Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

exFAT a OSX

• Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 03 February 2009 - 12:41

Ostatnio ściągnąłem sobie dodatek do XP umożliwiający obsługę exFAT. exFAT umożliwia zapisywanie na takiej partycji plików powyżej 4GB. Jest to dla mnie ważne, bo ułatwia mi to życie przy instalacjach, gdy mam wszystko w obrazach na dysku. Do tej pory używałem NTFS, ale OSX nie ma wsparcia dla zapisywania w tym systemie plików. Próbował już ktoś na OSX coś robić w tym temacie?

#2 emigrant

emigrant
  • 2397 posts
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Posted 03 February 2009 - 13:33

O tym nie słyszałeś Paragon NTFS for MAC OS X - full read and write access to Windows NTFS partitions under Mac OS X. Mam to i działa bardzo dobrze. Żaden open source syf, tylko dobrze napisany soft za kasę i nie taką dużą.
10 dni trail, możesz se obadać.

#3 Kagain

Kagain
  • 583 posts
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Posted 03 February 2009 - 13:58

A ja mam OpenSource syf i tez działa bardzo dobrze...aaa i jest za darmo. Emigrant, dziwne podejście...jak nie zapłacisz to coś musi być złe? (może powinienem pobrać od Ciebie opłatę zaczytanie tego posta... będzie wtedy "dobry").

#4 emigrant

emigrant
  • 2397 posts
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Posted 03 February 2009 - 14:02

A ja mam OpenSource syf i tez działa bardzo dobrze...aaa i jest za darmo. Emigrant, dziwne podejście...jak nie zapłacisz to coś musi być złe? (może powinienem pobrać od Ciebie opłatę zaczytanie tego posta... będzie wtedy "dobry").

Miałem ten open sourcowy i mówię z mego punktu widzenia, nie spisywał się dobrze. Jak chcesz płacić to proszę bardzo, mogę podać numer konta :>.

#5 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 03 February 2009 - 14:13

Panowie. Mnie chodziło o to, żeby właśnie nie doinstalowywać nic do systemu. exFAT jest optymalnym rozwiązaniem. Tylko czy będzie dobrze działać pod OSX?

#6 Kagain

Kagain
  • 583 posts
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Posted 03 February 2009 - 14:14

Chyba się nie zrozumieliśmy ;) .... co do exFAT, jeszcze nie próbowałem nic z tym robić, ale w wolnej chwili się pobawię.

#7 Kagain

Kagain
  • 583 posts
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Posted 15 February 2009 - 12:32

Hej Iro, sprawdziłem na PenDrive - niestety Leopard nie czyta exFAT. Moża ktoś ma developer snapshota Snowa i mógłby sprawdzić?

#8 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 15 February 2009 - 14:24

Ja napisałem do Apple, ale olali temat. Nie dostałem odpowiedzi a minęły już 2 tygodnie. Dzwoniłem na infolinie, ale tam tylko informacji udzielają właścicielom sprzętu do pół roku.

#9 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 15 February 2009 - 17:10

Iro a jest w ogóle dostępna jakaś otwarta implementacja exFAT? Szukałem (nie intensywnie) w sieci i nie znalazłem nic pod Linuxa (a raczej znalazłem odpowiedzi że nie ma). Myślę że póki ten system plików nie będzie bardziej dostępny (popularny) póty nie ma co liczyć na jego implementację pod OSX (w sumie skoro nie ma systemowego NTFSa to tym bardziej nie będzie dużo bardziej egzotycznego systemu plików)

#10 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 20 February 2009 - 09:22

Dla mnie nie zrozumiały jest brak implementacji NTFS w OSX. Przecież ułatwiło by to życie wielu ludziom.

#11 karo911

karo911
  • 118 posts

Posted 28 December 2009 - 10:00

hej, mam pytanie o dysk zewn w NTFS sformatowany zostal na Viscie na exFata. Mac OsX wywalil blad, ze 'Wlozony dysk nie jest czytelny dla tego komputera' po czym daje mi opcje 'inicjalizuj' gdzie moge zmienic format woluminu np na Mac OS Extended, i po tym mozliwy jest nie tylko odczyt ale i zapis na dysku. Hulac to bedzie bez ryzyka? czy lepiej posluzyc sie tak jak np Emigrant Paragonem?

#12 revanmj

revanmj
  • 687 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 28 December 2009 - 10:19

Po sformatowaniu w Mac OS Extended będzie działać, ale tylko pod Mac OS X, pod Windowsem trzeba mieć dodatkowe aplikacje. Jak chcesz, żeby działało w obu systemach sformatuj w FAT32, albo wgraj w Mac OS program dodający obsługę NTFS.

#13 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 28 December 2009 - 11:03

hej,
mam pytanie o dysk zewn w NTFS sformatowany zostal na Viscie na exFata.
Mac OsX wywalil blad, ze 'Wlozony dysk nie jest czytelny dla tego komputera'
po czym daje mi opcje 'inicjalizuj' gdzie moge zmienic format woluminu
np na Mac OS Extended, i po tym mozliwy jest nie tylko odczyt ale i zapis na dysku.
Hulac to bedzie bez ryzyka? czy lepiej posluzyc sie tak jak np Emigrant Paragonem?

Po zainicjalizowaniu stracisz dane na tym dysku.
Niestety OSX nie jest kompatybilny z nowszymi rozwiązaniami M$.

#14 karo911

karo911
  • 118 posts

Posted 28 December 2009 - 13:50

danych na dysku nie bylo wiec nic straconego i chyba dla unikniecia przyszlych problemow chyba faktycznie najlepiej bedzie doinstalowac obsluge Ntfs

#15 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 28 December 2009 - 14:47

Jak korzystasz z dysku pod 2 systemami, to ja bym go podzielił i dał NTFS i HFS+ journaled. FAT32 działa pod jednym i drugim, ale ma ograniczenie wielkości plików.

#16 karo911

karo911
  • 118 posts

Posted 28 December 2009 - 15:32

rzadko dzialam na 2, do tego zawsze sluzyl mi pendrive ale zrobie jak mowisz, na pewno nie raz sie przyda

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users