Karta dźwiękowa.. iMac
Rozpoczęty przez
Spooner
, 07 lut 2009 00:42
9 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 07 lutego 2009 - 00:42
Czytałem tematy na forum, ale dalej mam kilka pytań.
Mam macbooka podstawowego jak w podpisie.. ale to dalej nie jest to. Więc..
Chciałbym spytać :
- Jaką karte dźwiękową ma iMac 20' lub 24'
poprostu chce podłączyć majka, zainstalować fruity loopsa na bootcampie..
Tylko nie wiem czy jest to opłacalne? Na każdym teledysku mac, mac, mac.. Ale czy da się stworzyć małe studio przy małym nakładzie pieniężnym?
No bo patrząc na PC.. to wystarczy ok. podstawowy Intel, 2GB ram, Dobra Karta Dźwiękowa.. podłanczamy wszystko.. elegancko monitor jak ktoś lubi powyżej 20 cali. I można się bawić.
Ale jak to jest w przypadku iMac? Bo wiem że na moim macbooku nie pobawie się raczej
Zresztą.. byłem tego świadom jak go kupiłem.

Napisano 07 lutego 2009 - 01:15
Fabryczne karty dzwiekowe sie nie nadaja. Ale mozna kupic sobie calkiem przyzwoita karte na firewire i wtedy mozna dzialac.
Napisano 07 lutego 2009 - 01:33
Tzn to nie jest tak ze nic nie bedzie slychac. Bedzie. Ale fakt, poza tym wewnetrzna karta iMaka, jak i kazdego kompa do niczego sie w muzyce nie nadaje.
Napisano 07 lutego 2009 - 01:34
Powiem wam tak.. robię sobię rok przerwy od studiów więc będe mieć dużo czasu na zabawę.
Chciałem dokupić sobie monitor do macbooka 24cale.. ale to 1000zł+
myślałem też o karcie dźwiękowej ale to kolejne 400-800zł..
a za swojego MB dostane max. 2000-2500zł więc nie ma sensu..
Tak więc, potrzebuje :
- dośc duży monitor żeby wygodnie mi się wszystko robiło
- dośc szybki komp.. ale karta graficzna priorytetem nie jest na iMacu nei będe grać na 100% czasami coś*tam odpale ale to raczej 4fun, do gier mam xbox'a.. wiec taka hd2600 pro by mi starczyła..
- ram to 4GB bez zastanowienia nawet, chociaż chyba więcej niz 2,5GB ram nei wykorzystawałem chyba że na VM Ware mam odpalonego Windowsa
- strasznie lubię dźwięk i amatorsko nagrywam.. więc karta dźwiękowa by sie nadawała. Ale znowu nie musze mieć karty za 2000zł.. Tym co nagrywam w żaden sposób nie chce zarabiać, wydaje płyte poprostu nielegal, która dla wielu nigdy nie powstanie więc spoko...
Ale znowu potrzebuje obsługiwać programy muzyczne jak Fruity Loops czyli chce żeby wszystkie wtyczki itd działały mi.
myśle o iMac 20 cali lub.. iMac 24 ( drogi ;/ .. )
iMac 20 cali
hd 2600 pro
4GB ram
250GB lub 320GB dysk
Chciałem dokupić sobie monitor do macbooka 24cale.. ale to 1000zł+
myślałem też o karcie dźwiękowej ale to kolejne 400-800zł..
a za swojego MB dostane max. 2000-2500zł więc nie ma sensu..
Tak więc, potrzebuje :
- dośc duży monitor żeby wygodnie mi się wszystko robiło
- dośc szybki komp.. ale karta graficzna priorytetem nie jest na iMacu nei będe grać na 100% czasami coś*tam odpale ale to raczej 4fun, do gier mam xbox'a.. wiec taka hd2600 pro by mi starczyła..
- ram to 4GB bez zastanowienia nawet, chociaż chyba więcej niz 2,5GB ram nei wykorzystawałem chyba że na VM Ware mam odpalonego Windowsa
- strasznie lubię dźwięk i amatorsko nagrywam.. więc karta dźwiękowa by sie nadawała. Ale znowu nie musze mieć karty za 2000zł.. Tym co nagrywam w żaden sposób nie chce zarabiać, wydaje płyte poprostu nielegal, która dla wielu nigdy nie powstanie więc spoko...

Ale znowu potrzebuje obsługiwać programy muzyczne jak Fruity Loops czyli chce żeby wszystkie wtyczki itd działały mi.
myśle o iMac 20 cali lub.. iMac 24 ( drogi ;/ .. )
iMac 20 cali
hd 2600 pro
4GB ram
250GB lub 320GB dysk
Napisano 07 lutego 2009 - 19:10
Nadal nie napisałeś jakie masz wymagania. Tzn. co chcesz nagrywać- jakie źródło dźwieku?
A może chcesz jechać na samych samplach, ewentualnie bawić się intrumentami wirtualnymi.
Twój macbook spokojnie pociągnie nawet znaczne sesje. Przecież nagrania robiło sie w czasach gdy były pentium 3 i wcześniej.
Na centrino 1.5 robiłem zaawansowane sesje z akustycznymi instrumentami i wtyczkami.
Ważną sprawą jest aby posiadać drugi dysk i nie robić nagrań na systemowym.
Co do karty to wszystko zależy jakie źródla chcesz nagrywać i jakich i ile wejść/wyjść potrzebujesz.
Co do niedrogich kart to są emu0404 itd.
Tu masz pomocnika:
Home Recording Soundcard Wizard / Audio Interface Search Tool
A co imacka to tak naprawdę rozbudowany laptop. Rózni sie tylko dyskiem 3.5 cala i większym monitorem. Reszta to takie same rozwiązania mobilne i podobna wydajność do laptopa.
Co innego mac pro.
Ale dla pocieszenia powiem, że ma moim MBP 2.2 robię zaawansowane nagrania na kilkadziesiąt tracków w Logicu razem z wirtualnymi instrumentami i jeszcze nie zatkałem kompa.
Na razie działam na karcie emi6/2 usb (kiedyś dołączanej do Logica) i m-audio black box.
Jeszcze nie udało mi się odpalić emu 1616 na którą to nie ma sterów na maka. Ale mam kilka pomusłów.
Jeśli chodzi o wbudowane karty dźwiękowe, to coś da się na nich robić. Core audio jest na nich przyjaźniejsze niż ASIO. W logicu da siue nawet grać na instrumentach virtualnych na 32 samplach!
Ale z audio nie jest juz tak dobrze.
Ale jeśli chcesz FL, to jestes skazany na ASIO i możesz raczej zapomnieć o zintegrowanej- chociaż można pobawić się asio4all (takie darmowe sterowniki). Na zintegrowanej są koszmarne opóźnienia (jeśli chodzi o vst) i problemy z pracą na niektórych programach.
P.S.- co to znaczy wydawanie płyty nielegal?
Ciekawe ile takich nagrałem
A może chcesz jechać na samych samplach, ewentualnie bawić się intrumentami wirtualnymi.
Twój macbook spokojnie pociągnie nawet znaczne sesje. Przecież nagrania robiło sie w czasach gdy były pentium 3 i wcześniej.
Na centrino 1.5 robiłem zaawansowane sesje z akustycznymi instrumentami i wtyczkami.
Ważną sprawą jest aby posiadać drugi dysk i nie robić nagrań na systemowym.
Co do karty to wszystko zależy jakie źródla chcesz nagrywać i jakich i ile wejść/wyjść potrzebujesz.
Co do niedrogich kart to są emu0404 itd.
Tu masz pomocnika:
Home Recording Soundcard Wizard / Audio Interface Search Tool
A co imacka to tak naprawdę rozbudowany laptop. Rózni sie tylko dyskiem 3.5 cala i większym monitorem. Reszta to takie same rozwiązania mobilne i podobna wydajność do laptopa.
Co innego mac pro.
Ale dla pocieszenia powiem, że ma moim MBP 2.2 robię zaawansowane nagrania na kilkadziesiąt tracków w Logicu razem z wirtualnymi instrumentami i jeszcze nie zatkałem kompa.
Na razie działam na karcie emi6/2 usb (kiedyś dołączanej do Logica) i m-audio black box.
Jeszcze nie udało mi się odpalić emu 1616 na którą to nie ma sterów na maka. Ale mam kilka pomusłów.
Jeśli chodzi o wbudowane karty dźwiękowe, to coś da się na nich robić. Core audio jest na nich przyjaźniejsze niż ASIO. W logicu da siue nawet grać na instrumentach virtualnych na 32 samplach!
Ale z audio nie jest juz tak dobrze.
Ale jeśli chcesz FL, to jestes skazany na ASIO i możesz raczej zapomnieć o zintegrowanej- chociaż można pobawić się asio4all (takie darmowe sterowniki). Na zintegrowanej są koszmarne opóźnienia (jeśli chodzi o vst) i problemy z pracą na niektórych programach.
P.S.- co to znaczy wydawanie płyty nielegal?

Ciekawe ile takich nagrałem

Napisano 08 lutego 2009 - 13:07
Wiem wiem.. juz odpalałem FL'a ..
przy Asio też są delikatne opóźnienia ale widać to tylko gdy gra się na pianienie w piano roll.
No tak.. ale wiesz:D Z drugiej strony MB ma słabszą karte graf. nie wszystkie komponenty grają*mi, powiedzmy że narazie na pożyczonym Logicu gram.. zanim kupiłbym swojego chce poznać program z grubsza i zobaczyc czy się w nim obsłuże.. i powiem wam że dość*łatwy jest
No taak.. zewnętrzny dysk tylko wiesz.. Pisałem tematy że jaki dysk zewnetrzny.. Jaki monitor podlaczyc drugi do MB.. Czy mozna zmienic Nagrywarke DVD..
I tak stwierdzilem ze na CIACHtyle zmian jak cena zmian będzie w jakimś stopniu zbliżona do ceny nowego iMac'a
przy Asio też są delikatne opóźnienia ale widać to tylko gdy gra się na pianienie w piano roll.
No tak.. ale wiesz:D Z drugiej strony MB ma słabszą karte graf. nie wszystkie komponenty grają*mi, powiedzmy że narazie na pożyczonym Logicu gram.. zanim kupiłbym swojego chce poznać program z grubsza i zobaczyc czy się w nim obsłuże.. i powiem wam że dość*łatwy jest

No taak.. zewnętrzny dysk tylko wiesz.. Pisałem tematy że jaki dysk zewnetrzny.. Jaki monitor podlaczyc drugi do MB.. Czy mozna zmienic Nagrywarke DVD..
I tak stwierdzilem ze na CIACHtyle zmian jak cena zmian będzie w jakimś stopniu zbliżona do ceny nowego iMac'a

Napisano 08 lutego 2009 - 20:25
Do imaca też będziesz potrzebował drugi, zewnętrzny dysk.
Oczywiście są tacy którym wystarcza systemowy- czy to na MB czy imacu. Ale to kwerstia bezpieczeństwa danych i obciążania systemu.
Co do reszty skoro tak wszystko pożyczasz, to może Tobie też ktoś pożyczy kartę dźwiękową?
A co do wymiany MB na Imaca, to widać, że tylko szukasz powodu i nikt nie będzie Ciebie powstrzymywał, bo do codziennych aplkacji Imac jest o wiele przyjemniejszym kompem.
MB jest mniejszy i to jego jedyna zaleta.

Napisano 08 lutego 2009 - 20:45
Wiesz.. szukam okazji.. tak czy inaczej nie wymienił bym go a postawiło obok. I stało by się*to za około dopiero ponad miecha.. więc..
I składa się*na to pare rzeczy czy będe sie uczyć czy pójde do roboty 
Pozatym macbook jest świętną sprawą, przenośną.. z pracowaniem w domu już gorzej;D
https://ssl.allegro....ll_komplet.html
to też nie jest głupi bajer..

Pozatym macbook jest świętną sprawą, przenośną.. z pracowaniem w domu już gorzej;D
https://ssl.allegro....ll_komplet.html
to też nie jest głupi bajer..
Napisano 05 lutego 2010 - 21:11
Ja mam nastepujacy problem.
Wlasnie zainstalowalem jako drugi system Winde 7 i po instalacji nie dzialaja mi glosniki w iMacu pod Winda.
Pod OSX wszystko ok.
Dlatego tez moje pytanie bo moze jakies sterowniki do karty pod Winde trzeba wrzucic?
Ktos wie jaka tu karta siedzi w sensie iMac 24'?
Napisano 06 lutego 2010 - 13:30
Wez sobie karte od Maudio Fast Track do tego kup monitory Alesis M1 520 za 800 zloty i masz wydane 1200 zeta i bardzo dobry zestaw do home studio
Wystarczajace. A FL zastap abletonem no chyba ze znasz FL w 100% to juz co inneog bo trzeba sie uczyc od poczatku wszystkeigo na nowym programie jesli nie znasz to przesiadaj sie na Logica szybko bo to potezny DAW do sklecania projektow

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych