Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Czy moge polaczyc 2 komputery za pomoca wifi?

• Please log in to reply
18 replies to this topic

#1 vendisse

vendisse
  • 1190 posts

Posted 06 February 2009 - 18:41

Czy macbooka (stary bialy model) polacze z PC za pomoca wifi? Nie doszukalam sie na forum. Chodzi o to czy warto kupowac adapter wifi do PC na usb- chce uzywac macbooka jako dysk zewnetrzny na ktorym trzymam pliki ale moc pracowac na nich na pc lub przynajmniej miec szybki do nich dostep. Bluetooth niestety nie spelnia w ogole swojej roli(nie dziwie sie ze apple nie korzysta z niego w iPhone bo i po co?).

#2 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 06 February 2009 - 19:26

poszukaj, naprawdę są już odpowiedzi

#3 loly

loly
  • 961 posts

Posted 06 February 2009 - 20:14

ale uzywac macbooka jako dysku zew. toz to profanacja ;)

#4 fascik

fascik
  • 626 posts
  • SkądRyki

Posted 06 February 2009 - 20:19

Czy macbooka (stary bialy model) polacze z PC za pomoca wifi?

Jeśli PCet nie ma WiFi to nie połączysz 2 mediów w ten sposób. Najtaniej, najpewniej i najrozsądniej - zakupić jakiś router 802.11g (od 80 zł) ze switche. PC podpiąć do switcha a Maka do WiFi.
Ewentualnie krosowym kablem można spiąć obie maszynki. No i na koniec adapter USB WiFi G lub N i sieć Ad-hoc.

No i popieram zdanie przedpiściów - profanujesz Macbooka ;)

#5 Tojot

Tojot
  • 1187 posts

Posted 06 February 2009 - 22:02

maci nie potrzebują crosowanych kabli ... same crosują je sobie w locie

#6 fascik

fascik
  • 626 posts
  • SkądRyki

Posted 06 February 2009 - 22:03

maci nie potrzebują crosowanych kabli ... same crosują je sobie w locie

Tak, tylko Windows jest nieprzewidywalny ;)

#7 owz

owz
  • 3360 posts
  • SkądPoznań

Posted 06 February 2009 - 22:07

Czy macbooka (stary bialy model) polacze z PC za pomoca wifi? Nie doszukalam sie na forum.
Chodzi o to czy warto kupowac adapter wifi do PC na usb- chce uzywac macbooka jako dysk zewnetrzny na ktorym trzymam pliki ale moc pracowac na nich na pc lub przynajmniej miec szybki do nich dostep.
Bluetooth niestety nie spelnia w ogole swojej roli(nie dziwie sie ze apple nie korzysta z niego w iPhone bo i po co?).

Hint:

Poszukaj o sieciach Ad-Hoc, udostępniania plików mac - windows. Na prawdę odpowiedzi na tym forum już wielokrotnie były :)

#8 vendisse

vendisse
  • 1190 posts

Posted 06 February 2009 - 22:39

Nie mam windowsa. Nie mam tez linuxa na PC. Reszte sobie dopowiedzcice bo nie chce lamac regulaminu:) Router to to jest jakies rozwiazanie, tyle ze pare razy drozsze niz zakup np adaptera do pc. Wiec moje pytanie brzmi - czy da sie to fizycznie zrobic - wystarczyloby chyba opcja SHARE THIS FOLDER z macbooka zeby PC sobie go uzywal do pracy - am I right? Tak jakw przypadku blusruta... Nie chodzi o to aby uzywac macbooka jako dysku zewn. tylko o to ze w domu pracuje na PC i bardzo czesto zapominam zgrac pliki na macbooka ktorego uzywam w szkole, pozatym jest to czasochlonne. A tak wszytsko byloby na dysku macbooka i przez wifi mysle ze predkosc wystarczylaby zbey na tym normalnie pracowac(dlatego nie wchodzi w gre np pamiec flash:)

#9 owz

owz
  • 3360 posts
  • SkądPoznań

Posted 06 February 2009 - 22:41

AD-HOC!!!!!!!!!!

#10 fascik

fascik
  • 626 posts
  • SkądRyki

Posted 06 February 2009 - 22:50

Wiec moje pytanie brzmi - czy da sie to fizycznie zrobic - wystarczyloby chyba opcja SHARE THIS FOLDER z macbooka zeby PC sobie go uzywal do pracy - am I right?

Masz rację :)

mysle ze predkosc wystarczylaby zbey na tym normalnie pracowac(dlatego nie wchodzi w gre np pamiec flash:)

Przy 802.11g użyteczna prędkość to 10-15 Mb/s. Wszystko zależy od wydajności chpisetu jaki będzie miał adapter USB do PC.

#11 JędrekMac

JędrekMac
  • 1712 posts
  • SkądŁódź

Posted 06 February 2009 - 23:05

A czy windows poradzi sobie z formatowaniem dysku Makowym? A nie fat32 ani ntfs?

#12 fascik

fascik
  • 626 posts
  • SkądRyki

Posted 06 February 2009 - 23:07

A czy windows poradzi sobie z formatowaniem dysku Makowym? A nie fat32 ani ntfs?

Jeśli poleci z udostępnianiem po SMB to nie będzie problemów - czyli klasyczne udostępnianie bez kombinowania z Bonjour.

#13 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1639 posts
  • SkądPlewiska

Posted 07 February 2009 - 20:59

Propozycja, pracuje na Mac'u i niech PC służy jako dysk zewnętrzny. Choć nie wiem czy ja bym chciał mieć taki wielki, brzydki i z tak awaryjnym systemem zewnętrzny HDD ;)

#14 vendisse

vendisse
  • 1190 posts

Posted 07 February 2009 - 21:16

mam rdzeniowy 2,8ghz intel na PC, i 2ghz duo na macbooku what do you think?:) nie mowiac o monitorze etc.

#15 jabłek

jabłek
  • 622 posts

Posted 07 February 2009 - 21:22

Czy on piszac za poprzedniej stronie że nie ma ani windowsa ani Linuxa na PC chcial powiedzieć że ma na nim FreeBSD albo Mac OS X (stawiam na drygie)

#16 majksee

majksee

The Funny Man

• 1816 posts
  • SkądLublin

Posted 07 February 2009 - 21:38

jabłek,
ONA, nie on :P
( MyApple.pl - Zobacz profil: vendisse )

#17 vendisse

vendisse
  • 1190 posts

Posted 07 February 2009 - 21:40

trafiles w sedno, jablek;)

#18 jabłek

jabłek
  • 622 posts

Posted 07 February 2009 - 21:42

Przepraszam za bład:oops:

#19 Tojot

Tojot
  • 1187 posts

Posted 09 February 2009 - 01:01

Tak, tylko Windows jest nieprzewidywalny ;)

co prawda to prawda ... ale zwykłe wyłączenie i włączenie karty sieciowej pod windą jak dotąd zawsze mi wystarczało

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users