Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kamera MINI DV a FIRE WIRE na MACBOOK 403

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 bengere

bengere
  • 19 postów

Napisano 19 lutego 2009 - 18:02

Witam. Niedawno kupiłem Macbooka 403pl/a. Wyposażony jest on w wejście FIRE WIRE. Dziś podłączyłem kamerę MINI DV i w ogóle mi jej nie wykrywa. Jak podłączam do PCeta to jest. Robię to tym samym kablem. Czy są jakieś ustawienia tego wejścia? Co robić? Proszę o pomoc...

#2 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 19 lutego 2009 - 18:31

W Macach jest trochę inaczej niż*w łindołs tzn. musisz najpierw uruchomić program który korzysta z kamery itp. a dopiero potem podłączyć sprzęt. Czyli mówiąc krótko - to odpowiednie aplikacje wykorzystują jej właściwości a nie Mac OS X. Np.w systemowym Quick Time Pro opcja nagrywania wideo pozostanie nieaktywna dopóki nie podłączy się kamery.

#3 bengere

bengere
  • 19 postów

Napisano 19 lutego 2009 - 19:07

spróbowałem tak jak poradziłeś, ale niestety nie zadziałało... przeszukuję forum i podobno trzeba mieć program SDK FIRE WIRE, ale żeby go pobrać trzeba mieć konto na Developer, APPLE ID... zbawy z tym cała masa... czy idę dobrą drogą?

#4 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 19 lutego 2009 - 19:14

Tu są niby za free: Apple FireWire SDK X 13 mac free download. FireWire SDK 13 for Mac OS X includes everything you need to start developing drivers for FireWire devices for Mac OS X.

.... i wogóle jest tam dużo darmowego softu dla starszych Maców.

No a posiadacze zabytkowych Maców zawsze mają pod górkę - więc nie dziw się, że zabawy z tym teraz cała masa. W moim Macu z prockiem G4 i Mac OS X Tiger po prostu podłączam kamerę i już wszystko działa. Tak po prostu.

#5 bengere

bengere
  • 19 postów

Napisano 19 lutego 2009 - 20:34

czyli mój jest zabytkowy? kupiłem go tydzień temu w ISPOT.

#6 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 19 lutego 2009 - 21:18

Nic nie napisałem o twoim kompie, tylko przy okazji podałem stronę dla każdego "nowego użytkownika" na której można znaleźć free soft także dla starszych maców. Uwagę o problemach z używaniem zabytkowego sprzętu - wtrąciłem tak ogólnie i "na marginesie".

P.S. Jakiego typu kamerę próbujesz podłączyć ? Może była do niej dołączona jakaś płytka z driverami dla Mac OS X ?

#7 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 lutego 2009 - 23:28

a firewire jest sprawne? i czy nie używasz jakiś przejściówek?

#8 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 lutego 2009 - 00:02

A spróbowałeś np przez iMovie? Co dla Ciebie oznacza nie wykrywanie kamery? Bo może po prostu patrzysz nie w to miejsce, w które trzeba...

#9 jabluszkoaf

jabluszkoaf
  • 216 postów

Napisano 20 lutego 2009 - 13:43

Witam. Mozliwe, ze kabelek jest wadliwy lub kamerka, a winny od razu musi byc "jablecznik" - zarty, zarty. Zacznij od tego: - kabel Fire Wire moze byc uszkodzony, - wejscie w maku moze byc "walniete", - wyjscie w kamerce moze byc "walniete", - iMovie nawet starsze wersje widza czy jest podlaczona kamerka czy nie, podlacz kamere prez FireWire, wlacz komputer, pozniej wlacz kamere, otworz nowy projekt w iMovie i zobacz czy przelacznik w komunikacji kamera-soft jest przelaczony w lewo (co oznacza, ze i komputer widzi kamerke i kamerka bardzo widzi komputer). Jesli masz mozliwosc przyciskami pod oknem podgladu materialu sterowania kamera, oznacza to prawidlowe podlaczenie i komunikacje pomiedzy kamera i komputerem oraz co za tym idzie software. Jesli takowej komunikacji nie ma np. w iMovie 06 to patrz na w/nakreslone strzalki nic innego nie moze eliminowac komunikacji komputer - kamera aha byl bym zapomnial w i Movie sa preferencje tylko nie wiem jaki i czy po polsku masz system, na tym na razie koncze z powodu znikomej wiedzy o Twoim systemie. Pozdr.

#10 heli

heli
  • 85 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 lutego 2009 - 09:32

Przede wszystkim trzeba znalezc ZRODLO problemowa a nie gdybac. Jezeli system nie widzi kamery zadne oprogramowanie nie zobaczy. Zrob tak: Polacz kamere z komputerem kablem FW. Wlacz komputer, wlacz kamere (najlepiej z baterii, to sa slynne sprawy niszczenia portow FW w kamerze lub komputrze jezeli ktores z nich ma zasilanie z odwrotna faza... dzieki temu doskonale zyja serwisy Sony i nie tylko wymieniajac stale kosztowne plytki wejsciowe, 95% ich pracy to wlasnie takie przypadki). Jak system sie zbootuje uruchamiasz about this mac i more info czyli profiler w jablku z lewej strony ekranu. Jezeli w zakladce FireWire nie zobaczysz swojej kamery a zapewne wlasnie tak bedzie oznacza za cos jest uszkodone. Albo FireWire w komputerze (srednio mozliwe) albo w kamerze (bardzo mozliwe) albo kabel (srednio mozliwe). Dopoki nie zobaczysz kamery w profilerze, nie szukaj jej w zadnym programie - na darmo. Czyli najpierw sprawdz kabel, podlacz np. dysk zewnetrzny FW, dziala to ok. WIesz ze kabel i FW dziala. I tak powoli eliminuj uszkodzenia... tak to sie sprawdza Jezeli masz pecha, Twoja kamera pojdzie do serwisu i niestety trzeba bedzie zaplacic troche za wymiane wejsciowego wzmacniacza... Jak bedziesz miec watpliwosci pisz do mnie bo moge tutaj dlugo nie zagladac pozdr arti

#11 sale uu

sale uu
  • 106 postów

Napisano 23 lutego 2009 - 13:35

Przeciez napisał, ze pecet widzi kamerę więc kamera jest OK.

#12 bengere

bengere
  • 19 postów

Napisano 07 marca 2009 - 11:00

Wielkie dzięki za wszystkie rady. Przydały się!!! Problem już rozwiązany... Wstyd się przyznać, ale rzeczywiście była to wina sprzętu, a dokładnie kabla. Musiał być jakoś uszkodzony, bo potem PCet też nie widział sprzętu. Kupiłem nowy kabel i wszystko gra. Tylko czy możliwe jest, że się zepsuł tak nagle?

#13 jabluszkoaf

jabluszkoaf
  • 216 postów

Napisano 08 marca 2009 - 22:51

[QUOTE=jabluszkoaf;864775]Witam.

Mozliwe, ze kabelek jest wadliwy lub kamerka, a winny od razu musi byc "jablecznik" - zarty, zarty. Zacznij od tego:
- kabel Fire Wire moze byc uszkodzony,
- wejscie w maku moze byc "walniete",
- wyjscie w kamerce moze byc "walniete",
- iMovie nawet starsze wersje widza czy jest podlaczona kamerka czy nie, podlacz kamere prez FireWire, wlacz komputer, pozniej wlacz kamere, otworz nowy projekt w iMovie i zobacz czy przelacznik w komunikacji kamera-soft jest przelaczony w lewo (co oznacza, ze i komputer widzi kamerke i kamerka bardzo widzi komputer). Jesli masz mozliwosc przyciskami pod oknem podgladu materialu sterowania kamera, oznacza to prawidlowe podlaczenie i komunikacje pomiedzy kamera i komputerem oraz co za tym idzie software. Jesli takowej komunikacji nie ma np. w iMovie 06 to patrz na w/nakreslone strzalki nic innego nie moze eliminowac komunikacji komputer - kamera aha byl bym zapomnial w i Movie sa preferencje tylko nie wiem jaki i czy po polsku masz system, na tym na razie koncze z powodu znikomej wiedzy o Twoim systemie.

Pozdr.[/QUOTE
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hi.

A jednak kabelek, tylko pisales, ze PC widzi kamere a Mak nie. Zazwyczaj tak bywa, ze albo lacze jest wadliwe, albo kabel, lub kamera - trzeba wziac wszystko pod uwage.

pozdr jabluszkoaf.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych