Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Najlepszy program do PDF

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 Baniadmx

Baniadmx
  • 91 postów
  • SkądTarnów

Napisano 15 lutego 2009 - 19:21

Witam szukam naj lepszego programu do PDF żeby obsługiwał pliki do 100 mb bo mam 2 programy ale przy pliku powyżej 50 mb się wysypuje ma ktoś jakiś dobry program ??, godny polecenia . z góry dzięki i pozdro

#2 Piotrex

Piotrex
  • 877 postów

Napisano 15 lutego 2009 - 21:14

A jakie programy sprawdzałeś? Możesz spróbować Felaur PDF (itunes). Podobnież nie ma ograniczeń co do wielkości pliku. Mimo wszystko jednak jakiegokolwiek programu bym nie spróbował nie radzi on sobie z grafiką o rozdzielczości rzędu 3k x 2k (96 dpi) osadzoną w dokumencie pdf (materiał ze skanera). Każdy jaki sprawdzałem wyświetla po prostu puste strony. Trochę chała :-/

#3 Baniadmx

Baniadmx
  • 91 postów
  • SkądTarnów

Napisano 16 lutego 2009 - 07:52

ja miałem Preview , Panda Viewer ,PDF Viewerale bardzo słabo wypadają nie radzą sobie z większymi plikami mi jednak chodzi o gazety , ma ktoś ine pomysły ?? pozdrawiam

#4 HellGoat

HellGoat
  • 55 postów
  • SkądKatowice

Napisano 16 lutego 2009 - 11:13

Air Sharing? Do tej pory obsługiwał mi wszystkie PDFy i większe i mniejsze. Do tego się nie wiesza. :)

#5 stokrotka

stokrotka
  • 29 postów
  • SkądKonin

Napisano 16 lutego 2009 - 11:37

Air Sharing radzi sobie rewelacyjnie z dużymi plikami PDF i zaletą jest to że można wrzucać do niego pliki bezpośrednio przez wifi. Wystarczy tylko dodać nowe miejsce sieciowe i wpisać ip które wyświetla się nam w programie.

#6 Piotrex

Piotrex
  • 877 postów

Napisano 16 lutego 2009 - 17:43

AirSharing i inne podobne multiviewer'y (MobileStudio itd.) korzystają z tego samego enginu. Szczególnie widać to po sposobie w jaki cachują dane... tak samo zacinają się przy wędrówce po dokumencie. Rzadko kiedy potrafią też skoczyć do wybranej strony jeżeli jest ich np.: sto. Najłatwiejszy sposób by zwalić system to spróbować czymś takim otworzyć 50MB plik pdf. O ile program sam nas nie zamonituje, że ma ograniczenie do 10MB to zwiecha telefonu gwarantowana. Trzeba szukać czegoś co ma własny engine. Wspomniany przeze mnie Felaur ma. Niemniej jednak skany muszę zmniejszać w Acrobat Studio do około 200ppi bo inaczej białe strony. Generalnie bardziej wymagający pdf z dużą grafiką bitmapową to na ip porażka.

#7 TiCus

TiCus
  • 143 postów
  • SkądUK

Napisano 16 lutego 2009 - 20:42

Dolacze sie do rozmowy. Zgadzam sie ze AirSharing z lekka sie przycina podczas przewijania stron i ten cache szwankuje, ale uzywam tej aplikacji i otwieram dokumenty PDF powyzej 50M zawierajace zdjecia i schematy. Sa to np pliki dotyczace budowy silnika, rozkladania go na czesci pierwsze oraz specyfikacje i oznaczenia wszystkich podzespolow dla samochodow zdalnie-sterowanych takich jak np HPI Savage XL 5.9 Big Block. Jest to dla mnie poreczna aplikacja, bo nawet jezeli jestem w terenie i na szybko potrzebuje cos zmodyfikowac lub naprawic w samochodzie zdalniesterowanym, to mam dostep do wszelkich danych jakie potrzebuje. Tak wiec jezeli nie bedzie Ci przeszkadzalo doczytywanie po przewinieciu kilku (czasem 2) stron to polecam goraco AirSharing. Aplikacja zapamietuje strone z kazdego otwartego dokumentu i do niej powraca, gdy ten dokument zostanie ponownie otwarty.

#8 Piotrex

Piotrex
  • 877 postów

Napisano 16 lutego 2009 - 23:04

Jeżeli ktoś mi przedstawi aplikację do odczytu PDF na iphone'a, która da sobie radę z takim PDF'em:

SendSpace.pl - Darmowy hosting plikĂłw

to będę "po rączkach całował".
Plik mały, każdy może sobie sprawdzić czy otwiera mu się prawidłowo na kompie i w telefonie.

#9 Tommaso

Tommaso
  • 17 postów

Napisano 24 lutego 2009 - 21:58

Mi niestety Air Sharing nie otwiera pdf'u 38MB. Zawiecha i device reset.

#10 Piotrex

Piotrex
  • 877 postów

Napisano 24 lutego 2009 - 22:24

To może zależeć od tego co ów pdf zawiera. Jeżeli np.: schematy, opisy, tabele i inne elementu osadzone w dokumencie jako grafika wektorowa (np.: przepuszczone przez filtry importujące z aplikacji CAD) to jest szansa, że ip to ugryzie. Jeżeli natomiast jest to grafika bitmapowa czyli scany to dupa zbita. Nadal szukam czegoś na iphone'a co nie ma ograniczeń. Mój prosty test z wpisu numer 8 nie przechodzi na razie ŻADEN program.

#11 ed00c

ed00c
  • 2 404 postów
  • SkądKostrzyn Wlkp.

Napisano 25 lutego 2009 - 10:51

Ja PDF'y zawsze ogladam w programie "Files" i nie mam zadnych problemow. pozdro

#12 djatom

djatom
  • 108 postów

Napisano 25 lutego 2009 - 11:42

ja używam ReaddleDocs ale nie przeglądałem tak duzych plików tak że nie wiem czy sobie radzi

#13 evilboy

evilboy
  • 885 postów
  • SkądTokyo/Japan

Napisano 25 lutego 2009 - 12:33

Ale to nie ma znaczenia jaki program bo one wszystkie korzystają ze standardowego renderowania PDF ktore daje SDK, aplikacje nie maja własnych enginow do PDF, wiec kazdy program bedzie robil to dokladnie tak samo - czyli tak jak iphone os

#14 lobotommy

lobotommy
  • 554 postów
  • SkądGliwice

Napisano 25 lutego 2009 - 14:17

czy Felaur PDF naprawde otwiera 50 MB lub większe? czy da rade otworzyć 60- 80 mb (Zdjęcia plus tekst)? mam files lite ale ten raczej wymieknie (choć nie pamiętam czy próbowałem a na razie nie będę miał okazji sprawdzić ani Files ani tego Felaura)
Gdyby ktoś z was mógł to sprawdzić byłbym wdzięczny - link do przykładowego pliku poniżej
http://www.kiseidodi...l.com/GW045.pdf
W zamian oferuję teaching o podstawach Go :)
Pozdrawiam
lobotommy

#15 Piotrex

Piotrex
  • 877 postów

Napisano 25 lutego 2009 - 19:55

ReaddleDocs - wykłada się na dużych PDF'ach. Jest jednak na tyle kulturalny, że przedtem ostrzega, że może się wyłożyć. Files - to samo co AirSharing i MobileFinder/Studio. >lobotommy Felaur - poprawnie renderuje ten plik, wszystkie strony są widoczne ale jest niestabilny.

#16 lobotommy

lobotommy
  • 554 postów
  • SkądGliwice

Napisano 26 lutego 2009 - 09:49

Dzięki Piotrex, zanim kupię Felaura mam kilka pytań co do wspomnianej niestabilności. 1) Czy jest to ogólnie pewna usterka tego progrmu niezależnie od pliku (mały duży, bitmapy, wektory) 2) Czy wywala np zawsze w tym samym miejscu np. podczas przetwarzania wyżej wymienionego pliku ( i wtedy program jest dla mnie nieużyteczny :( ) 3) Czy wywala się raczej losowo i pozwala na przejrzenie całej tak dużej publikacji. Dzięki

#17 djatom

djatom
  • 108 postów

Napisano 26 lutego 2009 - 12:36

u mnie w ReaddleDocs wrzuciłem pdf'a co prawda 14MB (większego nie mam) instrukcję obsługi IP i faktycznie ostrzega przed ewentualnymi niedogodnościami ale wszystko poszło bez problemów nie wywlił się bym musiał sprawdzić na większym jak macie jaiś większy plik to można by zapodać na jakiś serwer do sprawdzenia

#18 lobotommy

lobotommy
  • 554 postów
  • SkądGliwice

Napisano 26 lutego 2009 - 14:01

spróbuj to co podałem wczesniej
http://www.kiseidodi...l.com/GW045.pdf

#19 Piotrex

Piotrex
  • 877 postów

Napisano 26 lutego 2009 - 17:55

>djatom To nie tylko kwestia rozmiaru ale i rodzaju zawartości - że się tak filozoficznie wyrażę. >lobotommy Wywala się losowo. Czasami można obejrzeć kilkanaście stron pod rząd więc nie jest to usterka totalna. Wywala się do springboardu, nie trzeba restartować telefonu. Problem mam wrażenie sprawiają mu właśnie pliki z rozbudowaną grafiką bitmapową (ala 1 strona z Twojego dokumentu). Im więcej jest tekstu (przetworzonego tzn. edytowalnego w AdobeAcrobat, nie będącego częścią bitmapy) i grafiki wektorowej tym lepiej. Takie przynajmniej odniosłem wrażenie. Ogólny feel jaki się odnosi przy korzystaniu z Fealur jest jednak bez porównania lepszy od wszystkiego czego dotychczas próbowałem. Ale mam pliki, które udupiają nawet Fealur'a więc szukam dalej i czekam na update.

#20 Piotrex

Piotrex
  • 877 postów

Napisano 09 kwietnia 2009 - 20:16

Chwilę temu pojawiła się w appstore aplikacja o nazwie GoodReader. Jest to czytnik dedykowany dużym pdf'om. Kupiłem i poużywałem. Na razie nie warto tego kupować ale jestem w kontakcie z developerami i od wersji 2.0 powinien być to najlepszy program do pdf. Problemy z niektórymi dokumentami zależą od formatu kompresji obrazów zastosowanej przy tworzeniu pliku. iphoneOS nie wspiera jpeg2000 dostępnego od wersji bodejże 1.6 standardu (filtr JPXDecode). Jest to na zbyt niskim poziomie by mogła to ominąć aplikacja z appstore. Może OS 3.0 coś zmieni. Nie lliczyłbym jednak. Na razie sugeruję unikać kompresji jpeg2000 jeżeli tworzymy pdf'y z myślą o opcji czytania na iphonie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych