Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac minus intel = szczęśliwy makowiec ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
36 odpowiedzi w tym temacie

#26 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 lutego 2009 - 13:37

felippe - kiedy to nie manipulacja ;) Procesory PowerPC są lepsze (przynajmniej tyle wyniosłem z architektury komputerów aktualnie ;]) Intele są starą i gorszą technologią. przynajmniej z perspektywy programisty no i jest też ten problem, że intele mocno idą do przodu (parę miesięcy oznacza parę nowych, szybszych, energooszczędniejszych itp itd. procesorów) bo technicznie jak widać sprawy mają się trochę inaczej - Intele są szybsze, pobierają mniej prądu, wydzielają mniej ciepła ale sama architektura jest gorsza - to jest niczym z windowsem, który ciągnie za sobą ciężar przeszłości i kompatybilności wstecznej - oderwanie się od tego jest trudne (próby Visty) i nie do końca wykonalne na pewno w przypadku procesorów jest to o wiele trudniejsze - wyobrażasz sobie, że jest nowy, lepszy, szybszy procesor, ale przez to, że ma trochę inną architekturę nie działa ci na nim Windows (czyli większość osób go nie kupi bo nie ma po co)? a wprowadzanie kompatybilności wstecznej jest trudne i prowadzi głównie do błędów. dlatego wielka szkoda, że niejako ppc upadło, bo nie nadążyło za intelem z rozwojem bo gdyby dopieścić jakoś ppc technologicznie to naprawdę byłoby ciekawie ;)

#27 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 12 lutego 2009 - 13:38

1. Czy Windows jest niezbędny?Większość osób wybrała Mac OS X właśnie zamiast Windowsa

Niezbędny nie, wygodny tak.

2. Co ty mówisz o łatwości w tworzeniu programów :o Przecież nic się nie zmieniło, jedynie flagi w kompilatorze się zmieniły, więc zmian w zasadzie żadnych nie ma

Co widać np. na podstawie ilości tytułów gier pojawiających się na maki i pecety, odkąd apple przeszło na intela.

3. Procesory PowerPC G5 (970MP) są z 2005r a obecnie mamy już 2009. Obecnie procesory bazujące na architekturze POWERPC lub POWER poszły ostro do przodu

I co w związku z tym? Za każdym razem jak PPC dogoni intela apple ma zmieniać procesory i pisać nowy system?

4.Apple nie zbudowało laptopa w opraciu o G5 (970FX) mimo, że jego pobór mocy wynosił ok 48W przy zegarze 2GHz,dla procesora 1,8GHz raptem 30W czyli relatywnie niedużo (mówimy tu cały czas o konstrukcji sprzed 4 lat)
Tłumaczenia Apple było nie posiadanie odpowiedniego procesora.
Prawda jest niestety taka, że Apple jak każdy duży koncern ciął koszty i stąd prawdopodobnie wybór Intela (brak procesorów powyżej 3GHz był rzeczą drugorzędną, ponieważ obecne Intele niewiele przekraczają tą granice)
Podobnie było w wypadku iPodów i obcieciu im FW, które kosztowało ok 5centów na sztuce

Z punktu widzenia konsumenta, nie obchodzi mnie z jakiej przyczyny apple przeszło na intele. Obchodzi mnie że produkt który kupiłem jest wydajny i komfortowo mi się na nim pracuje. Na spadek jakości produktów apple zaczęto narzekać do pojawienia się G3, 9600 to był ostatni komputer na budowie którego się nie oszczędzało, niestety okazało się że bardzo dobre i bardzo drogie produkty nie sprzedają się za dobrze, apple otarło się o bankructwo, wezwało na ratunek wujka Jobsa, produkty apple zaczęły stawać się fajne, niestety przestały być tak dobre i ten proces postępuje. W tym segmencie, więcej zarabia się produkując dużo i tanio niż mało i drogo.

#28 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 lutego 2009 - 13:45

Co widać np. na podstawie ilości tytułów gier pojawiających się na maki i pecety, odkąd apple przeszło na intela.

z tym akurat się nie zgodzę
jedyną 'łatwością' to jest tutaj możliwość jako takiego 'przeportowania' kodu na maka (patrz cider, crossover itp.) co powoduje, że program działa, ale jednak jako-tako (ile to było przypadków, że ta sama gra pod windowsem na tym samym maczku chodzi o wiele lepiej?). więc pisząc grę pod win, można ją w prosty sposób teraz przeportować na maka przy małych kosztach
kiedyś trzeba było pisać osobną wersję specjalnie na maki, co było nieopłacalne
łatwość 'pisania aplikacji' się nie zmieniła
portowania - a i owszem jak widać

#29 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 lutego 2009 - 14:10

z tym akurat się nie zgodzę
jedyną 'łatwością' to jest tutaj możliwość jako takiego 'przeportowania' kodu na maka (patrz cider, crossover itp.)
(...)
kiedyś trzeba było pisać osobną wersję specjalnie na maki, co było nieopłacalne
łatwość 'pisania aplikacji' się nie zmieniła
portowania - a i owszem jak widać

Dokładnie Cider to nic innego jak emualtor Windowsa z wszystkimi jego ograniczeniami. Często nie ma nawet natywnego wsparcia dla wszystkich rozdzielczości
Z firm które solidnie piszą na Maka jest blizzard. Na ich forach zresztą widać dbałość o to. Często jak były błędy i reakcja graczy, to w kolejnej poprawce były one naprawiane

#30 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 lutego 2009 - 14:16

ogólnie to solidnie piszą ci, którzy pisali pod PPC raczej bo wtedy takiej prostej opcji portowania to nie było np. EA to jedzie na ciderze i polega to mniej więcej na tym, że 'gra się odpala czyli działa' niestety

#31 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 12 lutego 2009 - 14:59

polecam lekture:
RISC - Wikipedia, wolna encyklopedia
CISC - Wikipedia, wolna encyklopedia

przesiadka na intela byla spowodowna prawdopodobnie glownie trudnosciami w wyprodukowaniu energooszczednych ppc. poza tym procesory intela sa tansze co pozwolilo obnizyc ceny.

sam caly czas uzywam imaka g4 i mimo ze to staruszek pracuje swietnie - nie kazdy porzebuje wydajnosci c2d

#32 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 lutego 2009 - 16:01

1. PPC jest dużo lepsze od Intelowskiego x86 i akuratnie dowiedziałem się o tym jak pisałem pracę na "Architekturę Komputerów". Sam zacząłem od Intela, teraz mam jeszcze Mini G4. Wniosek jest taki, że ten mini z 2004 bodajże roku jest wydajnościowo zbliżony do mojego MB, a jakby porównać go z wersją CD lub z mini Solo, to zapewne nie byłoby różnicy.
2. PPC trzeba porównywać z intelami wydanymi w analogicznych okresach.
3. Pomimo, że zacząłem od Intela i wkurzali mnie wszyscy, którzy mi mówili, że to już nie jest Mac. To widzę teraz coś, o czym oni mogli myśleć;)
4. felippe gdzie konsekwencja w ostrzeżeniach dawanych za rozmowy o Citroenie w temacie o procesorach...? (tu na odpowiedź, standardowo już, nie liczę, bo nawet o wyjaśnienia na PW ciężko coś się doprosić)

---- Dodano 12-02-2009 o godzinie 16:04 ----

polecam lekture:
RISC - Wikipedia, wolna encyklopedia
CISC - Wikipedia, wolna encyklopedia

tu chyba jest najlepszy dowód na "wyższość" PPC. Pewnie dlatego stosuje się je w konsolach...

#33 xanael

xanael
  • 387 postów
  • SkądPL

Napisano 13 lutego 2009 - 00:45

fajnie, szkoda, ze wypowiadacie sie, jak wiekszosc z was miala w zyciu pare makow i zdecydowana wiekszosc miala maka najwczesniej G3. Wiec wypowiadanie sie, ze maki sie nie psuja, "bo mi dziala wszystko ok" jest bezsensu to, ze apple mialo mniej psujacy sie sprzet to MIT, jak juz napisal Iro bodajze. Dzisiaj jest zdecydowanie wiecej uzytkownikow Makow w Polsce, stad tez czesciej czyta sie, ze cos sie popsulo. Btw: moze nie wiecie albo nie pamietacie, ale Apple w polowie lat '90 (kiedy mialo kryzys), mialo problem z kiepskiej jakosci hardware. I tez pracowalo na prockach IBM. Wiec, procek nie a zadnego zwiazku. @Virgin71, super, tylko my teraz mamy rok 2009, a nie koniec '70 gdy architektury te byly tworzone. EOT dla mnie :)

#34 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 lutego 2009 - 01:12

Tak się składa, że moja przygoda z Makami zaczęła się jeszcze w czasach Motoroli 68xxx Tamte komputery nie należały raczej do zbyt awaryjnych. Sam pod opieką miałem kilka LC. Szczerze mówiąc, do pisania nawet na obecną chwilę są lepsze od współczesnych komputerów :) Oczywiście nie twierdzę, że Maki są bezawaryjne, ale faktem jest, że ponieważ w latach 90 nie były montowane w Chinach, to miały lepszą jakość. Jakość wykonania pierwszych PowerBooków z G3 była bardzo dobra, pomimo prawie 11 lat nadal się świetnie spisują (miałem do niedawna Wallstreeta) Pewnie wynikało to też z cen komputerów - pierwsze laptopy z G3 kosztowały prawie 7000$ Na tamte czasy było to ponad 20 tyś złotych

#35 BiM Service

BiM Service

user_jgora

• 972 postów
  • SkądJelenia Góra

Napisano 15 lutego 2009 - 11:08

Nie wiem, czy tez macie takie odczucie, ale PowerPC bylo bardziej wielowatkowe... Np. ripowanie DVD nie wykluczalo rownoczesnego sluchania muzyki, pracy w edytorze tekstowym itd... pierwsze modele mac-ow na intelu byly niby szybsze, ale zdecydowanie jednozadaniowe, nawet w iTunes zgrywanie CD do mp3 wykluczalo plynne jej sluchanie w tym samym czasie - a dla powerpc nie bylo to problemem... Na dzien dzisiejszy trudno juz to porownac, nie ma nowych maczkow na PPC, a szkoda szkoda, ibm przestal sie rozmieniac na drobne, robi to w czym jest najlepszy... Mogloby byc ciekawie.

#36 Hex

Hex
  • 2 660 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 lutego 2009 - 11:18

Tą wielowątkowość PPC i zadyszkę Intela, zauważyłem gdy przesiadałem się z Mini PPC na Mini intel, byłem załamany pracą intela i chciałem z powrotem swoje PPC ;) Z czasem to zanikło, albo wtarło się w codzienność i tego nie widzę, lub zalatwił to 10.5, widzę natomiast to ze gdy PPC mógł chodzić non stop nawet nie usypiany po 2 miesiące i wszystko było ok, to max jaki udało mi się osiągnąć na intelu wynosi 17 dni, później już są jaja typu, nie nagram płyty bo nie, i inne sceny.

#37 xanael

xanael
  • 387 postów
  • SkądPL

Napisano 17 lutego 2009 - 19:47

no ale tu ewidentnie wina oprogramowania, ktore nie wykorzystywalo prockow intela a nie wina samych prockow.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych