jak zabezpieczyć router/sieć domową?
Napisano 04 lutego 2009 - 14:18
Napisano 04 lutego 2009 - 14:34
Dla sieci bezprzewodowej musisz wybrać szyfrowanie, Polecam WPA TKIP, z racji, że mniej obciąża pasmo od WPA2.
Do tego wpisujesz wybrany przez Ciebie klucz/hasło i dajesz zapisz. Musisz ponownie dodać komputery do sieci, przy czym tym razem zapytają o hasło dostępowe.
---- Dodano 04-02-2009 o godzinie 16:40 ----
Poczytaj manual konfiguracyjny od linksysa, zazwyczaj sprowadza się to do tego żeby zalogować się do panelu administracyjnego routera i wejść w Advanced options lub Security options.
Dla sieci bezprzewodowej musisz wybrać szyfrowanie, Polecam WPA TKIP, z racji, że mniej obciąża pasmo od WPA2.
Do tego wpisujesz wybrany przez Ciebie klucz/hasło i dajesz zapisz. Musisz ponownie dodać komputery do sieci, przy czym tym razem zapytają o hasło dostępowe.
Napisano 04 lutego 2009 - 22:53
Napisano 04 lutego 2009 - 23:04
WItam,
szukałem odpowiedzi w archiwum ale ni znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Kilka dni temu kupiłem router Linksys. przeszedłem proces instalacji i towrzenia sieci i net działa zarówno na Imacu jak i Na latopie PC. Problem polega na tym, że nie mam pojęcia jak zabezpieczyć go przed dostępem z zewnatrz? Jak klikam ikonę Airport widze wszystkie sieci sąsiadów ze znakiem kłó∂ki obok, jedynie moja jest niezabezpieczo na w żaden sposób. Może ktos mi to wyjasnic krok po kroku? Pozdrawiam
napisz jaki masz router to może Ci pomogę:?:
Napisano 05 lutego 2009 - 10:26
Napisano 05 lutego 2009 - 11:27
Napisano 05 lutego 2009 - 18:02
to ja tylko napiszę że pod sieć z ukrytym SSID łatwiej się podszyć :-)
Nie chodzi o to czy ktoś chce się pod jakąś sieć podszywać czy nie ale o generalne zasady przy konfigurowaniu ustawień sieci bezprzewodowych.
Pojęcie niewidzialnej sieci nie istnieje, gdyź jakikolwiek sniffer czy skaner wifi pokazuje wszystkie zarówno te o widocznym jak i te o niewidocznym ssid.
Jak ktoś jest zdeterminowany do przejęcia kontroli nad siecia zrobi to bez względu na jej widoczność i ustawienia.
:wink:
Napisano 05 lutego 2009 - 18:42
Napisano 05 lutego 2009 - 18:47
Napisano 05 lutego 2009 - 20:13
No właśnie próbuję powiedzieć, że jest to zła zasada ...Nie chodzi o to czy ktoś chce się pod jakąś sieć podszywać czy nie ale o generalne zasady przy konfigurowaniu ustawień sieci bezprzewodowych.
...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych