Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Linksys WRT54GL i brak netu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kalari

Kalari
  • 99 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 03 września 2006 - 15:52

Witam! Proszę o pilną pomoc. Sama szukałam i szukałam ale nie znalazłam. Problem jest taki, że podłączyłam nowy router Linksys WRT54GL do pc kablowo i wszystko działa, podłączyłam kablowo do starego laptopa hp i też działa, szukam możliwości wykrycia w aiporcie i znajduje linksysa. Widzę nawet z jaką mocą odbiera sygnał ale nie mogę się za żadne skarby świata połączyć z internetem. Ściągnęłam firefoxa ale też nie działa. Kiedy skolei weszłam w Network Diagnostics pokazuje mi że Aiport działa, tak samo jak AiPort Settings, Network Settings i ISP ale internet i serwer - failed. Od razu mówie, że internet mam z kablówki wraz z tv (vectra). Pozdrawiam Kalari

#2 wirus

wirus
  • 398 postów
  • SkądGrudziądz

Napisano 03 września 2006 - 16:01

może masz włączone filtrowanie adresów MAC karty i nie jest twoj numer dopisany do konfiguracji linksysa i dla tego.Proponuje dopisac go do listy i będzie po problemie.Albo recznie ustaw ip.

#3 parasit

parasit
  • 187 postów
  • SkądWawa

Napisano 03 września 2006 - 16:03

A nie jest przypadkiem tak że urządzenia działające po radiu (Airport/WiFi) muszą być dodane do listy dopuszczalnych MAC-Adresów ?
Take defaultowe zabezpieczenie żeby ci sąsiedzi nie korzystali z Twojej sieci.

edit
Widzę że wirus już odpisał.

Albo recznie ustaw ip.

Samo IP nie wystarczy, trzeba dopisać MAC`a. Urządzenie musi być dopuszczone do ruchu na tym routerze.

#4 mind

mind
  • 673 postów
  • SkądWysokie Maz.

Napisano 03 września 2006 - 16:25

u mnie to samo byłó tylko inny ruter, ale nie wiem jakim cudem działa do dziś od miesiąca. Naprawiło się nie wiem jakim sposobem ale napisze cor robiłem: 1.Reset twardy rutera i od nowa ustalanie haseł i nazwy sieci; 2. Wpisywanie w PC ip i tych danych 3. W lapku tak samo wpisywanie i działa nie napisz choć adresów takich samych jak w PC, albo takich już zajętych.

#5 Kalari

Kalari
  • 99 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 03 września 2006 - 16:38

A nie jest przypadkiem tak że urządzenia działające po radiu (Airport/WiFi) muszą być dodane do listy dopuszczalnych MAC-Adresów ?
Take defaultowe zabezpieczenie żeby ci sąsiedzi nie korzystali z Twojej sieci.

Samo IP nie wystarczy, trzeba dopisać MAC`a. Urządzenie musi być dopuszczone do ruchu na tym routerze.

Więc teraz wytłumaczcie proszę łopatologicznie jak dodać mojego macbooka pro do dopuszczonych mac - adresów. Od razu mówię - bawię się z applem od dzisiaj od godziny 11 (wiec wiem nawet mniej niż niewiele) i mam wersję systemu angielską poki co.

#6 Przemek

Przemek
  • 622 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 września 2006 - 18:22

Czekaj czekaj... WRT54GL... Która wersja? Bo jesli masz tą na vaxie to daj sobie spokój i wymień na wersję z linuxem i po 15 minutach bedziesz miał WiFi. Sam tak miałem i po wymianie mam od grudnia 0 problemów.

#7 Kalari

Kalari
  • 99 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 03 września 2006 - 19:06

?

Czekaj czekaj... WRT54GL... Która wersja? Bo jesli masz tą na vaxie to daj sobie spokój i wymień na wersję z linuxem i po 15 minutach bedziesz miał WiFi. Sam tak miałem i po wymianie mam od grudnia 0 problemów.

wersja? hmmm nie wiem... jak to sprawdzic?

#8 mediumformat

mediumformat
  • 73 postów
  • SkądPolska

Napisano 03 września 2006 - 19:54

Widze ze lubicie komplikowac - wylacz w LinkSysie filtrowanie?! Wejdz do setup LinkSysa, zakladka: Wireless/Wireless MAC Filter - Disable Jesli dalej nie dzial to cos masz z IP Mam LinkSysa ustawionego na DHCP Serwer - i wszystko smiga ja iMac-a G5 przywiozlem wlaczylem - net dzialal odrazu via AirPort Jesli wlaczys DHCP Serwer w LikSysie to Mac-a ustaw Preferences: Network/TCP/IP - Using DHCP ...

#9 parasit

parasit
  • 187 postów
  • SkądWawa

Napisano 03 września 2006 - 21:09

Więc teraz wytłumaczcie proszę łopatologicznie jak dodać mojego macbooka pro do dopuszczonych mac - adresów. Od razu mówię - bawię się z applem od dzisiaj od godziny 11 (wiec wiem nawet mniej niż niewiele) i mam wersję systemu angielską poki co.

Nie wiem jak z Twoim angielskim, nie znam też tego konkretnego modelu routera.
Wejdź sobie przeglądarką (adres chyba znasz) na router i w opcjach głównego menu powinno coś być o MAC adresach. Dopisujesz tam MAC`a airportu i powinno działać.
Jeśli nie dasz rady postaraj się mnie złapać jutro między 8-15 na gg, mam w pracy podobny sprzęt to spróbuję Cie jakoś nakierować.

#10 Kalari

Kalari
  • 99 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 03 września 2006 - 22:37

Nie wiem jak z Twoim angielskim, nie znam też tego konkretnego modelu routera.
Wejdź sobie przeglądarką (adres chyba znasz) na router i w opcjach głównego menu powinno coś być o MAC adresach. Dopisujesz tam MAC`a airportu i powinno działać.
Jeśli nie dasz rady postaraj się mnie złapać jutro między 8-15 na gg, mam w pracy podobny sprzęt to spróbuję Cie jakoś nakierować.

Pewnie sie skontaktuje ;)

Niestety okazuje sie ze nie wiem jaki jest adres na router (moze jakas wskazowka zeby nie szukac po ciemku)
Za to znalzałam podobny wątek tutaj http://66.249.93.104...1&client=opera

Szczególnie mojej osoby dotyczą te cytowane kwestie:
Po wpisaniu w przeglądarce np. www.wp.pl nie łączy,natomiast
przy wpisie http://212.77.100.101 jest ok.

I mam pytanie (tak wiem banalne) gdzie wpisac adresy DNS dla karty sieciowej z która sie łącze. Bo chciałam zastosowac rade z tej strony ale jakoś nie dziala po mojemu - wiec poprosze wersje dla baaardzo początkującego.

a tak na marginesie mam juz spolszczenie - jakos teraz przyjemniej sie na to patrzy...

#11 mediumformat

mediumformat
  • 73 postów
  • SkądPolska

Napisano 03 września 2006 - 23:02

W ustawieniach (setup) LinkSysa! - tak musis wejsc przes strone do Setup. Tam gdzie masz wpisane ustawienia dla "dostawcy internetu" sa pola dla DNS! Jacys tacy nie kumaci jestescie :roll: ...

#12 fisher

fisher
  • 34 postów

Napisano 04 września 2006 - 00:08

Mam dokladnie ten model (bez linuksa na pokladzie). Dziala bez zadnych problemow na ustawieniach domyslnych. Rowniez z WPA2 nie mial zadnych problemow.

#13 Przemek

Przemek
  • 622 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 września 2006 - 09:23

Może to ma związek z kartą wifi jaką miałem, ale nie udało mi się nawiązać stabilnego połączenia. Po wymianie rutera jak napisałem od grudnia zero problemów.

#14 mind

mind
  • 673 postów
  • SkądWysokie Maz.

Napisano 04 września 2006 - 10:25

raczej jest problem w Ustawieniach tych z IP i innymi, a rutera adres pisze w instrukcji.

#15 parasit

parasit
  • 187 postów
  • SkądWawa

Napisano 04 września 2006 - 16:36

Szczególnie mojej osoby dotyczą te cytowane kwestie:
Po wpisaniu w przeglądarce np. www.wp.pl nie łączy,natomiast
przy wpisie http://212.77.100.101 jest ok.

Trzeba było tak od razu. Masz tylko DNS`y nie skonfigurowane na lapie.
Zobacz jakie DNS`y masz na desktopie i takie same ustaw na laptopie.
Wszytko powinno śmigać.
Jak nie znasz/nie znajdziesz DNS'ow swoich wpisz te:
194.204.152.34
194.204.159.1
Powinny działać.

#16 mind

mind
  • 673 postów
  • SkądWysokie Maz.

Napisano 04 września 2006 - 17:00

mowilem na poczatku o tych adresach...... hehe mam nadzieje ze problem sie rozwiazal juz. Punkcik reputacji jak bedzie działać na parasit

#17 Kalari

Kalari
  • 99 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 05 września 2006 - 16:10

Trzeba było tak od razu. Masz tylko DNS`y nie skonfigurowane na lapie.
Zobacz jakie DNS`y masz na desktopie i takie same ustaw na laptopie.
Wszytko powinno śmigać.
Jak nie znasz/nie znajdziesz DNS'ow swoich wpisz te:
194.204.152.34
194.204.159.1
Powinny działać.

Chciałabym powiedzieć że zadziałało... ale niestety nie...
Też mi się to wydawalo takie proste - pewnie jest proste tylko ja nadal nie wiem czego nie zrobilam albo co zrobilam nie tak... :confused:
W sieci ustawiłam dns - taki same jak na stronie routera, ale to nie pomogło...
Wpisałam te które podałeś m.in. ale też nie...
Ech... jeszcze macie może jakieś pomysły?

#18 mind

mind
  • 673 postów
  • SkądWysokie Maz.

Napisano 05 września 2006 - 16:47

po wpisaniu restart zalecany....

#19 Kalari

Kalari
  • 99 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 05 września 2006 - 17:53

po wpisaniu restart zalecany....

Restart byl i kompa i routera...

#20 mediumformat

mediumformat
  • 73 postów
  • SkądPolska

Napisano 05 września 2006 - 18:09

A zrobiles tak ja radzilem wczesniej - krok po kroku? Pozatym na kompie nie wpisujesz DNS tylko w LinkSysie... Komp dostaje tylko adresy IP i adrs "bramy" automatycznie (DHCP) lub "manualnie" Pozatym zaistaluj update systemowe (OSX) do AirPorta jesli nie masz. ...

#21 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 września 2006 - 18:15

Chwileczkę, jeżeli na routerze jest włączony DHCP, oraz wpisany adres bramy (routera) dostawcy i adresy DNS-ów to na maku nie trzeba nic wpisywać na piechotę. W opcjach TCP/IP dla Airporta wybrać "using DHCP" i musi działać.

oups, mediumformat był szybszy...
Acha, a maczka restartować nie trzeba, sam sobie odnowi adres...

#22 mediumformat

mediumformat
  • 73 postów
  • SkądPolska

Napisano 05 września 2006 - 18:31

Dokladnie - jak pisalem wczesniej :!:

#23 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 września 2006 - 18:39

Poszukałem i znalazłem niezłego helpa. Wszystkie ekrany konfiguracyjne tego linksysa dostępne są tutaj. Z tego co widzę, to wszystkie opcje zabezpieczeń (MAC filter, wireless security) są domyślnie wyłączone.
Tak że teraz przynajmniej będzie wiadomo o czym rozmawiamy :-)

#24 Kalari

Kalari
  • 99 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 28 września 2006 - 10:40

Wiec bylam zmuszona zasiegnac pomocy znajomego informatyka i necik dziala - wszystko bylo niby dobrze a nie chodzilo - sam robil metoda prob i bledow az zrobil - szkoda ze ja nadal nie wiem co.... no ale wazne ze chodzi a ekrany konfiguracyjne linksysa sie przydadza w przyszlosci na pewno :) dziekuje za pomoc i zainteresowanie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych