IP 3G OS 3.0 JB, wszystkie czynności wykonane wg tutorialu nazgul06'a, aplikacja ZAKUPIONA w AppStore, wszystko legalnie, problem, następujący:
Wszystkie dane wprowadzone poprawnie, nawet na sekundę łączy się z serwerem po czym wyskakuje takie oto okienko:

Co może być przyczyną tego problemu?
(Okienko powiadomienia o errorze ma normalny kolor, po prostu zrobiłem screena za szybko, w trakcie pojawiania się komunikatu)
miałem dokładnie ten sam problem, ale udało się go rozwiązać. myślałem, że problem dotyczy tylko mnie - ale szukając po necie, znalazłem sporo takich przypadków.
dwa czynnki powodują problem:
1. Problem z SSL Legacy i ejabberd. krótko; jeśli nie da się na serwerze jabberowym skorzystać z TLS, olewamy serwer (problem dotyczy tylko serwerów na ejabberd, nei ma tam rekordu SRV dla SSL Legacy). TLS działa pięknie.
2. problem z transportem - najczęstszy problem. Beejive będzie sypać błędem, jeśli korzystami z PSI przy tworzeniu konta jabberowego z transportem. Workaround: dodajemy w PSI do listy kontaktów transport gg (wcześniej oczywiście tworzymy go normalną metodą) z inną nazwą (domyślna to gg.cośtam.pl /registered, zmieniamy po prostu na np "gg"). stary usuwamy.
i - proszę państwa - działa pięknie.
PS: co do serwerów jabbera - polecam jabbima. ma najstabilniejszy transport gg.