Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

WiFi i pobieranie danych przez sieć - pytanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 serleon

serleon
  • 8 postów

Napisano 08 lutego 2009 - 19:35

Witam
Czy Iphone iPhone pobiera dane z sieci gdy łączy się przez wifi?
Dostałem bardzo duży rachunek z telefon - głównie dane pobrane przez 3G.
Czy można to jakoś wyłączyć ?

[URL="http://www.myapple.pl/members/majkool.html"]majkool[/URL]
Wątek przeniesiony do działu Pomoc.

[url=http://www.myapple.pl/iphone-rozmowy-ogolne/announcement-w-tym-dziale-nie-zadajemy-pytan-zapoznaj-sie-z-zasadami.html]W TYM DZIALE NIE ZADAJEMY PYTAŃ - zapoznaj się z zasadami![/url]
[URL="http://www.myapple.pl/iphone-pomoc/announcement-zasady-tworzenia-tematow.html"]ZASADY TWORZENIA TEMATÓW[/URL]

#2 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 08 lutego 2009 - 19:39

iPhone pobiera dane kilka razy dziennie,jak chcesz tego uniknąć to wpisz byle co zamiast domyślnych danych sieci (ustawienia > ogólne > dane przez sieć komorkową)

#3 serleon

serleon
  • 8 postów

Napisano 08 lutego 2009 - 19:43

Ok. to wiem, ale czy w momencie pobierania danych przez Wifi np z Cydii ? Czy wystarczy włączyć tryb samolotowy ?

#4 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 08 lutego 2009 - 20:04

Jeżeli przez wifi to nie przez sieć komórkową. Albo jedno, albo drugie.

#5 serleon

serleon
  • 8 postów

Napisano 08 lutego 2009 - 20:09

No nie zupełnie - pobierając dane przez wifi - Iphone - pobiera jej jednocześnie przez sieć. Ściągając np. 5Mb z Cydii płacisz za to.

#6 Smartek

Smartek
  • 114 postów

Napisano 08 lutego 2009 - 20:11

Rzecz jasna, gdy nie ma tam nic to iPhone nie ma prawa się łączyć, hm? Tak się tylko upewniam, bo akurat iPlus w iPhonie siedzi... (kiedyś mi się z WAPem zamiast GPRS łączyło i też dostałem ciekawie)

#7 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 08 lutego 2009 - 20:23

No nie zupełnie - pobierając dane przez wifi - Iphone - pobiera jej jednocześnie przez sieć.
Ściągając np. 5Mb z Cydii płacisz za to.

Nie spotkałem się z czymś takim :)

Rzecz jasna, gdy nie ma tam nic to iPhone nie ma prawa się łączyć, hm?

Tak się tylko upewniam, bo akurat iPlus w iPhonie siedzi...
(kiedyś mi się z WAPem zamiast GPRS łączyło i też dostałem ciekawie)

Nie rozumiem. Gdzie nie masz nic? Wyjaśnij o co Ci chodzi.

#8 serleon

serleon
  • 8 postów

Napisano 08 lutego 2009 - 20:29

Jeśli się nie spotkałeś to super, ale ja za to zapłaciłem. Nie odbieram poczty i nie sprawdzam pogody, gdy jestem po za zasięgiem wifi. Z cydii ściągam tylko w domu, a płacę :(

#9 Smartek

Smartek
  • 114 postów

Napisano 08 lutego 2009 - 20:47

@krakers - mam pusto w "ogólne > ustawienia sieci > dane przez sieć komórkową", poza tym mam wyłączone 3G i Roaming EDGE. Tak w ogóle to strasznie brakuje mi DualSIM w iPhonie, bo iPlus od października leży na szafce i się marnuje :-(.

#10 serleon

serleon
  • 8 postów

Napisano 08 lutego 2009 - 20:59

Pomysł z skasowanie ustawień sieci jest ok, ale to tylko wyjście awaryjne. Jak dla mnie pozostaje pytanie: Jak Iphone pobiera dane w momencie gdy łączy się przez wifi? Co jest nadrzędne w przypadku aktywnego wifi - ono właśnie czy sieć? Czy połączenie z jednym i z drugim jest używane równolegle?

#11 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 08 lutego 2009 - 21:19

@Smartek: tak, wtedy nie będzie pobierać przez sieć komórkową. @serleon: Jak napisałem jak wifi to nie gsm. Wifi jest nadrzędne. Co masz w ustawienia > pobierz nowe dane?

#12 serleon

serleon
  • 8 postów

Napisano 08 lutego 2009 - 21:24

Pusch mam wyłączone + w pozycji dodatkowe również mam ustawione na ręcznie.

#13 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 lutego 2009 - 23:23

No nie zupełnie - pobierając dane przez wifi - Iphone - pobiera jej jednocześnie przez sieć.
Ściągając np. 5Mb z Cydii płacisz za to.

No to jest największa głupota jaką czytałem w dniu dzisiejszym:)

Jak coś ciągniesz przez Wifi, to nie przez 3G.

Jak masz wyłączone push -> fetch to też telefon nie sprawdza już maili co 15 minut, tylko wtedy, kiedy wejdziesz w "mail" i dasz odśwież

#14 atnamorkeN

atnamorkeN
  • 1 postów

Napisano 14 lutego 2009 - 10:19

Gdy jetes w zasięgu wi-fi, iPhone pobiera TYLKO przez wi-fi. A rachunki as spowodowane tym, ze gdy odblokowujesz "klawiature" iPhone pobiera jakies pakiety- takze a zasisgu wi-fi korzysta wtedy z sieci komorkowej, bo wi-fi aktywuje sie dopiero po kilku sekundach od odblokwania...

#15 matuss

matuss
  • 42 postów
  • SkądKLUCZBORK

Napisano 07 maja 2009 - 11:26

Posiadam iPhone'a z softem 3.0 beta 4 i gdy wlaczam "dane przez siec komorkową" to pokazuje mi się puste pole, co zrobić w takim przypadku? To padło ciągle zżera mi kasę z konta.

#16 Szkudi

Szkudi
  • 41 postów

Napisano 07 maja 2009 - 16:14

Jak w ogóle nie korzystasz z 3G ani EDGE to odpal sobie w Safari Disable EDGE/3G data on iPhone - iphonenodata.com - for free i zablokuj w ogóle te sposoby łączności, zostanie Ci tylko wifi i problem z głowy ;)

#17 ador68

ador68
  • 11 postów

Napisano 07 marca 2010 - 08:48

witam mam ten sam problem łącze się z wifi chodze po cydi a okazuje sie że pobrało dane z internetu i ciekawostka jak wyłącze egde w sb setings to wogóle nie łączy przez wifi

#18 Stasio90

Stasio90

I hear the Angels cry, the calling my name.

• 1 550 postów
  • SkądŁaziska Górne

Napisano 07 marca 2010 - 13:33

kolega post wyżej podał rozwiązanie jak wyłączyć 3G/EDGE (o ile masz iPhone3G), po zainstalowaniu profilu będzie tylko wi-fi. A jak chcesz uparcie przez SBSeeting to zainstaluj dodatek "Toogle Toggle Data" poprawcie mnie jeśli coś przekręciłem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych