Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac minus intel = szczęśliwy makowiec ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
36 odpowiedzi w tym temacie

#1 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 12 lutego 2009 - 00:04

Witam Wiem że zaczynam bez sensu ale tytuł doskonale przedstawia sytuacje zaobserwowaną przeze mnie, co takiego mają/miały procesory PowerPC że niektórzy do dzisiaj kurczowo trzymają się G5 a nawet ogólnie PowerPC ? Są testy i wszystko wskazuje że intele działają szybciej więc skąd ta rozpacz że apple przeszło na Intel x86 ?

#2 RobAndzik

RobAndzik
  • 365 postów
  • SkądIngolstadt DE

Napisano 12 lutego 2009 - 00:14

Jezeli cos dziala dobrze to po co to wymieniac ? Widzisz, kazdy uzytkownik Mac'a pamieta z lezka w oku swoj pierwszy komputer tej firmy. Tego wsrod uzytkownikow PC na pewno nie znajdziesz..

#3 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 12 lutego 2009 - 00:20

Za czasów G5 maki, jak na owe czasy były bardzo wydajne. No i jeszcze solidnie zrobione. Na intelu Apple skorzystał, bo maksymalnie mógł obniżyć koszty, nie zmniejszając ceny. Moim zdaniem, jednak dzisiejsze procesory intela są wydajniejsze. Mam porównanie, bo widze, jak stoją obok siebie i G5 za przeproszeniem zdycha przy ciężkiej pracy. Ale dla mnie intel wygrywa też pod względem mniejszego wydzielania ciepła, co oczywiście wiąże się z cichą pracą komputera. Wracając do PPC, to właśnie na tym micie dziś jedzie sobie Apple. Niestety nie wiadomo, jak długo jeszcze. Dla mnie najbardziej udanymi intelowymi makami są: MINI poprzednia wersja MBP MacPro Do PPC już raczej bym nie wrócił.

#4 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 12 lutego 2009 - 01:41

już niedługo, coraz więcej jest osób które zaczynają przygodę od iPhone i mają gdzieś iMac'a G3, lampkę G4, PowerMaci G5, rozwój, design i jakość z czasów PowerPC. Widzą Apple jakie jest dziś a że innego Apple nie poznali, to wybaczają wszystko Apple jak leci, bo Apple to nie jakość tylko lans.

#5 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 12 lutego 2009 - 01:45

Do dzis mam Maka Mini na PPC z Tigerem - dziala to naprawde swietnie -czesto lubie sobie na tym popracowac jak nie korzystam z pamieciochlonnych aplikacji - bajka - na pewno zapoluje jeszcze na iMaka G5 (bialego) i bede go uzywal az do smierci ;)

#6 Blotniaks

Blotniaks
  • 98 postów

Napisano 12 lutego 2009 - 01:52

Po prostu G5 ma to cos. Dla mnie od PPC zaczela sie moja przygoda z Macintoshem. Nadal posiadam Imaca g5 2.1 ghz z IS i poluje na PB 12 cali :) Po prostu te komputery maja dusze :)

#7 wegorzyk

wegorzyk
  • 674 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 lutego 2009 - 09:02

Właśnie G4 G5 ma to coś poza tym moje sprzęty pb g4 i pm g5 spełniają w pełni moje oczekiwania, więc nawet nie myślę o zmianie na Intela (jedynie w grę wchodzi wymiana mojego g5 1,6 na jakiś dual). |Windowsa nie używam, więc tym bardziej nie mam za czym tęsknić, czy do czego dążyć.

#8 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 12 lutego 2009 - 11:21

oj tak Tony, na tego białasa warto zapolować :) fantastycznie się*sprawuje, i nawet nie w głowie mi zmiana go na coś innego. Ja zapoluje jeszcze na najmocniejszego PowerMac'a Quad'a :D i to będzie wszystko w mojej kolekcji maczków. Kto zjada ostatki ten piękny i gładki. PowerBook ostatni najwyższy jest iMac ostatni jest, to jeszcze PowerMac ;)

#9 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 12 lutego 2009 - 11:42

Po prostu G5 ma to cos. Dla mnie od PPC zaczela sie moja przygoda z Macintoshem. Nadal posiadam Imaca g5 2.1 ghz z IS i poluje na PB 12 cali :) Po prostu te komputery maja dusze :)

Co za bzdury? Jaką duszę? Komputery z procesorami G5 są wyraźnie wolniejsze, dodatkowo, po przejściu na intela mamy możliwość używania windows, a tworzenie makowych wersji programów stało się dużo prostsze. Prawda jest taka że stacje robocze G5 są nadal w miarę wydajne i do tego tanie, więc jak ktoś nie ma funduszy na nowego maka to G5 jest rozsądną alternatywą, ale o jakiejkolwiek przewadze G5 nad intelem nie ma mowy.

#10 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 12 lutego 2009 - 11:47

ależ*Panku mówimy to o tej abstrakcyjnej otoczce maków za czasów PPC, kiedy to przesiadka na maka była odciecień się*od większości świata i pogrzebaniem kompatybilności. Wiesz polski romantyzm ;) Citroen też*kiedyś*produkował samochody z duszą, i porównując suche fakty, obecne są*bezpieczniejsze, szybsze, mniej awaryjne....a jednak to DS ma duszę a nie C3.

#11 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 12 lutego 2009 - 11:52

Taa. Mój pierwszy mak to był 6100 z procesorem PowerPc 60 MHz. To były dopiero maszyny z duszą, Panie. Wtedy mak to był mak, a nie badziewie. Potem Apple musiał ciąć koszty i wsadził te cholerne G i to był koniec PRAWDZIWYCH maków z duszą, a zaczęły się maki z d... Ech...

---- Dodano 12-02-2009 o godzinie 11:58 ----

Citroen też*kiedyś*produkował samochody z duszą, i porównując suche fakty, obecne są*bezpieczniejsze, szybsze, mniej awaryjne....a jednak to DS ma duszę a nie C3.

A gdzie tam. DS jest piękny, a C3 nie.

#12 Blotniaks

Blotniaks
  • 98 postów

Napisano 12 lutego 2009 - 12:08

Dlaczego twierdze ze komputery mac z PPC maja dusze? Zwiazane jest to z moimi wspomnieniami. Pierwszy zakup Ipoda 4generacji, pozniej ciulanie kasy na ibooka. Zachwycanie sie pieknem tego sprzetu, funkcjonalnoscia systemu. Gdy kupowalem 1 ibooka rynek Apple w Polsce byl mniejszy taki rodzaj andergrandu. Pamietam zachwycanie sie kazda nowoscia w odkrywanym systemie,, dizajnem, Gdy zakupilem najwyzszy model Imaca G5 poczulem naprawde o co chodzi Apple w produkcji komputerow All in one. Na moim biurku znalazl sie piekny sprzet, ktory super wygladal, zajmowal malo miejsca i pierunsko szybko chodzil. Pamietam 1 wizyty na starej wersji myapple, pytania na forum, uczestnictwo w spotkaniu mac fanow w multikinie w wawie. WIdzisz kwestia duszy, klimatu jest osobliwa i indywidualna. Dlaczego ludzie nadal lubia i kupuja winylowe plyty chociaz na rynku masz przeciec Cd i bezstratne formaty AAC, teoretycznie Mp3? Po prostu uwazaja ze winyl ma to cos, sluchanie muzyki daje im wiele radosci. Mi radosc tego typu daje posiadanie i uzywanie macow z PPC. btw Posiadam takze macbooka tak wiec Intel takze mnie dopadl :)

#13 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 12 lutego 2009 - 12:16

Ależ na zdrowie. Tylko że, jak napisałem wyżej, jeżeli mój pierwszy mak był z procesorem PPC, maki w Polsce były wtedy jeszcze bardziej andergrandowe, to znaczy że dusza mojego maka jest większa niż Twojego? Wprawdzie sam korzystam z maków bo są to wygodniejsze dla mnie narzędzia, ale to że coś ci się strasznie podoba chyba nie świadczy o tym że ma duszę? Tak BTW, ludzie słuchający muzyki z winyli, przynajmniej ci którzy nie robią tego tylko jak wpadają znajomi, i do tego mają porządny gramofon, robią to bo muzyka z analogowego winyla brzmi lepiej niż z cyfrowego kompakta. Jak ktoś nie wierzy, zapraszam na odsłuch "kind of blue" Davisa i porównanie obu nośników. Dusza nie ma z tym nic wspólnego.

#14 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 lutego 2009 - 12:20

ja od razu miałem intela, ale: za czasów makówek PPC mak był po prostu inny od pc'ów - to nie był PC zamknięty w innym opakowaniu, ale mak - to po pierwsze po drugie procesory PPC są lepsze ;) tak po prostu jako procesory. niestety intel ciągle szedł do przodu, miał większe cyferki (prędkość taktowania procesora działała na klientów, ale porównywani wg. niej inteli i ppc było bez sensu - intel miał co prawda szybsze taktowanie, jednak ppc w jednym cyklu potrafiło wykonać więcej instrukji, więc mógł mieć mniejszą cyferkę, a jednak być szybszy od intela z większą cyferką) a ppc nie nadążyło. po trzecie - dużo osób narzeka na to, że apple coraz bardziej schodzi z jakością sprzętu (nie mi o tym mówić - za młody jestem, nie wiem jakie były kiedyś maki - ja zacząłem od intela) a ppc było kiedy było lepiej

#15 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 lutego 2009 - 12:23

ja się zgodzam w 100% z pankiem.

pomijając wszelkie sentymentalizmy etc., maki z czasów PPC mają jedną wielką zaletę w porównaniu do czasów x86: jakość wykonania

...ale obawiam się, że nawet gdyby apple dalej siedziało na PPC to i tak nastąpiłby spadek jakości wykonania całego komputera.

Apple ostatnio znacznie więcej energii pcha w iPhone i ogólnie pojęty "iLife" (i nie chodzi mi tu o pakiet, ale o metaforę współczesnego think different w wydaniu apple).
Segment pro trzyma się dobrze, bo tutaj bardzo szybko nastąpiłby odwrót branży od apple gdyby z MP działy się takie cuda jak imakami czy mb, ale przeciętny użytkownik (internet/muzyka/filmy) nie zauważy plam na matrycy czy różnicy między quad a dual core...

A może cała branża IT ostatnio tak działa?

#16 BiM Service

BiM Service

user_jgora

• 972 postów
  • SkądJelenia Góra

Napisano 12 lutego 2009 - 12:42

ależ*Panku mówimy to o tej abstrakcyjnej otoczce maków za czasów PPC, kiedy to przesiadka na maka była odciecień się*od większości świata i pogrzebaniem kompatybilności. Wiesz polski romantyzm ;)

Citroen też*kiedyś*produkował samochody z duszą, i porównując suche fakty, obecne są*bezpieczniejsze, szybsze, mniej awaryjne....a jednak to DS ma duszę a nie C3.

odpowiednikiem DS to raczej C6 jest, i ono tez ma dusze, piekne auto :)

#17 Olivia

Olivia
  • 716 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 lutego 2009 - 12:48

A może cała branża IT ostatnio tak działa?

Dokładnie tak... Ostatnio wszystko co nas otacza (elektronika) jest coraz gorszej jakości.

#18 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 12 lutego 2009 - 12:48

odpowiednikiem DS to raczej C6 jest, i ono tez ma dusze, piekne auto :)

To prawda, C6 są też piękne.

#19 Visconti

Visconti
  • 60 postów
  • SkądGliwice

Napisano 12 lutego 2009 - 13:16

Podobno ma być nowa ds-ka Podobno ma być nowa ds-ka. W tv pokazali, ale nie miała duszy. Ja też boleję nad końcem PPC. Wydaje mi się, że oddzielenie od świata blaszaków, choć przynosiło wiele mordęgi z konwersją (jak wytłumaczyć komuś, że format .doc jest tylko jednym z wielu?), jednak i komputery i programy były eleganckie. Nie wszystko działało idealnie, ale w porównaniu z blaszakami super. Też mam sentyment do mojego Classica (procesor 68000, 8 MHz, 4 MB pamięci, 40 MB dysk i monitor czarno-biały, 9 cali). Co to było za cudo! A jak pięknie chodził Quark i Photoshop... Było i się skończyło c’est la vie. Teraz za to mamy Time Machine, spaces i inne cuda...

#20 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 lutego 2009 - 13:16

Co za bzdury? Jaką duszę? Komputery z procesorami G5 są wyraźnie wolniejsze, dodatkowo, po przejściu na intela mamy możliwość używania windows, a tworzenie makowych wersji programów stało się dużo prostsze. (...).

1. Czy Windows jest niezbędny?Większość osób wybrała Mac OS X właśnie zamiast Windowsa
2. Co ty mówisz o łatwości w tworzeniu programów :o Przecież nic się nie zmieniło, jedynie flagi w kompilatorze się zmieniły, więc zmian w zasadzie żadnych nie ma
3. Procesory PowerPC G5 (970MP) są z 2005r a obecnie mamy już 2009. Obecnie procesory bazujące na architekturze POWERPC lub POWER poszły ostro do przodu. Dodajmy jeszcze fakt, że G5 była odchudzoną wersją POWER4, a obecnie są już POWER6 a na horyzoncie jest już POWER7
4.Apple nie zbudowało laptopa w opraciu o G5 (970FX) mimo, że jego pobór mocy wynosił ok 48W przy zegarze 2GHz,dla procesora 1,8GHz raptem 30W czyli relatywnie niedużo (mówimy tu cały czas o konstrukcji sprzed 4 lat)
Tłumaczenia Apple było nie posiadanie odpowiedniego procesora.

Prawda jest niestety taka, że Apple jak każdy duży koncern ciął koszty i stąd prawdopodobnie wybór Intela (brak procesorów powyżej 3GHz był rzeczą drugorzędną, ponieważ obecne Intele niewiele przekraczają tą granice)
Podobnie było w wypadku iPodów i obcieciu im FW, które kosztowało ok 5centów na sztuce

#21 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 12 lutego 2009 - 13:19

Nam podali w którą my mamy wierzyć, ale powodem przejścia na intela na pewno były koszty.

#22 Visconti

Visconti
  • 60 postów
  • SkądGliwice

Napisano 12 lutego 2009 - 13:25

To chyba jakaś spiskowa teoria. Nie słychać było przecież wiarygodnych informacji o G6, G7, czy jak by się miały nazywać...

#23 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 lutego 2009 - 13:27

Mnie najbardziej bawi, jak nami manipulowano. Jeszcze do końca 2005 roku a nawet w 2006 twierdzono, że PowerPC a zwłaszcza sztandarowy Quad G5 jest lepszy od Intela. Wystarczyło, że minęło kilka miesięcy i szast prast zmieniamy ideologię

#24 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 lutego 2009 - 13:33

ekhm ekhm... wszyscy lubimy apple i takie tam, ale chyba nie sądzicie, że w czasach ppc apple nie było korporacją stawiającą głównie na zysk, a po przejściu na intela wstąpił w nich szatan ;) W ogóle lament nad ppc trochę mi przypomina dokonania - znanego zapewne osobom czytającym polskie portale IT - trolla: SIN'a (szok i niedowierzanie, jabu74 i inne wesołe nicki)

#25 Visconti

Visconti
  • 60 postów
  • SkądGliwice

Napisano 12 lutego 2009 - 13:36

Apple było za dobre

Mnie najbardziej bawi, jak nami manipulowano. Jeszcze do końca 2005 roku a nawet w 2006 twierdzono, że PowerPC a zwłaszcza sztandarowy Quad G5 jest lepszy od Intela. Wystarczyło, że minęło kilka miesięcy i szast prast zmieniamy ideologię

Wydaje mi się, że taka jest natura rzeczywistości. Starsi pamiętają, jakie kłopoty miało Apple około 1997 r., przed ponownym nadejściem Steve’a Jobsa. Ja to sobie myślę, że jednym z powodów kłopotów była... zbyt wysoka jakość produktów względem konkurencji. Nawet wyższa cena, przy umiarkowanej ilości sprzętu nie rekompensowała kosztów ponoszonych w związku z wysoką jakością macintoshy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych