Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone jako drogowy antyradar? Nie ma problemu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
40 odpowiedzi w tym temacie

#1 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 06 lutego 2009 - 16:39

[NEWSHUGE]http://farm4.static.flickr.com/3449/3257562037_4c83459e47_o.jpg[/NEWSHUGE]
Kolejny dowód na to, że iPhone to nie tylko telefon i funkcje internetowe - telefon od Apple może pełnić rolę także innego bardzo pożytecznego narzędzia dla każdego kierowcy - drogowego antyradaru.

Wszystko dzięki aplikacji stworzonej przez dwa niemieckie portale poświęcone tematyce samochodowej nawigacji. Sam pomysł jest bardzo prosty - wyślij e-maila do administratorów portalów o miejscu, gdzie natrafiłeś na radar - wpis zostanie dodany do ogromnej bazy danych, w której znajduje się już około 40 000 radarów.

Baza danych obejmuje: Andorę, Austrię, Belgię, Czechy Danię, Finlandię, Francję, Niemcy, Irlandię, Włochy, Luksemburg, Holandię, Norwegię, Portugalię, Hiszpanię, Szwecję, Szwajcarię, Wielką Brytanią, a także Polskę.

Poglądowa mapa zasięgu poniżej:

Dołączona grafika

[NEWSINDEXHUGE]http://farm4.static.flickr.com/3391/3258391422_986e128146_o.jpg[/NEWSINDEXHUGE]
[NEWSINDEXSMALL]http://farm4.static.flickr.com/3351/3258391480_bcd82ec97b_o.jpg[/NEWSINDEXSMALL]

Jak to działa?

Aplikacja w prosty sposób wyświetla wszystkie potrzebne dane na ekranie iPhone'a - jaki jest limit prędkości na danym odcinku drogi a także prędkość samochodu kierowcy. Kiedy na drodze znajduje się radar jesteśmy o tym informowani - na ekranie pojawia się odpowiedni button - co ciekawe, program rozróżnia radary stacjonarne od popularnych policyjnych „suszarek” i potrafi pokazać, jak blisko danego radaru znajduje się auto.

OI-Warner można zakupić w cenie 4,99 euro TUTAJ Program działa tylko z iPhone'em 3G. Aplikacja nie jest niestety jeszcze dostępna w polskim App Store.

Źródło i więcej informacji TUTAJ

#2 gucorek

gucorek
  • 596 postów
  • SkądStalowa Wola

Napisano 06 lutego 2009 - 17:08

[NEWSHUGE]http://farm4.static.flickr.com/3449/3257562037_4c83459e47_o.jpg[/NEWSHUGE]
Kolejny dowód na to, że iPhone to nie tylko telefon i funkcje internetowe - telefon od Apple może pełnić rolę także innego bardzo pożytecznego narzędzia dla każdego kierowcy - drogowego antyradaru.

To dopiero cud. To się nazywa dobra kampania. Prosze jak jedziemy gdzieś w nieznane to będziemy raczej chieli mape bo i tak 90km/h jechać nie będziemy skoro nie wiemy kiedy skręcić i gdzie.No ale przecież na WM, SYMBIAN I JAVE to już jest z mapami. No ale to iphone... tutaj kierowcy znają wszystkie drogi europejskie:lol:

#3 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 06 lutego 2009 - 17:09

ta tylko nie można go kupić jakby ktoś chciał

#4 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 06 lutego 2009 - 17:12

To dopiero cud. To się nazywa dobra kampania. Prosze jak jedziemy gdzieś w nieznane to będziemy raczej chieli mape bo i tak 90km/h jechać nie będziemy skoro nie wiemy kiedy skręcić i gdzie.No ale przecież na WM, SYMBIAN I JAVE to już jest z mapami. No ale to iphone... tutaj kierowcy znają wszystkie drogi europejskie:lol:

No pewnie, bo symbian jest lepszy -tez jest od 1,5 roku na rynku a wczesniej nie mial nic do czynienia z telefonami.

#5 vlodeck

vlodeck
  • 91 postów

Napisano 06 lutego 2009 - 17:16

Z doswiadczenia wiem, ze gdy ktos ma palmtopa (np. na WM) z gps'em i mapami to rzadko wlacza nawigacje gps, gdy jezdzi po znanych mu odcinkach. Jesli juz korzysta, to tylko zeby go ostrzegalo o radarach. Tutaj zostalo to ograniczone wlasnie do samych radarow - moim zdaniem dobry pomysl. Limit ograniczenia predkosci na drodze bedzie bardzo niedokladny, wiec to raczej jako ciekawostka. Co prawda funkcja ostrzegania o radarach jest dosc stara dla ludzi z Windows Mobile (iGO, Automapa, TomTom), ale nie zmienia to faktu, ze milo zobaczyc to na iP.

#6 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 06 lutego 2009 - 17:16

niedostępny w appstore wiecie może czemu

#7 audiopain

audiopain
  • 332 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 lutego 2009 - 17:35

hm, a nie latwiej po prostu przestrzegac ograniczen predkosci? ;)

#8 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 lutego 2009 - 17:37

Taką funkcję to miałem w Nokii, ale miło że coś takiego się pojawiło ... tylko gdzie mój iPhone 3G? :(

#9 insekt

insekt
  • 362 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 lutego 2009 - 17:58

Hehehe "działa tylko z iPhone'm 3G" a na screenach na górze mamy 2G :P

#10 jabłek

jabłek
  • 622 postów

Napisano 06 lutego 2009 - 18:02

Bo to jest robione w programie graficznym :)

#11 insekt

insekt
  • 362 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 lutego 2009 - 18:04

Bo to jest robione w programie graficznym :)

Naprawde?? :lol: to da się coś takiego? Ło jakie to ludzie mądre dzisioj!

#12 nielololek

nielololek
  • 706 postów
  • SkądPolska

Napisano 06 lutego 2009 - 18:18

Przecież było już coś podobnego o nazwie Cams Ahoy! Europe .

#13 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 06 lutego 2009 - 18:35

widzę, że Polska ma nie złe pokrycie tych fotoradarów :lol:

#14 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 06 lutego 2009 - 18:38

mam pytanie ściągnęliście ten programik?

#15 czeczot

czeczot
  • 54 postów
  • SkądGdynia

Napisano 06 lutego 2009 - 18:46

tak, bez problemu

#16 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 06 lutego 2009 - 19:26

podaj lokalizacje us appstore nie ma

#17 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 06 lutego 2009 - 19:37

Ja polecam program "Speed Cameras" trochę tańszy i ma te same funkcje, sam używam.
Link do AppStore: http://itunes.apple....=303062163&mt=8

---- Dodano 06-02-2009 o godzinie 19:39 ----

program rozróżnia radary stacjonarne od popularnych policyjnych "suszarek" i potrafi pokazać, jak blisko danego radaru znajduje się auto.

Taa ciekawe skąd aplikacja ma wiedzieć gdzie jest patrol policji...

#18 Darson

Darson
  • 173 postów

Napisano 06 lutego 2009 - 19:54

No tak...miała być dobra nawigacja już daawno i nie ma - jak dobrze pamiętam, to w czerwcu prezentowali jakiś program, chyba tomtom. Jakby ten program skorzystał z obecnych wielu map i baz fotoradarów, to jeszcze byłby sens. Dodawać wszystko od nowa i to na programik bez map jak dla mnie nie ma sensu. Nawet użytkownicy automapy, tom toma czy innych nie wyrabiają się z ilością fotoradarów w Polsce i nie ma wszystkich - co chwilę nowy wyrasta. Widzę, że ludzie na siłę starają się znaleźć coś pozytywnengo... jak się zna drogę, to można zapamiętać gdzie były radary ;) Muszę przyznać, że uśmiałem się jak zobaczyłem ten tytuł. Takie urządzenia nigdy też nie zastąpią prawdziwego antyradaru, cb i rozsądkowi. Jadąc przez warszawę urządzenie tego typu praktycznie wariuje, co chwilę fotoradar i możliwa kontrola...I też nigdy nie wychwyci wszystkiego, bo policjanci mają przenośne fotoradary i wideoradary.

#19 Olek4

Olek4
  • 592 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 lutego 2009 - 21:57

Polecam w Appstore program Trapster - http://itunes.apple....=290629277&mt=8

Jest darmowy i działa znakomicie.

#20 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 lutego 2009 - 22:46

hm, a nie latwiej po prostu przestrzegac ograniczen predkosci? ;)

:lol: :lol: :lol: :lol: Nie no spoko, przestrzegasz?:lol: :lol: :lol:

Nie mówię, żeby nie wiadomo jak zapierniczać ale np 40 na dwupasmówce to trochę przegięcie:lol:

#21 debiannet

debiannet
  • 53 postów

Napisano 06 lutego 2009 - 23:15

Zapomnieliście tylko dodać że antyradary są przenoszone, działa to na tej zasadzie: We Wrocławiu jest zamontowanych 200 budek na radar a w nich zaledwie 5 antyradarów, reszta budek jest pusta, teraz to się troche zmieniło bo kupili nowe ale nawet po zakupach około 70% stacji roboczych jest pusta, Antyradar jest montowany w stacji np. na 7 dni po czym pzenoszą go w inne miejsce, pracowałem przy montowaniu stacji i wiem od kuchni jak to działa. Ta aplikacja to nie antyradar tylko baza budek, mało skuteczna, osobiście używam uzrądzenia antyradar Cobra XRS wykrywa wszystko co mierzy prędkość oraz światła strobowe, nie ma co się oszukiwać tak samo będzie działać ta aplikacja jak wykrywacz kłamstw ;'))

#22 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 07 lutego 2009 - 00:24

Taa? A ja myślałem że to ludzie mają antyradary a policja radary... hmm :lol: Ale tak jak się jedzie gdzieś w drogę(gdzie się nie wie gdzie są radary) to nic nie zastąpi tego zestawu: iphone informujący o fotoradarach w pobliżu i cb radio ;)

#23 --Nuta--

--Nuta--
  • 89 postów

Napisano 07 lutego 2009 - 01:37

a wczoraj jadąc z warszawki do wrocławia rozmawiałem z kolegą o tym że fajnie by było mieć taki antyradar w komórce. więc jak przeczytałem tytuł to aż się uśmiechnąłem, ale jak się okazało to jest zwykły spis skrzynek - taki sam w funkcjonalności jak ten dodany do mojego garmina na nokii i do wielu nawet najtańszych GPS'ów z możliwością ładowania POI. Zaraz jednak odezwały się głosy że to rewolucja, bo właściwie kto dziś używa nawigacji? przecież każdy zna drogi więc iphone jest wspaniały bo daje nam dokładnie to czego nam trzeba. Szkoda że oddzienie działu iphone od reszty tego portalu nie jest rozdziałem totalnym.

#24 TigerStyle

TigerStyle
  • 1 385 postów
  • SkądBournemouth / Łódź / Planeta

Napisano 07 lutego 2009 - 09:31

Cams Ahoy! - ja za darmo jeszcze miałem teraz kosztuje 0.59 funciaka. w UK sprawdza się bardzo dobrze.

#25 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 07 lutego 2009 - 13:42

Na drodze z Tychow do Katowic jest jeden rada po drugim w odleglosci okolo 300 metrow :D Mam antyradar w samochodzie (coz, dziala dopiero gdy sygnal jest wyslany wprost na nas...) ale ani razu mi nie "piknal" ze cos tam jest. Do tego te piekne zasilane z bateri slonecznych napisy Kontrola Radarowa :D:D:D:D Zakupilem wlasnie iphona 2g bo gps ostro kuleje w iP 3g (na symbianie w nokii e50 - btw uciekac od jej wolnego procka - mam program Garmin i gsp firmy Pentagram - dziala dobrze, czemu ciagle na iP nie ma tak dobrych programow? ;/ )

A czy ktos ma to:

https://www.orangega...2&products_id=1

i wie czy z tym takze bedzie to dzialac?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych