Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z dziwnie przydzielane IP, Wi-fi i routher, mała sieć*w firmie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 yazon

yazon
  • 49 postów
  • SkądOpole, Poland

Napisano 12 lutego 2009 - 11:59

Witam!
Mam mały problem w firmie i nie wiem jak to ugryźć.
Ustawione na DHCP jest ustawione na auto. Sieć u mnie wygląda tak
Modem -> Router -> Router WI-FI ( w trybie switch )
Do routera mam podłączonego imaca za pomocą ethernetu a do wi-fi macbook aira ( tu nie mogę na sztywno wpisać IP )

Za każdym razem jak się podłącza się do sieci to przydzieli albo dobry albo zły IP. Na imacu zawsze jest nest tylko przy zlym ip nie ma lokalnego natomiast przy macbooku przy zlym IP nie ma ani sieci ani neta. Zamiast przydzielać 10.0.0.XXX to przydziela 198.X.X.X (coś tam ).

najgorsze jest to e co chwile sa podłączane i odłączane nowe komputery i nie mogę sobie pozwolić na sztywne DHCP.

Jeśli czegoś brakuje w opisie to mogę dopisać.

Niezadobry jestem w sprawach sieci a problem jest dość uciążliwy.
Proszę o pomoc ;)

Pozdrawiam i YO!
Kamil

#2 norbertcala

norbertcala
  • 1 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 lutego 2009 - 12:38

Prawdopodobnie masz w sieci działające dwa serwery DHCP jeden nadaje z klasy 10.0.0.x a drugi 192.168.x.x Z Twojego opisu wynika ze jeden serwer DHCP działa na routerze a drugi na czymś co opisałeś jako router wi-fi

#3 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 12 lutego 2009 - 14:02

Dokladnie tak jak pisal kolega wyzej. Jak to rozwiazac? przestaw "router wifi" w tryb "bridge".

#4 yazon

yazon
  • 49 postów
  • SkądOpole, Poland

Napisano 12 lutego 2009 - 14:55

no właśnie chciałem dopisać ze router wi fi działa już w trybie bridge a imak jest podłączony bezpośrednio do pierwszego routera a i tak IP chwyta dziwnie choć fakt neta ma.

#5 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 12 lutego 2009 - 22:23

No to sprobuj wylaczyc na ktoryms serwer dhcp, moze to pomoze?

#6 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 12 lutego 2009 - 22:48

u mnie to samo,mam router WIFI z kablówki (Motorole Surfboard),pobiera mi tak samo IP jak opisał kolega powyżej,jedynie kiedy mi działa jak należy to po malej awarii w sieci (wtedy nie działa jeden z laptopów,najczęściej mojej siostry:P ),kiedy wchodze w ustawienia sieci,nie ma nic w DNS,jedynie IP pokroju 169.254.xxx.xxx, i maske podsieci,dość denerwujące,ale da się żyć

#7 yazon

yazon
  • 49 postów
  • SkądOpole, Poland

Napisano 13 lutego 2009 - 01:53

Ok ale czy istnieje możliwość ustawienie IP na sztywno pod konkretną sieć*wi-fi tak ze jak się w nią wejdzie to załapie na sztywno a w przypadku zmienić sieci na inna to sam pobierze IP z auto DHCP? bez ingerencji w lokalizacji sieci ?

#8 moyo

moyo
  • 18 postów
  • SkądKRAKÓW

Napisano 13 lutego 2009 - 02:09

DO YAZONA:

Mysle ze przdmowca mial racje... Posiadasz w sieci 2 routery ktore sie "gryza" mowiac po prostemu...

Wogole zastanawiam sie czy potrzebne ci sa te 2 routery.... Rozumiem ze masz kilka komputerow na LAN i kilka na WiFi, chcesz miec z nich wszystkich dostep do internetu i polaczenia lokalne pomiedzy nimi zeby sie w sieci "widzialy".

Powiedz mi ile masz wejsc na kabel ethernetowy w tych routerach (podejrzewam ze kolo 4 w kazdym) i ile masz komputerow do podlaczenia do tej sieci na kablu i ile na WiFi

Mysle ze wtedy bede ci mogl jakos lepiej pomoc

Pozdrawiam

DO SMOCZY'EGO:

Po malej awarii sieci??? Rozumiem ze to internet z UPC / ASTER cokolwiek, w kazdym badz razie CATV... adres 169 to z tego co wiem adres domyslny ktory przydzielany jest przez sam komputer czyli:

Twoj komputer ma pobierac ustawienia sieci i adres poprzez DHCP, jednak kazdy komputer ktory ma takie ustawienie w momencie kiedy nie moze pobrac tych danych z serwera DHCP przydziela sobie sam domyslny adres IP z puli 169 "awaryjnie" (o ile dobrze pamietam).

Taka sytuacja zdarzyc sie moze Routerowi - gdy zrestartujesz modem Motoroli - synchrozniuje sie do kilku minut i delay jest zbyt dlugi i router sobie przydziela taki adres...

Komputerowi - gdy z kolei router sie zrestartowal, delay byl zbyt dlugi i komputer przyznal sobie sam adres bo "stwierdzil" ze DHCP nie ma....

Pozno juz ale mam nadzieje ze jakos troche to objasnilem.

W razie czego pytaj dalej :)

Pozdrawiam

#9 yazon

yazon
  • 49 postów
  • SkądOpole, Poland

Napisano 16 lutego 2009 - 10:23

Mniej więcej tak to wygląda :
LINK

Mam nadzieje ze to pomoże

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych