESTEM PRZECIW" i "NIE MAM ZDANIA" z zasady.

#207 b52

b52
  • 127 posts

Posted 24 February 2009 - 13:44

Dlatego Wiesławo napisałem, że trzeba się temu przyjrzeć i popytać Admina o jego stanowisko w obu przypadkach.
Zrobię to jak sonda dobiegnie końca. A potem ... zobaczymy co Admin odpowie.
Też mi ten temat leży na uwadze od jakiegoś czasu. Są od tego inne fora, które też nie powinny tego poruszać, ale wszystkich człowiek nie wyłapie.
Jednak tu jest forum, wydawałoby się, że główne, największe forum o Apple, sprzymierzeńcy.

Stanowisko właściciela forum na temat legalnego iPhone'a jest znane:

...To jedyny jak dotychczas w Polsce sposób, dzięki któremu możemy stać się posiadaczami w pełni legalnego iPhone'a bez simlocka z 2-letnią gwarancją.

http://www.myapple.p...z-simlocka.html

#208 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 24 February 2009 - 13:45

Ale Witos były dyskusje, kończyły się na tym, że jak się nie podoba to tam są drzwi. Przecież między innymi dlatego pozbyliśmy się Heidiego. b52...a jak to się ma do działu iPhone-Tutoriale? Jak wół do karety czy jak pięść do nosa. To jest hipokryzja. Te wątki powinny wylecieć, jeżeli to jest stanowisko właściciela.

#209 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 24 February 2009 - 13:46

@ sahib, a jaki związek ma Unia z Polską w tej materii ? ciągle zasłaniasz się Unią, ale po jakiego grzyba ? Polska ma swoje ustalenia w tej materii, poza tym prawo autorskie, pod które podpada OS X jest takie samo na całym świecie i główne jego aspekty tak samo egzekwowane wszędzie. Dlatego zupełnie nie rozumiem Twoich wypowiedzi.

#210 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 24 February 2009 - 13:48

EULA nie ma w UE żadnej mocy prawnej, więc nie muszę podawać żadnych przepisów. Wystarczy mi stan faktyczny.

To trochę tak jak w krajach 3 świata.

Według cytatu z literatury:

"Kali ukraść krowa - to dobrze, Kalemu ukraść krowa - to źle". No i fajnie jest - no nie ?

Chybiony strzał, bo hamaka nie mam i nie miałem nigdy.

???? A gdzie napisałem że masz ? Chyba nigdzie, ale widać że się przymierzasz. No i OK tylko rób to we własnych 4 kątach, a nie na forum publicznym.

#211 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 24 February 2009 - 13:48

Ale Witos były dyskusje, kończyły się na tym, że jak się nie podoba to tam są drzwi. Przecież między innymi dlatego pozbyliśmy się Heidiego.

Cóż skoro tak ... wiesz co, właściciele tego forum podlegają przepisom prawnym, które są dla wsystkich forów jednakowe. Są organy, które takie sprawy badają.
Stanowisko w danej sprawie każdy może zmienić z czasem, dlatego najbardziej aktualne trzeba brać pod uwagę.

#212 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 24 February 2009 - 13:49

[QUOTE=sahib;868695]EULA nie ma w UE żadnej mocy prawnej, więc nie muszę podawać żadnych przepisów. Wystarczy mi stan faktyczny.[/QUOTE]

To trochę tak jak w krajach 3 świata.

Według cytatu z literatury:

"Kali ukraść krowa - to dobrze, Kalemu ukraść krowa - to źle". No i fajnie jest - no nie ?

[QUOTE] Chybiony strzał, bo hamaka nie mam i nie miałem nigdy.[QUOTE]

???? A gdzie napisałem że masz ? Chyba nigdzie, ale widać że się przymierzasz. No i OK tylko rób to we własnych 4 kątach, a nie na forum publicznym.

#213 b52

b52
  • 127 posts

Posted 24 February 2009 - 13:52

...b52...a jak to się ma do działu iPhone-Tutoriale? Jak wół do karety czy jak pięść do nosa. To jest hipokryzja. Te wątki powinny wylecieć, jeżeli to jest stanowisko właściciela.

Mnie o to nie pytaj. Dla mnie to też paradoks.

#214 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 24 February 2009 - 13:53

Jak Ci się coś nie podoba to nie kupuj, ale nikt Cię nie upoważnił do złodziejstwa tylko dla widzi mi się. To, że czujesz się okradziony też nie upoważnia Cię do okradania innych.
Okradzionym można być raz, to mocne oskarżenie, dlatego drugi raz nie kupuje się tego towaru, który sprawia, że czujesz się okradzionym. Skoro zrobiłeś to ponownie znaczy, że nie czujesz się oradziony, ew. nie przeszkadza Ci to.
Niestety nie masz argumentów obronnych.
Powtarzam, jak Ci się nie podoba to nie kupuj, skoro kupujesz i używasz to trzymaj się licencji inaczej jesteś nieuczciwy.

Problem polega na tym, że ja już kupiłem.
I nie nazywaj złodziejstwem tego, czego nie rozumiesz!
Jak już wcześniej pisałem w USA, ani w UE nie jest to naruszeniem prawa.

#215 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 24 February 2009 - 13:54

madmax ja wychodzę z założenia że oferta Apple jest za wąska. W ofercie ma tylko jeden komputer pro, brakuje czegoś z segmentu semi pro. Załóżmy że masz piecyka z 5000PLN + jakieś fajny monitor LaCie. Powiedzmy że wyższaśrednia. Dość zaaawansowane semipro. Co Apple ma dla Ciebie w ofercie. Albo dokładasz drugie 5PLN, których nie masz, albo możesz iść kupić coś z lustrem w czym rozbudować to sobie możesz tylko ram, a parametry takie sobie, albo kupujesz za połowę miniaka, starego minika, który do pięt nie dorasta Twojemu PC. Każda konkurencja jest dobra. Jeżeli to wymusi jakieś ruchy po stronie Apple, i wreszcie doczekami się dobrego Mini, który będzie aspirował do semipro, to świetnie. Nie przymierzam się do Hakamaka ale jestem za konkurencją nawet taką bo konkurencja to zawsze zysk dla użytkownika końcowego. Ja tylko dodam że sposób łamania iPhone opisuje moderator...bajeczny folwark, w którym właściciel swoje a moderatorzy swoje ;)

#216 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 24 February 2009 - 13:58

Problem polega na tym, że ja już kupiłem.
I nie nazywaj złodziejstwem tego, czego nie rozumiesz!
Jak już wcześniej pisałem w USA, ani w UE nie jest to naruszeniem prawa.

Zawsze może komputer oddać sprzedawcy na podstawie zauważonego złamania licencji, ewentualnie zażądać legalnego systemu, na przykład Windows, który zostanie Ci dany bezpłatnie, na przyklad w ramach rekompensaty. Czyż nie ?
Złodziejstwem drogi Iro jest fakt, że dalej używasz mimo, że znasz prawdę o licencji. Jeśli nie chcesz tego przyjąć do wiadomości to nie, ale tak właśnie jest. W świetle prawa w momencie gdy poznałeś licencję stałeś się współwinny.
Nie wiem jak jest w USA, ani w UNII, my żyjemy w Polsce, a tu przepisy są jasne jak chodzi o prawa autorskie.
A na drugi raz jak chcesz łamać prawo to się przynajmniej tym nie chwal jak jakimś sukcesem, to nie będzie nikt po Tobie jeździł.

#217 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 24 February 2009 - 14:00

swoją drogą wreszcie dyskusja na forum na ponad 20 stron ;) dawno tego nie było widać.

#218 reader

reader
  • 1119 posts
  • Skąddokąd?

Posted 24 February 2009 - 14:01

EULA nie ma w UE żadnej mocy prawnej, więc nie muszę podawać żadnych przepisów.

Poproszę o konkrety. Bo takie wnioski sugerują ignorancję przeciwstawiając się powszechnemu
dostarczaniu oprogramowania na zasadach licencyjnych burząc jednocześnie porządek prawny
oparty na umowach - jaką między innymi jest licencja.

(Chyba, że ot był skrót myślowy lub pochopny wniosek dot. sytuacji gdy w momencie instalacji
czy też zakupu oprogramowania licencja nie jest dostępna)

#219 sahib

sahib
  • 73 posts

Posted 24 February 2009 - 14:07

Nie wiem jak jest w USA, ani w UNII, my żyjemy w Polsce, a tu przepisy są jasne jak chodzi o prawa autorskie.

Żyjemy w Polsce, która jest członkiem UE, a co za tym idzie, obowiązują nas przepisy obowiązujące w UE. Nieśmiało też przypominam, że dyskusja dotyczy licencji, nie praw autorskich.

A na drugi raz jak chcesz łamać prawo to się przynajmniej tym nie chwal jak jakimś sukcesem, to nie będzie nikt po Tobie jeździł.

A ty jak chcesz zarzucić komuś łamanie prawa, to bądź gotów to poprzeć konkretnymi dowodami. Inaczej cuś takiego nazywa się zniesławienie.

#220 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 24 February 2009 - 14:08

>Wieslawo< Mnie też wkurzaja "kosmiczne" ceny wszystkiego z logo Apple. Ale pamietaj, że ich ceny podnosi jeszcze dodatkowo nasz ukochany polski fiskus. Zdziera z nas szarych obywateli extra kasę pod postacią przeróżnej maści podatków i opłat stąd m.in takie a nie inne ceny. To nie Apple ustala w Polsce ceny ostateczne - ale cały łańcuszek pośredników (sprzedawców itd.) Co do oferty Apple. To co oferuje Apple (komputery) to gotowe konfiguracje przeznaczone do konkretnych zastosowań. Istnieje jednak możliwość zamówienia w iSpot Maca w konfiguracji własnej.

#221 sahib

sahib
  • 73 posts

Posted 24 February 2009 - 14:09

Poproszę o konkrety. Bo takie wnioski sugerują ignorancję przeciwstawiając się powszechnemu
dostarczaniu oprogramowania na zasadach licencyjnych burząc jednocześnie porządek prawny
oparty na umowach - jaką między innymi jest licencja.

Licencja nie jest umową, bo umowa, ażeby była ważna, musi zostać przedstawiona w pełni przed jej zawarciem. O to się tutaj rozchodzi.

#222 KuboX

KuboX
  • 2119 posts
  • SkądPolandia

Posted 24 February 2009 - 14:12

Zauważyliście taką tendencję, że najwięcej sprzeciwów jest ze strony użytkowników z ilością postów 1-20? Ktoś ma na MA staż tygodnia i ilość 3 postów, a uważa, że temat OS X na PC zniszczy forum - ludzie co to ma znaczyć?

#223 biskup

biskup
  • 2479 posts
  • SkądKraków

Posted 24 February 2009 - 14:16

Zauważyliście taką tendencję, że najwięcej sprzeciwów jest ze strony użytkowników z ilością postów 1-20? Ktoś ma na MA staż tygodnia i ilość 3 postów, a uważa, że temat OS X na PC zniszczy forum - ludzie co to ma znaczyć?

czyżby?

#224 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 24 February 2009 - 14:17

@ sahib O poznanie licencji dba kupujący. Tak informuje PIH. Jak się nie zgadzasz to zamieszkaj w Unii, tam Ci pomogą łamać licencje, które Ci się niepodobają. W Polsce obowiązuje prawo polskie a nie prawo Unii.

#225 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 24 February 2009 - 14:19

ale MadMax mnie nie wkurzają ceny ;) mnie wkurza oferta. Ok. Czyli przychodzę do iSpotu i poproszę Maca, C2D 3.0GHz bez monitora, dysk 500GB, z możliwością włożenia do niego do 8GB ramu, z możliwością rozbudowy o dodatkowy dysk wewnątrz, portami już nie będe im głowy zawracał, i co oni mi zaoferują? ;) Oferta Apple wygląda tak stary mini, nieopłacalny z uwagi na stosunek moc/cena, iMac nieopłacalny z uwagi na rozwiązania monitor którego nie chce, trudność z wymianą podzespołów (napęd dysk), oraz MacPro godny zakupu gdybym tylko bardzo potrzebował Xeony pod maską, akurat MacPro jest komputerem którego stosunek moc/cena oraz rozwiązania w pełni uzasadniają jego wartość, ale nie jest mi potrzebny. Dlatego bardzo bym chciał aby dzięki Psystarom Apple wreszcie ruszyło swój zardzewiały tyłek i wykazało się jakąś inicjatywą w postaci czegoś nowego zamiast całą parę ładować w iPhona a komputery to leżą i kwiczą. Rozumiem że najlepiej schodzą laptopy, spoko, ale co za problem zrobić jeden dodatkowy model który byłby iMaciem bez lustra? Z łatwością wymiany dysku i napędu. Pal licho dodatkowy model niech będzie to i iMac, niech dadzą tyko wybór mat/glossy (dało radę w MBP 17" i nie stracił na wyglądzie bez ramki a wręcz zyskał) oraz rozwiązanie stosowane w iMac G5 Rev.A.

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users