Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Licencja jest a płyty brak... Vista i Sony :/

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 rzeziol

rzeziol
  • 279 posts
  • SkądPoznań

Posted 03 February 2009 - 22:28

Wiem, że niewłaściwe miejsce ale tak naprawde nie mam się do kogo zwrócić z tym problemem więc pozostaje mi tylko moja społeczność z pod znaku nadgryzionego jabłka ;) Posiadam laptopa (użytkuje go kobieta, ja jestem szczęśliwym posiadaczem Macbooka) Sony VGN-TZ270N zakupionego w USA. Miał on preinstalowany system Windows Vista (klucz aktywacyjny vel licencja jest oczywiscie na spodzie laptopa) jednakże nie dołanczali oni do niego płyty instalacyjnej z tym systemem. Problem jest taki- jak to często z Windowsami bywa- iż system został dość poważnie zainfekowany i po konsultacji oraz zrobieniu czegoś na kształt kopi zapasowej najważniejszych dokumentów (teraz już rozumiem dlaczego zrezygnowałem z tego systemu ;) ) przyszedł czas na formatowanie. Pytanie jest takie- w jaki sposób moge zainstalować system na nowo nie posiadając płyty instalacyjnej a posiadając klucz aktywacyjny vel licensje. Z góry dziękuje za pomoc.

#2 Smoczy

Smoczy
  • 4066 posts
  • SkądPrzemyśl

Posted 03 February 2009 - 22:33

najlepiej było zrobić backup jak viśta była sprawna,można wtedy przywrucić system,są do tego darmowe programy,a najczęściej to się robi tak,kołuje się po znajomości płytke z kluczem i się instaluje (w żadnym wypadku nie namawiam do piracenia),nikt najczęściej nie patrzy na klucz na nalepce i w systemie,w najgorszym wypadku pozostaje kupienie systemu

#3 agun

agun
  • 52 posts
  • SkądGdansk

Posted 03 February 2009 - 22:36

Sciagnij z oficjalnej www microsoftu windowsa (nagraj na cd) i potem go zarejestruj i masz po problemie:)

#4 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5642 posts
Posted 03 February 2009 - 22:36

Vaio maja ukryta partycje recovery. Wciskasz F10 w momencie pokazania sie loga VAIO (radze wcisnac kilka razy) i powinna odpalic sie opcja przywracania ustawien fabrycznych. No chyba ze juz wyczysciles dysk do zera ;)

---- Dodano 03-02-2009 o godzinie 22:37 ----
A temat przenosze do Offtopic.

#5 KuboX

KuboX
  • 2119 posts
  • SkądPolandia

Posted 03 February 2009 - 22:44

Też mam Sony i też nie mam płytki z Windowsem. Pobierz Vistę ze strony Microsoftu i użyj własnego klucza. Edit: Wiedzę, że koledzy mnie uprzedzili:) Krzyfar, nie wiedziałem o tym. Mógłbyś bardziej to opisać?

#6 krisztof

krisztof
  • 213 posts
  • SkądOlsztyn/Warszawa

Posted 03 February 2009 - 22:47

Vaio maja ukryta partycje recovery. Wciskasz F10 w momencie pokazania sie loga VAIO (radze wcisnac kilka razy) i powinna odpalic sie opcja przywracania ustawien fabrycznych. No chyba ze juz wyczysciles dysk do zera ;)

---- Dodano 03-02-2009 o godzinie 22:37 ----
A temat przenosze do Offtopic.

dokładnie sony ma wgrany system na ukrytej partycji... jeśli jednak zrobiłeś format całego dysku razem z tą partycją to pozostaje zadzwonić na infolinie i podać im model płytki przysyłają do domu... niestety nie pamiętam skąd albo z Anglii albo z Niemiec więc trzeba się liczyć że trochę ci policzą za kuriera bo płytki masz gratis :)

#7 rzeziol

rzeziol
  • 279 posts
  • SkądPoznań

Posted 03 February 2009 - 23:34

No musze powiedziec, ze jestem milo zaskoczony taka opcja... ale co Sony to Sony (gdyby jeszcze system mieli porzadny ;) ) Bardzo dziekuje za pomoc... a jak odpowiedzi na forach Visty i Windowsa nie bylo tak nie ma ;) Ale co spolecznosc myapple to spolecznosc myapple ;)

#8 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 04 February 2009 - 10:46

To nie kwestia sony, ukrytą partycję HP również robi, ale... Niestety po formacie i tak już nic nie ma. Możesz pożyczyć dowolną płytkę z Vistą i z niej instalować. Windows po serialu wie, czy jest to home, czy ultimate, także to nie robi różnicy, bopłytki z Vistą*są "uniwersalne". Na tym samym sprzęcie windows się również prawidłowo aktywuje.

#9 owz

owz
  • 3360 posts
  • SkądPoznań

Posted 05 February 2009 - 02:17

Dokładnie. Wielu producentów zamiast dostarczać recovery cd umożliwia wypalenie takowej płytki przez specjalny program preinstalowany na komputerze. Miałem tak w laptopie Toshiby. Wtedy bez bólu mogłem sobie formatować dysk :)

#10 misiekgruby

misiekgruby
  • 3212 posts
  • SkądKraków

Posted 05 February 2009 - 10:12

w laptopach Dell też jest partycja Recovery, tylko że nie ukryta. a co do Sony Vaio i tym F10 to nie wiedziałem, przyda się na przyszłość :)

#11 pawello

pawello
  • 150 posts
  • SkądTarnów

Posted 05 February 2009 - 10:25

Teraz to juz prawie kazda firma robi laptopy z partycja recovery. Trzeba czytac PODRECZNIKI UŻYTKOWNIKA. Takie podreczniki sa bez problemu do pobrania z witryny producenta a w podreczniku jest opis jak system przywrocic do postaci fabrycznej. Ludziki nie czytaja manuali i to jest najczestszy problem. Potem bez czytania partycjonuja i formatuja dysk i maja problemy. Mam nadzieje ze ty rzeziol uniknales pomylki...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users