Czy jesteś za Hackintoshem na MyApple?
Napisano 24 lutego 2009 - 13:29
Napisano 24 lutego 2009 - 13:34
Wolę poczytać polskie prawo. Póki co, to właśnie ono jest dla mnie wyznacznikiem, a nie licencja Apple.
Witos, nie podałeś ani jednego przepisu, więc wnioskuje, że się ze mną zgadzasz. Dziękuję.
Przepraszam że się wtrącam, ale ....
Szybko wnioskujesz ponieważ sam nie podałeś żadnego przepisu a mimo to zarzuciłeś*>Witosowi< że tego nie zrobił. Więc w czym niby ma się on zgadzać z Tobą ? Każdy coś woli poczytać - jedni polskie prawo (tylko co konkretnie ?), inni licencję na Mac OS X. Kolejna próba "samorozgrzeszenia".
P.S. >Nuta< dobrze ujął istotę problemu. Kupiłeś legalnie i tak postępujesz = jesteś frajer. Hack-user = sprytny, zaradny itp. bo wie jak ominąć to i owo aby zapłacić jak najmniej lub wcale. Dlatego i tylko dlatego jestem na NIE dla takiego tematu na forum, którego propozycja wyszła od .... (o zgrozo) Red Naczelnego ?
Napisano 24 lutego 2009 - 13:34
Napisano 24 lutego 2009 - 13:37
Napisano 24 lutego 2009 - 13:40
EULA nie ma w UE żadnej mocy prawnej, więc nie muszę podawać żadnych przepisów. Wystarczy mi stan faktyczny.Szybko wnioskujesz ponieważ sam nie podałeś żadnego przepisu a mimo to zarzuciłeś*>Witosowi< że tego nie zrobił. Więc w czym niby ma się on zgadzać z Tobą ? Każdy coś woli poczytać - jedni polskie prawo (tylko co konkretnie ?), inni licencję na Mac OS X.
Chybiony strzał, bo hamaka nie mam i nie miałem nigdy.Kolejna próba "samorozgrzeszenia".
Napisano 24 lutego 2009 - 13:44
Napisano 24 lutego 2009 - 13:44
Dlatego Wiesławo napisałem, że trzeba się temu przyjrzeć i popytać Admina o jego stanowisko w obu przypadkach.
Zrobię to jak sonda dobiegnie końca. A potem ... zobaczymy co Admin odpowie.
Też mi ten temat leży na uwadze od jakiegoś czasu. Są od tego inne fora, które też nie powinny tego poruszać, ale wszystkich człowiek nie wyłapie.
Jednak tu jest forum, wydawałoby się, że główne, największe forum o Apple, sprzymierzeńcy.
Stanowisko właściciela forum na temat legalnego iPhone'a jest znane:
...To jedyny jak dotychczas w Polsce sposób, dzięki któremu możemy stać się posiadaczami w pełni legalnego iPhone'a bez simlocka z 2-letnią gwarancją.
http://www.myapple.p...z-simlocka.html
Napisano 24 lutego 2009 - 13:45
Napisano 24 lutego 2009 - 13:46
Napisano 24 lutego 2009 - 13:48
EULA nie ma w UE żadnej mocy prawnej, więc nie muszę podawać żadnych przepisów. Wystarczy mi stan faktyczny.
To trochę tak jak w krajach 3 świata.
Według cytatu z literatury:
"Kali ukraść krowa - to dobrze, Kalemu ukraść krowa - to źle". No i fajnie jest - no nie ?
Chybiony strzał, bo hamaka nie mam i nie miałem nigdy.
???? A gdzie napisałem że masz ? Chyba nigdzie, ale widać że się przymierzasz. No i OK tylko rób to we własnych 4 kątach, a nie na forum publicznym.
Napisano 24 lutego 2009 - 13:48
Cóż skoro tak ... wiesz co, właściciele tego forum podlegają przepisom prawnym, które są dla wsystkich forów jednakowe. Są organy, które takie sprawy badają.Ale Witos były dyskusje, kończyły się na tym, że jak się nie podoba to tam są drzwi. Przecież między innymi dlatego pozbyliśmy się Heidiego.
Stanowisko w danej sprawie każdy może zmienić z czasem, dlatego najbardziej aktualne trzeba brać pod uwagę.
Napisano 24 lutego 2009 - 13:49
To trochę tak jak w krajach 3 świata.
Według cytatu z literatury:
"Kali ukraść krowa - to dobrze, Kalemu ukraść krowa - to źle". No i fajnie jest - no nie ?
[QUOTE] Chybiony strzał, bo hamaka nie mam i nie miałem nigdy.[QUOTE]
???? A gdzie napisałem że masz ? Chyba nigdzie, ale widać że się przymierzasz. No i OK tylko rób to we własnych 4 kątach, a nie na forum publicznym.
Napisano 24 lutego 2009 - 13:52
...b52...a jak to się ma do działu iPhone-Tutoriale? Jak wół do karety czy jak pięść do nosa. To jest hipokryzja. Te wątki powinny wylecieć, jeżeli to jest stanowisko właściciela.
Mnie o to nie pytaj. Dla mnie to też paradoks.
Napisano 24 lutego 2009 - 13:53
Jak Ci się coś nie podoba to nie kupuj, ale nikt Cię nie upoważnił do złodziejstwa tylko dla widzi mi się. To, że czujesz się okradziony też nie upoważnia Cię do okradania innych.
Okradzionym można być raz, to mocne oskarżenie, dlatego drugi raz nie kupuje się tego towaru, który sprawia, że czujesz się okradzionym. Skoro zrobiłeś to ponownie znaczy, że nie czujesz się oradziony, ew. nie przeszkadza Ci to.
Niestety nie masz argumentów obronnych.
Powtarzam, jak Ci się nie podoba to nie kupuj, skoro kupujesz i używasz to trzymaj się licencji inaczej jesteś nieuczciwy.
Problem polega na tym, że ja już kupiłem.
I nie nazywaj złodziejstwem tego, czego nie rozumiesz!
Jak już wcześniej pisałem w USA, ani w UE nie jest to naruszeniem prawa.
Napisano 24 lutego 2009 - 13:54
Napisano 24 lutego 2009 - 13:58
Zawsze może komputer oddać sprzedawcy na podstawie zauważonego złamania licencji, ewentualnie zażądać legalnego systemu, na przykład Windows, który zostanie Ci dany bezpłatnie, na przyklad w ramach rekompensaty. Czyż nie ?Problem polega na tym, że ja już kupiłem.
I nie nazywaj złodziejstwem tego, czego nie rozumiesz!
Jak już wcześniej pisałem w USA, ani w UE nie jest to naruszeniem prawa.
Złodziejstwem drogi Iro jest fakt, że dalej używasz mimo, że znasz prawdę o licencji. Jeśli nie chcesz tego przyjąć do wiadomości to nie, ale tak właśnie jest. W świetle prawa w momencie gdy poznałeś licencję stałeś się współwinny.
Nie wiem jak jest w USA, ani w UNII, my żyjemy w Polsce, a tu przepisy są jasne jak chodzi o prawa autorskie.
A na drugi raz jak chcesz łamać prawo to się przynajmniej tym nie chwal jak jakimś sukcesem, to nie będzie nikt po Tobie jeździł.
Napisano 24 lutego 2009 - 14:00
Napisano 24 lutego 2009 - 14:01
EULA nie ma w UE żadnej mocy prawnej, więc nie muszę podawać żadnych przepisów.
Poproszę o konkrety. Bo takie wnioski sugerują ignorancję przeciwstawiając się powszechnemu
dostarczaniu oprogramowania na zasadach licencyjnych burząc jednocześnie porządek prawny
oparty na umowach - jaką między innymi jest licencja.
(Chyba, że ot był skrót myślowy lub pochopny wniosek dot. sytuacji gdy w momencie instalacji
czy też zakupu oprogramowania licencja nie jest dostępna)
Napisano 24 lutego 2009 - 14:07
Żyjemy w Polsce, która jest członkiem UE, a co za tym idzie, obowiązują nas przepisy obowiązujące w UE. Nieśmiało też przypominam, że dyskusja dotyczy licencji, nie praw autorskich.Nie wiem jak jest w USA, ani w UNII, my żyjemy w Polsce, a tu przepisy są jasne jak chodzi o prawa autorskie.
A ty jak chcesz zarzucić komuś łamanie prawa, to bądź gotów to poprzeć konkretnymi dowodami. Inaczej cuś takiego nazywa się zniesławienie.A na drugi raz jak chcesz łamać prawo to się przynajmniej tym nie chwal jak jakimś sukcesem, to nie będzie nikt po Tobie jeździł.
Napisano 24 lutego 2009 - 14:08
Napisano 24 lutego 2009 - 14:09
Licencja nie jest umową, bo umowa, ażeby była ważna, musi zostać przedstawiona w pełni przed jej zawarciem. O to się tutaj rozchodzi.Poproszę o konkrety. Bo takie wnioski sugerują ignorancję przeciwstawiając się powszechnemu
dostarczaniu oprogramowania na zasadach licencyjnych burząc jednocześnie porządek prawny
oparty na umowach - jaką między innymi jest licencja.
Napisano 24 lutego 2009 - 14:12
Napisano 24 lutego 2009 - 14:16
Zauważyliście taką tendencję, że najwięcej sprzeciwów jest ze strony użytkowników z ilością postów 1-20? Ktoś ma na MA staż tygodnia i ilość 3 postów, a uważa, że temat OS X na PC zniszczy forum - ludzie co to ma znaczyć?
czyżby?
Napisano 24 lutego 2009 - 14:17
Napisano 24 lutego 2009 - 14:19
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych