Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Licznik postów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
39 odpowiedzi w tym temacie

#1 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 lutego 2009 - 00:10

Witam! Jak na każdym forum zaobserwować można użytkowników, którzy klepią*posty byle klepać ale mieć jednocześnie jak największą liczbę pod nickiem. Czy nie warto było by zlikwidować naliczania dla działów off-topic oraz news a w działach technicznych wprowadzić moderację jak w dziale iphone/ipod - konsekwentnie tępić pisanie nie na temat? Dzięki takiemu rozwiązaniu ilość postów faktycznie była by jakąś*wymierną zmienną*opisującą*doświadczenie danego użytkownika.

#2 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 lutego 2009 - 11:55

nie zauważyłem tego teamtu i wysłałem sam bardzo podobny ;) (pewnie moderator w takim razie go tu nie puści) Zdecydowanie jestem za wyłączeniem zliczania postów w offtopicu.

#3 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 26 lutego 2009 - 12:04

Czy Ci którym przestaną się zliczać posty z Offtopic nie zaczną offtopować w innych działach? A może spowoduje, że te osoby zaczną pisać sensownie udzielając się na forum a nie tlyko w Offtopic?

#4 arsen

arsen
  • 798 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 26 lutego 2009 - 12:08

Owz: Genialna myśl, podobne praktyki na wielu forach się stosuje i ma to wymierny efekt. code: Z przykładów innych for zjawisko maleje oraz tacy delikwenci w innych działach są bardzo widoczni.

#5 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 lutego 2009 - 12:15

Czy Ci którym przestaną się zliczać posty z Offtopic nie zaczną offtopować w innych działach?

Myślę, że ostrzeżenia ostudzą ich zapał ;)

#6 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 26 lutego 2009 - 12:26

Jestem za, ale tylko w dziale Offtopic. Reszta po części nawiązuje do Apple. Offtopic jest pełen wątków typu FUN - nie ukrywam, że lubię z ciekawości poczytać takie rzeczy, ale nie powinno to być naliczane. Gdyby zlikwidować naliczanie w działach News, niestety stracimy wszyscy znaczną większość postów. Dział News jest akurat takim działem, który podtrzymuje życie na forum.

#7 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 26 lutego 2009 - 12:37

Owz: Genialna myśl, podobne praktyki na wielu forach się stosuje i ma to wymierny efekt.
code: Z przykładów innych for zjawisko maleje oraz tacy delikwenci w innych działach są bardzo widoczni.

Jeszcze tylko link do takiego forum poproszę - najlepiej na vBulletin.

#8 arsen

arsen
  • 798 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 26 lutego 2009 - 12:40

Jeszcze tylko link do takiego forum poproszę - najlepiej na vBulletin.

Przykro mi, tylko oparte na phpBB znam.

#9 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 26 lutego 2009 - 12:46

Code, proponuję, żebyś poszukał hacka na stronie polskiego supportu vBulletin - ja w ten sposób szukałem dodatków do vB, gdy zakładałem forum.

Edit:
Napisałem już do supportu - Nienaliczanie postów w wyznaczonych działach - vBHELP.pl - Polski Support vBulletin

Znalazłem forum, gdzie administrator wyłączył naliczanie postów w Offtopic - Wyłaczenie naliczania postów - Strona 2 - Forum Komputerowe Pececik.com

#10 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 26 lutego 2009 - 14:31

Code , coś ostatnio nerwowy się zrobiłeś :/
Szczególnie jak się mówi o innych forach , dlaczego?
Sorry za off top

Po czym to wnosisz?

Code, proponuję, żebyś poszukał hacka na stronie polskiego supportu vBulletin - ja w ten sposób szukałem dodatków do vB, gdy zakładałem forum.

Edit:
Napisałem już do supportu - Nienaliczanie postów w wyznaczonych działach - vBHELP.pl - Polski Support vBulletin

Znalazłem forum, gdzie administrator wyłączył naliczanie postów w Offtopic - Wyłaczenie naliczania postów - Strona 2 - Forum Komputerowe Pececik.com

O to chodziło :)
Dzięki.

#11 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 26 lutego 2009 - 14:59

No jakoś tak widać , to po tobie , w innych tematach również ,

Wydaje ci się
Koniec OT.

Czyli niedługo off topy będą nie zaliczane tak?
Dodatkowo , jeśli by się dało i jeśli byś wprowadził nienaliczanie w off top ,

Możliwe

to jeszcze mozna odebrać ilość pkt ludziom co pisali w off top :)

Raczej nie.

#12 reader

reader
  • 1 119 postów
  • Skąddokąd?

Napisano 27 lutego 2009 - 11:19

A może usunąć licznik postów? I tak chyba do niczego nie jest potrzebny?

#13 lopski

lopski
  • 530 postów
  • SkądCrack-off

Napisano 27 lutego 2009 - 11:28

dokładnie, jestem za, po co to komu, niech liczbę wpisów widzą tylko administratorzy.
co ma liczba postów do rzeczowego wypowiadania sie na temat.

#14 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 lutego 2009 - 11:46

wbrew pozorom może się przydać...

powiedzmy, że trafiłeś na forum bo masz poważny problem typu uszkodzona partycja i musisz odzyskać pliki z projektami dla klienta, z którym masz spotkanie za 2h...

jak widzisz, że ktoś kto chce Ci pomóc ma 500+ postów to prędzej mu zaufasz, niż komuś, kto ma ich 5.

Ale swoją drogą, jeśli byłoby to możliwe, możnaby podzielić licznik postów na apple i iphone osobno (ktoś kompetentny w jednym temacie, nie musi być kompetentny w innym)

#15 Rav_V3k

Rav_V3k
  • 664 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 27 lutego 2009 - 11:51

No więc właśnie... ilość postów jest tylko związana z udzielaniem się na forum w formie pisania postów, ale jakiej jakości one są, to już jest całkiem inny bajek. Rangi na forach też odnoszą się do ilości postów - a może da się tak zrobić, żeby przyznawali je moderatorzy działów?

#16 reader

reader
  • 1 119 postów
  • Skąddokąd?

Napisano 27 lutego 2009 - 11:54

biskup: hm... nie myślałem, że ktokolwiek sugeruje się ilością postów, raczej rzetelnością czy dokładnością opisu rozwiązania potencjalnego problemu. o! code - a może licznik postów zrobić jako opcję konfigurowalną? Domyślnie niewidoczny, a jeśli ktoś chce mógłby go wyświetlać. Widoczny byłby również przy "kliknięciu" w nick (w tej ciemnej ramce)

#17 Rav_V3k

Rav_V3k
  • 664 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 27 lutego 2009 - 12:01

Swoją drogą kasowanie każdego posta z luźną uwagą uważam za przesadę... Przecież całkowicie ludzkie jest dopisanie czegoś śmiesznego, dodanie jakiegoś osobistego komentarza itp. Natomiast bardziej wk..... mnie zmienianie tematu: ktoś zakłada nowy wątek z konkretnym problemem, a podłączają się kolesie z podobną, a jednak całkiem inną sprawą :) Ciężko się szuka wiadomości w takich wątkach...

#18 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 lutego 2009 - 12:10

zamiast kasować lepiej przenosić do offtopicu ze schematem nazewnictwa:

[OFFTOP Z TEMATU] Nazwa oryginalnego wątku

#19 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 lutego 2009 - 21:34

ja jednak byłbym za zostawieniem licznika postów, ale możnaby przywrócić punkty reputacji.

#20 Rav_V3k

Rav_V3k
  • 664 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 27 lutego 2009 - 21:50

ja jednak byłbym za zostawieniem licznika postów, ale możnaby przywrócić punkty reputacji.

O, to jest chyba dobry pomysł.

#21 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 28 lutego 2009 - 02:36

Punkty reputacji nie zniknęły bez powodu.
Niektórzy sobie dawali je w ilościach hurtowych po znajomości i nagle te punkty były jeszcze mniej miarodajne od licznika postów.
Jeśli miałyby powrócić to na jakichś innych, bardziej restrykcyjnych zasadach.

#22 Rav_V3k

Rav_V3k
  • 664 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 28 lutego 2009 - 09:38

No to może niech to wejdzie do obowiązku moderatorów: niech oni dodają punkty za pomoc - da się tak?

#23 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 28 lutego 2009 - 15:06

No to może niech to wejdzie do obowiązku moderatorów: niech oni dodają punkty za pomoc - da się tak?

Wtedy na pewno znajdą się tacy, którzy będą mówić że dajemy niesprawiedliwie :) jak dla mnie odpada.

#24 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 01 marca 2009 - 00:28

no to może tak: Punkt reputacji zostanie dodany dopiero po uzasadnieniu, lub np. tylko autor tematu może dać jeden "+" dla danej osoby w danym jednym temacie. Nie pamiętam, może tak było :)

#25 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 marca 2009 - 01:34

Gdyby moderatorzy mieli czytać te uzasadnienia to by ich ze 100 musiało być.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych