Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zaskakujące dźwięki wydawane przez MacBook Air.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 vect0r

vect0r
  • 215 postów

Napisano 17 lutego 2009 - 17:57

Witam! Moje pytanie może okazać się dość dziwne, ale od czasu do czasu, mój MBA wydaje - tak zupełnie bez okazji, raz przy wyłączaniu systemu, raz ot tak sobie podczas pracy (nie wyłapałem prawidłowości) - "piszczący, krótki sygnał"... Co to może być? Dziękuję za wszelkie podpowiedzi, pozdrawiam!

#2 Suave

Suave

• 2 204 postów

Napisano 18 lutego 2009 - 08:33

Robiłeś upgrady systemu?

#3 vect0r

vect0r
  • 215 postów

Napisano 18 lutego 2009 - 19:07

Nigdy w życiu, poza zainstalowaniem aktualizacji oferowanych przez update, o ile o to chodzi...?

#4 pef

pef
  • 109 postów

Napisano 19 lutego 2009 - 22:44

Mam to samo. Pikanie jak w PC po POSTie na poczatku. Tylko cichsze. Raz mialem taka serie jakby kilku na koncu systemu, na stronie apple bylo napisane ze jak sie zamiast systemu piski pojawiaja w ilosci 3 krotkie trzy dlugie 3 krotkie to trzeba isc do serwisu. Ja robilem update'y na bierzaco. Ja czasami jak szybko polorzylem na koldrze laptopa to tez piszczal. Dzisiaj bylem w serwisie i mowili ze moga to w sumie wyslac jak nalegam, wg ich opini to ma zwiazek bezposredni z dyskiem. Co by sie zgadzalo patrzac na moje rzucanie Airem w powietrzu haha

#5 vect0r

vect0r
  • 215 postów

Napisano 19 lutego 2009 - 23:20

Znalazłem coś takiego:
MacBook Air: Reakcja na 9 sygnałów dźwiękowych przy uruchamianiu komputera, ale mam wrażenie, że kiedyś czytałem coś więcej na temat tych dżięków, nie pamitam tylko gdzie, czy macie może jakiś trop?

Co do samych dźwięków, to u mnie zawsze pojawia się pojedynczy dźwięk, ale jakoś nie potrafię ocenić jego długości, choć raczej uważam, że jest długi, około sekundy. Teraz, kiedy o tym mowa, wydaje mi się, że ten problem pojawił się rzeczywiście, kiedy komputer leżał na pościeli, ale to wskazywaloby na podwyższona temperaturę, jak sądzę...?

A skoro mowa o dźwiękach, zapytam jeszcze o jedną rzecz, a mianowicie - od czasu do czasu pojawia się również dźwiek, który mógłbym porównać do dźwięków wydawanych przez hdd peceta. Nie potrafię jednak wytłumaczyć, dlaczego MBA miałby wydawać taki dźwięk.
Uprzejmie proszę o jakieś podpowiedzi - temat bardzo mnie nurtuje.
Pozdrawiam!

#6 _ZwS_

_ZwS_
  • 399 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 19 lutego 2009 - 23:24

porównać do dźwięków wydawanych przez hdd peceta.

U mnie w MB też czasami coś tam pyknie w HDD, ale nie mam pojęcia co to ma oznaczać i nie za bardzo się tym przejmuje.. Chyba, że powinienem?

#7 pef

pef
  • 109 postów

Napisano 19 lutego 2009 - 23:29

Jakto ;> Czasami jak jest ciszej i nie slucham muzyki to slychac jak sobie szpera dysk, tak jest u mnie. Tajemniczy dzwiek trwa troche krocej niz sekunde, ale jest tak niespodziewany ze sobie go wydluzamy, tzn slyszymy go dluzej, chyba adrenalina haha Nie wiem co jest jego zrodlem bo nie widzialem glosniczka w srodku. Czy twoj tez sie niesamowicie grzeje? Moze to ma cos wspolnego zawsze jak piszczy ma w okolicach 70 stopni. Moze to temperatura i dysk?

#8 vect0r

vect0r
  • 215 postów

Napisano 19 lutego 2009 - 23:32

Matko Święta... Popadamy w niepotrzebne dywagacje i panikę. Grzeje się, ale bez przesady, natomiast co do dźwięków - będę zobowiazany, jeżeli ktoś poda link do ich prawidłowej interpretacji... Pozdrawiam.

#9 pef

pef
  • 109 postów

Napisano 19 lutego 2009 - 23:38

Grzeje się, ale bez przesady

Haha, ze niby procesor ktory z firefoxem, Transmission i iTunes ma 65 stopni to jest "bez przesady"? Normalne MB sa spoko jesli chodzi o chlodzenie, MBA jest beznadziejny.

Jutro bede znal zrodlo dzwiekow, ide do innego serwisu.

Pozdrawiam

#10 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 20 lutego 2009 - 01:54

Apple to dziwne komputery i szczerze mowiac nie spotalem sie z zadnym sprzetem komputerowym zachowujacym sie tak irracjonalnie i wydajacym tak dziwne dzwieki.

Power-On Self-Test Beep Definition - Part 1
Power On Self-Test Beep Definition - Part 2
Intel-based Mac Power On Self Test RAM error codes
Intel-based Mac: Startup sequence and error codes, symbols

#11 kuba4u

kuba4u
  • 1 postów

Napisano 02 lutego 2010 - 21:40

Hej, u mnie też pojawiło się to krótkie piszczenie, nie wiem co to jest i jak sobie z tym poradzić... bardzo proszę o pomoc

#12 pef

pef
  • 109 postów

Napisano 04 lutego 2010 - 04:11

Posprzataj sobie system. Usun czego nie potrzebujesz i bedzie dobrze. Mi sie grzeje duzo mniej i juz nie piszczy. Piszczy jak wlaczonego za szybko przesune, albo jak sie wylacza albo po/przed uspieniem. Wez sie nie przejmuj to napewno cos z dyskiem, moze blokuje glowice i takie cos wydaje. Wszystkim znajomym co maja airy tak sie dzieje i nic sie nie psuje. Powiedzialbym ze to oznaka zdrowia :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych