Wydawało mi się, że - mając UNIX-a na tak szybkim procesorze jak dwurdzeniowy Intel Core2Duo 2 Ghz - nie będzie problemów z wielozadaniowością.
Okazuje się jednak, że jest inaczej.
Przykład: Transmission sprawdza poprawność ściągniętych danych. Jednocześnie chciałbym oglądać film w PYM Playerze, ale w większości przypadków jest to niemożliwe - film się po prostu zacina.
Może da się ustawić jakoś priorytety dla programów w OSX? Wolałbym, żeby pliki w Transmission sprawdzały się wolniej, ale za to, żebym mógł swobodnie oglądać film w PYM Playerze...
Pozdr.

Mac OS X - czy da się*ustawić priorytety dla programów?
Rozpoczęty przez
MacDada
, 12 lut 2009 16:33
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 12 lutego 2009 - 16:33
Napisano 12 lutego 2009 - 17:05
Oczywiście, że się da
Generalnie proces który jest aktualnie na foreground powinien mieć najwyższy priorytet, ale nie zawsze to działa.
Możesz też z poziomu terminala nadać priorytety za pomocą komendy
Powinno poskutkować

Możesz też z poziomu terminala nadać priorytety za pomocą komendy
renice
Powinno poskutkować

Napisano 12 lutego 2009 - 18:48
Niestety, jak się okazuje, to nie wina procka w tym przypadku.
Użyłem programu PlayNice (a właściwie to skrypt), który pozwala wizualnie zarządzać priorytetami. Dałem niski priorytet na Transmission podczas sprawdzania plików i wysoki na PYM Playera (a właściwie na proces MPlayer).
Nic to nie dało. Może w tej sytuacji problem chyba leży w dostępie do dysku twardego?
Napisano 13 lutego 2009 - 10:30
też tak mam czasami :/ nie wiem czy to nie jest kwestia samych filmów tudzież kodekow, daj znać jak rozwiazesz problem :/
Napisano 14 lutego 2009 - 09:51
MacDada: czy film, który oglądasz (czy też chcesz obejrzeć) i dane z Transmission są na tym samym dysku? W podpisie masz zewnętrzny WD - spróbuj tam przenieść film (lub na dysk w MB, jeśli aktualnie jest na WD).
Poza tym, pamiętam, że mając PB G4 "odkryłem" VLC i byłem zszokowany, że na odtwarzanie filmu potrzebuje tylko 20% procesora, zamiast 70%, jak to miało miejsce w ówczesnym PYM Player.
Napisano 14 lutego 2009 - 12:16
No cóż, rzeczywiście problem istnieje wtedy, gdy film znajduje się*na tym samym dysku co sprawdzane dane. U mnie więc problem po części rozwiązany, ale co z tymi, którzy nie posiadają dwóch dysków? Czy jest jakieś narzędzie do kontroli szybkości dostępu do dysku?
---- Dodano 14-02-2009 o godzinie 12:31 ----
No i drugie spostrzeżenie Miłosza okazało się prawdą: z VLC nie ma żadnych problemów. Nie tnie się*nawet film, który leży na dysku, na którym sprawdzane są dane.
---- Dodano 14-02-2009 o godzinie 12:31 ----
No i drugie spostrzeżenie Miłosza okazało się prawdą: z VLC nie ma żadnych problemów. Nie tnie się*nawet film, który leży na dysku, na którym sprawdzane są dane.
Napisano 14 lutego 2009 - 13:34
you're welcome : )
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych