Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wi-Fi w iPhone nie podświetlone brak możliwości włączenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 basters5

basters5
  • 4 postów

Napisano 04 lutego 2009 - 01:03

Witam
Ludzie błagam o pomoc. Mój IP śmiga na 2.2.1 korzystałem z Wi-Fi bez problemu, nagle na następny dzień WI-FI w telefonie zostało wyłączone.(próbowałem z JB i bez i nic. A w ustawieniach nie można nic zrobić bo jest nieaktywne (brak sieci WI-FI) Robiłem już chyba wszystko. Restore, na nowo całość, aktualizacja z 2.1 do 2.2.1 nic nie działa.W domu łącze przez WI-FI wszystkie urządzenia w biurze też mam dostępne chyba z 4 sieci, ale co z tego jak nie mogę nawet włączyć wi-fi
Bardzo proszę o pomoc. mój mail ( basters5@wp.pl )
Pozdrawiam
Basters

#2 robertk572

robertk572
  • 1 109 postów
  • SkądNEW YORK

Napisano 04 lutego 2009 - 01:32

-mialem ten sam problem. A juz myslalem ze zarznolem mojego 1 iPhona-a byl to ten 4GB-absolutnie pierwszy na rynku w sprzedazy i ja go mialem! Ale poradzilem sobie:tu masz tutorial: Wifi Fixer SWIFI is an example of a “fakeblanked serial payload”. It examines your wifi calibration tables and corrects them if necessary. It doesn't require a baseband erase and is very quick, but it requires you to be fakeblanked. The BootNeuter application (part of the pwnage release by the Dev Team) lets you quickly go back and forth between fakeblanked and normal. When do I need this fix? The tool fixes the grey wifi problem - when your phone can make and receive calls but wifi (and/or bluetooth) is grey. This happens when your baseband nvram gets corrupted for some reason (like some buggy unlocking programs). You can check if your phone's baseband nvram is corrupted using ibooter. Connect to your phone, give the command radio readnvram and check if you see 3 mac addresses (wifi, bluetooth, ethernet), wifi calibration checksum and build tag. If you dont see one of the fields you should use the tool. If you see all the fields but are experiencing the grey wifi problem you probably have another issue and we dont advise you to use this tool. CAUTION! This fixer should not be used unless you have the grey wifi problem described above! Installation and usage To run this utility: Become fakeblanked by using BootNeuter (set FakeBlank to ON before selecting Flash). Download the archive swifi.zip, unzip it, and transfer it to your iPhone. You can either bundle it into a custom ipsw via PwnageTool, or use something like iphuc. Make sure swifi has execute permission (chmod +x swifi). Log into your iPhone via VT100 terminal application as root Unload your CommCenter (otherwise you'll probably see “Error 0xffffffff” from swifi). launchctl unload /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.CommCenter.plist killall -9 CommCenter Run the swifi tool. It should complete in less than 3 seconds. If you've manually changed your wifi MAC address via ibooter, or if you've had your wifi MAC address changed on you by a buggy unlocker, change it back to its original value. If swifi reports “actions taken”, reboot your iPhone to use the new tables. You may also need to do “Settings→General→Reset→Reset Network Settings” Here's an example run, used on an iPhone whose tables I had previously intentionally corrupted: # swifi wifi fixer by MuscleNerd, gray, and the iPhone Dev Team Actions taken: Backup table checksum was corrected Active table was restored from backup After a reboot, my wifi button was no longer grey and swifi reports good tables: # swifi wifi fixer by MuscleNerd, gray, and the iPhone Dev Team Nothing to fix!

#3 basters5

basters5
  • 4 postów

Napisano 04 lutego 2009 - 23:47

Brak WI-FI kurecze z moim angielskim nie jest najlepiej możesz wytłumaczyć jak to zrobić? Z góry dziękuję

#4 kraxz

kraxz
  • 341 postów
  • SkądPrudnik, Poland

Napisano 09 marca 2009 - 23:13

witam mam ten sam problem i instrukcja nie jest ciezka lecz zawiesilem sie na : Download the archive swifi.zip, unzip it, and transfer it to your iPhone. You can either bundle it into a custom ipsw via PwnageTool, or use something like iphuc. Make sure swifi has execute permission (chmod +x swifi). niewiem jak dolaczyc ten programik przez PwnageTool jako ze niema go w zadnym repo moze jakas podpowiedz jak mam go wrzucic do ipsw jak mam ten pliczek juz rozpakowany na pulpit?

#5 proceder232

proceder232
  • 9 postów
  • SkądGoleniów

Napisano 06 sierpnia 2009 - 09:15

mozna po polsku bo mam problem z wifi nie widzi w ogóle sieci nawet jak w skarze jemu sieci to i tak nie pomaga w ogóle pomocyyyyy

#6 proceder232

proceder232
  • 9 postów
  • SkądGoleniów

Napisano 11 sierpnia 2009 - 16:26

AllowEnable Custom network settings DisassociationInterval 1800 Fallback Preference 2 JoinMode Preferred List of known networks LoggingFile /Library/Logs/wifi.log to sa dobre ustawienia ???????????

#7 stawarz134

stawarz134
  • 1 postów

Napisano 24 października 2009 - 12:58

Witam.... Mam ogromną prośbę do tych którym udało się przebrnąć przez ten tutorial aby pomogli i napisali na forum polską wersję. z góry dzięki

#8 pisara2

pisara2
  • 131 postów

Napisano 29 stycznia 2010 - 20:49

ja tez przychylam sie do prosby :) pytanie tylko jak rozpoznac czy nasze szare wifi to 1. uszkodzenie mechniczne- np. antena, modul wifi 2. uszkodzenie typu software, po jailbreaku, uszkodzenie basebandu temat widze dlugo nieodswiezany wiec moze wszyscy z nim sobie poradzili, pomóżcie więc!!

#9 Yurek90

Yurek90
  • 958 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 30 stycznia 2010 - 02:29

Moje to na 200% soft. Wymieniłem moduł wifi, przy okazji jeszcze pękniętą szybkę (sam, bez pomocy Żałosnych serwisów apple gdzie za szybkę chcą 600 a za wifi 200zł a za 150zł zrobiłem sobie sam). i dalej było to samo. A z tego tutoriala to tak czy siak wynika, że musisz mieć jb i połączenie z netem żeby zrobić cokolwiek. pozostaje nam czekać do aktualizacji bb.

#10 pisara2

pisara2
  • 131 postów

Napisano 30 stycznia 2010 - 10:59

i co smigasz bez wifi? czyli wniosek taki, zeby sprawdzic co to- trzeba wymienic modul wifi, jak bedzie to samo to znaczy ze to baseband a nie da sei jakos podmienic bb z poziomu PC?

#11 apple4poland

apple4poland
  • 5 postów

Napisano 05 lutego 2010 - 19:51

Witam,

mam taki sam problem. Początkowo restart telefonu pomagał, lecz po kilku dniach wifi już całkowicie się nie uruchamiało. Symptomami było brak adresu wifi oraz "wygasły" suwak wifi z którym nie dało się nic zrobić oraz bateria bardzo szybko się rozładowywała ( podczas nocy, przy dobrym zasięgu i zerowym użytkowaniu traciła 25-35%).

Firmware zainstalowany na iPhonie 3g 16gb (bez sim lock )to 3.1.2 i z JB. Korzystając z okazji, iż kilka dni temu pojawił się FW 3.1.3 postanowiłem pozbyć się problemu niedziałającego wifi poprzez uaktualnienie. Byłem przekonany, iż moje problemy są związane z softwarem bo kilka dni wcześniej zainstalowałem nowy theme który całkowicie zmieniał oblicze iphona. Jakież to było moje zdziwienie gdy po update FW sytuacja się nie zmieniła ! Jak wiadomo nowy FW uaktualniał baseband i pomimo tego problem pozostawał nierozwiązany.

Kombinacja co dalej, oczywiście google i znalazłem ( [url=http://support.apple.com/kb/TS1559?viewlocale=pl_PL]Nie można używać połączeń Wi-Fi ani Bluetooth z telefonem iPhone lub z odtwarzaczem iPod touch, ponieważ dla urządzenia nie podano adresu[/url] ) opis problemu na stronach apple, stosując się do wszystkich kroków nic nie pomogło. Zrezygnowany i wkurzony postanowiłem oddać telefon do serwisu poprzez ere gdzie telefon był zakupiony. Na stronie umożliwiającej sprawdzenie gwarancji dowiedziałem się, iż iphone ma ważną gwarancje do 02/02/2010 a że właśnie był 02/02 i godzina 17:30 to zrobiło mi się bardzo ciepło. Szybki rzut oka na czujniki wilgotności, żeby nie walczyć z wiatrakami, wszystko OK. Dalej poszukiwania faktury i nie ma, więc szybciutko do firmy i raczej nie będąc zwolennikiem supermarketów, byłem w niebo wzięty, iż istnieją ponieważ punkty ery są tam czynne do 21 ( w łodzi ).

Telefon został oddany poprzez ere do serwisu regenersis i został już przyjęty do serwisu. Oczywiście jak przyczyna usterki zostanie ustalona to na pewno podzielę się szczegółami.

Pozdrawiam

majkool
I o to chodzi, takich użytkowników na forum nam potrzeba :)

#12 pisara2

pisara2
  • 131 postów

Napisano 09 lutego 2010 - 12:35

no niestety na szare wifi nie znalazlam do tej pory sposobu i teraz pytanie: czy mozliwa jest w ogole wymiana modulu wifi w 3GS? podobno nie ma ich w hurtowniach w Polsce, a poza tym klejone sa na żywice i jest ryzyko. Pytanie tylko czy jesli juz uda mi sie znalezc serwis, ktory sie tego podejmie to czy to rozwiaze moj problem. Co moze byc jeszcze przyczyna szarego wifi? 1. soft i BB- odpada, kilkakrotne przywracanie, nowy soft 3.1.3 i nowy BB- bez zmian 2. moduł wifi 3. antena 4.??? Od czego zacząć? Jestem uparta, iP bez wifi to kiszka :(

#13 apple4poland

apple4poland
  • 5 postów

Napisano 10 lutego 2010 - 22:37

fakt, iP bez wifi troche mija się z celem przy cenach usług 3G i ich limitach w polskich sieciach komórkowych. Co do braku wifi to ja obstawiam moduł wifi bo wszystko inne jak usługi jak 3G, Edge, BT działały bez najmniejszego problemu. Mimo wszystko iP są montowane w chinach gdzie niewielki błąd przy tak masowej produkcji może umknąć kontroli technicznej, co powoduje wypuszczenie wielu urządzeń z wadą fabryczną. Zresztą czy to w chinach, japoni czy gdziekolwiek indziej żaden światowy koncern nie chętnie się przyznaje do błędów, przykładami mogą być ostatnie wyczyny toyoty czy sprawa z przed dwóch lat baterii wyprodukowanych przez sony. Z apple pewnie jest tak samo widząc, że problem wifi występuje dość sporadycznie to nie ma sensu szargać wizerunku firmy. Co do naprawy to można się bawić, ale dla mnie taka zabawa z serwisem może się odbyć tylko na jednej zasadzie - minimum dwa miesiące gwarancji serwisu. Istnieje też prawdopodobieństwo, iż wyjdzie Ci na to samo gdy sprzedaż tego iP 3GS i dołożysz pieniądze z przyszłej naprawy do "nowego" telefonu. Na domiar złego może wystąpić taki problem, że po upływie jakiejkolwiek gwarancji jaki da Ci serwis usterka może powrócić i co wtedy ? Zastanawia mnie fakt czemu nie możesz oddać iP do serwisu na gwarancji w końcu 3gs został wypuszczony w czerwcu, co daje ci jeszcze 4 m/ce do końca gwarancji zakładając, że kupiłaś go w dniu premiery.

#14 pisara2

pisara2
  • 131 postów

Napisano 11 lutego 2010 - 23:36

alez oddalam go do serwisu- wrocil po 3 tygodniach, kosztorys naprawy 850 zl, zalane gniazdo sluchawkowe :( za ile ja sprzedam takiego 3GS'a z niedzialajacym wifi??

#15 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 11 lutego 2010 - 23:43

Za tyle ile Ci ktoś zechce dać ;) Ale niewiele.

#16 foit

foit
  • 2 postów

Napisano 12 lutego 2010 - 18:27

Witam Widzę, że, nie jestem sam. Jakiś tydzień temu, kiedy to chciałem z rana poczytać wiadomości przez wi-fi odmówił współdziałania, przeinstalowałem, zresetowałem itp. Nic nie pomogło. Telefon działa , łączy się z netem przez ere, przycisk wi-fi działa, tyle że nie potrafi wyszukać żadnej sieci wi-fi. Z wypowiedzi wnioskuje że to moduł wi-fi padł, chyba że ktoś ma inny pomysł? Niestety moja gwarancja minęła jakieś 1/2 roku temu, więc zgodnie z sugestią apple.pl poszedłem do ery oddałem do naprawy, skasowali 70 za kuriera i ekspertyzę. Dziś dostałem telefon: nie da sie naprawić bo telefony są zgrzewane (heheh) i generalnie nie naprawiają IP w serwisie appla (wnioskuje ze tam go wysłali). Nie bardzo wiem tylko, po co skasowali mnie za kuriera skoro "Nie naprawiają, bo telefon jest zgrzewany", mogli mi to powiedzieć bez wysyłki. Zaproponowali mi wymianę na nowy za 1000zł ( co można by uznać za dość przyzwoitą cenę za nowy), zrezygnowałem, odczekam jeszcze 1/2 roku i dostane za 1zł. Generalnie po telefonie od Pani z Ery wyszukałem w necie X serwisów które, naprawiają IP więc wnioskuję że na oficjalnej ścieżce serwisowej są same lenie i poprostu im się nie chce, wolą sprzedać nowy pewnie po kosztach + mały narzut. Przypuszczam, że, kolega apple4poland otrzyma nowy sprzęt chyba, że w tym przypadku, kiedy to jest jeszcze na gwarancji lenią w centrali będzie się chciało go naprawiać.

#17 apple4poland

apple4poland
  • 5 postów

Napisano 13 lutego 2010 - 01:30

hyhyhy w niedawnych dniach kolega apple4poland doczekał się odpowiedzi ze strony regenresis !!!!!

W związku z tym, że regenersis jest bardzo wyczulone na kwestie zalania i czujników wilgotności miałem nadzieję na pozytywne rozpatrzenie gwarancji ponieważ mój iPhone był wolny od tych problemów!! Jak się okazało, bardzo się myliłem !!! Jestem pedantyczny co do dbałości o iPhona, więc zakupiłem case i ochraniacz ekranu Belkina za niecałe 200 zł ponad rok temu by zapobiec uszkodzeniu oraz zniszczeniu.

Ale UWAGA regenersis wymyslił sobie NOWĄ wade- ROZSZCZELNIENIE obudowy a co za tym idzie utrate gwarancji. A to, że wifi nie działa nie zostało zbadane ponieważ starciłem gwarancje więć gdyby nawet w środku mojego iPhone był nietoperz to i tak nic nie zmieni ponieważ Iphone był rozszczelniony. Według Pań z call center regenersisi powinienem zauważyć rozszczepienie obudowy gołym okiem. Lecz w poszukiwaniu czujnika wilgotności i oglądania iPhona po raz tysięczny przed wysłaniem iPhona do serwisu nie zauważyłem rozszczelnienia obudowy które jest widoczne GOŁYM Okiem !!!!

W związku z powyższym, nie odnosząc się do żadnych procesów sam postanawiam wkroczyć na drogę sądową z regenersis !! W moejej rodzinie nie brakuje radców prawnych oraz adwokatów więc mam zamiar wyjaśnić tą sprawę !!! Nie mam zamiary płacić 1000 PLN za nowy telefon skoro stary się posypał z byle powodu !

Zakupiłem wiele urządzeń marki apple w USA i działały bez problemu po dziś dzień ! Lecz gdy zakupiłem telefon w Erze to akurat musiał się ROZSZCZELNIĆ !!! - hmmm dziwny jest ten świat. Nie mam zamiaru dowodzić, iż urządzenia Apple są do kitu itp lecz w moim przypadku powątpiewam w zakup jakiegokolwiek iPhona, ponieważ kwestia serwisu regenersis pozwoliła mi się zastanowić nad gwarancją Apple u polskich operatorów i ile ona jest warta !

By rozwiać niejasności miałem przyjemność reklamować macbook pro w sad'zie gdzie byłem zaskoczony szybkością oraz jakością obsługi czego regenersis jest przeciwieństwem !!!!!!!!!!!

#18 darhan

darhan
  • 8 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 lutego 2010 - 10:59

Może jeszcze opiszę swój przypadek: WiFi szare - telefon 3G, kupiony w iSpocie, nie-JB, restarty, hard restarty, wycięcie baterii do zera, resety ustawień sieciowych, restore. Nic nie pomaga. Stało się to jakiś tydzień temu, wcześniej cały czas wszystko działało bez problemu. Żadnych upadków/zamoczenia/zagrzania nie było, stały się dwie rzeczy: - przejście z Plusa do Orange - aktualizacja softu do 3.1.3 Opcja pierwsza jako wifi-killer chyba odpada, czyli wina softu, i to oby w blokowaniu działania wifi a nie usmażenia chipa... Telefon jest 3 miesiące po gwarancji, także w obliczu tego co pisze kolega wyżej mogiła absolutna i powoli tracę nadzieję, bo jeżeli kolejna aktualizacja nie przyniesie zmian to chyba koniec i zostaje dylemat - ładować w to parę stów na własną rękę czy nie? No bo kto kupi iPhone bez 3G? Pomyśleć, że w cywilizowanym świecie Apple wymienia telefony z czymś takim nawet po upływie gwarancji. Ale towarzyszy temu jeszcze jedno zjawisko - dramatyczne zużycie baterii. O ile mając dobry pakiet danych GSM można zacisnąć zęby i olać to wifi, to jednak fakt ścinania przez noc połowy baterii (!!) przez telefon będący idle dość skutecznie utrudnia korzystanie z niego w ogóle. Czy u Was bateria też się tak zachowywała?

#19 pisara2

pisara2
  • 131 postów

Napisano 19 lutego 2010 - 21:22

A jeszcze w temacie- czy to prawda, żejeśli działa BT a nie dziala WIFI to raczej mało prawdopodobne, że to moduł wifi padł i tylko pozostaje kombinacja softwaerowa?

#20 apple4poland

apple4poland
  • 5 postów

Napisano 25 lutego 2010 - 15:15

Mały update mojej walki z wiatrakami. Po wysłaniu reklamacji naprawy, zawarciu opinii Pani która przyjmowała telefon w punkcie (która była na tyle miła i potwierdziła mi na piśmie, iż czujniki jak i telefon znajdowały się niemal w stanie idealnym) oraz domaganiu się wymiany telefonu na nowy z lekkimi pogróżkami które kierowały sprawe w stronę sądu UDAŁO mi się otrzymać "nowy telefon" . Ale to nie koniec perypetii ponieważ w magiczny sposób iPhone się uszczelnił i podlegał ponownie gwarancji, co spowodowało, iż otrzymałem "nowy" telefon. Dlaczego pisze nowy w cudzysłowiu ? Ponieważ regenersis jak wymienia telefon na "nowy" to traktuje to jako naprawę poprzedniego urządzenia poprzez wymiane go na nowe. Taki zapis powoduje, iż unikają oni konieczności wydania nowej 12 m/cznej gwarancji na nowe urządzenie co jest przewidywane w artykule 581 KC. Co ciekawe otrzymałem "nowego" iPhona w foli bąbelkowej i z nalepką z nowym numerem imei aparatu bym mógł nakleić na pudełko (fajna sprawa apple wydaje tyle kasy na opakowania a tutaj serwis daje coś tak żałosnego). Zadowolony, iż posiadam nowe urządzenie z 3 m/czną rękojmą ze strony serwisu (bo jak wspominałem o gwarancji nie mam co marzyć, ponieważ poprzednia się skończyła a trik z naprawą poprzez wymianę nie kwalifikuował mnie do nowej gwarancji) udałem się do domu by odblokować telefon. Wszystko było pięknie do momęntu gdy chciałem połączyć się z siecią wifi. Pojawił się klops sieć zanikała albo w ogóle nie była widoczna. No to ponownie uaktualnienie softu, czyszczenie ustawień walka z routerem i porównanie do iPod Touch'a który bez problemowo łączył i utrzymywał połączenie z tą samą siecią. Wynik spotkania z nowym iPhone był taki, iż wrócił następnego dnia do punktu. Co do wymiany modułu to w jednym serwisie (chyba maclife) powiedziano mi, że może uda się naprawić i cena 150 zł w drugim ( iClinic obydwa znalazłem na allegro) powiedziano mi, że wątpią by udało się to zrobić i powinienem wymienić iPhona na nowy za niecałe 1k zł. W każdym razie obydwoje wskazywali na moduł wifi i fakt że można sprawdzić czy dobrze jest ? przylutowany ? czy coś w tą deseń ale wymiane modułu określali jako bezzasadną biorąc pod uwage koszty opreracji oraz sporą ingerence w układy iPhone. Zobaczymy jak się sprawa potoczy dalej ponieważ, teraz poprosiłem o nową pudełkową wersje telefonu wolnego od wad. Oczywiście o wyniku końcowym tej śmiesznej zabawy poinformuje gdy sprawa się zakończy.

#21 robertk572

robertk572
  • 1 109 postów
  • SkądNEW YORK

Napisano 25 lutego 2010 - 15:48

- przejście z Plusa do Orange
- aktualizacja softu do 3.1.3

Opcja pierwsza jako wifi-killer chyba odpada, czyli wina softu, i to oby w blokowaniu działania wifi a nie usmażenia chipa...

-wina softu?
O czym ty piszesz! Ja tez mam 3.1.3-i absolutnie zadnych negatywow odnosnie tego softu NIE zauwazylem!
Mam pytanie-w jaki sposob wgrales 3.1.3-poprzez Aktualizacje czy poprzez Restore?*

#22 matti21

matti21
  • 25 postów

Napisano 26 lutego 2010 - 13:29

ja mam jeszcze ciekawiej w swoim 3g, mianowicie wykrywa mi niby sieci wifi ale nie chce sie z nimi polaczyc juz od paru dni, a teraz np. jak chcialem wlaczyl to polaczyl sie , pobral maile itp ale chcialem wlaczyc jeszcze raz i juz znowu to samo co wczesniej i nie da sie..wyskakuje komunikat ze nie da sie polaczyc z siecia i tak jest do kazdej.. ciekawe wiecie o co moze chodzic?

#23 darhan

darhan
  • 8 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 lutego 2010 - 11:23

-wina softu?
O czym ty piszesz! Ja tez mam 3.1.3-i absolutnie zadnych negatywow odnosnie tego softu NIE zauwazylem!
Mam pytanie-w jaki sposob wgrales 3.1.3-poprzez Aktualizacje czy poprzez Restore?*

No dobra, ale to, że Ty nie masz nie znaczy, że inni nie mogą mieć, tym bardziej, że na innych forach iPhone'y mają dokładnie takie same objawy choroby, które pojawiły się akurat po aktualizacji do 3.1.3.

Soft za pierwszym razem poszedł jako update, potem było i restore.

#24 apple4poland

apple4poland
  • 5 postów

Napisano 27 lutego 2010 - 14:29

Ja właśnie miałem takie objawy w swoim "nowym" iPhonie 3G z regenersis. Nie mam pojęcia czym to jest spowodowane, miałem dwa iPhone'y 3G w domu z czego jeden bez problemowo się łączył z wifi, a drugi "nowy" łączył się i to było na tyle (nie pobierał danych), potem już nawet nie odnajdywałł wifi. Nie pomógł reset routera, restore, update i restore. Obydwa telefony były na 3.1.3 i czy były z JB czy bez nie zmieniało sytuacji. Moje jedyne podejrzenie pada na hardware w iPhone, bądź fakt otrzymania produktu refurbished. Jeśli ktoś doświadczył problemów z wifi w swoim iPhone to nie spodziewałbym się, iż jakikolwiek update softu zmieni ten stan.

#25 matti21

matti21
  • 25 postów

Napisano 15 kwietnia 2010 - 10:49

to co robic?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych