Tym razem poszukuję dla siebie telefonu. Mam tylko dwa wymagania nie do obejścia:
1. Współpraca z Makiem.
2. Klawiatura kłerty (ostatecznie może być qwerty).

Oczywistym wyborem byłby iPhone. Szczególnie ze względu na pierwszy punkt - tutaj ta współpraca jest bez zarzutu i z pewnością przyjemną sprawą jest np. posiadania dwóch wersji tego samego programu na Maka i iPhone'a. iTelefon ma też jednak swoje wady - słabiutka bateria, konieczność wykonania Jailbreak'a, żeby ten telefon pokazał co potrafi, brak możliwości użycia jako modemu (na wygnaniu przydałby się do łączenia MacBooka z siecią). Zalet też jest wiele, to wiem.
Zastanawiam się też wstępnie nad np. E71. Bardzo długi czas działania na baterii i doskonałe wykonanie to z pewnością plusy tego telefonu. Niestety ekran jest mniejszy niż w iP, współpraca z Makiem nie jest taka naturalna, a przeglądanie internetu to zupełnie inna bajka. No i aplikacje są trochę droższe.
Czy są jeszcze jakieś inne warte uwagi telefony z qwerty? Nie chcę wydać okropnie dużo. Ceny tych dwóch telefonów to absolutne maksimum.
Jeszcze moje priorytety, zastosowania telefonu:
1. Główne narzędzie do wprowadzania pomysłów na notki do bloga, badania i w ogóle durne pomysły. Na funkcji notatek BARDZO mi zależy. Dodam, że czasami będę chciał bardzo długie teksty wprowadzić, na przykład podczas dwugodzinnej podróży pociągiem...
2. Zarządzanie zadaniami (najchętniej w metodologii GTD).
3. Zarządzanie czasem (spotkania, alarmy itp.)
4. Przeglądanie Internetu, korzystanie z maila (bez jakichś wielkich podróży po necie - sprawdzenie na Allegro ceny płytki CD, którą oglądam w sklepie czy recenzji filmu, który trzymam w ręku w wypożyczalni).
W chwili obecnej mam zdychającego SPV C600 (Smartphone z Windows Mobile) i jestem w miarę zadowolony. Trochę pieniążków już włożyłem w programy na tę platformę. Gdyby nie to, że ten telefon nie ma QWERTY i się psuje, to wiele bym mu nie miał do zarzucenia.
Zatem proszę - jakieś typy inne albo komentarze na temat powyższych typów w tym kontekście?
Z góry dzięki i pozdrawiam
M.