Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iBook G4 nie uruchamia się

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 roslonp

roslonp
  • 295 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lutego 2009 - 11:42

Witam mam problem z iBookiem G4 po zawieszeniu i restarcie nie uruchamia się. Przechodzi AHT bez problemu ale ani nie startuje z dysku ani z płyty instalacja. Zatrzymuje się na niebieskim ekranie. Co to może być i co można z tym zrobić.

#2 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lutego 2009 - 11:51

Przetestuj na początek przepisy z tej strony Your Mac won't start up in Mac OS X (Mac OS X 10.3.9 or earlier)

#3 roslonp

roslonp
  • 295 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lutego 2009 - 12:22

Komputer ten dopiero dostałem do rąk i okazuje się że jak ostygł trochę to się uruchomił ale pochodził chwilę i znowu się zawiesił. Dodatkowo przy starcie z płyty Leoparda pokazuje się ekran śmierci. Czy jest to do naprawienia.

#4 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lutego 2009 - 13:57

Musisz sprawdzić czy sprzęt nie jest uszkodzony. Takie cuda często dzieją się np przy walniętej pamięci. Uruchom z płyty instalacyjnej Apple Hardware Test (przytrzymać po gongu startowym klawisz D)

#5 roslonp

roslonp
  • 295 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lutego 2009 - 14:38

Przecierz napisałem że przechodzi AHT bez problemu.

#6 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lutego 2009 - 15:23

A sorry, umknęło mi... ale robiłeś go po ostygnięciu, czy zaraz po zwałce? No i czy szybki AHT, czy rozszerzony? Jeżeli sprzęt jest OK to reinstalka powinna się udać, chyba że problem jest na styku napęd-płyta. Można by spróbować przez FW z innego Maca ewentualnie... no i zawsze pozostaje serwis.

#7 roslonp

roslonp
  • 295 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lutego 2009 - 16:36

Przechodzi AHT rozszerzone zaraz po padnięciu ale po zakończeniu testu nie wstaje system ani nie startuje instalacja. Zawsze zatrzymuje się na niebieskim ekranie. Po ostygnięciu ok. 15 min wstaje bez problemu i działa aż się tlrochę rozgrzeje.

#8 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lutego 2009 - 19:03

Dziwne... może wiatraki (jeden lub oba) nie działają albo ktoś wcześniej bawił się jakimś programem do regulacji i chodzą zbyt wolno, albo zapchane kurzem czy cuś... to by tłumaczyło przegrzewanie procka. Szumi coś tam z tyłu? Szczerze mówiąc nie pamiętam, czy AHT testuje wiatraki...

#9 roslonp

roslonp
  • 295 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lutego 2009 - 19:59

Ujmę to w ten sposób wentylator włącza się tylko na początku przy starcie na 2-3 sek. a puźniej się nie włącza bo według mnie nie ma takiej potrzeby. Radiator jest ledwo ciepły więc procek nie może się przegrzewać.

#10 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 03 lutego 2009 - 20:05

Komputer ten dopiero dostałem do rąk i okazuje się że jak ostygł trochę to się uruchomił ale pochodził chwilę i znowu się zawiesił. Dodatkowo przy starcie z płyty Leoparda pokazuje się ekran śmierci. Czy jest to do naprawienia.

masz na 99,9% uwaloną grafikę,typowe w iBookach,da się to naprawić,niektóre serwisy się w tym specjalizują

#11 roslonp

roslonp
  • 295 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lutego 2009 - 22:40

Zna może ktoś taki serwis

#12 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 03 lutego 2009 - 22:47

Autoryzowane serwisy Apple: http://www.apple.com...upport/contact/ z których polecam ten w Raszynie.

#13 roslonp

roslonp
  • 295 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lutego 2009 - 22:49

W takim serwisie koszt naprawy przekroczy wartość sprzętu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych