Problem z kopiowaniem dużych plików na dysk zewnętrzny.
Started by
Nordenshammar
, 19 Feb 2009 22:18
10 replies to this topic
Posted 19 February 2009 - 22:18
Posiadam dysk zewnętrzny Seagate Freeagent 500gb podpięty przez firewire do Macbooka Pro, na leopardzie. Sformatowany w Fat32 (windows) i nie da się*skopiować*na niego dużych plików (tzn, plików które mają kilka GB). Jeśli ktoś wie, jak rozwiązać ten problem, będę zobowiązany :>
Posted 19 February 2009 - 22:25
Sformatować jako NTFS i użyć MacFuse i NTFS-3G albo innego programu umożliwiającego zapis na NTFS (np. płatny program Paragon).
Jeśli nie musisz używać dysku pod Windowsem to możesz sformatować go jako dysk dysk makowy
...ale Windows go nie zobaczy (chyba, że z płatnymi programami).

Posted 19 February 2009 - 22:30
fat32 nie obsłuży kilku giga
Posted 19 February 2009 - 22:38
FAT32 nie obsługuje większych niż 4GB plików.
Posted 19 February 2009 - 22:39
dokładniej FAT32 obsługuje pliki do 2G
Posted 19 February 2009 - 22:41
Super, bardzo wam dziękuję, chłopaki.
Akurat nie zachodzi konieczność używania tegoż dysku pod windą, więc śmiało formatuję jako mac os extended (journaled).
jeszcze raz dzięki za odpowiedź

Posted 19 February 2009 - 22:55
Posted 20 February 2009 - 09:40
Nie prawda. -> FAT32 - Wikipedia, wolna encyklopedia
Z tego co pamiętam to ograniczenie rzeczywiste było 2G a nie 4G ale można to sprawdzić.
Posted 20 February 2009 - 09:46
Do 4 gb na FAT przechodzi bez problemu.
Jedyna rada, to np. zip i podział na pliki tej wielkości.
(lub zmiana formatu plików na HDD)
Posted 01 February 2014 - 22:58
Mam pytanie, a temat mysle do tego sie nadaje.
Otoz kopiuje na dysk zewnetrzny wszystko z macbooka.
Problem pojawia sie w momencie, gdy chce przegrac caly folder POBRANE ELEMENTY.
Wyskakuje komunikat , ze wybrana rzecz jest zbyt duza dla formatu woluminu.
Oczywiscie wiem, ze temat byl walkowany o max 4GB i formatach dyskow itp, ale to wszystko nie ma sensu, poniewaz moment wczesniej skopiowal mi sie caly folder Obrazki ( ponad 50 GB ) oraz Biurko ( 25 GB ).
Dysk jest sformatowany w disk utlility tak, ze mozna go otwierac na pc oraz mac.
Kompletnie nie wiem dlaczego akurat dla folderu pobrane elementy ( 12 GB ) wyskakuje taki komunikat skoro wczesniej nic nie bylo...
Bede bardzo wdzieczny za pomoc....
Posted 01 February 2014 - 23:32
Chodzi o to, że pojedynczy plik nie może być większy niż 4GB
Musisz sformatować dysk w ExFAT - czyta ten format Mac i Windows (XP wymaga bezpłatnego sterownika, od Visty działa bez dodatków) - wtedy nie będzie tego ograniczenia.
Musisz sformatować dysk w ExFAT - czyta ten format Mac i Windows (XP wymaga bezpłatnego sterownika, od Visty działa bez dodatków) - wtedy nie będzie tego ograniczenia.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users