Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Konfiguracja do Traktor i Ableton?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 DJ_Armando

DJ_Armando
  • 37 postów

Napisano 08 lutego 2009 - 06:38

witam, prosze o pomoc w doborze konfiguracji otoz zamierzam na moim macbook'u Alu 2GHz 2GB RAM zajac sie tworzeniem muzyki (Ableton, Logic, byc moze tez FL) jednoczesnie chcialbym przeniesc sie na digital DJ'ing, pewnie na traktora z pewnoscia kupie sobie klawiature midi, i jakis kontroler midi do traktora pytanie wiec jest nastepujace: jaka musze kupic karte dzwiekowa by te zadania wytrzymala? no i cena zeby nie byla wygorowana, na caly zestaw klawa+kontroler okolo tysiaca mam co do karty dzwiekowej zielonego pojecia nie mam ile to stoi ale byle nie byla droga zabawe z produkcja dopiero zaczynam, ale i nie chce tez za polroku kupowac nowa karte wiec taka na wyrost doradzcie, prosze :)

#2 DJ_Armando

DJ_Armando
  • 37 postów

Napisano 09 lutego 2009 - 16:36

czy taka karta jest ok? moze mi ktos w koncu powiedziec?prosze :)
M-AUDIO Audiophile USB - Karta dźwiękowa - Poradnik zakupów : porównanie cen, dane techniczne, testy i opinie, nowości i video...

#3 gnb

gnb
  • 89 postów
  • SkądOpole

Napisano 09 lutego 2009 - 17:08

Na M-Audio Audiophile nie pograsz z traktora bo ma ona tylko za malo wyjsc. Nie obsluzy ci monitora/odsluchu/sluchawek. Karta musi miec przynajmniej 4 wyjscia. Na pewno da rade M-audio Fast track pro pod usb kosz ok 750 zl, pod firewire troche drozsza.

#4 DJ_Armando

DJ_Armando
  • 37 postów

Napisano 09 lutego 2009 - 17:12

czyli taka karta do traktora MUSI miec 4 wyjscia? jakies jeszcze godne polecenia przyklady w niewygorowanej cenie?

#5 gnb

gnb
  • 89 postów
  • SkądOpole

Napisano 09 lutego 2009 - 17:38

Musi i nie musi, ale jak chcesz normalnie grac, i chcesz miksowac, to potrzeba do tego podpiac sluchawki zeby slyszec 2-gi kanal.
polecam strone
djtechtools.com

#6 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 09 lutego 2009 - 19:58

Poszukaj gotowych zestawow dla DJa (bundle), bedzie taniej. Karta muzyczna - wiekszosc tych co sa na rynku to "wytrzymaja". Z tego co piszesz wynika, ze potrzebujesz karte z niewielka liczba wejsc (starczy standartowe 2) a wieksza liczba wyjsc.
Rozumiem ze masz napiety budzet, wiec pewnie wyzsza polka odpada (MOTU, Apogee, Edirol, TC Electronic, Presonus itp). Z tanich kart to swojego czasu standartem dla DJow byla taka:
ESI MAYA44 USB | Instrumenty i akcesoria muzyczne firmy Music-Town

po polsku:
ESI Maya 44 USB - djshop.pl . Studio . Korg . Akai . Novation . M-Audio . Roland . Access . Clavia . Cena . Dystrybutor . Dystrybucja .

Jesli chodzi o kontroler i klawe, to masz nieco maly budzet-pytanie, czy potrzebujesz kontrolwra nasladujacego decki czy wystarczy "zwykly" kontroler z galkami. Jesli to drugie, to zainteresuj sie seria nano firmy Korg -
KORG Nano Series Controllers
Za maly szmal mozesz kupic klawe, pady i kontroler.

Tak podaje Ci co mozna kupic za relatywnie niewielki szmal.

#7 macandroll

macandroll
  • 252 postów

Napisano 09 lutego 2009 - 20:07

Ta M-Audio Audiophile USB to legenda home reckordingu. Bardzo dobry produkt. W sumie zależy do czego jej potrzebujesz. Bo jeśli chcesz w domu na niej robić muzę to jest doskonały pomysł. Ale jeśli chcesz mieć dwa różne źródła dźwięku i mieć możliwość niezależnego odsłuchu to ona nie da rady. Np dla DJ, który puszcza kawałek na odsłuchy, ale w słuchawkach szuka innego by połączyć ze sobą i chce słyszeć niezależnie dwa różne źródła dźwięku. Czyli na jednej parze wyjść to co na przodach, a na słuchawkach co innego- wtedy ta karta odpada. Pojęcie miksowania znaczy różne rzeczy. Dj'eje używają go do łączenia muzyki na żywca, a REALIZATORZY tak nazywają czynności studyjne przy nakładaniu efektów, ustalania proporcji między instrumentami itd. Dla Dj karta musi mieć kilka niezależnych wyjść, a dla realizatora to zależy. Jeśli odsłuch jest w domu na monitorach stereo, to wystarcza jedno wyjście + zdublowane słuchawkowe (tzn. powielone, czyli leci na nim to samo co na odsłuchy, ale jest dostosowane do słuchwek). Jeśli realizator chce wysłać odsłuch dla muzyków, tak by Ci mieli dostosowane do własnych potrzeb, to wtedy musi być wielowyjściowa karta z możliwością przekierowywania sygnału. Ale w domowych warunkach, gdy muzyk jest jeden i jeden odłuch, to nie jest konieczne. Musisz dookreślić co chcesz robić. Ta m-audio to znakomita brzmieniowo karta w cenie do 1000zł.

#8 DJ_Armando

DJ_Armando
  • 37 postów

Napisano 09 lutego 2009 - 20:19

generalnie sprawa wyglada tak: jedyne co wiem o kartach to ze potrzebuje karty :) z ktora w polaczeniu z MacBookiem i kontrolerem DJskim moglbym przyjsc do klubu, podlaczyc out do 4-go kanalu mixera i zagrac seta, nie live acta! oczywiscie potrzebuje odsluchu CUE i MASTER, booth monitor idzie z miksera przeciez. w miare mozliwosci doradzcie wiec karte w polaczeniu z kontrolerem (w stylu cdj/vinyl, nie galeczki i fadery ) w domu natomiast robic muzyke, tez zadnych live actow, na sluchawkach i na monitorach stereo. dalej nie rozumiem ile potrzebuje wyjsc i wejsc :/ bardzo prosze o pomoc...

#9 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 09 lutego 2009 - 21:35

No to moze kup sobie kombajn, tzn sterownik DJski z karta w jednym, np takie:
RELOOP Digital Jockey kontroler midi | Instrumenty i akcesoria muzyczne firmy Music-Town
HERCULES DJ Console RMX | Musical instrument and musical equipment from Music-Town
RELOOP Digital Jockey Interface Edition | Musical instrument and musical equipment from Music-Town

itp. Tylko wez je sprawdz, czy dzialaja z Makiem, czy maja te wyjscia co chcesz itd.
Do DJingu takiego jak chcesz to nie polecam karty klasycznej (typu to MAudio) bo to po prostu inne zastosowania.
Te sprzety zazwyczaj maja presety dla Traktora i innego softu tego typu, wiec tylko sie rzuca plik configu i masz juz gotowa mape sterownika w Traktorze ;)

#10 DJ_Armando

DJ_Armando
  • 37 postów

Napisano 09 lutego 2009 - 21:44

aha, czyli takiego reloopa mozna i do produkcji uzywac jako karty?

#11 macandroll

macandroll
  • 252 postów

Napisano 09 lutego 2009 - 22:01

"Interfejs posiada wysokiej klasy 4-kanałowy 16bit/48KHz USB interfejs audio. Dzięki niemu Cyfrowego Dżokeja można podłączyć do PA, słuchawek czy mikrofonu. Ponadto można podłączyć drugie wejście źródłowe jak odtwarzacz CD czy adapter." Skoro dla DJ to Ruczaj wszystko napisał i podał przykłady. Tak ten relop to interfejs audio- czyli zewnętrzna karta dźwiekowa.

#12 DJ_Armando

DJ_Armando
  • 37 postów

Napisano 26 lutego 2009 - 02:18

dzieki juz kupilem sobie bitstream 3x i fast track pro usb

#13 madeonapple

madeonapple
  • 9 postów

Napisano 27 maja 2010 - 19:39

Witam wszystkich.
Własnie takiego tematu szukałem. Jestem nowy na forum i postaram się opisać mój problem.

Podobnie jak kolega wyżej bawię się w DJ'ing. Postanowiłem kupić kartę dźwiękową. Polecono mi Behringera UCA202 ([url=http://www.behringer.com/EN/Products/UCA202.aspx]BEHRINGER: UCA202[/url])
Bardzo dobra karta, jak dla mnie wystarcza. Lecz pojawił się pewien problem. Znalazlem w sieci schemat połączeniowy [url]http://img19.allegroimg.pl/photos/400x300/10/18/59/55/1018595589_1[/url]
Na nim wszystko wyglada okey, podłączam karte pod USB, wyjscie audio z MacBooka do karty i mamy monitor na sluchawkach.
Master wychodzi z karty i teroretycznie jest super.
Kiedy przyszlo do ustawien mam w systemie do wyboru 2 karty:
- USB Behringer
- Wbudowana karta Apple
kiedy wybiore jedna z nich zostaje ona uruchomiona jako domyslna i na niej wypuszczony jest tzw. master.
Przechodzac do Traktora lub Virtual DJ. Program widzi jedna karte z 1 wyjsciem stereo. Jak wiemy potrzebuje rowniez monitora (odsluch).
Drugi kanal jest niedostepny. W ogole nie moge 'dorzucic' drugiej karty do wspolpracy.

I teraz pytanie. Czy istnieje jakis softowe rozwiazanie tego problemu. Np. wiem, ze w Windowsie jest taki jakby manager ktory wszystkie karty dzwiekowe zbiera w jedna wirtualna.
Dzieki temu mamy jedna wirtualna kartę ktora ma np. 3 kanaly.
Oczywiscie oczekuje takiego managera na moje Jabłko.

Z góry dziekuje za pomoc i odpowiedzi.
Dawid

#14 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 30 maja 2010 - 10:07

Na Maku tez masz takieco jak w Windowsie, nazywa sie aggregated audio device. Dokladna instrukcja jak to sie robi jest tutaj:
How to combine multiple audio interfaces by creating an aggregate device on Mac OS X v10.5 Leopard

#15 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 30 maja 2010 - 10:47

O zgrozo jakie wy firmy wymieniacie to az sie wlosy na glowie jeza... Behringer, m-audio... Nie polecam wiem ze zaraz ktos powie ze to dobre firmy dobre ale nie zawsze dobre...

Wiec odpowiem wam w ten sposob. Ktos napisal wczesniej ze musisz miec w karcie muzycznej 4 wyjscia i wyjscie sluchawkowe itp. a po co? skoro przecietny Dj qrwa z 2 cd badz deckow wiec watpie ze ktos z was jest tak dobry jak Carl Cox ktory gra wlasnie z 4 (oczywiscie nie obrazam nikogo). Tak wiec skoro kolega kupil sprzet i kupil fast tracka to troszke zle wydales kase. Uzywalem M-Audio Torq - totalna porazka jakos nie podchodzi i nie jest to samo co Serato SL3 czy poprzednie SL1 - ale i serato mi oobiscie nie podeszlo wiec uzywam od prawie 2 lat traktora ktory jest wrecz niezastapiony. Mogles sie rozejrzec wlasnie za NI Traktor masz opcje Audio 2,4 lub najwyzszy model 8 lub masz zestaw wszsytko ze wszsytkich Traktor Scratch Pro z karta muzyczna Audio 8 2 vinylami i 2 plytami cd co umozliwia granie z 4 zrodel na raz cena cos ponad 2tys zloty, moim zdaniem nie jest to jakas wysoka cena za soft, sprzet oraz reszte rzeczy ktore dostajemy. Wiadomo sa fanatycy Serato jak i Torqa ja promuje Traktora ma o wiele wieksze mozliwosci i zostal dopracowany z duza precyzyjnoscia, Peat Tong go uzywa jak i James Zabiela wiec swiadczy to o czym a co do sterownika to bajka nie trzeba szukac plakac czy jakis sterownik podejdzie i bedzie w pelni zmapowany wystarczy dokupic steronik X1 za 750zloty i robisz nim wszystko!!

odsylam od lektory na strone producenta:

Omawiany wczesniej traktor Scratch Pro:

NATIVE INSTRUMENTS : HOME | HARDWARE AND SOFTWARE FOR MUSICIANS, PRODUCERS, DJS, GUITAR AND BASS PLAYERS

Kontroler X1

NATIVE INSTRUMENTS : HOME | HARDWARE AND SOFTWARE FOR MUSICIANS, PRODUCERS, DJS, GUITAR AND BASS PLAYERS

Interfejs Audio 8 wraz z traktorem PRO

Tutaj przekroj wszystkich produktow dl DJ i producentow od NI:

PS. nie myslic traktora PRO z Traktorem Scratch PRO!!

Jesli macie wszelkie pytanie piszcie na Privie

#16 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 30 maja 2010 - 12:55

Archeologu forumowy, ale zauwazyles ze odpowiadasz juz do nieaktualnego watku?? :) Tamten kolega juz dawno kupil karte i sie zwinal z forum, problemem teraz bylo to: "Czy istnieje jakis softowe rozwiazanie tego problemu. Np. wiem, ze w Windowsie jest taki jakby manager ktory wszystkie karty dzwiekowe zbiera w jedna wirtualna. Dzieki temu mamy jedna wirtualna kartę ktora ma np. 3 kanaly. Oczywiscie oczekuje takiego managera na moje Jabłko." Kolega dostal ode mnie odpowiedz i po sprawie.

#17 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 11 lipca 2010 - 11:45

Ale moze komus sie sprzydadza informacje zanim zalozy nowy ten sam watek bo nie bedzie umial uzywac opcji SEARCH :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych