Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Optymalna temperatura pracy macbook'a

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 Meser

Meser
  • 68 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 20 lutego 2009 - 00:17

No właśnie ile ona wynosi, dla mnie mb grzeja sie strasznie dzisiaj cś mnie pokusiła żeby to spradzić i przy obciążeniu cpu 45% jego tem wynsiła 75 stopni!! sick aż pierwszy raz usłyszałem wentylatorki:O Czy to normalne. MB taki jak w podpisie

#2 bombay1982

bombay1982
  • 148 postów
  • SkądDublin

Napisano 20 lutego 2009 - 03:13

pomysl ze jeszcze ok 35 stopni i zacznie sie palic ;) powaznie mowiac to chyba jest wlasnie najwieksza wada makow. brak dobrego chlodzenia

#3 sus

sus
  • 74 postów

Napisano 20 lutego 2009 - 08:25

tez bylem tym troszke zaskoczony ale zainstalowalem sobie program gdzie poprostu podkrecam wiatraki jak jest koniecznosc..

#4 gnb

gnb
  • 89 postów
  • SkądOpole

Napisano 20 lutego 2009 - 08:45

To normlne. Zauważ że wiatraki w makach standardowo chałasują na poziomie 1800-2000 rpm, natomiast pc minimum 3000 rpm. Dlatego tez maczki sa cichsze przy pracy typu iTunes, firefox, itp. Jeżeli chcesz go troche ochlodzic to polecam smcfanControl. Ustawisz sobie na 3000rpm i bedzie chlodniutki.

#5 Hara

Hara
  • 95 postów
  • SkądŁódź

Napisano 20 lutego 2009 - 11:05

Nie przejmuj się. Mój momentami grzeje się do 80-82 stopni i nadal żyje ;) Wtedy załącza wiatraki na maksa i powoli się schładza... Trzeba tylko pamiętać by nie dotykać listwy dolnej obudowy pomiędzy LCD a klawiaturą, bo można się poparzyć ;)

#6 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 lutego 2009 - 14:40

75 C rzadko mi się zdarza, bombay, rozwiń myśl o kiepskim chłodzeniu, bo ja jestem zadowolony. Procesor przy 100 C się nie pali. Co najwyżej się może zacząć topić, ale to przy tysiącu stopni Celsjusza

#7 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 01 marca 2009 - 14:00

a jak to jest u mnie: 1. zwykłe użytkowanie: safari + mail + adium + itunes + cover sutra w tle - 35 - 40 stopni 2. coś większego - punkt 1 + iPhoto, Word, Excel, nagrywanie płyty, zgrywanie dużej ilości danych z pendrive'a - koło 45 stopni 3. coś jeszcze większego - punkt 1 + dłuuga rozmowa video na skype'ie, photoshop, garageband - 50 - 60 stopni 4. maks: rozbudowana kompozycja w garageband, jakieś większe czary w photoshopie, jakaś gierka - 60 do nawet 80 stopni polecam podkładki z wentylatorkami, jeśli robimy coś obciążającego dla komputera i ten rozgrzewa się, to taka podkładka sprawia ze obudowa nie parzy, dzieki czemu można potem szybko komputer wrzucić do torby, po zakonczeniu pracy ;)

#8 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 02 marca 2009 - 01:00

75 C rzadko mi się zdarza, bombay, rozwiń myśl o kiepskim chłodzeniu, bo ja jestem zadowolony. Procesor przy 100 C się nie pali. Co najwyżej się może zacząć topić, ale to przy tysiącu stopni Celsjusza

nie chodzi o palenie sie czy nie...raczej o kulture pracy...ile jest gwarancji od apple rok?...
sadze ze jest duze prawdopodobienstwo dla procka ktory osiaga ~100 ze nie przezyje 2 lat...
albo bedzie sypal bsod...nie wiem jaki jest odpowiednik na osx...tez restart?
z drugiej strony sprzet teraz wymienia sie tak czesto ze nie wiem czy to wazne...
ja przygotowalem sie na to ze moj procesor bedzie krotko zyl po tym co mu zrobilem (marna sztuka bardzo)
a dziala nadal...

To normlne. Zauważ że wiatraki w makach standardowo chałasują na poziomie 1800-2000 rpm, natomiast pc minimum 3000 rpm.

to jakas zasada? skad ty to wziales?;]] i czy to tyczy sie lapkow czy stacionarek?;]]]
bo jak to drugie to oczywista bzdura jak pierwsze...to troche mi sie nie chce wierzyc ze wszyscy producenci sie zmowili^^....

Dlatego tez maczki sa cichsze przy pracy typu iTunes, firefox, itp.

jak dla mnie taki sprzet powinien miec plynna regulacje obrotow...zaleznie od temperatury;]....
wkoncu za cos place;p...

tak na koniec...czasami lepiej glosniej a zimniej;]...

#9 macandroll

macandroll
  • 252 postów

Napisano 02 marca 2009 - 04:43

W laptopach PC wiatraki się w ogóle wyłączają i włączają na jakiś czas, ponieważ mają z reguły rozbudowany radiator przejmujący ciepło. W makach chodzą na okrągło, tyle, że przy 1000 to ich nie słychać.

#10 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 02 marca 2009 - 10:16

nie chodzi o palenie sie czy nie...raczej o kulture pracy...ile jest gwarancji od apple rok?...
sadze ze jest duze prawdopodobienstwo dla procka ktory osiaga ~100 ze nie przezyje 2 lat...
albo bedzie sypal bsod...nie wiem jaki jest odpowiednik na osx...tez restart?

Zalecana temperatura dla procesorow mobilnych z rodziny Core 2 Duo to wg dokumentacji Intela 0-105 stopni a systemy chlodzace powinny byc testowane dla temperatury 85 stopni.

#11 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 02 marca 2009 - 12:14

no wedlug tabliczki max 100 dla stacionarnych 75.... ale jak dla mnie to przegiecie...

#12 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 02 marca 2009 - 12:28

no wedlug tabliczki max 100 dla stacionarnych 75....

ale jak dla mnie to przegiecie...

Tabliczki? Dane przepisalem ci z dokumentacji technicznej dostepnej na www Intela, no ale sie nie bede o 5stopni klocil - wazne ze procesory te do pracy wlasnie w takich temperaturach zostaly stworzone.

#13 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 02 marca 2009 - 12:55

Tabliczki? Dane przepisalem ci z dokumentacji technicznej dostepnej na www Intela, no ale sie nie bede o 5stopni klocil - wazne ze procesory te do pracy wlasnie w takich temperaturach zostaly stworzone.

tabliczka nazwalem dane ze strony intela;] 100 czy 105 to zadna roznica...

no mozliwe ze zostaly...niestety nie mam stycznosci z takim sprzetem...poprostu nigdy nie potrzebowalem...
wiec brak mi doswiadczen jak to wychodzi na dluzsza mete
jedyny przyklad jaki mam odnosnie temperatur to moja grafika...niby w zamysle producenta tez na poczatku
miala pracowac przy ~90/100 stopni w stresie ale krzaczyla sie od tego w grach...wymagajacych takich jak crysis np.....

#14 corrigo

corrigo
  • 183 postów

Napisano 02 marca 2009 - 13:24

shivan, ClassicGOOD zadał sobie trud podania Ci katalogowych wartości granicznych. Wnioski każdy wyciąga sam, zgodnie z zasadą ,że "Każdy jest kowalem swojego losu". Zasugerowany powyżej SmcFan Control pozwala Ci wprowadzić własną politykę termiczną. ponieważ w poprzednich MBP a taki zdecydowanie wolę od pozbawionej wielu ważnych spraw, nowych Unibody, "piętą Achillesa" zdaje się GPU Nvidii. Szkoda mi mojego cennego czasu na serwis, narzuciłem sobie osobiście zasadę, że aktywnie włączam wydajniejsze chłodzenie przez SFC po przekroczeniu przez GPU max. 70 st. C. Wolę wymienić na 3 letniej gwarancji AC ,jeden czy drugi wiatrak w czasie 30 minut ,niż pozwolić serwisowi na czasochłonne i ryzykowne grzebanie w płycie głownej. Czy takie "autorskie" założenie się sprawdzi, czas pokaże. Zainstaluj podany programik i opracuj swój autorski algorytm. Jak Apple sugeruje,"myśl inaczej" :). PS. Przeczytałem Twoją metryczkę dot. posiadanego sprzętu i połowy nie zrozumiałem ;). Ale brzmi imponująco .

#15 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 02 marca 2009 - 14:41

shivan, ClassicGOOD zadał sobie trud podania Ci katalogowych wartości granicznych.

Po pierwsze wypraszam sobie - nie GOOD a GOD, po 2 nie granicznych a zalecanego przez producenta przedzialu temperaturowego - uklady krzemowe wytrzymuja temperatury rzedu 175-215 stopni wiec 100 czy 105 to dla nich nic. Najslabszym elementem nie jest uklad GPU a jego punkty lutowania - nVidia ma epizody uzywania zlej mieszanki lutowniczej. Paradoksalnie podgrzanie jej do wysokiej temperatury moze pomoc.

#16 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 02 marca 2009 - 15:09

PS. Przeczytałem Twoją metryczkę dot. posiadanego sprzętu i połowy nie zrozumiałem . Ale brzmi imponująco .

nie jest imponujacy...juz dobre pare lat...ale wlozylem tyle pracy w to ze nadal mnie cieszy;]

Szkoda mi mojego cennego czasu na serwis, narzuciłem sobie osobiście zasadę, że aktywnie włączam wydajniejsze chłodzenie przez SFC po przekroczeniu przez GPU max. 70 st. C. Wolę wymienić na 3 letniej gwarancji AC ,jeden czy drugi wiatrak w czasie 30 minut ,niż pozwolić serwisowi na czasochłonne i ryzykowne grzebanie w płycie głownej.

w pelni popieram...

co do temperaturek uzytkowych ...moze i 100 stopni to nic...gdybym posiadal macbooka pewnie musialbym z tym jakos zyc;]...gdyby w stacionarce mi sie cos tak grzalo to mimo tego ze producent by twierdzil ze jest wszystko ok... napewno wydal bym kilkanascie zl na zmiane chlodzenia...

w sumie wy macie doswiadczenie z macbookami ja nie...jezeli te c2d grzeje sie do ~100 stopni i nic im nie jest
po okresie gwarancji to chyba nie ma sie czym przejmowac...zreszta oprocz podkrecenia obrotow tych turbinek ktore tam sa i tak nic sie nie da zrobic...
chociaz;]]]...mysle ze jakby mi odbilo to bym to rozkrecil i paste zmienil^^...na jakiegos arctic silver 5^^z 3-5 stopni mniej pewnie by bylo i zawsze jakies nowe doswiadczenia^^...ale to juz po gwarancji...

#17 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 marca 2009 - 23:12

w sumie wy macie doswiadczenie z macbookami ja nie...jezeli te c2d grzeje sie do ~100 stopni i nic im nie jest

W życiu nie rozgrzałem MB do więcej niż ~ 82 stopnie. Czy to flash, czy zabawa photoshopem, czy odpalone milion appsów i mac na pościeli.

#18 Haglofs

Haglofs
  • 18 postów

Napisano 04 marca 2009 - 18:49

Ja miałem podobny problem niedawno...grzał mi się do 85C przy uruchomionym iTunes,mozilla i skype...zainstalowalem fun control...to zaczelo szumiec i wiatraczki chodzily srednio z predkoscią 4000rpm ...ale i tak mi sie o nie podobało, naprawiłem przywileje i jest o niebo lepiej..temperaurka robocza ok 50C ...przypuszczam ze mialem w tle uruchomioną jakąś aplikacje w tle i ona pożerała moc procka i go grzała

#19 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 04 marca 2009 - 19:25

podczas eksportu projektu w FCE albo renderowania na moim macbooku temp procka sięga do 93 stopni. maskra, ale też macbook średnio się do tego nadaje. Dość obciążające jest również przewoływanie dużej ilości rawów w adobe lightroom. istat pro - ten badziew bardzo obciąża... smcFanControl jest znakomite. warto mieć. pozdr

#20 ms102

ms102
  • 3 postów

Napisano 06 maja 2009 - 17:32

Zobaczcie na żywo ile wyrabia MacBook Pro

Witajcie
Jeśli chcecie zobaczyc ile wytrzymuje MacBook Pro to zapraszam na [URL="http://www.allesciema.comli.com/"]film[/URL]. Strona zrobiona na okoliczność sporu między kupującym a aukcyjnym oszustem. Nie wciągam Was w jakieś działania reklamowe. Możecie na żywo zobaczyć jaką temperaturę zdzierży Mac. W/g mnie komputer jest uszkodzony.

#21 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 06 maja 2009 - 18:16

@ms102 - link który podałeś nie prowadzi do filmu. @Meser - 75 st. to nie jest tragedia. Mój mb przy większym obciążeniu też potrafi dojść do takiej temperatury.

#22 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 06 maja 2009 - 18:41

pomysl ze jeszcze ok 35 stopni i zacznie sie palic ;) powaznie mowiac to chyba jest wlasnie najwieksza wada makow. brak dobrego chlodzenia

przy 100 stopniach to tylko woda wrze ;) MB co najwyzej moglby sie stopic, ale nie zapalic

Witajcie
Jeśli chcecie zobaczyc ile wytrzymuje MacBook Pro to zapraszam na film. Strona zrobiona na okoliczność sporu między kupującym a aukcyjnym oszustem. Nie wciągam Was w jakieś działania reklamowe. Możecie na żywo zobaczyć jaką temperaturę zdzierży Mac. W/g mnie komputer jest uszkodzony.

twoj link nie dziala :(

#23 Machiavelli910

Machiavelli910
  • 215 postów

Napisano 06 maja 2009 - 18:47

Górnictwo ma przyszłość, ale jako, że temat ciekawy sam trochę pokopię. Muszę przyznać, że temperaturę 75 st. C osiągam dopiero po paru godzinach oglądania filmów HD lub po naprawdę intensywnej pracy na pakiecie biurowym. Ponadto zauważyłem, że dobrze jest postawić laptop w przeciągu. Czasami pracuję na dworze (tak glossy potrafi doprowadzić do białej gorączki) i w najgorszym razie MacBook jest ciepły. Z drugiej strony mój kot uwielbia kłaść się na rozgrzanej klawiaturze, a ja lubię obserwować, jak kłaczki sierści lecą do góry w strumieniu ciepłego powietrza.

#24 ms102

ms102
  • 3 postów

Napisano 06 maja 2009 - 23:14

Prowadzi, prowadzi, tylko coś grzebią na serwerze. Sorry

@ms102 - link który podałeś nie prowadzi do filmu.

@Meser - 75 st. to nie jest tragedia. Mój mb przy większym obciążeniu też potrafi dojść do takiej temperatury.

Jak rano nie będzie to zainterweniuję.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych